မဂၤလာပါ... မီဂန္ပရိသတ္ႀကီးအတြက္ က်န္းမာေရးအဓိကထားတဲ့ သုတ၊ ရသ၊ ဟာသနဲ႔ ေကာင္းႏုိးရာရာ ေဆာင္းပါးမ်ားကုိ မီဂန္သုံးစြဲသူတစ္ဦးအေနနဲ႔ ဆက္လက္တင္ဆက္ေပးေနျခင္းျဖစ္ပါေၾကာင္း.... အားလုံး ကုိယ္ေရာစိတ္ပါ က်န္းမာ ခ်မ္းသာ ၾကပါေစ...

Friday, October 24, 2014

သစ္သီးစားဖုိ႔လုိအပ္တယ္...


အဆိပ္အပုတ္ ရွင္းထုတ္ေပးျခင္း
လူေတြေန႔စဥ္ အစာစားမႈေၾကာင့္ အူထဲမွာ မနည္းလွတဲ႔ အညစ္အေၾကးမ်ား ျဖစ္ေပၚရပါတယ္။ ယင္းမွ အဆိပ္အပုပ္မ်ားကုိ ခႏၶာကုိယ္က အျပန္ျပန္အထပ္ထပ္ စုပ္ယူမႈေၾကာင့္ က်န္းမာေရးကုိ ထိခုိက္ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ စားလုိက္တဲ႔ အစာမ်ားကုိ ေန႔စဥ္ ရွင္းလင္းေပးဖုိ႔လုိတယ္။ သစ္သီးထဲမွာပါတဲ႔ အခ်ဳိ႕ဓာတ္ေတြဟာ ခႏၶာကုိယ္အတြက္ အာဟာရျဖစ္ေစသလုိ အဆိပ္အပုပ္ ရွင္းထုတ္ေပးႏုိင္စြမ္းလဲ ရွိေနပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ သစ္သီး မ်ားမ်ား စားေပးပါတဲ႔။

စေတာ္ဘယ္ရီသီး။ အဆိပ္အပုပ္ ရွင္းထုတ္ႏုိင္စြမ္းရွိတဲ႔ သစ္သီးေတြအနက္ ဦးစားေပးစားရမယ့္အသီးပါပဲ။ ပါဝင္မႈ ကယ္လုိရီမျမင့္ေပမယ့္ ဗီတာမင္စီေတာ့ ၾကြယ္ဝစြာပါရွိပါတယ္။ သဘာဝကုထုံးနည္းအျဖစ္ စေတာ္ဘယ္ရီသီးကုိ အစာအိမ္နဲ႔အူလမ္းေၾကာင္း ရွင္းလင္းဖုိ႔၊ အသည္း ႀကံ႕ခုိင္အားေကာင္းေစ ဖုိ႔ေတြအတြက္ သုံးႏုိင္ပါတယ္။ သုိ႔ေသာ္ အက္စပရင္နဲ႔မတည့္သူမ်ား အစာအိမ္၊ အူ အားနည္းသူမ်ား အေနျဖင့္ မစားသင့္ပါ။


စပ်စ္သီး။ တစ္ႏွစ္ပတ္လုံးနီးနီး ေတြ႕ရ၊ စားရတဲ႔ အညဳိရင့္ေရာင္ စပ်စ္သီးဟာ အဆိပ္အပုပ္ ရွင္းထုတ္အား သိပ္ေကာင္းတဲ႔အသီးပါ။ အူထဲမွာ အက်ိရည္ျဖစ္ေပၚေစတဲ႔အျပင္ အသည္း၊ အူ၊ အစာအိမ္္၊ ေက်ာက္ကပ္တုိ႔ရဲ႕ အဆိပ္အပုပ္ ရွင္းထုတ္မႈကုိ အားေပးကူညီတယ္။

          စပ်စ္သီးရဲ႕ တစ္ခုတည္းေသာ ခ်ဳိ႕ယြင္းခ်က္က ကယ္လုိရီပါဝင္မႈ အနည္းငယ္ ျမင့္ျခင္းပါပဲ။ စပ်စ္သီး အလုံး ၄၀ နဲ႔ ပန္းသီးႏွစ္လုံးတုိ႔မွာ ပါဝင္မႈ ကယ္လုိရီတန္ဖုိးျခင္း တူညီပါတယ္။

ပန္းသီး။ ဝမွာေၾကာက္လွ်င္ ပန္းသီးကုိ ေရြးစားပါတဲ႔။ ပန္းသီးမွာ ဖုိင္ဘာအမွ်င္ေတြ ၾကြယ္ဝစြာပါဝင္ေနတဲ႔အျပင္ ေနာက္တစ္မ်ဳိးျဖစ္တဲ႔ ဂေလာက္တူ႐ုိနစ္ အက္စစ္ (Galacturonic acid)ဟာ အဆိပ္အပုပ္ ရွင္းထုတ္မႈကုိ အားေကာင္းေစတယ္။ ေနာက္ၿပီး ပန္းသီးထဲက ပက္သင္ဟာလည္း အစာေတြ အူတြင္းမပုပ္မသုိးေအာင္ ကူညီႏုိင္စြမ္းရွိတယ္။ ဒီမွာ အႀကံျပဳလုိတာကေတာ့ ပန္းသီးစားမယ္ဆုိလွ်င္ အေရာင္အမ်ဳိးမ်ဳိး ေျပာင္းၿပီးစားပါက ပုိၿပီး အက်ဳိးရွိေစပါတယ္။

ခ်ယ္ရီသီး။ လူ႔ခႏၶာကုိယ္အတြက္ အဆိပ္အပုပ္ႏွင့္ မသန္႔တဲ႔အရည္မ်ား ရွင္းထုတ္ေပးမႈအရွိဆုံး သစ္သီးအျဖစ္ အမ်ားက အသိအမွတ္ျပဳထားၾကတယ္။ ေက်ာက္ကပ္ႏွင့္ အဆိပ္အပုပ္ရွင္းထုတ္တဲ႔ စြမ္းအားကုိ မ်ားစြာ ပံ႔ပုိးေပး ႏုိ္င္တယ္။ ေနာက္ၿပီး ဝမ္းမွန္ေစတယ္။

သစ္ေတာ္သီး။ ဆံပင္ေဆးဆုိး၊ ဆံပင္ေကာက္တဲ႔အခါမွာ ဆံပင္က ေရဓာတ္ႏွင့္ အဆီမ်ားကုိ ကုန္ခန္းေစလုိ႔ ဆံပင္ဟာယ ေျခက္ေသြ႕ဝါၾကန္လာတတ္တယ္။ ရင့္မွည့္တဲ႔ သစ္ေတာ္သီးမွာ အဖုိးထုိက္တဲ႔ အုိလိန္းအက္စစ္ (Olein acid) ၃၀% ပါရွိလုိ႔ ေျခာက္ေသြ႕ဝါၾကန္ေနတဲ႔ ဆံပင္အတြက္ ထူးျခားအာနိသင္ ရွိတယ္။

သီးေမႊးငွက္ေပ်ာ။ ဦးေႏွာက္အသုံးမ်ားမႈေၾကာင့္ လူ႕ခႏၶာကုိယ္အတြင္းမွာ ဗီတာမင္၊ သတၱဳဓာတ္နဲ႔ ကယ္လုိရီမ်ား ေလ်ာ့ပါးခ်ဳိ႕တဲ႔လာႏုိင္တယ္။ ဒီေတာ့ ဦးေႏွာက္ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္႐ုံသာမက စိတ္ဓာတ္ က်တာေတြပါ ခံစားရတတ္တယ္။ ဒီအခါမ်ဳိးမွာ သီးေမႊးငွက္ေပ်ာစားလွ်င္ လုိအပ္တဲ႔အာဟာရဓာတ္မ်ားကုိ ပံ႔ပုိးႏုိင္လုိ႔ စိတ္ဓာတ္က်မႈကိုလည္း ေပ်ာက္ေစတယ္။ ဦးေႏွာက္အသုံးမ်ားတဲ႔အခါ ဗီတာမင္မ်ဳိးစုံ ကုန္ဆုံးႏုိင္လုိ႔ တစ္ခ်ိန္ထဲမွာ ဗီတာမင္စုံကုိလည္း ျဖည့္တင္းေပးဖုိ အာဟာရပညာရွင္မ်ားက တုိက္တြန္း ထားပါတယ္။
          ဂ်ပန္ႏုိင္ငံမွ သိပၸံပညာရွင္မ်ား၏ ေလ့လာေတြ႕ရွိမႈ အသစ္မ်ားအရ Spot Banana လုိ႔ေခၚတဲ႔ ဖားအုကဲ့သုိ႔ အစက္အေျပာက္ အမည္းမ်ားႏွင့္ ငွက္ေပ်ာသီးဟာ သာမန္အသီးေတြထက္ ပုိၿပီး ေဆးဘက္ဝင္ေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ယင္းအသီးေတြဟာ ခႏၶာကုိယ္အတြင္း ကင္ဆာျဖစ္ႏုိင္သည့္ ဆဲလ္မ်ားကုိ ပုိမုိၿပီး တုိက္ခုိက္ေပးႏုိင္တဲ႔ ဂုဏ္သတၱိမ်ား မ်ားစြာ ပါရွိတယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အဲဒီလုိအသီးကုိ တစ္ေန႔ ၁လုံးမွ ၂လုံး စားသူေတြ ဟာ ကင္ဆာေရာဂါကုိ ကာကြယ္ႏုိင္မွာျဖစ္ပါတယ္။

ကၽြဲေကာသီး။ (အသားအေရအတြက္ ကၽြဲေကာသီးအစြမ္း) အသားအေရဆုိသည္မွာ ခႏၶာကုိယ္ႀကီးတစ္ခုလုံးကုိ လႊမ္းၿခဳံကာရံေပးထားေသာ အႀကီးဆုံးအဂၤါတစ္ခုျဖစ္သည့္ အေရျပားကုိ ရည္ညႊန္းျခင္းျဖစ္ပါသည္။ မိမိ၏ ေန႔တဒူဝ ေနထုိင္စားေသာက္မႈေၾကာင့္ ဝက္ျခံ၊ အဖုအပိန္႔ႏွင့္ အစက္အေျပာက္မ်ား ထြက္လာႏုိင္သလုိ၊ ၾကည္လင္ စုိေျပသည့္ အသားအေရကုိကုိလည္း ပုိင္ဆုိင္ႏုိင္ပါသည္။ ေဘးဥပါဒ္ ကင္းေဝးစြာျဖင့္ အသားအေရ လွပမႈအတြက္ အေထာက္အကူျဖစ္ေစတဲ႔ အစားအစာမ်ားကေတာ့ အေရာင္အဆင္း အမ်ဳိးမ်ဳိးရွိေသာ သစ္သီးဝလံႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ မ်ားသာ ျဖစ္ပါသည္။
          ကၽြဲေကာသီးသည္ အခ်ဥ္သီးမ်ဳိးႏြယ္ထဲတြင္ အႀကီးဆုံးအသီးျဖစ္သျဖင့္ ဗီတာမင္စီ ၾကြယ္ဝစြာ ပါရွိျခင္း ေၾကာင့္ အေရျပားထဲက ကုိေလဂ်င္ေခၚ အမွ်င္ဓာတ္ကုိ က်န္းမာၿပီး တင္းရင္းေစသည့္အတြက္ အသားအေရကုိ ႏုပ်ဳိလွပေစကာ အရြယ္တင္ ႏုပ်ဳိေစမွာ အမွန္ပါ။ အထူးသျဖင့္ ကၽြဲေကာသီးအခြံထဲတြင္ အသားအေရကုိ ျဖဴစင္ ဝင္းမြတ္ေစသည့္ ေဆးဘက္ဝင္ အစြမ္းထက္ျမက္ေသာ အဆီတစ္မ်ဳိး ပါရွိပါသည္။ ထုိအဆီကုိ အေျခခံ၍ မ်က္ႏွာ လိမ္းကရင္မ္ႏွင့္ ဂ်ဳိင္းလိမ္း Roll On တုိ႔ကုိ ထုတ္လုပ္ၾကပါသည္။
          မပင္မပန္း အလုပ္မ႐ႈပ္ေစဘဲ၊ မိမိအိမ္မွာပင္ ကၽြဲေကာသီးျဖင့္ အသားအေရကုိ ထိန္းသိမ္းႏုိင္ပါသည္။ ဦးစြာ ေရခ်ဳိးၿပီးေနာက္ မ်က္ႏွာအႏွံ႕ႏွင့္ ဂ်ဳိင္းသားမ်ားကုိ အရည္ညွစ္ထားေသာ ကၽြဲေကာသီးအရည္ျဖင့္ စိမ့္ဝင္ေအာင္ လိမ္းေပးပါ။ ကၽြဲေကာသီးအခြံကုိ အနည္းငယ္ညွစ္ၿပီး ထြက္လာေသာ သတၱဳရည္ျဖင့္ ဂ်ဳိင္းသားမ်ားကုိ လိမ္းက်ံ ေပးႏုိင္ပါသည္။ ေနာက္ ၁၅-မိနစ္ခန္႔အၾကာတြင္ မ်က္ႏွာႏွင့္ ဂ်ဳိင္းသားမ်ားကုိ ေရေအးျဖင့္ ျပန္လည္ေဆးေၾကာ ေပးဘုိ႔ မေမ႔ပါႏွင့္။ ထုိကဲ႔သုိ႔ တစ္ေန႔တစ္ႀကိမ္ မွန္မွန္ လိမ္းေပး႐ုံျဖင့္ ရက္သတၱပတ္ အနည္းငယ္အတြင္း ဂ်ဳိင္းသား မ်ား ျဖဴေဖြးလာပါလိမ့္မည္။ မ်က္ႏွာ အသား အေရကုိ အစုိဓာတ္ ထိန္းသိမ္းေပးၿပီး တင္းရင္းဝင္းစုိလာျခင္း၊ ေခၽြးေပါက္မ်ား ပြင့္ေစၿပီး ဝက္ၿခံေပ်ာက္ျခင္း.. စသည္ျဖင့္ အက်ဳိးေက်းဇူးမ်ားစြာ ခံစားႏုိင္ပါလိမ့္မည္။

မွတ္ခ်က္
  • အသားကုိ ဖုံးအုပ္ထားေသာ အျဖဴေရာင္အခြံပါးသည္ အတန္ငယ္ ခါးသက္သက္ရွိေသာ္လည္း ကင္ဆာဆဲလ္ မ်ားကုိ ေကာင္းစြာ ႏွိမ္ႏွင္းႏုိင္သည့္အတြက္ ထုိအခြံပါးကုိလဲ စားေပးသင့္ပါသည္။
  • အေလးခ်ိန္စီးေသာ ကၽြဲေကာသီးသည္ အရည္လည္း ပုိရႊမ္းပါသည္။
  • အျဖဴေရာင္အသီးထက္ ပန္းေရာင္ (သုိ႔) အနီေရာင္အသီးတုိ႔က အရသာ ပုိခ်ဳိၿပီး အဟာရဓာတ္လဲ ပုိပါသည္။
အမွည့္လြန္ၿပီး ေပ်ာ့ေနေသာ အသီးမ်ားႏွင့္ ဒဏ္ရာရွိေနေသာ အသီးမ်ားကုိ ေရွာင္ရွားသင့္ပါသည္။
 
သတိျပဳရန
  • အခ်ဳိ႕ေသာသူမ်ားသည္ ေမြးရာပါ ဗုိက္တာမင္စီႏွင့္ ဓာတ္မတည့္သူမ်ား ရွိတတ္သည့္အတြက္ ဗုိက္တာမင္စီ ၾကြယ္ဝေသာ ကၽြဲေကာသီးကုိ စားမိပါက၊ အေရျပားေပၚတြင္ အဖုအပိန္႔ အနီစက္မ်ားထြက္ၿပီး အေရျပားကုိ ေရာင္ရမ္း ေစတတ္ပါသည္။
  • ဗုိက္တာမင္စီ ၾကြယ္ဝေသာ သီးႏွံျဖစ္သျဖင့္ အလြန္အကၽြံ စားသုံးပါက၊  ေက်ာက္ကပ္ ေက်ာက္တည္ျခင္း၊ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္း စသည့္ ေဘးထြက္ ဆုိးက်ဳိးမ်ား ျဖစ္ေစႏုိင္ပါသည္။
  • ကၽြဲေကာသီးကုိ သံပုရာသီးႏွင့္ တြဲဖက္မစားသင့္ပါ။ ေသေစႏုိင္ပါသည္။

သေဘၤာသီး။ ကြန္ပ်ဴတာ (သုိ႔) တီဗြီဖန္သားျပင္ကုိ ၾကာရွည္ၾကည့္ခဲ႔လွ်င္၊ မ်က္စိ အသုံးမ်ားခဲ႔လွ်င္ အျမင္႐ုံလႊာ (Retina)က အလင္းလက္ခံရာမွာ အဓိက အမီွျပဳရတဲ႔ ဗီတာမင္ေအဟာ အေျမာက္အျမား ကုန္ဆုံးသြားရတယ္။ ဒီအခါ မ်က္စိေျခာက္တာ၊ နာတာ၊ အလင္းေၾကာက္တာ ျဖစ္ေပၚေစၿပီး ဒီထက္ ဆုိးဝါးလွ်င္ေတာ့ အျမင္အား က်ဆင္းတာပါ ျဖစ္ႏုိင္တယ္။ ဒီလုိအခါမ်ဳိးမွာ ဗီတာမင္ေအၾကြယ္ဝတဲ႔ သေဘၤာသီးကုိ စားေပးဖုိ႔ လုိပါတယ္။

ကီဝီသီး။ (Kiwi Fruit) သြားဖုံးက်န္းမာေရးဟာ ဗီတာမင္စီနဲ႔ မ်ားစြာ ဆက္စပ္ေနတယ္။ ဗီတာမင္စီ ခ်ဳိ႕တဲ႔လွ်င္ သြားဖုံးအားနည္းၿပီး ေသြးထြက္လြယ္ေလ့ရွိတယ္။ ေရာင္တင္းေနတတ္တယ္။ သြားေတြလဲ ေခ်ာင္ခ်ိ လႈပ္လဲ့လာ ႏုိင္တယ္။ အသီးေတြထဲမွာ ဒီ ဗီတာမင္စီ အၾကြယ္ဝဆုံးဟာ ကီဝီသီးလုိ႔ ဆုိရပါမယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဒီအသီးဟာ သြားဖုံးက်န္းမာေရးအတြက္ အလြန္ေကာင္းတဲ႔ အသီးပါပဲ။

ဂရိတ္ဖ႐ုသီး။ (Grape Fruit) ကုိလက္စထေရာလ္ျမင့္လြန္းလွ်င္ ႏွလုံးေသြးေၾကာျပြန္ကုိ ထိခုိက္ႏုိင္တယ္။ အထူးသျဖင့္ ႏွလုံးေရာဂါသည္မ်ားဟာ ကုိယ္တြင္းက ကုိလက္စထေရာလ္ဓာတ္ကုိ ထိန္းခ်ဳပ္ႏုိင္ဖုိ႔ အင္မတန္ လုိအပ္ပါတယ္။ ဂရိတ္ဖ႐ုသီးရဲ႕ အမႊာမွ်င္မွာ ကုိလက္စထေရာလ္ကုိ ခ်ေပးႏုိင္တဲ႔ သဘာဝ ပက္သင္ ပါဝင္တဲ႔အတြက္ ႏွလုံးေသြးေၾကာ ေရာဂါမ်ဳိးစုံကုိ ကာကြယ္ေပးႏုိင္စြမ္းရွိတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေဆးပညာရပ္နယ္ပယ္မွာ ဒီ ဂရိတ္ဖ႐ုသီးကုိ ေဆးဖက္အင္မတန္ဝင္တဲ႔အသီးအျဖစ္ သတ္မွတ္ထားၾကတယ္။

နာနတ္သီး။ ၾကြက္သား အတြင္းေၾကဒဏ္ရာရတဲ႔အခါ တစ္သွ်ဴးေရာင္ရမ္းတာ ေသြးလွည့္ပတ္မႈ မသြက္တာ၊ နီျမန္းေရာင္ကုိင္းၿပီး ပူရွိန္းနာက်င္တာေတြ ျဖစ္တတ္တယ္။ နာနတ္သီးမွာပါတဲ႔ ပ႐ုိတင္းနယ့္ (Proteinase)ဓာတ္ဟာ ေရာင္ရမ္းတာကုိ က်ေစတယ္။ တစ္သွ်ဴးမ်ား ျပန္လည္ေကာင္းမြန္ေရးကုိ အားေပးတယ္။ ဇီဝကမၼျဖစ္စဥ္ကုိ ပုိသြက္ေစလုိ႔ ေသြးလွည့္ပတ္မႈကုိ တုိးေစတယ္။ အေရာင္က်ေစတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဒီလုိအခါမ်ဳိးမွာ နာနတ္သီးဟာ ခႏၶာကုိယ္အတြက္ အလုိအပ္ဆုံး အသီးပါပဲ။
သရက္သီး။ အေရျပားရဲ႕ ကုိလက္ဂ်င္ ပ႐ုိတင္း (Collagen protein)မွာ က်ဳံ႕ကန္အားမျပည့္လွ်င္ အတြန္႔အရစ္ေတြ ထလြယ္တာေပါ႔။ အတြန္႔အရစ္ထတာ ကာကြယ္ဖုိ႔ အေကာင္းဆုံးအသီးဟာ သရက္သီးပါပဲ။ သရက္သီးမွာ ပါတဲ႔ ဘီတာကာ႐ုိတိန္း (Betacarotene)ႏွင့္ အျခားအင္ဇုိင္းတစ္မ်ဳိးတုိ႔ဟာ အေရျပားဆဲလ္မ်ားရဲ႕ ဇီဝစြမ္းအားကုိ တြန္းတင္ေပးျခင္း၊ အညစ္အေၾကးကုိ စြန္႔ပစ္ဖုိ႔ အားေပးျခင္း၊ ကုိလက္ဂ်င္ပ႐ုိတင္းရဲ႕ က်ဳံ႕ကန္အားကုိ ပံ႔ပုိးေပးျခင္း အာနိသင္ေတြရွိလုိ႔ အေရျပား အတြန္႔အရစ္ ထတာကုိ ေႏွးေကြးေစျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။
 
လိေမၼာ္သီး။ ဗီတာမင္ ဘီဝမ္းခ်ဳိ႕တဲ႔လွ်င္ ဘာရီဘာရီ (Beriberi) ေရာဂါ ျဖစ္လြယ္ပါတယ္။ ဒီအခါ လိေမၼာ္သီး မ်ားမ်ား စားေပးပါ။ ဒီအသီးမွာ ဗီတာမင္ဘီဝမ္း ၾကြယ္ဝစြာပါလုိ႔ ဂလူးကုိ႔စ္ရဲ႕ ဇီဝကမၼျဖစ္ပ်က္စဥ္ကုိ ပံ႔ပုိးေပးတဲ႔ အတြက္ ဘာရီေရာဂါကုိ ထိေရာက္စြာ ကာကြယ္ေပးႏုိင္တယ္။
ပညာရွင္မ်ားရဲ႕သတိေပးခ်က္
          ဖုိင္ဘာအမွ်င္ ၾကြယ္ဝတဲ႔ အစာမ်ားဟာ အဆိပ္အပုပ္ ရွင္းထုတ္တာနဲ႔အတူ ကုိယ္တြင္းရွိ အာဟာရဓာတ္ မ်ားကုိပါ စြန္႔ပစ္ႏုိင္တာမုိ႔ ႀကီးထြားဆဲ ကေလးငယ္မ်ား၊ အဖ်ားေပ်ာက္စ နာလန္ထမ်ားအေနနဲ႔ မ်ားမ်ား မစားသင့္ ပါတဲ႔။

သက္သတ္လြတ္စားသူဟာ ျဖဴဖတ္ျဖဴေရာ္၊ မက်န္းမမာျဖစ္တတ္သလား…အာဟာရ လုံေလာက္ပါ႔မလား…?

သက္သတ္လြတ္စားရာမွာလည္း သိပၸံနည္းက်ျဖစ္ဖုိ႔ လုိပါတယ္။ အစာအာဟာရပညာကုိ နားမလည္လွ်င္ ေတာ့ အစာစုံပဲစားစား၊ သက္သတ္လြတ္ပဲစားစား အာဟာရဓာတ္စုံ မရႏုိင္ပါ။ လက္ေတြ႕မွာေတာ့ သက္သတ္ လြတ္စားရာမွာ ထားရမယ့္ အာဟာရစံညႊန္းဟာ အလြန္ ႐ုိးရွင္းပါတယ္။ အစာကုိ အေရာင္ ၅-မ်ဳိးစုံေအာင္၊ မွ်ေအာင္ စားႏုိင္လွ်င္ အေျခခံအာဟာရဓာတ္မ်ား လုံေလာက္မွာပါ။
ေန႔စဥ္ စားေသာက္တဲ႔အခါမွာ အစာကုိ အေရာင္ နီ၊ ဝါ၊ စိမ္း၊ ျဖဴ၊ မည္း စုံေအာင္၊ မွ်ေအာင္ စားေပးႏုိ္င္ဖုိ႔ပဲ လုိပါတယ္။
နီ     ခရမ္းခ်ဥ္သီးလုိ ဗီတာမင္စီၾကြယ္ဝတဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ႏွင့္ သစ္သီးမ်ား။
ဝါ     ကန္စြန္းဥ၊ ေရႊဖ႐ုံသီးလုိ ဖုိင္ဘာအမွ်င္ၾကမ္းပါရွိလုိ႔ အစာေခ်မႈကုိ အားေပးတဲ႔ အစာမ်ား။
စိမ္း  ဗီတာမင္မ်ဳိးစုံႏွင့္ ဖုိင္ဘာအမွ်င္ၾကမ္းမ်ား ျဖည့္စြက္ေပးႏုိင္မယ့္ အစိမ္းေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား။
ျဖဴ  ပ႐ုိတင္း၊ ကယ္လစီယမ္ႏွင့္ ကာဗုိဟုိက္ဒရိတ္ေတြကုိ လုံေလာက္စြာေပးႏုိင္တဲ႔ ဆန္၊ ဂ်ဳံႏွင့္ ပဲျပားမ်ား။
မည္း  အဆိပ္အပုပ္ရွင္းထုတ္ေရး သုိ႔မဟုတ္ ႏွလုံးေသြးေၾကာ ေပ်ာ့ေပ်ာင္းေရးကုိ အားေပးတဲ႔ မႈိေမႊးနဲ႔ ၾကြက္နားရြက္မႈိမ်ား။
          ဒါ႔အျပင္ သက္သတ္လြတ္စားလုိ႔ အာဟာရဓာတ္ မစုံလင္မွာကုိ စုိးရိမ္ဖုိ႔မလုိေၾကာင္း ေအာက္ပါ ဥပမာျဖင့္ သိသာႏုိင္ပါတယ္။
          သက္သတ္လြတ္စားသူမ်ားအတြက္ ပဲျပားဟာ အေကာင္းဆုံး အစာပါပဲ။ ပဲျပားထဲက ပ႐ုိတင္းနဲ႔ ကယ္လစီယမ္ဟာ အသားထဲပါတာထက္ ပုိမ်ား႐ုံမက လူအဖုိ႔ ပုိမုိလြယ္ကူစြာ စုပ္ယူႏုိင္ပါတယ္။
          လူဟာ အသားမွာပါတဲ႔ ပ႐ုိတင္းကုိ စုပ္ယူႏိုင္တဲ႔ႏႈန္းဟာ ၀.၃ သာရွိလွ်င္၊ ပဲျပားမွာပါတဲ႔ ပ႐ုိတင္းကုိ စုပ္ယူ ႏုိင္တဲ႔ ႏႈန္းဟာ ၀.၇၊ ၀.၈ အထိ ရွိႏုိင္ပါတယ္။

          ဒါေၾကာင့္ အစာအမယ္စုံၿပီး မွ်ေအာင္စားလွ်င္ လူအတြက္ အာဟာရစုံ ရႏုိင္ပါတယ္။ အသားပါမွ ရယ္လုိ႔ မဟုတ္ပါဘူး။

စားလုိက္တဲ႔အစာ အဆိပ္မျဖစ္ေစလုိပါ
           
   ေရွ႕ပုိင္းမွာ အဆိပ္အပုပ္ ရွင္းထုတ္ဖုိ႔အတြက္ ထိေရာက္တဲ႔ စားေသာက္ နည္းေတြ ေဖာ္ျပေပးခဲ႔ၿပီးျဖစ္တယ္။ ခုတဖန္ အခ်ဳိ႕အခ်ိန္မွာ စားေသာက္နည္းမမွန္၊ မေကာင္းတဲ႔အတြက္ အဆိပ္အပုပ္ ရွင္းထုတ္ေပးဖုိ႔ ေနေနသာသာ အဆိပ္သင့္တာေတာင္ ျဖစ္တတ္ေၾကာင္း ေဖာ္ျပလုိတယ္။ ဒါ႔အျပင္ ေရာဂါေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား သုိ႔မဟုတ္ ကုိယ္ေပၚက အျခင္းအရာဆုိးေတြဟာ မသင့္တဲ႔ အစားအေသာက္ အက်င့္ေၾကာင့္ ေပၚရတာျဖစ္တယ္။ ဒါေၾကာင့္ အဆိပ္အပုပ္ရွင္းထုတ္တာလုပ္တဲ႔ တစ္ခ်ိန္တည္းမွာ အဆိပ္အပုပ္ေတြ စားသြင္းေနတာမ်ဳိးမျဖစ္ေအာင္ ဂ႐ုစုိက္ရမယ္။ ဒီေတာ့ မသင့္တဲ႔ အစားအေသာက္ အက်င့္ရွိေနလွ်င္ အရင္ဦးဆုံး ျပဳျပင္ပါ။
          ေဖြးသန္႔မုန္႔ညက္ေအာင္ အဆင့္ျမင့္ အေခ်ာကုိင္ထုတ္လုပ္ထားတဲ႔ အစာေတြကုိ အားမေပးသင့္ဘဲ သဘာဝအစာမ်ားကုိ မျပဳမျပင္ဘဲ စားႏုိင္သမွ် စားေပးပါ။ ေနာက္ၿပီး က်န္းမာေရးအတြက္ မသင့္တဲ႔ ေအာက္ေဖာ္ျပပါ အစာေတြကုိ အျမဲစားေလ့ရွိ၊ မရွိ ဆန္းစစ္ၾကည့္ဖုိ႔ တုိက္တြန္းလုိပါတယ္။

ခဲဓာတ္ပါတဲ႔အစာ
          ဥမမာအားျဖင့္ ေဆးဘဲဥလုိ ခဲဓာတ္ပါတဲ႔ အစာမ်ဳိးေတြထဲက ခဲဓာတ္ဟာ ဦးေႏွာက္ထဲမွာ ေနာ္အာဒရီ နလင္ (Noradrenaline)၊ ဒုိပါမင္း (Dopamine) ႏွင့္ ဟုိက္ဒရာစီထရစ္တမင္း (Hydroxytryptamine)တုိ႔ ပါဝင္ မႈကုိ သိသာစြာ က်ဆင္းေစတယ္။ အက်ဳိးဆက္အားျဖင့္ အာ    ႐ုံေၾကာ ဆင့္ကမ္းမႈအပုိင္းမွာ အတားအဆီးျဖစ္လုိ႔ မွတ္ဥာဏ္အားက်တာ၊ ႏုံအတာ၊ ဦးေႏွာက္ မဖြံ႕ၿဖဳိးတာေတြ ေပါက္ေပါက္ႏုိင္တယ္။
          ခႏၶာကုိယ္အတြင္း ခဲဓာတ္လြန္ကဲေနလွ်င္ အာ႐ုံေၾကာဆဲလ္အတြင္းရွိ မ်ဳိး႐ုိးဗီဇပစၥည္းျဖစ္တဲ႔ ဒုိင္ေအာက္စီ ရီဗုိႏ်ဴကလစ္ အက္ဆစ္ (Deoxyribonucleic acid) DNA ရဲ႕စြမ္းရည္ကုိ တုိက္႐ုိက္ ထိခုိက္ႏုိင္လုိ႔ ႏုံအတဲ႔ေရာဂါ ျဖစ္ေစလြယ္႐ုံမက မ်က္ႏွာျပာႏွမ္းမြဲေျခာက္ၿပီး အရြယ္နဲ႔မလုိက္ေအာင္ ရင့္ေရာ္ျခင္းေတြ ျဖစ္တတ္တယ္။

ဆားနယ္သိပ္တဲ႔အစာ
          ဆားနယ္ၿပီးသိပ္ထားတဲ႔ အသား၊ ငါး၊ ဟင္းရြက္ေတြမွာ ပါတဲ႔ဆားဟာ ပ႐ုိတုိႏုိက္ထရိတ္ (Protonitrate) ဓာတ္ဆားအျဖစ္ေျပာင္းလဲၿပီး ကုိယ္တြင္းရွိ အင္ဇုိင္းမ်ားနဲ႔ ဓာတ္ျပဳၿပီးေနာက္ အျခားအရာမ်ားနဲ႔ ထပ္ဆင့္ေပါင္းစပ္ ရာမွ ကင္ဆာျဖစ္ေစတဲ႔ အီမင္း (Imine) ေပၚလာႏုိင္တယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဆားနယ္ၿပီးသိပ္ထားတဲ႔ အစာမ်ားကုိ အစားမ်ားလွ်င္ ကင္ဆာျဖစ္လြယ္႐ုံမက ေစာစီးစြာ အုိမင္းျခင္းကုိ ျဖစ္ေစပါတယ္။

မႈိတက္တဲ႔အစာ
          ဆန္၊ ဂ်ဳံ၊ ေျပာင္း၊ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိး၊ ဆီ၊ အသား၊ ငါးမ်ားမွာ မႈိတက္၊ မႈိစြဲတဲ႔အခါ ေရာဂါပုိးႏွင့္ အာဖလာေတာ့ဆင္ (Aflatoxin)ဆုိတဲ႔ အဆိပ္ေတြ အေျမာက္အျမား ေပၚတတ္တယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဒီလုိမႈိတက္၊ မႈိစြဲတဲ႔ အစာေတြကုိ စားမိတဲ႔အခါ ေပါ႔လွ်င္ ဝမ္းေလွ်ာတာ၊ ပ်ဳိ႕အန္တာ၊ ေခါင္းမူးတာ၊ မ်က္စိျပာေဝတာ၊ ဂနာမၿငိမ္တာ၊ အူေရာင္တာ၊ နားၾကားအာ႐ုံ အားနည္းတာႏွင့္ တစ္ကုိယ္လုံး အားမရွိတာေတြ ခံစားရလိမ့္မယ္။ ျပင္းလွ်င္ေတာ့ ကင္ဆာ ျဖစ္ေစႏုိင္ၿပီး ေစာစီးစြာ အုိမင္းျခင္းျဖစ္လိမ့္မယ္။
 
ေရခ်ဳိး
          လက္ဖက္ရည္အုိး သုိ႔မဟုတ္ ေရထည့္တဲ႔ခြက္ေတြမွာ သုံးစြဲတာ ကာလၾကာလာတဲ႔အခါ ခ်ဳိးကပ္လာတာ ေတြ႕လိမ့္မယ္။ ဒီေရခ်ဳိးေတြကုိ အခ်ိန္မီ ရွင္းပစ္ျခင္းမျပဳဘဲ ဆက္ေသာက္ေနလွ်င္ အစာေျခ၊ အာ႐ုံေၾကာ၊ အညစ္ အေၾကးစြန္႔၊ ေသြးထုတ္လုပ္၊ ေသြးလွည့္ပတ္တဲ႔ အစုအဖြဲ႕ အဂၤါေတြမွာ ေရာဂါျဖစ္ပြားၿပီး အားနည္းလာႏုိင္တယ္။ ေရခ်ဳိးထဲမွာ ကက္ဒမီယမ္(Cadmiun)၊ ျပဒါး၊ အာဆင္းနစ္(ေခၚ)စိန္ (Arsenic) ႏွင့္ ဒန္တုိ႔လုိ ဆုိးက်ဳိးျပဳ သတၱဳ ျဒပ္စင္မ်ား အေျမာက္အျမား ပါဝင္ေန မႈေၾကာင့္ ျဖစ္ရတာပါ။
          သိပၸံပညာရွင္ေတြဟာ ၉၈-ရက္ၾကာ အသုံးျပဳခဲ့ၿပီးတဲ႔ ဓာတ္ဘူးထဲက ေရခ်ဳိးဓာတ္ကုိ ဓာတ္ခြဲစမ္းသပ္ ၾကည့္ခဲ႔ရာ ကက္ဒမီယမ္ ၀.၀၃၄ မီလီဂရမ္၊ ျပဒါး ၀.၄၄ မီလီဂရမ္၊ စိန္ ၀.၂၁ မီလီဂရမ္ႏွင့္ ဒန္ ၀.၁၂ မီလီဂရမ္ ပါဝင္ေနတာ ေတြ႕ရတယ္။ ဒီပမာဏရွိတဲ႔ သတၱဳျဒပ္စင္မ်ားဟာ လူကုိ ဒုကၡေကာင္းေကာင္း ေပးႏုိင္တယ္။

လစ္ပစ္ပါေအာက္ဆုိဒ္ (Lipidperoxide)
          လစ္ပစ္ပါေအာက္ဆုိဒ္ဆုိတာ မျပည့္ဝ ဖက္တီးအက္ဆစ္တစ္မ်ဳိးရဲ႕ ပါေအာက္ဆုိဒ္ျဒပ္ေပါင္းပါ။ ဥပမာ - ဆီနဲ႔ေၾကာ္ထားတဲ႔ ငါး၊ ပုဇြန္ႏွင့္ အသားေတြမွာပါတဲ႔ဆီဟာ အထားၾကာတဲ႔အခါ လစ္ပစ္ပါေအာက္ဆုိဒ္ ျဖစ္လာႏုိင္တယ္။ ၾကာရွည္ေနလွန္းထားတဲ႔ ငါးေျခာက္၊ ဆားနယ္ထားတဲ႔ အသားေတြ၊ ကာလၾကာရွည္ သိမ္းဆည္းထားတဲ႔ မုန္႔ႏွင့္ အဆီခဲေတြမွာ ဆီေခ်းေစာ္နံလာလွ်င္ လစ္ပစ္ပါေအာက္ဆုိဒ္ ေပၚေနေၾကာင္းမွတ္ပါ။
          သုေတသီမ်ားရဲ႕ေတြ႕ရွိခ်က္က လစ္ပစ္ပါေအာက္ဆုိဒ္မ်ား ကိုယ္တြင္းေရာက္ရွိတဲ႔အခါ ခႏၶာကုိယ္ရဲ႕ အက္စစ္စနစ္ႏွင့္ ဗီတာမင္ေတြကုိ ဖ်က္ဆီးပစ္ႏုိင္႐ုံမက လူကုိ အျမန္ အုိမင္းရင့္ေရာ္ေစတယ္။

ဆီပူအခုိးေငြ႕
          သုေတသနဌာနတစ္ခုက ႏႈိင္းယွဥ္ေလ့လာ ေထာက္ျပထားတာရွိပါတယ္။ တ႐ုတ္ေတြဟာ အုိးပူျပင္းျပင္း တုိက္ထားတဲ႔ ဆီနဲ႔ ေၾကာ္ေလွာ္ခ်က္ျပဳတ္ စားေသာက္ေလ့ရွိၿပီး တ႐ုတ္လူမ်ဳိးရဲ႕ မီးဖုိေခ်ာင္တြင္း အပူခ်ိန္ဟာ အေနာက္တုိင္းသားတုိ႔ရဲ႕ မီးဖုိေခ်ာင္ထက္ အပူခ်ိန္ ၅၀% ေက်ာ္ ပုိေနတယ္တဲ႔။
          စားသုံးဆီေတြဟာ အပူျပင္းျပင္းနဲ႔ ေတြ႕တဲ႔အခါ ဗ်ဴတာဒုိင္အင္း (Butadiene)ပါတဲ႔ အခုိးအေငြ႕ေတြ ထြက္လာတယ္။ ဒါကုိ အ႐ႈမ်ားလွ်င္ ကုိယ္ခံစြမ္းအားကုိပါ ထိပါးၿပီး အဆုတ္ကင္ဆာ ျဖစ္လြယ္ပါတယ္။
          အပူျပင္းျပင္းနဲ႔ေတြ႕တဲ႔အခါမွာ မုန္ညင္းေစ႔ဆီဟာ ေျမပဲဆီထက္ ဗ်ဴတာဒိုင္အင္း ထုတ္လႊတ္မႈ ၂၂-ဆ ပုိမ်ားတဲ႔အတြက္ ကင္ဆာပုိျဖစ္ေစႏုိင္ေၾကာင္း သုေတသနတစ္ခုက ေထာက္ျပထားတယ္။
          ဒါေၾကာင့္ ေၾကာ္ေလွာ္ခ်က္ျပဳတ္ဖုိ႔ အုိးထဲဆီပူတုိက္တဲ႔အခါ ဆီရဲ႕ ဆူမွတ္ကုိ မေက်ာ္ေအာင္ ဂ႐ုစုိက္ပါ။ ဆီပူ႐ုံသာတည္ပါ။ ဒါမွသာ ဆီပူခုိးေငြ႕ဒဏ္သက္သာလုိ႔ က်န္းမာေရးထိခုိက္မႈႏွင့္ မ်က္ႏွာမွာ အတြန္႔အရစ္ထမႈေတြ ေလ်ာ့နည္းႏုိင္မယ္။
 
မီးခုိး
မီးဖုိ၊ ေက်ာက္မီးေသြး၊ စီးကရက္တုိ႔ရဲ႕မီးခုိးႏွင့္ ဖုန္ေတာထဲက ညစ္ညမ္းေလထုဟာ အသက္႐ႈ လမ္းေၾကာင္းမွတဆင့္ အဆုတ္၊ အဆုတ္မွ ေသြးရည္ထဲ စိမ့္ဝင္ေရာက္ရွိၿပီး လူကုိ ႀကီးစြာေသာ ဆုိးက်ဳိးဒုကၡ ေပးႏုိင္တယ္။
          အထူးသျဖင့္ ေဆးလိပ္ေသာက္သူမွာ မီးခုိးကုိ အဆုတ္ထဲ႐ႈသြင္းလုိက္တဲ႔အခါ နီကုိတင္း၊ ေဆးကတၱရာႏွင့္ ကာဗြန္မုိေနာက္ဆုိဒ္ စတာေတြဟာ ကုိလက္စထေရာလ္ကုိ ပုိစုစည္းေစလုိ႔ ေသြးလႊတ္ေၾကာ မာဆတ္တာ၊ လူကုိ အုိမင္းရင့္ေရာ္ေစတာေတြ ျဖစ္ႏုိင္တယ္။

အယ္လ္ကုိေဟာပါတဲ႔ ေသာက္စရာအရည္
          အရက္ကုိ မ်ားမ်ား သုိ႔မဟုတ္ အျမဲေသာက္လွ်င္ အသည္းမွာ အရက္အဆိပ္သင့္ၿပီး အသည္းေရာင္တာ၊ အသည္းႀကီးတာ ျဖစ္ႏုိင္တယ္။ အမ်ဳိးသားေတြမွာ သုတ္ပုိးပုံမမွန္တာ၊ ကာမစြမ္းအား ေလ်ာ့ပါးတာ၊ ပန္းေသ ပန္းညွဳိးတာေတြျဖစ္သလုိ အမ်ဳိးသမီးေတြမွာ ဓမၼတာမမွန္တာ၊ သားဥ မထုတ္လုပ္တာ၊ ကာမရာဂစိတ္ေလ်ာ့တာ သာမက မရွိေတာ့တာအထိ ျဖစ္လာႏုိင္တယ္။

အခ်ဳိ႕အစာေတြမွာ သူ႔သဘာဝအရကုိ အဆိပ္အေတာက္ ပါေနတယ္။ အဲဒီလုိ အစာေတြကုိ သင္အျမဲစားေလ့ ရွိသလားဆုိတာ ဆန္းစစ္ၾကည့္ဖုိ႔ တုိက္တြန္းပါတယ္။

သစ္သီးအေစ႔အဆန္ႏွင့္ ပီေလာပီနံ
          ဘဂၤလားဆီးသီး၊ မက္မြန္သီး၊ မက္မန္းသီး၊ တ႐ုတ္ႏွင္းသီးေတြရဲ႕ အေစ႔အဆန္ႏွင့္ ပီေလာပီနံမ်ားအတြင္း မွာ ဆုိင္ယာႏုိဖုိရစ္ ဂလုိင္ကုိဆုိဒ္ (Cyanophoric glycoside) ပါဝင္ၿပီး ယင္းကေန အဆိပ္ရွိတဲ႔ ဟုိက္ဒရာဆုိင္ရာ နစ္အက္ဆစ္ (Hydrocyanic acid)ကုိ ထုတ္ေပးတယ္။ တစ္ဖန္ ယင္း အက္ဆစ္ကေန ဆုိင္ယာႏုိဂ်င္ (Cyanogens) ထြက္ေပၚၿပီး ဆုိက္တုိခ႐ုမ္း ေအာက္ဆီေဒ႔ (Cytochrome oxidase)က သံဓာတ္ႏွင့္ ေပါင္းစပ္ လြယ္လြန္းတဲ႔အတြက္ ဆုိက္တုိခ႐ုိင္းေအာက္ဆီေဒ့ရဲ႕ ဇီဝဓာတ္ျပဳမႈအတြင္း ေအာက္စီဂ်င္ ဆင့္ကမ္းသယ္ယူမႈ အစြမ္းကုိ ပ်က္ေစလုိ႔ မြန္းေသမႈ ျဖစ္ေစႏုိင္တယ္။

အာလူး
          အာလူးမွာ အဆိပ္ရွိတဲ႔ ဆုိလနင္း (Solanine) ပါရွိတယ္။ အထူးသျဖင့္ အေညွာင့္ေပါက္ေနတဲ႔ အာလူးမွာ ေတြ႕ရတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အာလူးမွာ အေညွာင့္ေပါက္ေနလွ်င္ အေညွာင့္ဖယ္ပစ္ပါ။ ဆုိလနင္းဟာ ေရမွာေပ်ာ္ဝင္ တတ္လုိ႔ အာလူးကုိ အမွ်င္ သုိ႔မဟုတ္အဖတ္လွီးကာ ေရစိမ္၊ ေရေဆးၿပီးမွသာ စားပါ။

ပဲႏုိ႔ရည္အစိမ္း
          မက်ဳိခ်က္ရေသးတဲ႔ ပဲႏုိ႔ရည္မွာ အဆိပ္ရွိတဲ႔ စပုိရင္ (Saporin) ေသြးဆဲလ္ခဲစုဓာတ္ (Hemogglutimin)ႏွင့္ အင္တီထရစ္ဆင္ (Antitrypsin)ေတြ ပါရွိပါတယ္။ ပဲႏုိ႔ရည္ကုိ မိနစ္အနည္းငယ္ ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ က်ဳိခ်က္ေပး မွသာ ယင္းတုိ႔ ေပ်ာက္ကြယ္သြားမွာျဖစ္တယ္။
 
ပဲေတာင့္ရွည္ (ပဲျပင္း)
                     အဆိပ္ရွိတဲ႔ စပုိရင္ႏွင့္ ေသြးဆဲလ္ခဲစုဓာတ္ေတြပါတယ္။ ပဲညွီန႔ံေပ်ာက္ၿပီး ေကာင္းေကာင္း က်က္တဲ႔အထိ ခ်က္ျပဳတ္ၿပီးမွ စားပါ။

ပဲျပား
    ပ်ဴရင္းဓာတ္ပါဝင္မႈ အေတာ္မ်ားလုိ႔ ပ်ဴရင္းေၾကာင့္ျဖစ္ရတဲ႔ ဒူလာ၊ ေလးဖက္နာသမားႏွင့္ ေသြးရည္တြင္း ယူရစ္အက္ဆစ္ ျမင့္သူမ်ားအေနျဖင့္ သိပ္မစား သင့္ပါ။ ေနာက္ၿပီး တက္ထရာဆုိက္ကလင္း အုပ္စုဝင္ေဆးမ်ား သုံးစြဲေနသူမ်ားအေနျဖင့္လည္း ပဲျပား မစားသင့္ပါ။ တက္ထရာဆုိက္ကလင္းဟာ ပဲျပားထဲက ကယ္လ္ဆီယမ္၊ မဂၢနီစီယမ္းတုိ႔ရဲ႕ တုန္႔ျပန္ သက္ေရာက္မႈေၾကာင့္ တက္ထရာဆုိက္ကလင္းရဲ႕ အာနိသင္ကုိ ပ်က္ေစႏုိင္တယ္။

 ကန္စြန္းဥ
          ေလကုိပြေစတဲ႔ အင္ဇုိင္းပါလုိ႔ မ်ားမ်ားစားလွ်င္ ဗုိက္ပြတာ၊ ေလလည္မ်ားတာ၊ အစာမေၾကတာေတြ ျဖစ္ႏုိင္တယ္။ မႈိပုိးေၾကာင့္ ပုပ္ေနတဲ႔ကန္စြန္းဥမွာ အမဲေျပာက္ပုိးက ထုတ္လြတ္တဲ႔ ကီတုံး (Ketone)ႏွင့္ ကီတုိ အယ္လ္ကုိေဟာ (Keto alcohol)ေတြပါလုိ႔ အဆိပ္သင့္ႏုိင္တယ္။

နံနံပင္
          ဟင္းခတ္အျဖစ္သာသုံးပါ။ မ်ားမ်ားမစားပါႏွင့္။ မ်ားမ်ားစားလွ်င္ မွတ္ဥာဏ္အား က်ဆင္းႏုိင္တယ္။

နာနတ္သီး     
          နာနတ္သီးနဲ႔ မတည့္သူအခ်ဳိ႕ဟာ နာနတ္သီးစားမိလွ်င္ (နာနတ္သီးေရာဂါ) ရတတ္တယ္။ နာနတ္သီးမွာ ပါတဲ႔ ပ႐ုိတိန္းနယ့္ (Proteinase)လုိ႔ ေခၚတဲ႔ အင္ဇုိင္းဟာ အူအေပၚ သက္ေရာက္မႈရွိလုိ႔ အူရဲ႕ အက်ိေျမွးကုိ စိမ့္ဝင္ လက္ခံအားေကာင္းေစတဲ႔အတြက္ အစာအိမ္ႏွင့္ အူအတြင္းက ပ႐ုိတင္းတစ္မ်ဳိးမွာ ေသြးရည္ထဲ ပုိေရာက္ရွိရာမွ ဓာတ္မတည့္တဲ႔ တုန္႔ျပန္မႈျဖစ္ေစတယ္။ နာနတ္သီး ခြဲၿပီးေနာက္ ဆားရည္နဲ႔တုိ႔စားလွ်င္ ဒီအဆိပ္ဓာတ္ကုိ ဖယ္ရွားေပးႏုိင္တယ္။

ငါးသည္းေျခ
          ျမက္စားငါးၾကင္း၊ ငါးၾကင္း၊ ငါးသုိင္း စတဲ႔ ငါးေတြရဲ႕ သည္းေျခအိတ္အတြင္းမွာ သည္းေျခရည္အဆိပ္ ပါရွိလုိ႔ မစားသင့္ပါ။

ငါးဝမ္းေခါင္းတြင္း အေျမွးပါးမည္း
           ငါးရဲ႕ဝမ္းေခါင္း အတြင္းနံရံမွာကပ္ေနတဲ႔ အမည္းေရာင္အေျမွးပါးျဖစ္တယ္။ ဝမ္းေခါင္းအတြင္း နံရံသားႏွင့္ အတြင္းကလီစာအတြင္းမွာရိွတဲ႔ မေကာင္းတဲ႔အရာမ်ားအေနျဖင့္ ဝမ္းေခါင္းနံရံမွတစ္ဆင့္ ၾကြက္သားထဲ စိမ့္ဝင္ရာမွာ ျဖတ္သန္းရတဲ႔ အစစ္ဆန္ကာ တစ္မ်ဳိးလည္းျဖစ္တယ္။ ဒီအေျမွးပါး အတြင္းမွာ ေရာဂါပုိးႏွင့္ ပုိးသတ္ေဆး စတာေတြ ရွိေနတတ္လုိ႔ စားမိလွ်င္ ေအာဂလီဆန္တာ၊ ပ်ဳိ႕အန္တာ၊ ဝမ္းေလွ်ာတာေတြ ျဖစ္တတ္တယ္။ ဒါေၾကာင့္ ငါးစားရာမွာ ဒီအမည္းေရာင္ အေျမွးပါးကုိ ဂ႐ုတစုိက္ ဖယ္ရွားပစ္ပါ။
 
ကဏန္း
          ကဏန္းအေနနဲ႔ေတာ့ အဆိပ္မရွိပါ။ သုိ႔ေသာ္ ကဏန္းေကာင္ဟာ ေရထဲက တိရိစာၦန္အေသအပုပ္ေကာင္ ေတြကုိ စားတတ္လုိ႔ ကဏန္းရဲ႕အစာအိမ္ႏွင့္ အူေတြမွာ ပုိးေတြ အလြန္ မ်ားတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကဏန္းစားရာမွာ အစာအိမ္၊ အူ၊ ပါးဟက္၊ ခ်က္ စတဲ႔ ေနရာေတြ မစားပါနဲ႔။

ပင္လယ္ေမွ်ာ့
  ပင္လယ္ေမွ်ာ့အေတာ္မ်ားမ်ားမွာ အဆိပ္ရွိေနတယ္။ အေျခာက္ျပဳျပင္မႈ၊ ေပါင္းခံခဲ႔မႈ၊   ေရစိမ္ခဲ႔မႈေတြေၾကာင့္ အဆိပ္ေတာ္ေတာ္ မ်ားမ်ားဟာ ေျပေပ်ာက္ သြားလုိ႔ျဖစ္တယ္။

ၾကက္ဖင္ဆီဖု
          ၾကက္ကုိယ္ေပၚက အဆိပ္ေတြ အစုဆုံးေနရာျဖစ္လုိ႔ မစားသင့္ပါ။ ဒီေနရာမွာ ျပန္ရည္ေၾကာေတြ အေတာ္ စုေနတယ္။ ျပန္ရည္ေၾကာအတြင္းမွာရွိတဲ႔ ဖမ္းစားဆဲလ္ဟာ ေရာဂါပုိးႏွင့္ အဆိပ္ေတြ ဖမ္းစားႏုိင္စြမ္းရွိသလုိ ကင္ဆာလည္း ျဖစ္ေစႏုိင္တယ္။ ဒီအရာမ်ား ဖမ္းစားခံရၿပီးေနာက္မွာ ေကာင္းစြာ ရွင္းထုတ္ပစ္ႏုိင္ျခင္းမရွိလုိ႔  ၾကက္ဖင္ဆီဖုအတြင္းမွာ ေရာဂါပုိး၊ ဗုိင္းရပ္စ္ႏွင့္ ကင္ဆာျဖစ္ေစတဲ႔အရာမ်ား စုေဆာင္း သုိေလွာင္ရာျဖစ္ေနတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ၾကက္သတ္ၿပီးလွ်င္ ၾကက္ဖင္ဆီဖုကုိ ရွင္းထုတ္ပစ္ပါ။

မွတ္ခ်က္။ ။  သင္ဟာ အဆိပ္အပုပ္ ရွင္းထုတ္မႈရဲ႕ အေရးပါပုံကုိျမင္တယ္။ က်န္းမာေရးကုိလည္း ေစာင့္ေရွာက္လုိစိတ္ရွိတယ္ဆုိရင္ အစားအေသာက္ရဲ႕ အမ်ဳိးအမည္ကုိ ဂ႐ုစုိက္ပါ။ အဆိပ္အပုပ္ ရွင္းထုတ္အားေကာင္းတဲ႔ အစာမ်ားကုိ မ်ားမ်ားစီစဥ္ စားေသာက္ပါ။ ေရွာင္သင့္တာေရွာင္ပါ။ ဆင္ျခင္ပါ။ ဒါဆုိ သင္ဟာ အစားအေသာက္နည္းျဖင့္ အဆိပ္အပုပ္ ရွင္းထုတ္မႈေၾကာင့္ အားသိပ္စုိက္စရာမလုိဘဲ က်န္းမာေရးအေနအထား တစ္ေန႔တျခား ေကာင္းမြန္လာပါလိမ့္မယ္။


က်န္းမာေရးအေထာက္အကူအတြက္ ဆရာမင္းအိမ္စံ၏
( ကုိယ္တြင္းကအဆိပ္အပုပ္ရွင္းထုတ္ပါ ) စာအုပ္မွ
အစားအေသာက္ႏွင့္ပတ္သက္၍ ေကာင္းႏုိးရာရာမ်ားကုိ
ေရြးခ်ယ္ထုတ္ႏႈတ္ တင္ျပထားပါသည္။
 


No comments:

Post a Comment