အံုးသီးဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ အႏၲရာယ္ရွိပါသလား။
ျမန္မာအမ်ားစုက အံုးသီးမွာ ျပည့္ဝ အဆီေတြပါလို႔ ေသြးအဆီမ်ားေစတယ္ ေသြးတိုး
ေရာဂါရွိသူမ်ားအတြက္ မေကာင္းဘူးလို႔ ယူဆပါတယ္။ က်မ ရန္ကုန္မွာ ေဆးခန္း
ဖြင့္စဥ္က က်မရဲဲ႕ ေသြးတိုးလူနာတစ္ဦး အလွဴမွာ အံုးနို႔ေခါက္ဆြဲစားၿပီးတိုင္း ေသြးတိုးလို႔
ေဆးခန္းကိုေရာက္လာေလ့ရွိပါတယ္။ က်မကိုယ္တိုင္လည္း အံုးနို႔ေခါက္ဆြဲစားၿပီးရင္
ေသြးတက္ေလ့ရွိပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ယိုးဒယားေတြကေတာ့ ဒီအခ်က္ကို လက္မခံပါဘူး။
သူတို႔ အစာေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာ အံုးသီးပါေၾကာင္းေျပာဆိုပါတယ္။ ယခု အင္တာနက္
မွာ ရွာၾကည့္ေတာ့ အံုးသီးမွာ ျပည့္ဝ အဆီပါေပမဲ့ အဲ့ဒီအဆီေတြက အရြယ္အားျဖင့္
အလတ္စားသာ ရွိၾကပါတယ္။ က်မတို႔ ခႏၶာကိုယ္က အဆီအေသးနဲ႔ အလတ္စားေတြကို
အလြယ္တကူ ေျခဖ်က္နိုင္တာမို႔ အရြယ္ႀကီးမားတဲ့ တိရိစာၦန္အဆီေတြလို ေသြးအဆီကို
မမ်ားေစတာေၾကာင့္ ႏွလံုးေရာဂါစတာေတြကို မျဖစ္ေစနိုင္႐ံုသာမက အဆီဓာတ္ကိုပင္
ထိန္းနိုင္၊ က်ေစနိုင္တယ္လို႔ဆိုပါတယ္။
ဒါဆိုရင္ ျမန္မာျပည္က အံုးနို႔ေခါက္ဆြဲဟာ အံုးနို႔ေၾကာင့္မဟုတ္ဘဲ ေခါက္ဆြဲမွာထဲ့တဲ့
ဆိုဒါေတြေၾကာင့္ ျဖစ္မယ္ထင္ပါတယ္။ ဆိုဒါဆိုတာလည္း ဆားတစ္မ်ိဳးျဖစ္တာမို႔ ကိုယ္တြင္း
ဆားဓာတ္ကို မ်ားေစနိုင္ပါတယ္။ ၾကားရတာေတာ့ ျမန္မာျပည့္က ဝိသမာေလာဘသား
ေတြက စားဆိုဒါေတာင္မထဲ့ပဲ ေစ်းအလြန္ေပါတဲ့ အဝတ္ေလ်ာ္ဆိုဒါေတြ သံုးၾကတယ္တဲ့။
အံုးသီးဟာ ကမာၻေပၚမွာရွိသမွ် အစားအစာေတြထဲမွာ အာဟာရအရွိဆံုးအစာ ျဖစ္တဲ့
အျပင္ ကိုယ္ခႏၶာကို ကုသ ေပးနိုင္တဲ့အစြမ္းလည္း ရွိပါတယ္။ ေအာက္ပါအခ်က္မ်ားက
အံုးသီးစားသင့္ေၾကာင္း ေဖၚျပပါတယ္။
၁။ ဗီတာမင္၊ သတၳဳဓာတ္ေတြနဲ႔ antioxidants မ်ားစြာပါရွိျခင္း။
ဗီတာမင္၊ သတၳဳဓာတ္ေတြဟာ ခႏၶာကုိယ္ က်န္းမာဖို႔လိုအပ္တဲ့အျပင္ antioxidants
ေတြက ကိုယ္ ေရာင္ရမ္းျခင္းနဲ႔ စိတ္ပင္ပမ္းမႈမ်ားကို တိုက္ထုတ္ေပးပါတယ္။
၂။ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားစြာပါရွိျခင္း။ အံုးသီးမွာပါဝင္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ေတြဟာ ေျခခ်က္လို႔
မရပါဘူး။ ဒါေၾကာင့္ သူတို႔ေၾကာင့္ ကိုယ္ခႏၶာမွာ စြမ္းအင္ေတြ မရရွိပဲ ဗိုက္ျပည့္တဲ့
ခံစားမႈကိုျဖစ္ေစၿပီး၊ ဝမ္းမွန္ေစပါတယ္။
၃။ အံုးသီး၊ အထူးသျဖင့္ အံုးဆီဟာ အနာမ်ားကို လွ်င္ျမန္စြာက်က္ေစပါတယ္။
၄။ အံုးသီးမွာ သဘာဝ အစာေျခ အင္ဇိုင္း enzymes မ်ား ပါဝင္တဲ့အတြက္ အံုးသီးကို
ေျခခ်က္ရန္ ပင္ကရိယ (pancreas) မွ အစာေျခရည္မ်ားထုတ္ရန္မလိုပဲ ၎ဘာသာ
အစာေျခတဲ့အတြက္ အစာလမ္းေၾကာင္းအတြက္ ေဆးသဖြယ္ျဖစ္ပါတယ္။
၅။ အံုးသီးမွာ အဆီ ၃ မ်ိဳး ပါဝင္ပါတယ္။ lauric acid, caprylic acid, capric acid တို႔
ျဖစ္ပါတယ္။ သူတို႔က ေရာင္ရမ္းျခင္း အမ်ိဳးမ်ိဳးကို ထိန္းနိုင္တဲ့အတြက္ bacteria,
virus, fungus ေရာဂါပိုးမ်ားကို ကာကြယ္နိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။
၆။ အံုးသီးဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ေကာင္းမြန္ပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္လည္းဆိုေတာ့
သူ႔မွာအလတ္စား အရြယ္ ျပည့္ဝအဆီေတြ ပါရွိပါတယ္။ အဲ့ဒီအဆီေတြကို ကိုယ္ခႏၶာက
အလြယ္တကူ ေျခဖ်က္နိုင္ပါတယ္။ အဲ့ဒီအဆီေတြက ေသြးထဲမွာရွိတဲ့ အဆီဓာတ္ကို
ထိန္းျခင္းျဖင့္ ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ပြားမႈကို ေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္။ ၎အျပင္ အဲ့ဒီ အဆီ
ေတြက စားေသာက္သမွ် အစာေတြကို ကိုယ္္ခႏၶာထဲကို အလြယ္တကူ စုပ္ယူေစျခင္း
အားျဖင့္ အစာလမ္းေၾကာင္းနဲ႔ တစ္ကိုယ္လံုးရဲ႕ က်န္းမာေရးကို ကုသေပးပါတယ္။
အထူးသျဖင့္ နာတာရွည္ေရာဂါသည္မ်ားကို သက္သာေစပါတယ္။ အစာလမ္းေၾကာင္း
မွာျဖစ္တဲ့ ရင္ျပည့္ျခင္း၊ ေလခ်ဳပ္ျခင္း၊ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္း၊ ဝမ္းေလ်ာျခင္း၊ ၾကြက္တက္ျခင္း
မ်ားကို သက္သာေစပါတယ္။ အဲ့ဒီအဆီေတြက တျခား အဆီေတြလို အသဲနဲ႔ ပင္ကရိယ
ဆီေရာက္စရာမလိုတဲ့အတြက္ အျခားဆီေတြလို ကိုယ္ခႏၶာရဲ႕ အဆီအျဖစ္ကို မေျပာင္း
လဲပါဘူး။ ဆိုလိုတာက အံုးသီးအဆီက ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို မတိုးေစပါဘူး။
ရ။ အံုးရည္မွာ သတၳဳဓာတ္မ်ားစြာ ပါရွိပါတယ္။ အံုးရည္မွာပိုတက္ဆီယမ္မ်ားစြာပါဝင္ၿပီး၊
မဂၢနီစီယမ္ သိပ္ မမ်ားပါဘူး၊ တျခားသတၳဳဓာတ္မ်ားလည္း မ်ားစြာပါတဲ့အတြက္
ဝမ္းေလ်ာေရာဂါသည္မ်ားနဲ႔ မီးေလာင္ခံရေသာလူနာမ်ား၊ အားကစားေၾကာင့္ ေခၽြးထြက္
မ်ားသူမ်ားအတြက္ အလြန္ေကာင္းမြန္ပါတယ္။ အံုးရည္မွာ သဘာဝအခ်ိဳဓာတ္ ပါရွိတဲ့
အတြက္ အားကစားသမားမ်ားအပါအဝင္ လူတိုင္း၊ အသက္အရြယ္တိုင္းအတြက္
စက္႐ံုထုတ္အခ်ိဳရည္ေတြထက္ ပိုမို ေကာင္းမြန္ပါတယ္။
၈။ အံုးဆီဟာ အပူဒဏ္ကိုခံနိုင္ပါတယ္။ ၅၀၀ C အထိ အပူေပးနိုင္ပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ အေၾကာ္ေၾကာ္ရာတြင္၎၊ မုန္႔လုပ္ရာတြင္၎ အသံုးျပဳသင့္ပါတယ္။
၉။ အံုးသီးဟာ ၾကြက္သားမ်ားတည္ေဆာက္ဖို႔အတြက္ အေထာက္အကူျပဳတာေၾကာင့္
ပိန္ခ်ံဳးခ်ည့္နဲ႔ေသာ လူနာမ်ားအတြက္ သင့္ေတာ္ပါတယ္။
၁၀။ အံုးနို႔ဟာ လည္ေခ်ာင္းနာေရာဂါနဲ႔ အစာအိမ္ေရာဂါမ်ားကို သက္သာေစပါတယ္။
၁၁။ အံုးရည္ဟာ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါသည္မ်ားအတြက္ ေကာင္းမြန္ပါတယ္။
၁၂။ အံုးရည္ဟာ အေရျပားက်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူျပဳတာေၾကာင့္ ေက်ာက္ႀကီး
ေရာဂါ၊ ေရေက်ာက္ေရာဂါ၊ ဝက္သက္ေရာဂါမ်ားမွာ အေရျပားေပၚက အဖုအပိန္႔မ်ား
ကို သက္သာေစပါတယ္။
၁၃။ အံုးရည္ကို သံေကာင္စသည့္ ဝမ္းတြင္းသံမ်ားကို ေသေစနိုင္ပါတယ္။
၁၄။ အံုးရည္ဟာ အစာအိမ္နဲ႔ ဆီးလမ္းေၾကာင္းျပႆနာမ်ားကို သက္သာေစပါတယ္။
၁၅။ အံုးရည္ဟာ ဆီခ်ိဳေရာဂါသည္ေတြအတြက္ သင့္ေတာ္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။
၁၆။ ေလ့လာခ်က္မ်ားက AIDS ေရာဂါသည္ေတြရဲ႕ ပိုးမ်ားကို
ေလ်ာ့က်ေစတာ ေတြ႔ရပါတယ္။
၁၇။ အံုးသီးမွာပါဝင္တဲ့ အိုင္အိုဒင္းဓာတ္က လည္ပင္းႀကီးေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
၁၈။ အံုးဆီဟာ အေရျပားနဲ႔ ဆံပင္မ်ားသန္မာေစသည့္အျပင္
ေအာက္ပါ ေရာဂါမ်ားကိုလည္း သက္သာေစပါတယ္။
(၁) စိတ္ပူပန္ျခင္း Stress
(၂) ႏွလံုးေရာဂါ Heart Diseases
(၃) ေသြးအဆီမ်ားျခင္း High Cholesterol Levels
(၄) ကိုယ္အေလးခ်ိန္မ်ားျခင္း Too Much Weight
(၅) ေက်ာက္ကပ္ျပႆနာ Kidney Problems
(၆) အစာမေၾကျခင္း Poor Digestion
(၇) ဇီဝျဖစ္ပ်က္မႈေႏွးေကြးျခင္း Low Metabolism
(၈) ေသြးတိုးျခင္း High Blood Pressure
(၉) ခုခံအားနည္းျခင္း Low Immunity
(၁၀) သြားျပႆနာမ်ား Dental Problems
(၁၁) အ႐ိုးပါးျခင္း Low Bone Density
(၁၂) ကင္ဆာ Cancer
(၁၃) အိုလြယ္ျခင္း Premature Aging
(၁၄) ပင္ကရိယေရာင္ျခင္း Pancreatitis
အံုးသီးအသား ၁၀၀ g တြင္ ပါဝင္ေသာအာဟာရဓာတ္မ်ား။
၁။ ကဆီဓာတ္ (Carbohydrates) - 15.23 gm
၂။ သၾကားဓာတ္ (Sugars) - 6.23 gm
၃။ အမွ်င္ဓာတ္ (Dietary Fiber) - 9.0 gm
၄။ ျပည့္ဝ အဆီ (Saturated Fat) - 29.70 gm
၅။ တစ္ခုခ်င္းရွိေသာ ျပည့္ဝ အဆီ (Monounsaturated Fat) - 1.43 gm
၆။ အတြဲလိုက္ရွိေသာ ျပည့္ဝ အဆီ (Polyunsaturated Fat) - 0.37 gm
၇။ အသားဓာတ္ (Protein) - 3.3 gm
၈။ ဗီတာမင္ Thiamin (Vitamin B1) - 0.066 mg
၉။ ဗီတာမင္ Riboflavin (Vitamin B2) - 0.02 mg
၁၀။ ဗီတာမင္ Niacin (Vitamin B3) - 0.54 mg
၁၁။ ဗီတာမင္ Pantothenic Acid (Vitamin B5) - 0.300 mg
၁၂။ ဗီတာမင္ Vitamin B6 - 0.054 mg
၁၃။ ဗီတာမင္ Folate (Vitamin B9) - 26 μg
၁၄။ ဗီတာမင္ Vitamin C - 3.3 mg
၁၅။ သတၳဳဓာတ္ Calcium - 14 mg
၁၆။ သတၳဳဓာတ္ Iron - 2.43 mg
၁၇။ သတၳဳဓာတ္ Magnesium - 32 mg
၁၈။ သတၳဳဓာတ္ Phosphorus - 113 mg
၁၉။ သတၳဳဓာတ္ Potassium - 356 mg
၂၀။ သတၳဳဓာတ္ Zinc - 1.1 mg
၂၁။ စြမ္းအင္ Energy - 350 kcal (1480 kJ)
အံုးရည္တြင္ပါဝင္ေသာ ဓာတ္သတၳဳမ်ားနဲ႔ သၾကားဓာတ္ပမာဏဟာ ဆားနဲ႔အခ်ိဳပါတဲ့
ေဆးရည္ပုလင္း (Drip of 5% glucose in normal saline) မွာပါဝင္တဲ့ သၾကားဓာတ္နဲ႔
ဓာတ္သတၳဳမ်ား နည္းတူျဖစ္တဲ့အျပင္ ပိုးလံုးဝ မပါရွိေသာ သဘာဝ အရည္ (naturally
sterile) ျဖစ္တာေၾကာင့္ လူ႔ကိုယ္ထဲသို႔ လိုအပ္ပါက အေၾကာမွထိုးသြင္းေပးနိုင္ပါတယ္။
ကမာၻ႕က်န္းမာေရးအဖြဲ႔က ေဆးဝါးမလံုေလာက္ေသာ လမ္းပန္းဆက္သြယ္မႈခက္ခဲသည့္
ေက်းရြာမ်ားတြင္ ကာလဝမ္းေရာဂါမ်ိဳး အေရးေပၚ ေသြးထဲသို႔ ေဆးရည္ထိုးသြင္းကုသရန္
လိုအပ္ပါက အံုးသီးမ်က္လံုးမ်ားကို ပိုးမဝင္ေအာင္ေဖာက္၍ ေဆးရည္ပုလင္းအျဖစ္
အသံုးျပဳရန္ ညႊန္ၾကးခဲ့ၿပီး အိႏၵိယနိုင္ငံတြင္ အသံုးျပဳခဲ့ဖူးပါသည္။
(ျမတ္ပန္းရဂုံ)
က်မ္းကိုး
၁။ http://lifestyle.iloveindia.com/lounge/benefits-of-coconut-1718.html
၂။ http://www.be-healthy-with-coconuts.com/coconut-nutrition.html
၃။ http://scientificlogic.blogspot.fr/2010/05/coconut-or-rice-water-for-diarrhoea.html
ျမန္မာအမ်ားစုက အံုးသီးမွာ ျပည့္ဝ အဆီေတြပါလို႔ ေသြးအဆီမ်ားေစတယ္ ေသြးတိုး
ေရာဂါရွိသူမ်ားအတြက္ မေကာင္းဘူးလို႔ ယူဆပါတယ္။ က်မ ရန္ကုန္မွာ ေဆးခန္း
ဖြင့္စဥ္က က်မရဲဲ႕ ေသြးတိုးလူနာတစ္ဦး အလွဴမွာ အံုးနို႔ေခါက္ဆြဲစားၿပီးတိုင္း ေသြးတိုးလို႔
ေဆးခန္းကိုေရာက္လာေလ့ရွိပါတယ္။ က်မကိုယ္တိုင္လည္း အံုးနို႔ေခါက္ဆြဲစားၿပီးရင္
ေသြးတက္ေလ့ရွိပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ယိုးဒယားေတြကေတာ့ ဒီအခ်က္ကို လက္မခံပါဘူး။
သူတို႔ အစာေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာ အံုးသီးပါေၾကာင္းေျပာဆိုပါတယ္။ ယခု အင္တာနက္
မွာ ရွာၾကည့္ေတာ့ အံုးသီးမွာ ျပည့္ဝ အဆီပါေပမဲ့ အဲ့ဒီအဆီေတြက အရြယ္အားျဖင့္
အလတ္စားသာ ရွိၾကပါတယ္။ က်မတို႔ ခႏၶာကိုယ္က အဆီအေသးနဲ႔ အလတ္စားေတြကို
အလြယ္တကူ ေျခဖ်က္နိုင္တာမို႔ အရြယ္ႀကီးမားတဲ့ တိရိစာၦန္အဆီေတြလို ေသြးအဆီကို
မမ်ားေစတာေၾကာင့္ ႏွလံုးေရာဂါစတာေတြကို မျဖစ္ေစနိုင္႐ံုသာမက အဆီဓာတ္ကိုပင္
ထိန္းနိုင္၊ က်ေစနိုင္တယ္လို႔ဆိုပါတယ္။
ဒါဆိုရင္ ျမန္မာျပည္က အံုးနို႔ေခါက္ဆြဲဟာ အံုးနို႔ေၾကာင့္မဟုတ္ဘဲ ေခါက္ဆြဲမွာထဲ့တဲ့
ဆိုဒါေတြေၾကာင့္ ျဖစ္မယ္ထင္ပါတယ္။ ဆိုဒါဆိုတာလည္း ဆားတစ္မ်ိဳးျဖစ္တာမို႔ ကိုယ္တြင္း
ဆားဓာတ္ကို မ်ားေစနိုင္ပါတယ္။ ၾကားရတာေတာ့ ျမန္မာျပည့္က ဝိသမာေလာဘသား
ေတြက စားဆိုဒါေတာင္မထဲ့ပဲ ေစ်းအလြန္ေပါတဲ့ အဝတ္ေလ်ာ္ဆိုဒါေတြ သံုးၾကတယ္တဲ့။
အံုးသီးဟာ ကမာၻေပၚမွာရွိသမွ် အစားအစာေတြထဲမွာ အာဟာရအရွိဆံုးအစာ ျဖစ္တဲ့
အျပင္ ကိုယ္ခႏၶာကို ကုသ ေပးနိုင္တဲ့အစြမ္းလည္း ရွိပါတယ္။ ေအာက္ပါအခ်က္မ်ားက
အံုးသီးစားသင့္ေၾကာင္း ေဖၚျပပါတယ္။
၁။ ဗီတာမင္၊ သတၳဳဓာတ္ေတြနဲ႔ antioxidants မ်ားစြာပါရွိျခင္း။
ဗီတာမင္၊ သတၳဳဓာတ္ေတြဟာ ခႏၶာကုိယ္ က်န္းမာဖို႔လိုအပ္တဲ့အျပင္ antioxidants
ေတြက ကိုယ္ ေရာင္ရမ္းျခင္းနဲ႔ စိတ္ပင္ပမ္းမႈမ်ားကို တိုက္ထုတ္ေပးပါတယ္။
၂။ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားစြာပါရွိျခင္း။ အံုးသီးမွာပါဝင္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ေတြဟာ ေျခခ်က္လို႔
မရပါဘူး။ ဒါေၾကာင့္ သူတို႔ေၾကာင့္ ကိုယ္ခႏၶာမွာ စြမ္းအင္ေတြ မရရွိပဲ ဗိုက္ျပည့္တဲ့
ခံစားမႈကိုျဖစ္ေစၿပီး၊ ဝမ္းမွန္ေစပါတယ္။
၃။ အံုးသီး၊ အထူးသျဖင့္ အံုးဆီဟာ အနာမ်ားကို လွ်င္ျမန္စြာက်က္ေစပါတယ္။
၄။ အံုးသီးမွာ သဘာဝ အစာေျခ အင္ဇိုင္း enzymes မ်ား ပါဝင္တဲ့အတြက္ အံုးသီးကို
ေျခခ်က္ရန္ ပင္ကရိယ (pancreas) မွ အစာေျခရည္မ်ားထုတ္ရန္မလိုပဲ ၎ဘာသာ
အစာေျခတဲ့အတြက္ အစာလမ္းေၾကာင္းအတြက္ ေဆးသဖြယ္ျဖစ္ပါတယ္။
၅။ အံုးသီးမွာ အဆီ ၃ မ်ိဳး ပါဝင္ပါတယ္။ lauric acid, caprylic acid, capric acid တို႔
ျဖစ္ပါတယ္။ သူတို႔က ေရာင္ရမ္းျခင္း အမ်ိဳးမ်ိဳးကို ထိန္းနိုင္တဲ့အတြက္ bacteria,
virus, fungus ေရာဂါပိုးမ်ားကို ကာကြယ္နိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။
၆။ အံုးသီးဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ေကာင္းမြန္ပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္လည္းဆိုေတာ့
သူ႔မွာအလတ္စား အရြယ္ ျပည့္ဝအဆီေတြ ပါရွိပါတယ္။ အဲ့ဒီအဆီေတြကို ကိုယ္ခႏၶာက
အလြယ္တကူ ေျခဖ်က္နိုင္ပါတယ္။ အဲ့ဒီအဆီေတြက ေသြးထဲမွာရွိတဲ့ အဆီဓာတ္ကို
ထိန္းျခင္းျဖင့္ ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ပြားမႈကို ေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္။ ၎အျပင္ အဲ့ဒီ အဆီ
ေတြက စားေသာက္သမွ် အစာေတြကို ကိုယ္္ခႏၶာထဲကို အလြယ္တကူ စုပ္ယူေစျခင္း
အားျဖင့္ အစာလမ္းေၾကာင္းနဲ႔ တစ္ကိုယ္လံုးရဲ႕ က်န္းမာေရးကို ကုသေပးပါတယ္။
အထူးသျဖင့္ နာတာရွည္ေရာဂါသည္မ်ားကို သက္သာေစပါတယ္။ အစာလမ္းေၾကာင္း
မွာျဖစ္တဲ့ ရင္ျပည့္ျခင္း၊ ေလခ်ဳပ္ျခင္း၊ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္း၊ ဝမ္းေလ်ာျခင္း၊ ၾကြက္တက္ျခင္း
မ်ားကို သက္သာေစပါတယ္။ အဲ့ဒီအဆီေတြက တျခား အဆီေတြလို အသဲနဲ႔ ပင္ကရိယ
ဆီေရာက္စရာမလိုတဲ့အတြက္ အျခားဆီေတြလို ကိုယ္ခႏၶာရဲ႕ အဆီအျဖစ္ကို မေျပာင္း
လဲပါဘူး။ ဆိုလိုတာက အံုးသီးအဆီက ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို မတိုးေစပါဘူး။
ရ။ အံုးရည္မွာ သတၳဳဓာတ္မ်ားစြာ ပါရွိပါတယ္။ အံုးရည္မွာပိုတက္ဆီယမ္မ်ားစြာပါဝင္ၿပီး၊
မဂၢနီစီယမ္ သိပ္ မမ်ားပါဘူး၊ တျခားသတၳဳဓာတ္မ်ားလည္း မ်ားစြာပါတဲ့အတြက္
ဝမ္းေလ်ာေရာဂါသည္မ်ားနဲ႔ မီးေလာင္ခံရေသာလူနာမ်ား၊ အားကစားေၾကာင့္ ေခၽြးထြက္
မ်ားသူမ်ားအတြက္ အလြန္ေကာင္းမြန္ပါတယ္။ အံုးရည္မွာ သဘာဝအခ်ိဳဓာတ္ ပါရွိတဲ့
အတြက္ အားကစားသမားမ်ားအပါအဝင္ လူတိုင္း၊ အသက္အရြယ္တိုင္းအတြက္
စက္႐ံုထုတ္အခ်ိဳရည္ေတြထက္ ပိုမို ေကာင္းမြန္ပါတယ္။
၈။ အံုးဆီဟာ အပူဒဏ္ကိုခံနိုင္ပါတယ္။ ၅၀၀ C အထိ အပူေပးနိုင္ပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ အေၾကာ္ေၾကာ္ရာတြင္၎၊ မုန္႔လုပ္ရာတြင္၎ အသံုးျပဳသင့္ပါတယ္။
၉။ အံုးသီးဟာ ၾကြက္သားမ်ားတည္ေဆာက္ဖို႔အတြက္ အေထာက္အကူျပဳတာေၾကာင့္
ပိန္ခ်ံဳးခ်ည့္နဲ႔ေသာ လူနာမ်ားအတြက္ သင့္ေတာ္ပါတယ္။
၁၀။ အံုးနို႔ဟာ လည္ေခ်ာင္းနာေရာဂါနဲ႔ အစာအိမ္ေရာဂါမ်ားကို သက္သာေစပါတယ္။
၁၁။ အံုးရည္ဟာ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါသည္မ်ားအတြက္ ေကာင္းမြန္ပါတယ္။
၁၂။ အံုးရည္ဟာ အေရျပားက်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူျပဳတာေၾကာင့္ ေက်ာက္ႀကီး
ေရာဂါ၊ ေရေက်ာက္ေရာဂါ၊ ဝက္သက္ေရာဂါမ်ားမွာ အေရျပားေပၚက အဖုအပိန္႔မ်ား
ကို သက္သာေစပါတယ္။
၁၃။ အံုးရည္ကို သံေကာင္စသည့္ ဝမ္းတြင္းသံမ်ားကို ေသေစနိုင္ပါတယ္။
၁၄။ အံုးရည္ဟာ အစာအိမ္နဲ႔ ဆီးလမ္းေၾကာင္းျပႆနာမ်ားကို သက္သာေစပါတယ္။
၁၅။ အံုးရည္ဟာ ဆီခ်ိဳေရာဂါသည္ေတြအတြက္ သင့္ေတာ္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။
၁၆။ ေလ့လာခ်က္မ်ားက AIDS ေရာဂါသည္ေတြရဲ႕ ပိုးမ်ားကို
ေလ်ာ့က်ေစတာ ေတြ႔ရပါတယ္။
၁၇။ အံုးသီးမွာပါဝင္တဲ့ အိုင္အိုဒင္းဓာတ္က လည္ပင္းႀကီးေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
၁၈။ အံုးဆီဟာ အေရျပားနဲ႔ ဆံပင္မ်ားသန္မာေစသည့္အျပင္
ေအာက္ပါ ေရာဂါမ်ားကိုလည္း သက္သာေစပါတယ္။
(၁) စိတ္ပူပန္ျခင္း Stress
(၂) ႏွလံုးေရာဂါ Heart Diseases
(၃) ေသြးအဆီမ်ားျခင္း High Cholesterol Levels
(၄) ကိုယ္အေလးခ်ိန္မ်ားျခင္း Too Much Weight
(၅) ေက်ာက္ကပ္ျပႆနာ Kidney Problems
(၆) အစာမေၾကျခင္း Poor Digestion
(၇) ဇီဝျဖစ္ပ်က္မႈေႏွးေကြးျခင္း Low Metabolism
(၈) ေသြးတိုးျခင္း High Blood Pressure
(၉) ခုခံအားနည္းျခင္း Low Immunity
(၁၀) သြားျပႆနာမ်ား Dental Problems
(၁၁) အ႐ိုးပါးျခင္း Low Bone Density
(၁၂) ကင္ဆာ Cancer
(၁၃) အိုလြယ္ျခင္း Premature Aging
(၁၄) ပင္ကရိယေရာင္ျခင္း Pancreatitis
အံုးသီးအသား ၁၀၀ g တြင္ ပါဝင္ေသာအာဟာရဓာတ္မ်ား။
၁။ ကဆီဓာတ္ (Carbohydrates) - 15.23 gm
၂။ သၾကားဓာတ္ (Sugars) - 6.23 gm
၃။ အမွ်င္ဓာတ္ (Dietary Fiber) - 9.0 gm
၄။ ျပည့္ဝ အဆီ (Saturated Fat) - 29.70 gm
၅။ တစ္ခုခ်င္းရွိေသာ ျပည့္ဝ အဆီ (Monounsaturated Fat) - 1.43 gm
၆။ အတြဲလိုက္ရွိေသာ ျပည့္ဝ အဆီ (Polyunsaturated Fat) - 0.37 gm
၇။ အသားဓာတ္ (Protein) - 3.3 gm
၈။ ဗီတာမင္ Thiamin (Vitamin B1) - 0.066 mg
၉။ ဗီတာမင္ Riboflavin (Vitamin B2) - 0.02 mg
၁၀။ ဗီတာမင္ Niacin (Vitamin B3) - 0.54 mg
၁၁။ ဗီတာမင္ Pantothenic Acid (Vitamin B5) - 0.300 mg
၁၂။ ဗီတာမင္ Vitamin B6 - 0.054 mg
၁၃။ ဗီတာမင္ Folate (Vitamin B9) - 26 μg
၁၄။ ဗီတာမင္ Vitamin C - 3.3 mg
၁၅။ သတၳဳဓာတ္ Calcium - 14 mg
၁၆။ သတၳဳဓာတ္ Iron - 2.43 mg
၁၇။ သတၳဳဓာတ္ Magnesium - 32 mg
၁၈။ သတၳဳဓာတ္ Phosphorus - 113 mg
၁၉။ သတၳဳဓာတ္ Potassium - 356 mg
၂၀။ သတၳဳဓာတ္ Zinc - 1.1 mg
၂၁။ စြမ္းအင္ Energy - 350 kcal (1480 kJ)
အံုးရည္တြင္ပါဝင္ေသာ ဓာတ္သတၳဳမ်ားနဲ႔ သၾကားဓာတ္ပမာဏဟာ ဆားနဲ႔အခ်ိဳပါတဲ့
ေဆးရည္ပုလင္း (Drip of 5% glucose in normal saline) မွာပါဝင္တဲ့ သၾကားဓာတ္နဲ႔
ဓာတ္သတၳဳမ်ား နည္းတူျဖစ္တဲ့အျပင္ ပိုးလံုးဝ မပါရွိေသာ သဘာဝ အရည္ (naturally
sterile) ျဖစ္တာေၾကာင့္ လူ႔ကိုယ္ထဲသို႔ လိုအပ္ပါက အေၾကာမွထိုးသြင္းေပးနိုင္ပါတယ္။
ကမာၻ႕က်န္းမာေရးအဖြဲ႔က ေဆးဝါးမလံုေလာက္ေသာ လမ္းပန္းဆက္သြယ္မႈခက္ခဲသည့္
ေက်းရြာမ်ားတြင္ ကာလဝမ္းေရာဂါမ်ိဳး အေရးေပၚ ေသြးထဲသို႔ ေဆးရည္ထိုးသြင္းကုသရန္
လိုအပ္ပါက အံုးသီးမ်က္လံုးမ်ားကို ပိုးမဝင္ေအာင္ေဖာက္၍ ေဆးရည္ပုလင္းအျဖစ္
အသံုးျပဳရန္ ညႊန္ၾကးခဲ့ၿပီး အိႏၵိယနိုင္ငံတြင္ အသံုးျပဳခဲ့ဖူးပါသည္။
(ျမတ္ပန္းရဂုံ)
က်မ္းကိုး
၁။ http://lifestyle.iloveindia.com/lounge/benefits-of-coconut-1718.html
၂။ http://www.be-healthy-with-coconuts.com/coconut-nutrition.html
၃။ http://scientificlogic.blogspot.fr/2010/05/coconut-or-rice-water-for-diarrhoea.html
No comments:
Post a Comment