မဂၤလာပါ... မီဂန္ပရိသတ္ႀကီးအတြက္ က်န္းမာေရးအဓိကထားတဲ့ သုတ၊ ရသ၊ ဟာသနဲ႔ ေကာင္းႏုိးရာရာ ေဆာင္းပါးမ်ားကုိ မီဂန္သုံးစြဲသူတစ္ဦးအေနနဲ႔ ဆက္လက္တင္ဆက္ေပးေနျခင္းျဖစ္ပါေၾကာင္း.... အားလုံး ကုိယ္ေရာစိတ္ပါ က်န္းမာ ခ်မ္းသာ ၾကပါေစ...

Thursday, October 30, 2014

မင္းကြတ္သီးခြံရဲ႕ေဆးဖက္ဝင္အာနိသင္

မင္းကြတ္သီးရဲ႕ေဆးဖက္ဝင္အာနိသင္
========================


        မင္းကြတ္သီးကုိ ပဲခူးတုိင္းေဒသႀကီး၊ တနသၤာရီတုိင္းေဒသႀကီး၊ ကရင္ျပည္နယ္နဲ႔မြန္ျပည္နယ္ေတြမွာ
စုိက္ပ်ဳိးပင္အျဖစ္ အမ်ားဆုံးေတြ႕ရွိရပါတယ္။
မင္းကြတ္တစ္ပင္လုံး ေဆးဖက္ဝင္ပမယ့္ ျမန္မာ့တုိင္းရင္းေဆးဝါးမ်ား ေဖာ္စပ္အသုံးျပဳရာမွာေတာ့မင္းကြတ္သီးရဲ႕ အခြံတစ္မ်ဳိးတည္းကုိသာ ေဆးဝါးေဖာ္စပ္ရာမွာ အမ်ားဆုံး အသုံးျပဳၾကပါတယ္။
    ျမန္မာ့တုိင္းရင္းေဆးပညာအရ မင္းကြတ္သီးခြံရဲ႕အရသာဟာ "ေအးဖန္" အရသာ ရွိတဲ႔အတြက္ေၾကာင့္
ဆီး၊ ဝမ္း၊ ေသြး၊ ေလကုိ ခ်ဳပ္ေစတဲ့ အာနိသင္မ်ားရွိၿပီး အထူးသျဖင့္ ဝမ္းနဲ႔ေသြးကုိ ခ်ဳပ္ေစပါတယ္။
    မင္းကြတ္သီးခြံကုိ ဝမ္းနဲ႔ပတ္သက္တဲ့ ေရာဂါေတြျဖစ္တဲ့ ဝမ္းပ်က္ ဝမ္းေလွ်ာေရာဂါ၊ ကာလဝမ္းေရာဂါ၊
ဝမ္းကုိက္ေရာဂါနဲ႔ ေသြးဝမ္းေရာဂါေတြကုိ သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္။ အမ်ဳိးသမီး မီးယပ္ေရာဂါနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး မီးယပ္ေသြးလြန္ေရာဂါနဲ႔ မီးယပ္ျဖဴဆင္းေရာဂါေတြကုိလည္း ထိေရာက္စြာ သက္သာ ေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္။


    မင္းကြတ္သီးခြံဟာ ဝမ္းနဲ႔ပတ္သက္တဲ့ေရာဂါ၊ အမ်ဳိးသမီး မီးယပ္နဲ႔ပတ္သက္တဲ႔ေရာဂါေတြအျပင္
ဆီးနဲ႔ပတ္သက္တဲ့ေရာဂါေတြျဖစ္တဲ့ ဆီးလြန္ေရာဂါ၊ ဆီးလြန္ဆီးခ်ဳိေရာဂါ၊ အသက္အရြယ္ႀကီးရင့္တဲ႔ အမ်ဳိးသားမ်ားမွာအျဖစ္မ်ားတဲ့ ဆီးသြားရင္းဆီးက်န္တာတုိ႔၊ ညစဥ္ညတုိင္း ဆီးမၾကာခဏသြားေနရတာတုိ႔ စတဲ႔ေရာဂါေတြကုိလည္းေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္။
    သြားဖုံးေရာင္တာ၊ သြားနဲ႔တာ၊ သြားနာတာ၊ ေရစီးကမ္းၿပဳိ ဒႏၲစုိနာေရာဂါ စတဲ႔ သြားနဲ႔ခံတြင္းေရာဂါေတြတင္မက အေရျပားနဲ႔ပတ္သက္တဲ႔ေရာဂါေတြျဖစ္တဲ့ ေပြး၊ ဝဲ၊ ဝက္ၿခံ၊ ေနေလာင္ ကြက္၊ အင္ပ်ဥ္ထျခင္းေတြကုိပါ ထိေရာက္စြာသက္သာေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္။
    မင္းကြတ္သီးခြံနဲ႔ပတ္သက္ၿပီး သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစႏုိင္တဲ့ ေရာဂါလကၡဏာေတြအေၾကာင္းကုိ သိရွိၿပီးရင္ေတာ့ေရာဂါတစ္မ်ဳိးခ်င္းစီးအလုိက္ အသုံးျပဳရမယ့္ အသုံးျပဳပုံ နည္းစနစ္မ်ားအေၾကာင္းကုိလည္း ကၽြန္ေတာ္ဆက္လက္ၿပီး တင္ျပေပးခ်င္ပါတယ္။
    ပထမဆုံးအေနနဲ႔ ဝမ္းနဲ႔ပတ္သက္တဲ့ ေရာဂါေတြျဖစ္တဲ့ ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလွ်ာေရာဂါ၊ ကာလဝမ္းေရာဂါ၊
ဝမ္းကုိက္ေရာဂါ၊ ေသြးဝမ္းေရာဂါေတြအတြက္ဆုိရင္ မင္းကြတ္သီးခြံျပဳတ္ရည္ကုိ တစ္ခါေသာက္ လက္ဖက္ရည္အၾကမ္းပန္းကန္ တစ္ဝက္ေလာက္ကုိ ၁၀မိနစ္ျခား ငါးႀကိမ္ဆက္တုိက္ ေသာက္ေပးရပါမယ္။ ဝမ္းပိတ္သြားရင္ေတာ့ မင္းကြတ္သီးျပဳတ္ရည္ကုိ ေသာက္စရာမလုိေတာ့ပါဘူး။ ခႏၶာကုိယ္မွာ ဝမ္းေတြ သြားထားတဲ႔အတြက္ ဝမ္းနဲ႔အတူ ခႏၶာကုိယ္မွာ ဆုံး႐ႈံးထားတဲ့ အရည္ဓာတ္မ်ားကုိ ျပန္လည္ျဖည့္တင္းေပး တဲ႔အေနနဲ႔ ဓာတ္ဆားရည္ကုိသာ ဆက္လက္ၿပီး ေသာက္သုံးသင့္ပါတယ္။
    ဝမ္းနဲ႔ပတ္သက္ၿပီး အသုံးျပဳပုံ နည္းစနစ္မ်ားကုိ သိရွိၿပီးရင္ေတာ့ ေနာက္ထပ္ အမ်ဳိးသမီးေရာဂါေတြျဖစ္တဲ႔မီးယပ္ေသြးလြန္ေရာဂါ၊ မီးယပ္ျဖဴဆင္းတဲ႔ေရာဂါ၊ ဆီးနဲ႔ေရာဂါပတ္သက္တဲ့ ဆီးလြန္ေရာဂါ၊ ဆီးလြန္ဆီးခ်ဳိေရာဂါ၊ ဆီးသြားၿပီး ဆီးက်န္တာ စတဲ့ ေရာဂါေတြအတြက္ဆုိရင္ေတာ့ မင္းကြတ္သီးခြံျပဳတ္ရည္ကုိ တစ္ခါေသာက္ လက္ဖက္ရည္အၾကမ္း ပန္းကန္တစ္ဝက္ကုိ နံနက္ ၈နာရီမွာတစ္ႀကိမ္၊ မြန္းတည့္ ၁၂နာရီမွာတစ္ႀကိမ္၊ ညေန ၄နာရီမွာတစ္ႀကိမ္၊ ည ၈နာရီမွာ တစ္ႀကိမ္ စုစုေပါင္းတစ္ေန႔ကုိ ေလးႀကိမ္ ခုနစ္ရက္တိတိ ေသာက္သုံးေပးရပါမယ္။ ခုနစ္ရက္မတုိင္ ခင္ေရာဂါေပ်ာက္ကင္းသြားရင္ေတာ့ မင္းကြတ္သီးခြံျပဳတ္ရည္ကုိ ဆက္ၿပီးေသာက္စရာ မလုိေတာ့ပါဘူး။
    မင္းကြတ္သီးခြံ ငါးက်ပ္သား၊ တမာေခါက္ငါးက်ပ္သား၊ မာလကာေခါက္ငါးက်ပ္သား၊ ေလးညွင္းပြင့္ ၁၀ပြင့္ စတဲ့ေဆးပစၥည္းေတြကုိ ေရတစ္ပိႆာေရာၿပီး တစ္ဝက္က်ေအာင္ က်ဳိေပးရပါမယ္။ ရရွိလာတဲ႔ ေဆးျပဳတ္ရည္ကုိ မၾကာခဏ ငုံ၊ေထြးေပးျခင္းျဖင့္ ကၽြန္ေတာ္ေစာေစာက တင္ျပေပးသြားတဲ့ သြားနဲ႔ခံတြင္းဆုိင္ရာေရာဂါေတြျဖစ္တဲ့ သြားဖုံးေရာင္တာ၊ သြားနာတာ၊ ေရစီးကမ္းၿပဳိ ဒႏၲစုိနာေရာဂါေတြ သက္သာေပ်ာက္ကင္း႐ုံမွ်မက ခံတြင္းအန႔ံမေကာင္းသူေတြပါ ခံတြင္းအနံ႔ ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။
    အနာေပါက္ေရာဂါမ်ားမွာေတာ့ မင္းကြတ္သီးခြံျပဳတ္ရည္ကုိ ဖန္ေဆးရည္အျဖစ္ အသုံးျပဳရပါမယ္။ အနာအုိ၊အနာေဟာင္း၊ အနာေဆးေတြကုိ မင္းကြတ္သီးခြံျပဳတ္ရည္နဲ႔ ဖန္ရည္ေဆးေပးျခင္းအားျဖင့္ အနာမွ မေကာင္းတဲ႔အညစ္အေၾကးေတြ သန္႔စင္႐ုံတင္သာမက အနာအသားႏုတက္ေစၿပီး ျမန္ျမန္အနာက်က္ေစ ပါတယ္။ ေသြးယုိေနတဲ့အျပင္လိပ္ေခါင္းေရာဂါရွင္ေတြလည္းမင္းကြတ္သီးခြံျပဳတ္ရည္ထဲ ေက်ာက္ခ်ဥ္ အနည္းငယ္ ထည့္ၿပီး ဖန္ထုိင္ေပးျခင္းျဖင့္လည္း သက္သာေစပါတယ္။
    ေပြး၊ ဝဲ၊ ဝက္ၿခံ၊ ေနေလာင္ကြက္၊ အင္ပ်ဥ္ထတာတုိ႔ဆုိရင္ေတာ့ မင္းကြတ္သီးခြံကုိ သနပ္ခါးနဲ႔ေရာေသြးၿပီး လိမ္းေပးရမွာျဖစ္ပါတယ္။ က်န္းမာေရးဝန္ႀကီးဌာန၊ တုိင္းရင္းေဆးပညာဦးစီး ဌာနေအာက္မွာရွိတဲ့ အစုိးရတုိင္းရင္းေဆး႐ုံ၊ ေဆးခန္းေတြမွာ အသုံးျပဳေနတဲ႔ တုိင္းရင္းေဆး အမွတ္(၂၂) ေအးပိတ္ေဆးဟာဆုိရင္ မင္းကြတ္သီးခြံနဲ႔အတူ အျခားေသာေဆးဖက္ဝင္ပစၥည္းေတြျဖစ္တဲ့ တလည္းသီးခြံ၊ မန္က်ည္းေစ့ခြံ၊ ဆီးျဖဴသီးေျခာက္၊ ၾကဇုသီး၊ ေဆးေျခာက္၊ ဆားမီးဖုတ္ တုိ႔နဲ႔ ေဖာ္စပ္ထားတာျဖစ္ပါတယ္။
    မင္းကြတ္သီးခြံကုိ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ျမန္မာ့တုိင္းရင္းေဆးတြင္သာမက ကမာၻမွာပါ မင္းကြတ္သီးခြံကုိ ေဆးဝါးအေနနဲ႔ အသုံးျပဳၾကပါတယ္။ ႏုိင္ငံတကာ က်န္းမာေရဂ်ာနယ္၊ မဂၢဇင္း၊ အင္တာနက္သတင္းေတြမွာလည္း မင္းကြတ္သီးခြံနဲ႔ပတ္သက္ၿပီးေဆးဝါးအျဖစ္ အသုံးျပဳပုံမ်ားကုိ သုေတသနစာတမ္းမ်ား၊ သိပၸံနည္းက် ဓာတ္ခြဲစမ္းသပ္မႈ အေျဖမ်ားျဖင့္ စုံလင္စြာေဖာ္ျပထားတာကုိ လ့လာေတြ႕ရွိရပါတယ္။ ကေနဒါ၊ အေမရိကစတဲ့ အေနာက္ႏုိင္ငံေတြ အိႏၵိယ၊ တ႐ုတ္၊ ထုိင္း၊ စကၤာပူ၊ ဗီယက္နမ္၊ ဖိလစ္ပုိင္ စတဲ့အာရွႏုိင္ငံေတြမွာလည္း မင္းကြတ္သီးခြံကုိ ႐ုိးရာတုိင္းရင္းေဆးဝါးအေနျဖင့္ တြင္တြင္က်ယ္က်ယ္ အသုံးျပဳၾကပါတယ္။
    မင္းကြတ္သီးခြံကုိ သိပၸံနည္းက် ဓာတ္ခြဲစမ္းသပ္မႈ အေျဖေတြအရဆုိရင္ "Antioxidant" လုိ႔ေခၚတဲ့ ဓာတ္တုိးပယ္ဖ်က္မႈစြမ္းရည္ရွိတဲ့ ဓာတုျဒပ္ေပါင္းအမ်ဳိးအစား ၂၀၀ေက်ာ္နဲ႔ အဆီဓာတ္၊ ပ႐ုိတင္းဓာတ္၊ ကဆီဓာတ္၊ သတၱဳဓာတ္၊ ဗီတာမင္မ်ဳိးစုံနဲ႔ အျခားအမည္မေဖာ္ႏုိင္တဲ့ ျဒပ္ေပါင္းမ်ားစြာ ပါဝင္ဖြဲ႕စည္းထားတဲ့ အတြက္ အစာေၾကေဆး၊ အာ႐ုံေၾကာအားေဆး၊ ဝမ္းပိတ္ေဆး၊ ႏွလုံးေရာဂါကုေဆး၊ အကုိက္အခဲေပ်ာက္ေဆး၊ သံခ်ေဆး၊ ကင္ဆာေရာဂါကုေဆး၊ အဆီက်ေဆး၊ စိတ္ၿငိမ္ေဆး၊ ဆီးခ်ဳိေသြး ခ်ဳိေရာဂါကု ေဆးဝါးမ်ားေဖာ္စပ္ရာမွာ အသုံးျပဳၾကပါတယ္။

    မင္းကြတ္သီးခြံနဲ႔ပတ္သက္ၿပီး သုေတသနစာတမ္းမ်ားမွာေတာ့ မင္းကြတ္သီးခြံျပဳတ္ရည္ဟာ....
ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္မႈကုိ ခုခံကာကြယ္ေပးျခင္း။
အဖုအက်ိတ္ ကင္ဆာေရာဂါေတြကုိလည္း ခုခံကာကြယ္းေပးႏုိင္ျခင္း။
အုိမင္းရင့္ေရာ္မႈကုိ ကာကြယ္ေပးျခင္း။
ေသြးတုိးကုိလည္း က်ေစျခင္း။
ဓာတ္တုိးမႈကုိလည္ တုိက္ဖ်က္ေပးျခင္း။
ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္မ်ားကုိလဲ ေလ်ာ့က်ေစျခင္း။
အဝလြန္ျခင္းကုိ ကာကြယ္ေစၿပီး၊ ကုိယ္အေလးခ်ိန္ကုိ က်ေစျခင္း။
ေသြးလႊတ္ေၾကာအတြင္း ခ်ဳိး(ဂ်ဳိး)မကပ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးျခင္း။
ႏွလုံးႏွင့္ဆက္စပ္သည့္ ေရာဂါမ်ားမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးျခင္း။

    အ႐ုိးအဆစ္ ေရာင္ရမ္းနာက်င္မႈ ေပ်ာက္ကင္းေစျခင္း၊ အ႐ုိးပြျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးျခင္း၊ သြားဖုံးႏွင့္ခံတြင္းဆုိင္ရာေရာဂါမ်ား ေပ်ာက္ကင္းေစျခင္း၊ စိတ္မတည့္ေရာဂါျဖစ္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးျခင္း အစရွိတဲ့ ေရာဂါအမ်ဳိးေပါင္း ၁၃၈မ်ဳိး ေပ်ာက္ကင္းေစတယ္လုိ႔ သုေတသနစာတမ္းမ်ားတြင္ အတိအလင္း ေဖာ္ျပထားတာကုိ ေလ့လာေတြ႕ရွိရပါတယ္။
    မင္းကြတ္သီးခြံကုိ သဘာဝဓာတ္ဆားအေနနဲ႔ ပုံမွန္ေသာက္သုံးမယ္ဆုိရင္ေတာ့ မင္းကြတ္သီးခြံရဲ႕ အေလးခ်ိန္ တစ္ဆကုိ ေရေလးဆေရာၿပီး တစ္ဝက္က်ေအာင္ က်ဳိရပါမယ္။
    တစ္ခါေသာက္ လက္ဖက္ရည္အၾကမ္းပန္းကန္တစ္ဝက္ ပမာဏအားျဖင့္ေတာ့ ၃၀စီစီကေန ၆၀စီစီ တစ္ေန႔ႏွစ္ႀကိမ္ အစာမစားခင္ ပုံမွန္ ေသာက္သုံးလုိ႔ရပါတယ္။ အခုညႊန္ၾကားထားတဲ့ ေသာက္သုံးရမယ့္ ပမာဏထက္ပုိၿပီး မင္းကြတ္သီးခြံျပဳတ္ရည္ကုိ ေသာက္မယ္ဆုိရင္ေတာ့ ဆီး၊ ဝမ္း အနည္းငယ္ ခ်ဳပ္ေစတယ္ ဆုိတာကုိလည္း သတိျပဳေစခ်င္ပါတယ္။
 မင္းကြတ္သီးကုိစားၿပီးတဲ႔အခါမင္းကြတ္သီးခြံကုိ ေရစင္ေအာင္ေဆးၿပီး ေနပူမွာ ေျခာက္ေသြ႕ေအာင္လွမ္းပါ။ မင္းကြတ္သီးခြံ ေျခာက္ေသြ႕သြားၿပီဆုိမွ သင့္ေတာ္ရာ ပလပ္စတစ္ဘူး (သုိ႔မဟုတ္) ဖန္ဘူးမွာ ထည့္ၿပီး ေအး၍ေျခာက္ေသြ႕တဲ့ေနရာမွာ သိမ္းဆည္းထားသင့္ပါတယ္။
    ေဆးဝါးအျဖစ္ အသုံးျပဳမယ့္ မင္းကြတ္သီးခြံမွာ မႈိစြဲေနတာ၊ ေအာက္ေစာ္နံေနတာ၊ ပုိးထုိးေနတာ၊ သိမ္းဆည္းထားတာ တစ္ႏွစ္ထက္ပုိၾကာေနတာတုိ႔ဆုိရင္ေတာ့ ေဆးဝါးအေနနဲ႔ မသုံးစြဲသင့္ဘူးဆုိတာကုိ သတိျပဳသင့္ေၾကာင္းေရးသားတင္ျပလုိက္ပါတယ္။

၂၀၁၄-ခုႏွစ္၊ ေအာက္တုိဘာလ (၃၀)ရက္ေန႔ထုတ္ ျပည္ေထာင္စုေနစဥ္သတင္းစာ စာမ်က္ႏွာ ၁၄တြင္
ေဖာ္ျပပါရွိေသာ မုိးေဇာ္ဟိန္း၏ မင္းကြတ္သီးခြံရဲ႕ေဆးဖက္ဝင္အာနိသင္ေဆာင္းပါးကုိ ဗဟုသုတအလုိ႔ငွာ
ေဖာ္ျပေပးျခင္းျဖစ္ပါသည္။
=========================================================
 အေနာက္ႏုိင္ငံေတြမွာ ဘယ္လုိအသုံးျပဳတယ္ဆုိတာ ေလ့လာခ်င္ရင္ေတာ့



အေပၚမွာေဖာ္ျပေပးထားတဲ့ လိပ္စာေတြမွာ ဝင္ေရာက္ေလ့လာႏုိင္ပါတယ္။

No comments:

Post a Comment