မဂၤလာပါ... မီဂန္ပရိသတ္ႀကီးအတြက္ က်န္းမာေရးအဓိကထားတဲ့ သုတ၊ ရသ၊ ဟာသနဲ႔ ေကာင္းႏုိးရာရာ ေဆာင္းပါးမ်ားကုိ မီဂန္သုံးစြဲသူတစ္ဦးအေနနဲ႔ ဆက္လက္တင္ဆက္ေပးေနျခင္းျဖစ္ပါေၾကာင္း.... အားလုံး ကုိယ္ေရာစိတ္ပါ က်န္းမာ ခ်မ္းသာ ၾကပါေစ...

Tuesday, March 10, 2015

ကယ္လ္စီယမ္ႏွင့္က်န္းမာေရး

ကယ္လ္စီယမ္ဆိုတာ…။ 

     “ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္ရဲ့ ၁.၅ ရာခိုင္ႏႈန္းဟာ ကယ္လ္စီယမ္ေတြျဖစ္ၿပီး အဲဒီအထဲက
၉၉ ရာခိုင္ႏႈန္း ကိုေတာ့ အ႐ိုးနဲ႔ သြားေတြမွာ သံုးၾကပါတယ္၊ က်န္တာေတြ ကိုေတာ့
တျခား အဂၤါအစိတ္အပိုင္းေတြမွာ တျခားအလုပ္ေတြလုပ္ဖို႔ သံုးစြဲၾကပါတယ္” လို႔ ပညာရွင္
ေတြက ဆိုထားၾကပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကြ်န္မတို႔ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အလိုအပ္ဆံုးသတၱဳ
ဓာတ္ေတြထဲမွာ ကယ္လ္စီယမ္လည္း တခုအပါအဝင္အျဖစ္ ထည့္သြင္းထားျခင္းျဖစ္ပါတယ္။
     ကယ္လ္စီယမ္ဟာ ဘယ္ေနရာအတြက္ အေရးပါတယ္ ဆိုတာကို မသိခင္အခ်ိန္
ကတည္းက လူေတြဟာ ကယ္လ္စီယမ္ၾကြယ္ဝတဲ့ အစားအစာေတြဟာ လူေတြကို
အေထာက္အကူျပဳတယ္ဆိုတာကို လက္ခံခဲ့ၾကပါတယ္။

     ဒီလိုအစားအစာေတြဟာ အ႐ိုးကို အေထာက္အကူျပဳတယ္၊ သူတို႔ခ်ိဳ႕တဲ့တဲ့ အစားအစာ
ေတြေၾကာင့္ အ႐ိုးနာက်င္တာေတြ၊ အ႐ိုးပါးတာေတြ ျဖစ္လာတယ္ဆိုတာကို သိလာခ်ိန္မွာ
ေတာ့ သူတို႔ကို ဘယ္ကေန ရတယ္ဆိုတဲ့ အရင္းအျမစ္အျပင္ ဘယ္ေလာက္ပမာဏအထိ
စားသင့္တယ္ဆိုတာကိုပါ ဆက္ၿပီးေလ့လာခဲ့ၾကပါတယ္။ ပံုမွန္အား ျဖင့္ေတာ့ ကြ်န္မတို႔
စားေသာက္ေနတဲ့ အစားအစာတိုင္းလိုလိုကေန ကယ္လ္စီယမ္ကို ရတာခ်ည္းပါပဲ။
ဒါေပမယ့္ သူတို႔ဟာ အေၾကာင္းအမ်ိဳးမ်ိဳးေၾကာင့္ပဲ ေလ်ာ့နည္းသြားတတ္တာေၾကာင့္
ေနာက္ဆက္တြဲ က်န္းမာေရး ခ်ိဳ႕တဲ့မႈျပႆနာေတြကိုပါ  ခံစားလာရပါေတာ့တယ္။

 (က) ကယ္လ္စီယမ္က ဘာေတြလုပ္ေပးႏိုင္သလဲ။

     ကြ်န္မတို႔အားလံုးကေတာ့ အ႐ိုးနဲ႔ သြားေတြ ျဖစ္ေပၚဖို႔၊ သန္သန္စြမ္းစြမ္းရွိဖို႔အတြက္
ကယ္လ္စီယမ္ကို မရွိမျဖစ္ လိုအပ္တယ္ဆိုတာကို သိထားၾကပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ
ကယ္လ္စီယမ္ဟာ Phosphorus ေခၚတဲ့ သတၱဳဓာတ္တစ္မ်ိဳးနဲ႔ ေပါင္းၿပီးေတာ့ Calcium
phosphate ျဖစ္သြားပါတယ္။ အဲဒီလို Calcium phosphate သတၱဳဓာတ္အစုေလးဟာ
အ႐ိုးေတြကို တည္ေဆာက္ေပးသလို အ႐ိုးေတြ တည္ၿမဲဖို႔အတြက္လည္း ထိန္းထားေပး
ပါေသးတယ္။ ဒါေၾကာင့္ သင့္ေတာ္တဲ့ ကယ္လ္စီယမ္ ပမာဏကို ထိန္းထားႏိုင္ျခင္းဟာ
အ႐ိုးပြေရာဂါကို ကာကြယ္ႏိုင္ဖို႔ အတြက္ အထိေရာက္ဆံုး နည္းလမ္းပါပဲ။

     အ႐ိုးနဲ႔ပတ္သက္တဲ့ ျဖစ္စဥ္ေတြအျပင္ တျခားအလုပ္ေတြကိုလည္း ကယ္လ္စီယမ္က
လုပ္ေဆာင္ႏိုင္ပါေသးတယ္။ ေသြးတိတ္ေစတဲ့၊ ေသြးခဲေစတဲ့ ျဖစ္စဥ္ေတြ၊ အာ႐ံုေၾကာ
ခ်ိတ္ဆက္မႈေတြအတြက္ လိုအပ္သလို ၾကြက္သားေတြ ပံုမွန္အတိုင္း အက်ံဳ႕အဆန္႔
လုပ္ႏိုင္ဖို႔အတြက္လည္း ကယ္လ္စီယမ္က အေရးႀကီးပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္ ပံုမွန္အတိုင္း
ရပ္တည္ အလုပ္လုပ္ႏိုင္ဖို႔အတြက္ ေဟာ္မုန္းေတြ၊ ဓာတုပစၥည္းေတြ ျဖစ္ေပၚဖို႔
ကယ္လ္စီယမ္ကို လိုအပ္ေသးသလို ပံုမွန္ ႏွလံုးခုန္တာကို ထိန္းထားဖို႔ အတြက္လည္း
ကယ္လ္စီယမ္က မ်ားစြာကူညီေပးႏိုင္ပါတယ္။ ပံုမွန္ႀကီးထြားဖြံ႕ၿဖိဳးဖို႔၊ သံဓာတ္ေတြ
ေကာင္းေကာင္း အလုပ္လုပ္ႏိုင္ဖို႔၊ ဆဲလ္ေတြ တည္ေဆာက္ဖို႔ ကူညီေပးသလို ဗီတာမင္
ဘီ ၁၂ ေတြ စုပ္ယူဖို႔အတြက္လည္း အေရးပါေနပါတယ္။ တခ်ိဳ႕သူေတြမွာဆိုရင္
ကယ္လ္စီယမ္ ဟာ ၾကြက္တက္တာကိုေတာင္မွ ကာကြယ္ ေပးပါတယ္။

 (ခ) ကယ္လ္စီယမ္ကို ဘယ္ကေန ရႏိုင္သလဲ။

     အဲဒီလို အေရးပါတဲ့ ကယ္လစီယမ္ေတြကို အစားအစာေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားကေန
ရႏိုင္တယ္ဆိုေပမယ့္ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ လိုအပ္တဲ့အထဲက ၇၅ ရာခိုင္ႏႈန္းဟာ ႏို႔က
ရတယ္လို႔ ဆိုၾကပါတယ္။ ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ အစားအစာေတြ ျဖစ္တဲ့ ဒိန္ခ်ဥ္၊ ဒိန္ခဲ၊ ခ်ိစ္ေတြ၊
ေထာပတ္ ေတြကေန ကြ်န္မတို႔အတြက္ လိုအပ္ေနတဲ့ ကယ္လ္စီယမ္ေတြကို ရယူႏိုင္
ပါတယ္။ ေထာပတ္ကေန ေပးႏိုင္တဲ့ ကယ္လ္စီယမ္ဆိုရင္ေတာ့ ကြ်န္မတို႔ ခႏၶာကိုယ္က
အလြယ္တကူ စုပ္ယူႏိုင္ပါတယ္။ အဆီထုတ္ထားတဲ့ ႏို႔ေတြမွာလည္း ကယ္လ္စီယမ္ပါဝင္
မႈက ထူးထူးျခားျခားေျပာင္းလဲမႈ မရွိတာေၾကာင့္ ဒီလို ႏို႔ေတြကိုလည္း ေသာက္ေပးႏိုင္
ပါတယ္။ ဒိန္ခ်ဥ္ေတြ၊ ေထာက္ပတ္ႏို႔ေတြမွာဆိုရင္ ကယ္လ္စီယမ္ ပါဝင္မႈက ျမင့္မားသလို
အဆီပါဝင္မႈကလည္း နည္းတဲ့အတြက္ တျခားအရာေတြထက္ ပိုသင့္ေတာ္ပါတယ္။
ႏို႔ဟာ ကယ္လ္စီယမ္အျပင္ အ႐ိုးအတြက္ အေရးပါတဲ့ Phosphorus & Magnesium
တို႔ကိုပါ ေပးႏိုင္ၿပီး သူတို႔က ကယ္လ္စီယမ္ စုပ္ယူမႈ၊ သံုးစြဲမႈတို႔ကိုပါ အကူအညီေပးႏိုင္
တာေၾကာင့္ပါ။

     ႏို႔ထဲမွာပါတဲ့ ႏို႔သၾကား Lactose ကို မေခ်ဖ်က္ႏိုင္တဲ့သူ Lactose intolerance ေတြ
အတြက္ေတာ့ အခက္အခဲေတြ ရွိႏိုင္ေပမယ့္ အခုေနာက္ပိုင္းမွာ Lactose-free milk ေတြကို
ဝယ္လို႔ရေနတာေၾကာင့္ အဆင္ေျပတယ္။ ဒါ့အျပင္ တျခားအစိမ္းရင့္ေရာင္ အရြက္ေတြ
ကလည္း ကယ္လ္စီယမ္ကို ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ လိုအပ္တဲ့ ကယ္လ္စီယမ္
ကို ျဖည့္စြက္တဲ့ေနရာမွာ ဆယ္လမြန္ငါး၊ ဆာဒင္းငါး၊ ေနၾကာေစ့၊ အခြံမာသီးမ်ား၊ ပဲသီး
အေျခာက္ေတြကိုလည္း ကြ်န္မတို႔က လ်စ္လ်ဴရႈ႕ထားလို႔ မရပါဘူး။ အခုေနာက္ပိုင္းမွာ
ေတာ့ ကယ္လ္စီယမ္ကို အစားအစာေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာ ျဖည့္စြက္လာၾကပါတယ္။
လိေမၼာ္ရည္၊ ပဲႏို႔၊ တို႔ဟူး၊ အသင့္စား အစားအစာ၊ ေကာက္ပဲသီးႏွံေတြပါ ေပါင္းစပ္လာ
ၾကပါတယ္။ ႏို႔ထြက္အစားအစာေတြကို မစားေသာက္ႏိုင္တဲ့သူေတြ၊ သက္သက္လြတ္
စားလိုသူေတြအတြက္ေတာ့ အဆင္ေျပပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ဗီတာမင္ ဒီ ကလည္း 
ကယ္လ္စီယမ္ေတြ သံုးစြဲမႈကို ကူညီေပးတာေၾကာင့္ အခုေနာက္ပိုင္း ႏို႔ေတြမွာ ဗီတာမင္
ဒီ ကိုပါ ေပါင္းစပ္ထည့္ထားပါတယ္။

 (ဂ) ကယ္လ္စီယမ္ေတြကို ဘာေတြက လာၿပီးသက္ေရာက္ၾကသလဲ။

     ကယ္လ္စီယမ္ပါတဲ့ အစားအစာေတြကို စားေသာက္ေနေပမယ့္လည္း ခ်ိဳ႕တဲ့မႈေတြ
ရွိလာၿပီဆိုရင္ ဘာေၾကာင့္ ဒီလိုျဖစ္ရတာလဲ ဆိုတဲ့အခ်က္ကို ကြ်န္မတို႔ စဥ္းစားရေတာ့
မယ္။ ကယ္လ္စီယမ္ပါတဲ့အစားအစာေတြကို ခ်က္ျပဳတ္တဲ့ အခါမွာ သူတို႔ ထဲမွာပါတဲ့
ကယ္လ္စီယမ္ကို လံုလံုေလာက္ေလာက္ ရဖို႔အတြက္ဆိုရင္ ေရနည္းနည္းနဲ႔ အခ်ိန္တိုတို
အတြင္းမွာပဲ ခ်က္သင့္တယ္လို႔လည္း ဆိုၾကပါတယ္။ ဒီလိုအစားအစာေတြကို စားေနတဲ့
အခ်ိန္မွာ တျခားဘယ္လိုမ်ိဳးေတြကို စားေသးလဲ ဆိုတာကိုလည္း သတိထားရပါတယ္။
တခ်ိဳ႕အမွ်င္ဓာတ္ေတြဟာ ကယ္လ္စီယမ္ကို လာေပါင္းၿပီး စုပ္ယူမႈကို အဟန္႔အတား
ျဖစ္ေစတာေၾကာင့္ လိုအပ္တဲ့ကယ္လ္စီယမ္ကို အျပည့္အဝမရႏိုင္တဲ့ အျဖစ္မ်ိဳးေတြလည္း
ရွိပါတယ္။

     စားလိုက္တဲ့ အစားအစာေတြထဲမွာ အဆီဓာတ္ေတြ မ်ားေနရင္ေတာ့ ကယ္လ္စီယမ္
ကို စုပ္ယူႏိုင္မႈက ေလ်ာ့က်သြားပါတယ္။ အစာအိမ္ထဲမွာ သင့္ေတာ္တဲ့ အက္ဆစ္ပမာဏ
ရွိတဲ့အခ်ိန္၊ ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားမႈရွိခ်ိန္၊ Parathyroid & estrogen hormones တို႔လို
ေဟာ္မုန္းေတြရွိခ်ိန္မ်ိဳးဆိုရင္ေတာ့ ကယ္လ္စီယမ္ စုပ္ယူမႈက ပိုေကာင္းတယ္လို႔ ဆိုၾက
ပါတယ္။ ဒီလိုအခ်က္ေတြအျပင္ ေနာက္ထပ္အေရးႀကီးတတာကေတာ့  ဗီတာမင္ ဒီ ပါပဲ။
အစာအိမ္နဲ႔ အူလမ္းေၾကာင္း တစ္ေလွ်ာက္ကေန ကယ္လ္စီယမ္ေတြကို လံုလံုေလာက္
ေလာက္ စုပ္ယူႏိုင္ဖို႔အတြက္ဆိုရင္ ဗီတာမင္ ဒီကို လိုအပ္ပါတယ္။

     ဗီတာမင္ ဒီကို အစားအေသာက္ေတြကေန ရႏိုင္သလို ေနေရာင္ျခည္နဲ႔ အေရျပား
ထိေတြ႔ခ်ိန္မွာလည္း ရႏိုင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္ ဒီ သာ မရွိေနဘူးဆိုရင္ေတာ့ ကေလးေတြ
ေရာ၊ လူႀကီးေတြမွာပါ အ႐ိုးနဲ႔ ပတ္သက္တဲ့ ျပႆနာေတြကို ႀကံဳေတြ႔လာႏိုင္ပါေသးတယ္။
လူေတြဟာ အသက္ႀကီးလာတာနဲ႔အမွ် သူတို႔ရဲ႕ အေရျပားကေန ဗီတာမင္ ဒီကို ထုတ္လုပ္
ေပးႏိုင္မႈကလည္း နည္းသြားပါတယ္။ အ႐ိုးပြေရာဂါကို ကာကြယ္ဖို႔အတြက္၊ ကယ္လ္စီယမ္
ေတြ ေကာင္းစြာစုပ္ယူႏိုင္ဖို႔အတြက္ သူတို႔ေတြဟာ လံုေလာက္တဲ့ ဗီတာမင္ ဒီေတြကို
လိုအပ္လာပါတယ္။  ေလ့လာမႈ တစ္ခုအရေတာ့ ဗီတာမင္ ဒီကို ျဖည့္စြက္စားေပးတဲ့
အမ်ိဳးသမီးေတြဟာ တျခားအမ်ိဳးသမီးေတြထက္ အ႐ိုးနဲ႔ ပတ္သက္တဲ့ ျပႆနာကို
ႀကံဳေတြ႔ရတာ နည္းတယ္လို႔ ဆိုၾကပါတယ္။

     တခ်ိဴ႕သူေတြမွာက်ေတာ့ စားေသာက္လိုက္တဲ့ အစားအစာေတြထဲမွာပါတဲ့
ကယ္လ္စီယမ္ကို မစုပ္ယူႏိုင္တဲ့ ျပႆနာမ်ိဳးေတြလည္း ရွိေနတတ္ပါတယ္။ မ်ားေသာ
အားျဖင့္ေတာ့ ပန္ကရိယက ေကာင္းေကာင္း အလုပ္မလုပ္ႏိုင္တဲ့ သူေတြ၊ အူနဲ႔ ပတ္သက္
တဲ့ ေရာဂါရွိတဲ့သူေတြမွာ အေတြ႔ရမ်ားတတ္ပါတယ္။၊ အစားအစာနဲ႔ ဓာတ္မတည့္မႈ၊
သန္ေကာင္ တြယ္ကပ္ျခင္းတို႔ကဲ့သို႔ ကူးစက္ပိုးေတြဟာ ခႏၶာကိုယ္ထဲကေန ကယ္လ္စီယမ္
ေတြ စုပ္ယူမႈကို နည္းသြားေစပါတယ္။ အေအး၊ အမွ်င္ဓာတ္ၾကြယ္ဝတဲ့ အစားအစာ၊
ေကာ္ဖီ၊ သၾကားနဲ႔ ဆားတို႔ကေတာ့ ကယ္လ္စီယမ္ေတြ အျပင္ကို ထြက္သြားဖို႔ အားေပး
ၾကပါတယ္။

 (ဂ) ကယ္လ္စီယမ္က ဘာေတြနဲ႔ ဓာတ္ျပဳႏိုင္သလဲ။

     ကြ်န္မတို႔ ေသာက္သံုးေနၾကတဲ့ အစာအာဟာရေတြ၊ ေဆးဝါးေတြလိုပါပဲ
ကယ္လ္စီယမ္ကလည္း တျခားအရာေတြနဲ႔ ဓာတ္ျပဳေျပာင္းလဲမႈေတြရွိေနပါတယ္။
သူတို႔ခ်င္းေပါင္းစပ္မႈေၾကာင့္ အာနိသင္ အျပန္အလွန္ဆံုးရံႈးမႈေတြ ျဖစ္တတ္တာေၾကာင့္
အေတာ့ကို သတိထားဖို႔လည္း လိုပါတယ္။

 (၁) ပိုးသတ္ေဆးမ်ား

     Ceftriaxone လို ပိုးသတ္ေဆးနဲ႔ ကယ္လ္စီယမ္ကို ထိုးေဆးအေနနဲ႔ တြဲဖက္ အသံုး
ျပဳရင္ေတာ့ အဆုတ္နဲ႔ ေက်ာက္ကပ္ကို ဆိုးဆိုးရြားရြား ထိခိုက္ပ်က္စီးသြားေစပါတယ္။
ျဖစ္ႏိုင္မယ္ဆိုရင္ Ceftriaxone သံုးၿပီးလို႔ ေနာက္ထပ္ ၄၈ နာရီေလာက္ ၾကာတဲ့အခါမွ
သာ ကယ္လ္စီယမ္ကို သံုးစြဲသင့္ပါတယ္။ ပိုးသတ္ေဆးေသာက္ေနတဲ့အခ်ိန္မွာ
ကယ္လ္စီယမ္ေတြကို ေရရွည္စြဲေသာက္မယ္ဆိုရင္ ပိုးသတ္ေဆးေတြရဲ႕ အာနိသင္
က်ဆင္းသြားတတ္ပါတယ္။ Ciprofloxacin, Norfloxacin, Sparfloxacin တို႔လို တျခား
ပိုးသတ္ေဆးေတြရဲ႕ စုပ္ယူမႈကို က်ဆင္းေစပါတယ္။ ဒီလို ဓာတ္ျပဳမႈမ်ိဳးကို ေရွာင္ႏိုင္ဖို႔
အတြက္ဆိုရင္ ကယ္လ္စီယမ္ ျဖည့္စြက္ေဆးေတြကို ပိုးသတ္ေဆးေသာက္ၿပီးလို႔ အနည္းဆံုး
၁ နာရီေလာက္ ၾကာမွသာ ေသာက္သင့္ပါတယ္။ ကယ္လ္စီယမ္ဟာ အစာအိမ္ထဲကို
ေရာက္ေနတဲ့ Tetracycline ကို သြားေရာက္ကပ္တြယ္လိုက္ၿပီး စုပ္ယူမႈကို ေလ်ာ့က်
ေစတာေၾကာင့္ Tetracycline ရဲ႕ အာနိသင္ပါ ကုန္ဆံုးသြားတတ္ပါတယ္။ ဒီလို ပိုးသတ္
ေဆးမ်ိဴးေတြဆိုရင္ေတာ့ သူ႔ကို မေသာက္ခင္ ၂ နာရီအလို၊ ေသာက္ၿပီး ၄ နာရီေလာက္
ၾကာတဲ့အခါမွသာ ကယ္လ္စီယမ္ကိုေသာက္သင့္ပါတယ္။

 (၂) Bisphosphonate မ်ား

     ကြ်န္မတို႔ေတြဟာ အ႐ိုးနဲ႔ပတ္သက္ၿပီး သံုးၾကတဲ့ေဆးေတြ၊ အ႐ိုးအားေဆးေတြကို
ႏြားႏို႔နဲ႔ တြဲေသာက္တတ္ၾကပါတယ္။ အဲ့ဒီလိုေပါင္းစပ္မႈေတြကေန မလိုလားအပ္တဲ့
အာနိသင္ဆံုးရံႈးမႈေတြ ျဖစ္ေပၚလာတတ္ပါတယ္။ အ႐ိုးပြေရာဂါအတြက္သံုးတဲ့
Bisphosphonate ေတြကို ခႏၶာကိုယ္က မစုပ္ယူႏိုင္ေအာင္ ကယ္လ္စီယမ္က ဟန္႔တား
ေပးပါတယ္။ သူ႔ေၾကာင့္ Bisphosphonate ဟာ အာနိသင္ မျပႏိုင္ေတာ့ဘဲ အ႐ိုးပြ
ေရာဂါကို ကာကြယ္ ႏိုင္စြမ္း ေလ်ာ့က်သြားပါတယ္။ ဒီအတြက္အေကာင္းဆံုးကေတာ့
ကယ္လ္စီယမ္မေသာက္ခင္ နာရီဝက္အလိုတည္းက Bisphosphonate ကို ႀကိဳေသာက္
ထားရင္ထား၊ မဟုတ္ရင္လည္း ေနာက္တေန႔ျခားၿပီးမွသာ ေသာက္သင့္ပါတယ္။

 (၃) ႏွလံုးေရာဂါအတြက္သံုးေသာေဆးမ်ား

  ကယ္လ္စီယမ္ဟာ ႏွလံုးေရာဂါအတြက္သံုးတဲ့ ေဆးေတြအေပၚမွာလည္း သက္ေရာက္မႈ
ရွိပါတယ္။ Digoxin ေဆးဟာ ႏွလံုးခုန္သံေတြ မွန္ကန္ ေကာင္းမြန္ေနေစပါတယ္။
တကယ္လို႔ ကယ္လ္စီယမ္နဲ႔ Digoxin ကိုသာ အတူတူ တြဲသံုးမယ္ဆိုရင္ေတာ့ ေသြးထဲမွာ
Digoxin ရဲ႕ ပမာဏဟာ ျမင့္တက္ေနၿပီး အာနိသင္ေတြ တိုးကာ ႏွလံုးခုန္သံေတြ မမွန္
ေတာ့ပါဘူး။ ဒါေၾကာင့္  Digoxin ေဆး ေသာက္ေနရတဲ့လူနာဟာ ကယ္လ္စီယမ္ကို
ျဖည့္စြက္ မေသာက္ေသးခင္မွာပဲ ဆရာဝန္နဲ႔ ေသေသခ်ာခ်ာ တိုင္ပင္ေဆြးေႏြးသင့္ပါတယ္။
Verapamil လို ေဆးမ်ိဳးကို ေသာက္ေနတဲ့အခ်ိန္မွာ ကယ္လ္စီယမ္ေတြ အမ်ားႀကီး
သံုးစြဲတာကလည္း ႏွလံုးကို ထိခိုက္ေစတာေၾကာင့္ သတိထားရပါတယ္။

 (၄) Levothyroxine ေဆး

     သိုင္းရြိဳက္ေဟာ္မုန္း နည္းေနသူမ်ားမွာ အသံုးျပဳၾကတဲ့ Levothyroxine ေတြရဲ႕
စုပ္ယုူမႈပမာဏကိုလည္း ကယ္လ္လစီယမ္က က်ဆင္းေစပါတယ္။ သူတို႔ကို တြဲသံုးတဲ့
အခါမွာ Levothyroxine ရဲ႕ အာနိသင္ဟာ က်ဆင္းသြားတာေၾကာင့္ သူတို႔ ၂ မ်ိဳးကို
တြဲသံုးၾကတဲ့အခါမွာ အနည္းဆံုး အခ်ိန္ ၄ နာရီေလာက္ ျခားသံုးသင့္ပါတယ္။

 (၅) ဆီးေဆးမ်ား

     Chlorothiazide, hydrochlorothiazide, indapamide, chlorthalidone တို႔လို
ဆီးေဆးေတြဟာ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ရွိတဲ့ ကယ္လ္စီယမ္ေတြရဲ႕ ပမာဏကို ျမင့္တက္ေစ
ပါတယ္။ ကယ္လ္စီယမ္ပါဝင္တဲ့ ေဆးနဲ႔ ဆီးေဆးေတြကိုသာ တြဲသံုးမိရင္ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ
ကယ္လ္စီယမ္ေတြ မ်ားသြားၿပီး ေက်ာက္ကပ္ကို ထိခိုက္ေစတတ္ပါတယ္။

 (၆) အရက္

ကယ္လ္စီယမ္ စုပ္ယူမႈနဲ႔ အရိုးပြေရာဂါေနရာမွာ အရက္ရဲ႕ သက္ေရာက္မႈက အမ်ိဳးမ်ိဳး
ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။ အရက္ကို တစ္ပတ္မွာ ၃–၄ ႀကိမ္ေသာက္တာဟာ အ႐ိုးရဲ႕ သိပ္သည္းဆ
ျမင့္တက္ေစပါတယ္။ အရက္ကို နည္းနည္း ေသာက္ျခင္းက အီစထ႐ိုဂ်င္ကို ျမင့္တက္
ေစၿပီး အဲ့ဒီလိုျမင့္တက္လာတဲ့ အီစထ႐ိုဂ်င္ဟာ ကယ္လ္စီယမ္နဲ႔ တျခား သတၱဳဓာတ္ေတြ
ကို ခႏၶာကိုယ္ကေန အသံုးခ်ေစဖို႔ ကူညီေပးပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ အရက္ကို ၾကာရွည္
မ်ားမ်ားေသာက္ရင္ေတာ့ သူဟာ အီစထ႐ိုဂ်င္ကို ျမင့္တင္ရမယ့္အစား အစားအစာေတြ
မွာပါတဲ့ အ႐ိုးတည္ေဆာက္ေပးတဲ့ သတၱဳဓာတ္ေတြကိုပါ ေလ်ာ့ပါးေစတတ္ပါေသးတယ္။

 (၇) တျခားေဆးမ်ား

     ကယ္လ္စီယမ္ပါတဲ့ ေဆးေတြ၊ ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္အစားအစာေတြဟာ ေဆးေတြရဲ့ စုပ္ယူမႈ
ကို ေျပာင္းလဲေပးသလို တခ်ိဳ႕ေဆးေတြကလည္း ခႏၶာကိုယ္ျပင္ပကို ေဆးေတြ ထြက္သြား
ဖို႔ကို အားေပးၾကပါတယ္။ Cortico- steroids ေတြ၊ Aluminium ပါတဲ့ ေဆးေတြ၊ အတက္
ေရာဂါအတြက္သံုးတဲ့ေဆးေတြ၊ ေဟာ္မုန္းအစားထိုး ကုသမႈခံယူမႈေတြေၾကာင့္  ခႏၶာကိုယ္
မွာ ကယ္လ္စီယမ္ေတြ ခ်ိဳ႕တဲ့ေနတတ္ပါတယ္။ ကယ္လ္စီယမ္ေတြ ေကာင္းေကာင္း
အလုပ္လုပ္ဖို႔အတြက္ဆိုရင္ Phosphorus လို႔ ေခၚတဲ့ သတၱဳဓာတ္တစ္မ်ိဳးကိုလည္း
လိုအပ္ေနေပမယ့္ သူသာ တအားမ်ားခဲ့ရင္ေတာ့ ကယ္လ္စီယမ္ေတြကို ပိုလိုအပ္လာၿပီး
မျဖည့္စြက္ေပးႏိုင္တဲ့အခါ ကယ္လ္စီယမ္ ခ်ိဳ႕တဲ့မႈကို ခံစားရ ေစတတ္ပါတယ္။

 (ဃ) ႀကံဳေတြ႔လာႏိုင္သည့္ အႏၲရာယ္

     တျခားဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ေတြလိုပါပဲ။ ကြ်န္မတို႔ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ကယ္လ္စီယမ္
ေတြ မ်ားလြန္းတာ၊ နည္းလြန္းတာမ်ိဳးေတြရွိလာရင္ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အႏၲရာယ္ရွိလာ
ပါတယ္။ ကယ္လ္စီယမ္ေတြ မ်ားျပားေနတဲ့အခါ မဂၢနီစီယမ္၊ သံဓာတ္၊ ေဖာ့စဖရပ္ေတြ
အျပင္ တျခား အာဟာရဓါတ္ေတြကို ခႏၶာကိုယ္က စုပ္ယူမႈ ေလ်ာ့နည္း သြားပါတယ္။
ကယ္လ္စီယမ္ပါဝင္တဲ့ အစားအစာေတြကို မ်ားမ်ားစားေလ၊ မဂၢနီဆီယမ္အျပင္ တျခား
အရိုးအတြက္ လိုအပ္တဲ့ သတၱဳဓာတ္ေတြကို လိုအပ္ေလပါပဲ။

     ဒီေတာ့ ျဖည့္စြက္စာ အာဟာရေတြ၊ အားေဆးေတြမွာ ကယ္လစီယမ္တစ္မ်ိဳးတည္း
သာ ေပါင္းစပ္ထားမယ္ဆိုရင္ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ မဂၢနီဆီယမ္နဲ႔ ကယ္လ္စီယမ္ရဲ့ အခ်ိဳးအစား
မညီမွ်တဲ့ ျပႆနာကို ႀကံဳေတြ႔ရတတ္ပါတယ္။ အဲဒီကေနမွ တဆင့္ လူေတြရဲ႕ အ႐ိုးျငမ္း
အဖြဲ႕အစည္းဟာ ပံုစံ ပ်က္ယြင္းလာၿပီး အ႐ိုးပါး၊ အ႐ိုးပြတဲ့ ျပႆနာတို႔ကိုပါ ခံစားရတတ္
ပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ကယ္လ္စီယမ္ရဲ႕ အခ်ိဳးအစားဟာ မဂၢနီဆီယမ္ထက္သာ
မ်ားလာခဲ့မယ္ဆိုရင္ ပိုလွ်ံေနတဲ့ ကယ္လ္စီယမ္ေတြဟာ ႏူးညံ့တဲ့ ေနရာေတြမွာ
သြားေရာက္ၿပီး စုပံုေနတတ္ပါတယ္။ အဲဒီကေန ေနာက္ဆက္တြဲအေနနဲ႔ ေက်ာက္ကပ္၊
ေသြးေၾကာနဲ႔ ႏွလံုးတို႔မွာ ကယ္လ္စီယမ္ေတြဟာ အမ်ားအျပားေရာက္ရွိသြားၿပီး အႏၲရာယ္
ေပးလာတတ္ပါတယ္။

     လူတစ္ေယာက္ရဲ႕ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ကယ္လ္စီယမ္ေတြ အခ်ိန္အခိုက္အတန္႔ေလးပဲ
ျမင့္တက္ေနတာဟာ သိပ္ၿပီးေတာ့ ျပႆနာမရွိပါဘူး။ ဒါေပမယ့္ သူတို႔ကို လက္ခံထားတာ
ၾကာလာတာနဲ႔အမွ် ေျပာင္းလဲမႈေတြ ျဖစ္လာပါတယ္။ ဒီေတာ့ ကြ်န္မတို႔ေတြဟာ
ကယ္လ္စီယမ္ပါတဲ့ ျဖည့္စြက္ အားေဆးေတြကို ေသာက္ေတာ့မယ္ဆိုရင္ သတိထားဖို႔
လိုလာၿပီ။ မိမိျပသေနတဲ့ ဆရာဝန္ကို မိမိေသာက္ေနတဲ့ေဆးေတြ၊ တျခားအားေဆးေတြ
အေၾကာင္းကို ေျပာျပထားတာကေတာ့ အေကာင္းဆံုးပဲ။

     အရင္တည္းက ကယ္လ္စီယမ္ပါတဲ့ အားေဆးေသာက္ေနသူေတြ၊ ေသြးထဲမွာ
ကယ္လ္စီယမ္ျမင့္တက္ေနသူေတြမွာ အေတာ့ကို သတိထားရေတာ့မယ္။ ေက်ာက္ကပ္
ေရာဂါရွိသူ၊ ၾကာရွည္ဝမ္းခ်ဳပ္တတ္သူ၊ အူေရာင္ေနသူ၊ ဝမ္းေလွ်ာေနတဲ့သူ၊ အစာအိမ္နဲ႔
အူလမ္းေၾကာင္းမွာ ေသြးယိုစီးေနသူ၊ ႏွလံုးခုန္သံ ပံုမွန္ မဟုတ္တဲ့သူ၊ ႏွလံုးေရာဂါ
သို႔မဟုတ္ ေသြးတိုးေရာဂါတို႔ေၾကာင့္ Calcium Channel ပိတ္ေပးတဲ့ ေဆးေတြကို
ေသာက္ေနရသူေတြ အေနနဲ႔ ကယ္လ္စီယမ္ေတြကို ျဖည့္စြက္စားတဲ့အခါမွာ ဆရာဝန္
ေတြနဲ႔ ေသခ်ာတိုင္ပင္ဖို႔ကို လိုအပ္ပါေသးတယ္။

     အ႐ိုးေတြဟာ ကယ္လ္စီယမ္သိုေလွာင္ကန္ႀကီးပါပဲ။ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ကယ္လ္စီယမ္
ေတြ ေလ်ာ့နည္းလာတဲ့အခါ အ႐ိုးမွာရွိတဲ့ ကယ္လစီယမ္ေတြကို ထုတ္ယူ သံုးစြဲပါေတာ့
တယ္။  အဲဒီကယ္လ္စီယမ္ဓာတ္ကို အစားအေသာက္ေတြကေန ျပန္လည္ ျဖည့္စြက္ေပး
ရမွာပါ။ ဒါေပမယ့္ အစားအေသာက္ထဲမွာ လံုလံုေလာက္ေလာက္ မပါေတာ့ဘူး ဆိုရင္
ေတာ့ အ႐ိုးကို ျပန္လည္ မျဖည့္ေပးႏိုင္ေတာ့ပါဘူး။  ကယ္လ္စီယမ္ေတြ နည္းေတာ့
အိပ္မေပ်ာ္တာ၊ ၾကြက္တက္တာ၊ ရာသီလာစဥ္ ကိုက္ခဲ နာက်င္ တာေတြပါ ခံစားလာရ
တယ္။ ၾကာရွည္ဆိုရင္ အူကင္ဆာ၊ ရင္သားကင္ဆာတို႔ကိုပါ ခံစားရ ေစပါတယ္။
ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ခ်ိန္မွာ ကယ္လ္စီယမ္ေလ်ာ့ေနတာက လမေစ့ဘဲ ကေလးေမြးတဲ့
ျပႆနာကိုပါ ခံစား လာရတယ္။

     ကြ်န္မတို႔ခႏၶာကိုယ္ပံုမွန္အလုပ္လုပ္ႏိုင္ဖို႔အတြက္ ကယ္လ္စီယမ္ကို လိုအပ္ေနၾက
ပါတယ္။ ေန႔စဥ္ စားေသာက္ေနတဲ့ အစားအစာေတြကေန လံုေလာက္ေအာင္ မျဖည့္တင္း
ႏိုင္တဲ့အခါမွာ ျပင္ပကေန ျဖည့္စြက္စားသံုးေပးရ ပါေတာမယ္။  ကယ္လ္စီယမ္ေတြကို
ဘယ္ေလာက္ျဖည့္စြက္ ေသာက္မယ္ဆိုတာကလည္း လူတစ္ေယာက္ရဲ႕ က်န္းမာေရး
အေျခအေနနဲ႔ ဆက္စပ္ေနပါေသးတယ္။ အသက္အရြယ္၊ ေယာက်ာ္း၊ မိန္းမဆိုတဲ့ ႐ိုးရွင္းတဲ့
အေျခခံ အခ်က္ေတြေပၚမွာ မူတည္ၿပီးေတာ့ သံုးစြဲရမယ့္ ပမာဏေျပာင္းလဲမႈက ရွိေနပါ
တယ္။ ကယ္လ္စီယမ္ဟာ အ႐ိုးေတြသန္မာဖို႔၊ က်န္းမာေရး ေကာင္းမြန္ဖို႔ မရွိမျဖစ္
လိုအပ္တာမွန္ေပမယ့္ အ႐ိုးပြတာကို ကာကြယ္ဖို႔အတြက္ဆိုရင္ သူတစ္ခုတည္း
လိုအပ္တာ မဟုတ္ပါဘူး။ ကယ္လ္စီယမ္ေတြ မ်ားလြန္းတာေၾကာင့္ တျခားသတၱဳဓာတ္
ခ်ိဳ႕တဲ့မႈေတြ၊ အာဟာရဓာတ္ခ်ိဳ႕တဲ့မႈေတြ၊ ေဆးဝါးေတြရဲ႕ အာနိသင္ ေလ်ာ့ပါးမႈေတြ
ျဖစ္လာႏိုင္တယ္ဆိုတာကိုေတာ့ ကြ်န္မတို႔အားလံုး သိထားရပါလိမ့္မယ္။


ႏွင္းႏုလြင္ (ေဆးဝါး)
Health For All Magazine

No comments:

Post a Comment