အခ်ဳိမႈန္႔
အခ်ဳိမႈန္႔ဆုိသည္မွာ Monosodium glutamate (MSG) လုိ႔ေခၚတဲ႔ ျဒပ္ေပါင္းတစ္ခုျဖစ္ပါသည္။
(၁) ဆီးခ်ဳိမျဖစ္ေအာင္ ထိန္းသိမ္းေပးေသာ အင္ဆူလင္ေဟာ္မုန္း (Insulin)၏ လုပ္ငန္းေဆာင္တာတြင္
အေႏွာက္အယွက္တစ္ရပ္ျဖစ္၍ ဆီးခ်ဳိျဖစ္ေစရန္ ေကာင္းေကာင္း အေထာက္အကူျပဳပါသည္။
(၂) အစာ အလြန္အကၽြံစားခ်င္စိတ္ကုိ တုိးပြားျဖစ္ေပၚေစသလုိ၊ အဝလြန္ျခင္းကုိ တားဆီးေပးေသာ
ေဟာ္မုန္းမ်ားကုိပါ ပိတ္ဆုိ႔လုိ႔ အဝလြန္ျခင္းကုိ ျဖစ္ေစသည္။ အဝလြန္ျခင္းျဖစ္လာလွ်င္ ေသြးတုိး၊
ဆီးခ်ဳိ၊ ႏွလုံးေသြးေၾကာပိတ္ စသည့္ ေရာဂါမ်ားပါ ရလာႏုိင္သည္။
(၃) ဦးေႏွာက္ဆဲလ္မ်ားကုိ ျမန္ျမန္ ပ်က္စီးယုိယြင္းေစပါသည္။ မွတ္ဥာဏ္ကုိ အရြယ္မတုိင္ခင္ ေပ်ာက္ဆုံးေစၿပီးေမ႔တတ္ေသာ ေရာဂါမ်ားျဖစ္ေစရန္ အလားအလာ အရမ္းမ်ားေစပါသည္။ အခ်ဳိမႈန္႔ကုိ ေမြးကင္းစကတည္းကေန စၿပီး စားေသာကေလးမ်ားမွာ ဥာဏ္ရည္ပုိင္း ယုတ္ေလ်ာ့မႈရွိတာကုိ ေတြ႔ရွိရပါသည္။
(၄) ဂ်ာမနီႏုိင္ငံတြင္ အခ်ဳိမႈန္႔သုံးစြဲမႈကုိ လုံးဝ ျဖတ္ေတာက္ေရွာင္ၾကဥ္ဖုိ႔အမ်ဳိးသားအဆင့္ ေၾကျငာခ်က္မ်ား၊
ဥပေဒမ်ား ထုတ္ခဲ့ရဖူးပါသည္။ အခ်ဳိမႈန္႔စားေသာ ကုိယ္ဝန္ေဆာင္မ်ား ေမြးလာသည့္ ကေလးမ်ားသည္
အင္ဆူလင္ေဟာ္မုန္း စြမ္းရည္က်ဆင္း၍ မတုိးေတာ့ျခင္း၊ (Insulin-resistant) ေမြးရာပါျဖစ္လာျခင္း
ေတြ႕ရပါသည္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ ထုိကေလးမ်ားသည္ ႀကီးလာလွ်င္ဆီးခ်ဳိျဖစ္ရန္ ေသခ်ာသေလာက္ ျဖစ္ပါသည္။
ထုိအခ်က္သည္ ဖြံ႔ၿဖဳိးဆဲႏုိင္ငံမ်ား၏ ဆီးခ်ဳိျဖစ္ပြားႏႈန္း ျမင့္မားေနေသာ အခ်က္မ်ားထဲမွ တစ္ခု အပါအဝင္ ျဖစ္သည္။
(၅) အခ်ဳိမႈန္႔စားေသာ ကုိယ္ဝန္ေဆာင္မိခင္မ်ားမွ ေမြးလာေသာ ကေလးမ်ား၏ medulla ablongata, Thalamus,or hypothalamus ဆုိသည့္ ဦးေႏွာက္အစိတ္အပုိင္းမ်ားတြင္ရွိေသာ အာ႐ုံေၾကာဆဲလ္မ်ားကုိ ပ်က္စီးေစပါသည္။
(၆) မ်ဳိးပြားစြမ္းရည္ က်ဆင္းျခင္း၊ သားသမီးရႏုိင္စြမ္း က်ဆင္းျခင္း ျဖစ္ႏုိင္ပါသည္။ Chinese Resturant Syndrome ေခၚတ႐ုတ္စားေတာ္ဆက္ေရာဂါစု ျဖစ္ေစႏုိင္ပါသည္။ ထုိေရာဂါစုသည္ အခ်ဳိမႈန္႔ လြန္ကဲစြာပါေသာ အစားအေသာက္စားၿပီးၿပီးခ်င္းတြင္ မ်က္ႏွာ၊ လည္ပင္းႏွင့္ တစ္ကုိယ္လုံးတြင္ အနီစက္မ်ား ထြက္လာျခင္း၊ ေခါင္းအရမ္း ထုိိးကုိက္ျခင္း၊ေခါင္းမူးျခင္း၊ မ်က္ႏွာတြင္ တင္းၾကပ္စြာ ခံစားရတတ္ျခင္း၊ ေမးလႈပ္ ပါးစပ္ဖြင့္ေလးျခင္း၊ ဗုိက္ေအာက္ျခင္း၊ ခါးနာျခင္းမ်ားျဖစ္ေစသည္။
Glutamic Acid လုိ႔ေခၚေသာ Amino Acid တစ္မ်ဳိးပါဝင္ၿပီး စားစရာထဲ ထည့္လုိက္လွ်င္
Free Glumate ေတြအျဖစ္ ေျပာင္းလဲသြားကာ အစားအေသာက္မ်ား၏ အရသာကုိ ဓာတုနည္းႏွင့္ လွ်ာေပၚတြင္ ဆပြားတုိးေပးလုိက္ျခင္းျဖစ္သည္။
ပုံမွန္သုံးသင့္သည့္ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကဳိင္တစ္ခု လုံးဝ မဟုတ္ပါ။ နည္းနည္းစားစား၊ မ်ားမ်ားစားစား ေရရွည္စားလွ်င္ အႏၲရာယ္ကေတာ့ ရွိသည္ဟု ပညာရွင္မ်ားက ဆုိသည္။ Good Manufacturing Practice (GMP) ဟုေခၚေသာ ကမာၻ႔အဆင့္ ထုတ္လုပ္မႈစနစ္ေကာင္း (GMP စနစ္)၏ အစားအေသာက္မ်ား
ထုတ္လုပ္ေသာေနရာတြင္ အခ်ဳိမႈန္႔ လုံးဝ မပါပါ။
အခ်ဳိမႈန္႔စားသုံးမႈဆုိးက်ဳိး
Free Glumate ေတြအျဖစ္ ေျပာင္းလဲသြားကာ အစားအေသာက္မ်ား၏ အရသာကုိ ဓာတုနည္းႏွင့္ လွ်ာေပၚတြင္ ဆပြားတုိးေပးလုိက္ျခင္းျဖစ္သည္။
ပုံမွန္သုံးသင့္သည့္ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကဳိင္တစ္ခု လုံးဝ မဟုတ္ပါ။ နည္းနည္းစားစား၊ မ်ားမ်ားစားစား ေရရွည္စားလွ်င္ အႏၲရာယ္ကေတာ့ ရွိသည္ဟု ပညာရွင္မ်ားက ဆုိသည္။ Good Manufacturing Practice (GMP) ဟုေခၚေသာ ကမာၻ႔အဆင့္ ထုတ္လုပ္မႈစနစ္ေကာင္း (GMP စနစ္)၏ အစားအေသာက္မ်ား
ထုတ္လုပ္ေသာေနရာတြင္ အခ်ဳိမႈန္႔ လုံးဝ မပါပါ။
အခ်ဳိမႈန္႔စားသုံးမႈဆုိးက်ဳိး
(၁) ဆီးခ်ဳိမျဖစ္ေအာင္ ထိန္းသိမ္းေပးေသာ အင္ဆူလင္ေဟာ္မုန္း (Insulin)၏ လုပ္ငန္းေဆာင္တာတြင္
အေႏွာက္အယွက္တစ္ရပ္ျဖစ္၍ ဆီးခ်ဳိျဖစ္ေစရန္ ေကာင္းေကာင္း အေထာက္အကူျပဳပါသည္။
(၂) အစာ အလြန္အကၽြံစားခ်င္စိတ္ကုိ တုိးပြားျဖစ္ေပၚေစသလုိ၊ အဝလြန္ျခင္းကုိ တားဆီးေပးေသာ
ေဟာ္မုန္းမ်ားကုိပါ ပိတ္ဆုိ႔လုိ႔ အဝလြန္ျခင္းကုိ ျဖစ္ေစသည္။ အဝလြန္ျခင္းျဖစ္လာလွ်င္ ေသြးတုိး၊
ဆီးခ်ဳိ၊ ႏွလုံးေသြးေၾကာပိတ္ စသည့္ ေရာဂါမ်ားပါ ရလာႏုိင္သည္။
(၃) ဦးေႏွာက္ဆဲလ္မ်ားကုိ ျမန္ျမန္ ပ်က္စီးယုိယြင္းေစပါသည္။ မွတ္ဥာဏ္ကုိ အရြယ္မတုိင္ခင္ ေပ်ာက္ဆုံးေစၿပီးေမ႔တတ္ေသာ ေရာဂါမ်ားျဖစ္ေစရန္ အလားအလာ အရမ္းမ်ားေစပါသည္။ အခ်ဳိမႈန္႔ကုိ ေမြးကင္းစကတည္းကေန စၿပီး စားေသာကေလးမ်ားမွာ ဥာဏ္ရည္ပုိင္း ယုတ္ေလ်ာ့မႈရွိတာကုိ ေတြ႔ရွိရပါသည္။
(၄) ဂ်ာမနီႏုိင္ငံတြင္ အခ်ဳိမႈန္႔သုံးစြဲမႈကုိ လုံးဝ ျဖတ္ေတာက္ေရွာင္ၾကဥ္ဖုိ႔အမ်ဳိးသားအဆင့္ ေၾကျငာခ်က္မ်ား၊
ဥပေဒမ်ား ထုတ္ခဲ့ရဖူးပါသည္။ အခ်ဳိမႈန္႔စားေသာ ကုိယ္ဝန္ေဆာင္မ်ား ေမြးလာသည့္ ကေလးမ်ားသည္
အင္ဆူလင္ေဟာ္မုန္း စြမ္းရည္က်ဆင္း၍ မတုိးေတာ့ျခင္း၊ (Insulin-resistant) ေမြးရာပါျဖစ္လာျခင္း
ေတြ႕ရပါသည္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ ထုိကေလးမ်ားသည္ ႀကီးလာလွ်င္ဆီးခ်ဳိျဖစ္ရန္ ေသခ်ာသေလာက္ ျဖစ္ပါသည္။
ထုိအခ်က္သည္ ဖြံ႔ၿဖဳိးဆဲႏုိင္ငံမ်ား၏ ဆီးခ်ဳိျဖစ္ပြားႏႈန္း ျမင့္မားေနေသာ အခ်က္မ်ားထဲမွ တစ္ခု အပါအဝင္ ျဖစ္သည္။
(၅) အခ်ဳိမႈန္႔စားေသာ ကုိယ္ဝန္ေဆာင္မိခင္မ်ားမွ ေမြးလာေသာ ကေလးမ်ား၏ medulla ablongata, Thalamus,or hypothalamus ဆုိသည့္ ဦးေႏွာက္အစိတ္အပုိင္းမ်ားတြင္ရွိေသာ အာ႐ုံေၾကာဆဲလ္မ်ားကုိ ပ်က္စီးေစပါသည္။
(၆) မ်ဳိးပြားစြမ္းရည္ က်ဆင္းျခင္း၊ သားသမီးရႏုိင္စြမ္း က်ဆင္းျခင္း ျဖစ္ႏုိင္ပါသည္။ Chinese Resturant Syndrome ေခၚတ႐ုတ္စားေတာ္ဆက္ေရာဂါစု ျဖစ္ေစႏုိင္ပါသည္။ ထုိေရာဂါစုသည္ အခ်ဳိမႈန္႔ လြန္ကဲစြာပါေသာ အစားအေသာက္စားၿပီးၿပီးခ်င္းတြင္ မ်က္ႏွာ၊ လည္ပင္းႏွင့္ တစ္ကုိယ္လုံးတြင္ အနီစက္မ်ား ထြက္လာျခင္း၊ ေခါင္းအရမ္း ထုိိးကုိက္ျခင္း၊ေခါင္းမူးျခင္း၊ မ်က္ႏွာတြင္ တင္းၾကပ္စြာ ခံစားရတတ္ျခင္း၊ ေမးလႈပ္ ပါးစပ္ဖြင့္ေလးျခင္း၊ ဗုိက္ေအာက္ျခင္း၊ ခါးနာျခင္းမ်ားျဖစ္ေစသည္။
အခ်ဳိမႈန္႔ႏွင့္ ဓာတ္မတည့္ေရာဂါျဖစ္သည္။
(၇) ပန္ကရိယေခၚ မုန္႔ခ်ဳိအိတ္ေရာင္ေရာဂါ အပါအဝင္ ကုိယ္တြင္းကလီစာ တစ္ခုခု ေရာင္ယမ္းတဲ႔ေရာဂါ ရွိေနသူေတြ၊သက္ႀကီးရြယ္အုိေတြ၊ စာသင္ၾကားေနတဲ႔ ေက်ာင္းသားေက်ာင္းသူေတြအထူး
(၇) ပန္ကရိယေခၚ မုန္႔ခ်ဳိအိတ္ေရာင္ေရာဂါ အပါအဝင္ ကုိယ္တြင္းကလီစာ တစ္ခုခု ေရာင္ယမ္းတဲ႔ေရာဂါ ရွိေနသူေတြ၊သက္ႀကီးရြယ္အုိေတြ၊ စာသင္ၾကားေနတဲ႔ ေက်ာင္းသားေက်ာင္းသူေတြအထူး
ေရွာင္ၾကဥ္သင့္ပါသည္။
(၈) လူအမ်ားစုက ဆားကအငန္ အခ်ဳိမႈန္႔က အေပါ႔ဆုိၿပီး တလြဲမွတ္ယူထားၾကပါတယ္။ ဒီေတာ့ ဆားထည့္လြန္လုိ႔ငန္သြားရင္ အခ်ဳိမႈန္႔မ်ားမ်ား ထပ္ထည့္ပါတယ္။ အမွန္က ဆားဟာ Sodium Chloride၊ အခ်ဳိမႈန္႔က Monosodium glutamate ျဖစ္လုိ႔ ႏွစ္ခုစလုံး ဆုိဒီယမ္ (Sodium) ဆားဓာတ္ျဖစ္ကာ ႏွစ္ခုၿပဳိင္စားသုံးရင္ ေသြးတြင္း ဆုိဒီယမ္ျမင့္တက္မႈ အရမ္းမ်ားလာေစကာ
(၈) လူအမ်ားစုက ဆားကအငန္ အခ်ဳိမႈန္႔က အေပါ႔ဆုိၿပီး တလြဲမွတ္ယူထားၾကပါတယ္။ ဒီေတာ့ ဆားထည့္လြန္လုိ႔ငန္သြားရင္ အခ်ဳိမႈန္႔မ်ားမ်ား ထပ္ထည့္ပါတယ္။ အမွန္က ဆားဟာ Sodium Chloride၊ အခ်ဳိမႈန္႔က Monosodium glutamate ျဖစ္လုိ႔ ႏွစ္ခုစလုံး ဆုိဒီယမ္ (Sodium) ဆားဓာတ္ျဖစ္ကာ ႏွစ္ခုၿပဳိင္စားသုံးရင္ ေသြးတြင္း ဆုိဒီယမ္ျမင့္တက္မႈ အရမ္းမ်ားလာေစကာ
ေသြးတုိးေရာဂါကုိ ျဖစ္ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေသြးတုိးေရာဂါ ကာကြယ္လုိသူမ်ားနဲ႔ ရွိသူမ်ားဟာ
အခ်ဳိမႈန္႔ကုိ အထူး ေရွာင္ၾကဥ္သင့္ပါတယ္။
အခ်ဳိမႈန္႔ကုိ အထူး ေရွာင္ၾကဥ္သင့္ပါတယ္။
ဘယ္လုိေလွ်ာ့ခ်သုံးစြဲၾကမလဲ...
(၁) ေလွ်ာ့ခ်စားသုံးျခင္းျဖင့္ စတင္ပါ။ အခ်ဳိမႈန္႔ဟာ အသားေတြရဲ႕ အရသာကုိသာ ျမွင့္တင္ေပးတာျဖစ္လုိ႔
အသီးအႏွံေတြမွာ လုံးဝ မသုံးပါနဲ႔။
(၂) ေယဘုယ်လမ္းညႊန္ (General Guideline) အရ ေျပာရရင္ အစားအေသာက္ တစ္ကီလုိ (၂.၂ေပါင္)ကုိ အခ်ဳိမႈန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္းနဲ႔ တစ္ဇြန္းထက္ ပုိမသုံးပါနဲ႔။ ဒါဆုိရင္ေတာ့ အႏၲရာယ္နည္းတယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။
(၃) ရယ္ဒီမိတ္ အစားအေသာက္ေတြ အားလုံးနီးပါးမွာ အခ်ဳိမႈန္႔ ပါၿပီးသားဆုိတာ သတိထားပါ။ ဘယ္ေတာ့မွ အခ်ဳိမႈန္႔ ထပ္မထည့္ပါနဲ႔။
(၄) ရယ္ဒီမိတ္ စားစရာေတြဝယ္ရင္ ေလဘယ္လ္ေပၚမွာပါတဲ႔ အခ်ဳိမႈန္႔ပါဝင္မႈ ပမာဏကုိ ရွာေဖြပါ။
အဆင့္အတန္းရွိတဲ႔ အစားအေသာက္တံဆိပ္ေတြအားလုံးရဲ႕ ပါဝင္ဖက္ပစၥည္းစာရင္း (Ingredient List)ရဲ႕
ေအာက္ဆုံးမွာ အခ်ဳိမႈန္႔ တကယ္သုံးထားရင္ သုံးထားေၾကာင္း ပမာဏ အတိအက် ပါပါတယ္။
(၅) ႐ုိးရာ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကဳိင္ေတြ (ဥပမာ ပုဇြန္ေျခာက္၊ ငါးပိ စတာေတြ)ကုိ ျပန္လည္အစားထုိး
သုံးသင့္ပါၿပီ။ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ရဲ႕ ေရွးအစဥ္အဆက္ ဘုိးဘြားမ်ားဟာ ထြားက်ဳိင္းသန္မာ ေရာဂါကင္းခဲ့တာဟာ
အခ်ဳိမႈန္႔ မစားခဲ့ၾကတာလည္း ပါပါတယ္။
ကုိးကား-
ေဒါက္တာသီဟသစ္
(၁) ေလွ်ာ့ခ်စားသုံးျခင္းျဖင့္ စတင္ပါ။ အခ်ဳိမႈန္႔ဟာ အသားေတြရဲ႕ အရသာကုိသာ ျမွင့္တင္ေပးတာျဖစ္လုိ႔
အသီးအႏွံေတြမွာ လုံးဝ မသုံးပါနဲ႔။
(၂) ေယဘုယ်လမ္းညႊန္ (General Guideline) အရ ေျပာရရင္ အစားအေသာက္ တစ္ကီလုိ (၂.၂ေပါင္)ကုိ အခ်ဳိမႈန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္းနဲ႔ တစ္ဇြန္းထက္ ပုိမသုံးပါနဲ႔။ ဒါဆုိရင္ေတာ့ အႏၲရာယ္နည္းတယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။
(၃) ရယ္ဒီမိတ္ အစားအေသာက္ေတြ အားလုံးနီးပါးမွာ အခ်ဳိမႈန္႔ ပါၿပီးသားဆုိတာ သတိထားပါ။ ဘယ္ေတာ့မွ အခ်ဳိမႈန္႔ ထပ္မထည့္ပါနဲ႔။
(၄) ရယ္ဒီမိတ္ စားစရာေတြဝယ္ရင္ ေလဘယ္လ္ေပၚမွာပါတဲ႔ အခ်ဳိမႈန္႔ပါဝင္မႈ ပမာဏကုိ ရွာေဖြပါ။
အဆင့္အတန္းရွိတဲ႔ အစားအေသာက္တံဆိပ္ေတြအားလုံးရဲ႕ ပါဝင္ဖက္ပစၥည္းစာရင္း (Ingredient List)ရဲ႕
ေအာက္ဆုံးမွာ အခ်ဳိမႈန္႔ တကယ္သုံးထားရင္ သုံးထားေၾကာင္း ပမာဏ အတိအက် ပါပါတယ္။
(၅) ႐ုိးရာ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကဳိင္ေတြ (ဥပမာ ပုဇြန္ေျခာက္၊ ငါးပိ စတာေတြ)ကုိ ျပန္လည္အစားထုိး
သုံးသင့္ပါၿပီ။ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ရဲ႕ ေရွးအစဥ္အဆက္ ဘုိးဘြားမ်ားဟာ ထြားက်ဳိင္းသန္မာ ေရာဂါကင္းခဲ့တာဟာ
အခ်ဳိမႈန္႔ မစားခဲ့ၾကတာလည္း ပါပါတယ္။
ကုိးကား-
ေဒါက္တာသီဟသစ္
my.wikipedia.org
No comments:
Post a Comment