ေၾကာင္လွ်ာသီး (Indian Trumpet Flower) က ေပးတဲ႔ အစြမ္းမ်ား
----------------------------------------------------------------------
ပံုသဏၭာန္...
-------------
အပင္ႀကီးထြားမႈျမန္ေသာ အပင္လတ္မ်ိဳးျဖစ္သည္။ ေပ ၃၀ မွ ၄၀ အထိျမင့္သည္။
အေခါက္ထူသည္။ မီးခိုးစိမ္းေရာင္ရွိသည္။ အတြင္းသား အဝါေရာင္ ရွိသည္။
အရြက္
ရြက္ေပါင္း ျဖစ္ၿပီး ရြက္ဆိုင္ထြက္သည္။ ရြက္ျမႊာမ်ား မ်က္ႏွာခ်င္းဆိုင္ထြက္၍
ရွည္ေမ်ာေမ်ာ ဘဲဥပံုသ႑ာန္ရွိသည္။ ရြက္ရင္းအနည္းငယ္၀ိုင္း ၊ သို႔မဟုတ္ သြယ္၍
ရြက္ဖ်ား ခၽြန္သည္။ အေၾကာထင္ရွားသည္။ ထိပ္ရြက္ တစ္ရြက္ ပါသည္။
အပြင့္
ခရမ္းေရာင္ အပြင့္မ်ားျဖစ္သည္။ ပန္းခိုင္ရွည္သည္။ ေခါင္းေလာင္းပံုရွိၿပီး
အသားထူသည္။ ပြင့္ၫွာရွည္၍ တုတ္သည္ ။ နယုန္ ၊ ဝါဆို တြင္ ပြင့္သည္။
အသီး
သီးေတာင့္ ရွည္ျဖစ္၍ ျပားၿပီး အေမြးကေလးမ်ားရွိသည္။ တြဲလ်ားက်၍ သီးသည္။
စိမ္းညဳိေရာင္ ရွိသည္။ အတြင္းသား ထူသည္။ အေစ့တြင္ အေတာင္ပါသည္။
တန္ေဆာင္မုန္းလတြင္ သီးသည္။
အသံုးျပဳႏုိင္သည္႔အစိတ္အပိုင္းမ်ား
အေခါက္ ၊ အရြက္၊ အသီး ၊ အျမစ္ ။
ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ေတြ႕ႏိုင္ေသာေနရာမ်ား
ျမန္မာႏိုင္ငံ ေနရာအႏွံ႔အျပား အျမင့္ေပ ၄၀၀၀ အထိ ေပါက္ေရာက္ ႏိုင္္သည္။
ေပါက္ေရာက္ပံု
သဘာဝအေလ်ာက္ ေပါက္ေရာက္သည္။
အသံုးဝင္ပံု
-----------
အာနိသင္
ျမန္မာေဆးက်မ္းမ်ား အလိုအရ ဖန္ခါးေသာ အရသာရွိ၍ ပူ၏ ၊ စပ္၏ ၊
ေၾကလြယ္၏ ၊ ႏႈတ္ကို ၿမိန္ေစ၏ ။ ႏွလံုး ၊ လည္ပင္းကို အက်ိဳးျပဳ၏ ။ ဝမ္းမီးကို
ေတာက္ေစသည္။ ေလ သလိပ္ကို ႏိုင္သည္။ ျမင္းသ႐ိုက္ ၊ ဝမ္းသက္ ၊ အဖ်ား ၊
အစာမေၾက ၊ ႏူနာ ၊ ပ်ိဳ႕အန္ ၊ ေခ်ာင္းဆိုးေရာဂါတို႔ကို ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္၍
ခြန္အားကို တိုးပြားေစသည္။
အသံုးျပဳပံု-
-----------
အေခါက္
၁ ။ ေၾကာင္လွ်ာအေခါက္မႈန္႔ကို ခ်င္းရည္ ၊ ပ်ားရည္တို႔ႏွင့္
ေရာစပ္လ်က္ ေသာက္ေသာ္ ပန္းနာ ေခ်ာင္းဆိုးေရာဂါ ေပ်ာက္၏ ။
၂ ။ အေခါက္မႈန္႔ကို ေရေႏြးတြင္ ၂ နာရီခန္႔စိမ္၍ စစ္ၿပီး
နံနက္ ည ေသာက္ေသာ္ အစာမေၾကေရာဂါ ေပ်ာက္၏ ။
၃ ။ ေၾကာင္လွ်ာေခါက္ ကို ေရစိမ္၍ ၎ေရႏွင့္
ပလုတ္က်င္း ေပးေသာ္ ခံတြင္းေျခာက္ ကြဲနာ ေပ်ာက္၏ ။
၄ ။ သားဖြားၿပီး နာက်င္ကိုက္ခဲသည့္ေရာဂါ ၊
ေခါင္းတစ္ျခမ္းကိုက္ ေရာဂါမ်ားအတြက္လည္း ေၾကာင္လွ်ာေခါက္ကို သံုး၏ ။
၅ ။ အျမစ္ေခါက္ကို အဆစ္အမ်က္ေရာဂါဖ်ားေရာဂါ ၊
ဝမ္းေဖာ ၊ ဝမ္းေရာင္ ၊ ဝမ္းကိုက္ေရာဂါမ်ားအတြက္ အသံုးျပဳ၏ ။
အရြက္
၁ ။ ေၾကာင္လွ်ာရြက္ၫွစ္ေရကို ေသာက္ေသာ္ ဘိန္းဆိပ္သင့္ ျခင္း ေပ်ာက္၏ ။
၂ ။ ေၾကာင္လွ်ာရြက္ျပဳတ္တို႔စားက ဝမ္းမီးေကာင္း၏ ။
အသီး
၁ ။ အသီးကို ျပဳတ္၍ လည္းေကာင္း ၊ ဖုတ္၍လည္းေကာင္း စားျခင္းျဖင့္
အစာမေၾကေရာဂါ ၊ လည္ပင္းႀကီးေရာဂါ ၊ သရိုက္ေရာဂါ ေပ်ာက္၏။
သုပ္စားျခင္းျဖင့္ လည္ေခ်ာင္းတြင္း အပူဖုေပါက္ေသာေရာဂါ ေပ်ာက္သည္။
၂ ။ ၾကက္သားႏွင့္ ခ်က္စားပါက ပန္းနာေရာဂါ ေပ်ာက္၏ ။
၃ ။ ငါးရံ႕ျဖင့္ခ်က္စားပါက ကာလဝမ္းေရာဂါေပ်ာက္၏ ။
အားကို ျဖစ္ေစၿပီး အစာမေၾကေရာဂါ ဝမ္းပ်က္ေရာဂါ ေပ်ာက္၏။
၄ ။ ပုစြန္ျဖင့္ ခ်က္စားက ႏွလံုးေလရိုက္ေရာဂါ ၊ ႏွလံုးတုန္ ၊ ရင္တုန္ေရာဂါ ေပ်ာက္၏။
၅ ။ ငါးသေလာက္ျဖင့္ ခ်က္စားက အေဖာေရာဂါကို က်ေစ၍
လူကို ဝၿဖိဳးေစၿပီး ႏွလံုးအားနည္းျခင္း ကို ေပ်ာက္ေစသည္။
၆ ။ ငါးေျမြထိုးႏွင့္ ခ်က္စားက ဒူလာေသြးဝမ္း၊ မီးယပ္ေသြးဝမ္း ႏွင့္
ျမင္းသ႐ိုက္ ေရာဂါတို႔ကို ေပ်ာက္ကင္းေစ၏။
အျမစ္
၁ ။ အျမစ္ကိုေသြး၍ လိမ္းေပးျခင္းျဖင့္ အနာဝင္ မန္းလိုက္ျခင္း ေပ်ာက္ကင္းသည္။
(စိတ္ကူးေပ်ာ္ရာ)
----------------------------------------------------------------------
ပံုသဏၭာန္...
-------------
အပင္ႀကီးထြားမႈျမန္ေသာ အပင္လတ္မ်ိဳးျဖစ္သည္။ ေပ ၃၀ မွ ၄၀ အထိျမင့္သည္။
အေခါက္ထူသည္။ မီးခိုးစိမ္းေရာင္ရွိသည္။ အတြင္းသား အဝါေရာင္ ရွိသည္။
အရြက္
ရြက္ေပါင္း ျဖစ္ၿပီး ရြက္ဆိုင္ထြက္သည္။ ရြက္ျမႊာမ်ား မ်က္ႏွာခ်င္းဆိုင္ထြက္၍
ရွည္ေမ်ာေမ်ာ ဘဲဥပံုသ႑ာန္ရွိသည္။ ရြက္ရင္းအနည္းငယ္၀ိုင္း ၊ သို႔မဟုတ္ သြယ္၍
ရြက္ဖ်ား ခၽြန္သည္။ အေၾကာထင္ရွားသည္။ ထိပ္ရြက္ တစ္ရြက္ ပါသည္။
အပြင့္
ခရမ္းေရာင္ အပြင့္မ်ားျဖစ္သည္။ ပန္းခိုင္ရွည္သည္။ ေခါင္းေလာင္းပံုရွိၿပီး
အသားထူသည္။ ပြင့္ၫွာရွည္၍ တုတ္သည္ ။ နယုန္ ၊ ဝါဆို တြင္ ပြင့္သည္။
အသီး
သီးေတာင့္ ရွည္ျဖစ္၍ ျပားၿပီး အေမြးကေလးမ်ားရွိသည္။ တြဲလ်ားက်၍ သီးသည္။
စိမ္းညဳိေရာင္ ရွိသည္။ အတြင္းသား ထူသည္။ အေစ့တြင္ အေတာင္ပါသည္။
တန္ေဆာင္မုန္းလတြင္ သီးသည္။
အသံုးျပဳႏုိင္သည္႔အစိတ္အပိုင္းမ်ား
အေခါက္ ၊ အရြက္၊ အသီး ၊ အျမစ္ ။
ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ေတြ႕ႏိုင္ေသာေနရာမ်ား
ျမန္မာႏိုင္ငံ ေနရာအႏွံ႔အျပား အျမင့္ေပ ၄၀၀၀ အထိ ေပါက္ေရာက္ ႏိုင္္သည္။
ေပါက္ေရာက္ပံု
သဘာဝအေလ်ာက္ ေပါက္ေရာက္သည္။
အသံုးဝင္ပံု
-----------
အာနိသင္
ျမန္မာေဆးက်မ္းမ်ား အလိုအရ ဖန္ခါးေသာ အရသာရွိ၍ ပူ၏ ၊ စပ္၏ ၊
ေၾကလြယ္၏ ၊ ႏႈတ္ကို ၿမိန္ေစ၏ ။ ႏွလံုး ၊ လည္ပင္းကို အက်ိဳးျပဳ၏ ။ ဝမ္းမီးကို
ေတာက္ေစသည္။ ေလ သလိပ္ကို ႏိုင္သည္။ ျမင္းသ႐ိုက္ ၊ ဝမ္းသက္ ၊ အဖ်ား ၊
အစာမေၾက ၊ ႏူနာ ၊ ပ်ိဳ႕အန္ ၊ ေခ်ာင္းဆိုးေရာဂါတို႔ကို ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္၍
ခြန္အားကို တိုးပြားေစသည္။
အသံုးျပဳပံု-
-----------
အေခါက္
၁ ။ ေၾကာင္လွ်ာအေခါက္မႈန္႔ကို ခ်င္းရည္ ၊ ပ်ားရည္တို႔ႏွင့္
ေရာစပ္လ်က္ ေသာက္ေသာ္ ပန္းနာ ေခ်ာင္းဆိုးေရာဂါ ေပ်ာက္၏ ။
၂ ။ အေခါက္မႈန္႔ကို ေရေႏြးတြင္ ၂ နာရီခန္႔စိမ္၍ စစ္ၿပီး
နံနက္ ည ေသာက္ေသာ္ အစာမေၾကေရာဂါ ေပ်ာက္၏ ။
၃ ။ ေၾကာင္လွ်ာေခါက္ ကို ေရစိမ္၍ ၎ေရႏွင့္
ပလုတ္က်င္း ေပးေသာ္ ခံတြင္းေျခာက္ ကြဲနာ ေပ်ာက္၏ ။
၄ ။ သားဖြားၿပီး နာက်င္ကိုက္ခဲသည့္ေရာဂါ ၊
ေခါင္းတစ္ျခမ္းကိုက္ ေရာဂါမ်ားအတြက္လည္း ေၾကာင္လွ်ာေခါက္ကို သံုး၏ ။
၅ ။ အျမစ္ေခါက္ကို အဆစ္အမ်က္ေရာဂါဖ်ားေရာဂါ ၊
ဝမ္းေဖာ ၊ ဝမ္းေရာင္ ၊ ဝမ္းကိုက္ေရာဂါမ်ားအတြက္ အသံုးျပဳ၏ ။
အရြက္
၁ ။ ေၾကာင္လွ်ာရြက္ၫွစ္ေရကို ေသာက္ေသာ္ ဘိန္းဆိပ္သင့္ ျခင္း ေပ်ာက္၏ ။
၂ ။ ေၾကာင္လွ်ာရြက္ျပဳတ္တို႔စားက ဝမ္းမီးေကာင္း၏ ။
အသီး
၁ ။ အသီးကို ျပဳတ္၍ လည္းေကာင္း ၊ ဖုတ္၍လည္းေကာင္း စားျခင္းျဖင့္
အစာမေၾကေရာဂါ ၊ လည္ပင္းႀကီးေရာဂါ ၊ သရိုက္ေရာဂါ ေပ်ာက္၏။
သုပ္စားျခင္းျဖင့္ လည္ေခ်ာင္းတြင္း အပူဖုေပါက္ေသာေရာဂါ ေပ်ာက္သည္။
၂ ။ ၾကက္သားႏွင့္ ခ်က္စားပါက ပန္းနာေရာဂါ ေပ်ာက္၏ ။
၃ ။ ငါးရံ႕ျဖင့္ခ်က္စားပါက ကာလဝမ္းေရာဂါေပ်ာက္၏ ။
အားကို ျဖစ္ေစၿပီး အစာမေၾကေရာဂါ ဝမ္းပ်က္ေရာဂါ ေပ်ာက္၏။
၄ ။ ပုစြန္ျဖင့္ ခ်က္စားက ႏွလံုးေလရိုက္ေရာဂါ ၊ ႏွလံုးတုန္ ၊ ရင္တုန္ေရာဂါ ေပ်ာက္၏။
၅ ။ ငါးသေလာက္ျဖင့္ ခ်က္စားက အေဖာေရာဂါကို က်ေစ၍
လူကို ဝၿဖိဳးေစၿပီး ႏွလံုးအားနည္းျခင္း ကို ေပ်ာက္ေစသည္။
၆ ။ ငါးေျမြထိုးႏွင့္ ခ်က္စားက ဒူလာေသြးဝမ္း၊ မီးယပ္ေသြးဝမ္း ႏွင့္
ျမင္းသ႐ိုက္ ေရာဂါတို႔ကို ေပ်ာက္ကင္းေစ၏။
အျမစ္
၁ ။ အျမစ္ကိုေသြး၍ လိမ္းေပးျခင္းျဖင့္ အနာဝင္ မန္းလိုက္ျခင္း ေပ်ာက္ကင္းသည္။
(စိတ္ကူးေပ်ာ္ရာ)
No comments:
Post a Comment