ငွက္ေပ်ာသီး၏ က်န္းမာေရးအက်ဳိးေက်းဇူးမ်ား
။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။
၁။ ငွက္ေပ်ာသီးသည္ ၾကြက္သားမ်ားလိုအပ္ေသာ ကစီဓာတ္စြမ္းအင္ကို ထုတ္ေပးသည္။
၂။ ငွက္ေပ်ာသီးတြင္ ပိုတက္စီယံဓာတ္ မ်ားစြာပါဝင္သျဖင့္ ေသြးလွည့္ပတ္မႈကို
ေကာင္းမြန္ေစသျဖင့္ ဦးေႏွာက္သို႔ ေသြးစီးမႈေကာင္းေစသည္၊ ႏွလံုးခုန္မွန္ေစသည္၊
ကိုယ္တြင္း ေရဓာတ္ကို မွ်တေစသည္။
၃။ ငွက္ေပ်ာသီးတြင္ ဗီတာမင္ B6 ပါရွိသည္။ ၎ ဗီတာမင္ B6 သည္ ေသြးတြင္းသၾကား
ဓာတ္ကို မွ်တေစသျဖင့္ အခက္အခဲမ်ား ေက်ာ္လႊားရာတြင္ အေထာက္အကူ ေပးသည့္
အျပင္ စိတ္တို၊ စိတ္ရႈပ္ (cranky moods) ျခင္းမ်ားမွလည္း ကင္းလြတ္ေစသည္။
၄။ ငွက္ေပ်ာသီးတြင္ပါဝင္သည့္ ပိုတက္စီယံဓာတ္သည္ ေက်ာင္းသူေက်ာင္းသားမ်ားအား
ႏုိးၾကားေစျခင္းျဖင့္ ပညာေရးတြင္ အေထာက္အကူေပးသည္။ နံနက္ႏွင့္ ေန႔လည္တြင္
ငွက္ေပ်ာသီးစားေသာ ေက်ာင္းသားမ်ား ဥာဏ္ပိုေကာင္းၿပီး စာေမးပြဲပိုမိုေျဖႏုိင္ေၾကာင္း
ေတြ႔ရသည္။
၅။ ငွက္ေပ်ာသီးသည္ စိတ္ေနစိတ္ထား (moods) ကိုထိန္းခ်ဳပ္ေသာ tryptophan ကို
ထြက္ေစသည္။ tryptophan ကို ဦးေႏွာက္ထဲတြင္ serotonin အျဖစ္ေျပာင္းလဲသည္။
ငွက္ေပ်ာသီးစားသူမ်ား စိတ္တက္ၾကြၿပီး ပိုမိုေပ်ာ္ရႊင္ၾကသည္။
၆။ ငွက္ေပ်ာသီးတြင္ ဗီတာမင္ B မ်ားႏွင့္ အျခားေသာ ဓာတ္သတၳဳမ်ား ပါရွိသျဖင့္
ေဆးလိပ္တြင္ပါဝင္သည့္ နစ္ကိုတင္း (nicotine) အဆိပ္ဓာတ္ စြဲလမ္းမႈကို
နည္းေစသည္။ ထိုေၾကာင့္ ေဆးလိပ္ျဖတ္သူမ်ား၏ ကိုယ္ေရာ၊ စိတ္ပါ ခံစားရမႈမ်ား
ကို ေလ်ာ့နည္းေစသည္။
၇။ ငွက္ေပ်ာသီးတြင္ သံဓာတ္မ်ားစြာပါရွိသျဖင့္
ေသြးအားနည္းေရာဂါကို သက္သာေစသည္။
၈။ ငွက္ေပ်ာသီးတြင္ ေပ်ာ္ဝင္ အမွ်င္ဓာတ္ (soluble fibre) အမ်ားအျပား ပါရွိသျဖင့္
ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းမွ ကင္းေဝးေစသည္။
(ျမတ္ပန္းရဂုံ)
။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။
၁။ ငွက္ေပ်ာသီးသည္ ၾကြက္သားမ်ားလိုအပ္ေသာ ကစီဓာတ္စြမ္းအင္ကို ထုတ္ေပးသည္။
၂။ ငွက္ေပ်ာသီးတြင္ ပိုတက္စီယံဓာတ္ မ်ားစြာပါဝင္သျဖင့္ ေသြးလွည့္ပတ္မႈကို
ေကာင္းမြန္ေစသျဖင့္ ဦးေႏွာက္သို႔ ေသြးစီးမႈေကာင္းေစသည္၊ ႏွလံုးခုန္မွန္ေစသည္၊
ကိုယ္တြင္း ေရဓာတ္ကို မွ်တေစသည္။
၃။ ငွက္ေပ်ာသီးတြင္ ဗီတာမင္ B6 ပါရွိသည္။ ၎ ဗီတာမင္ B6 သည္ ေသြးတြင္းသၾကား
ဓာတ္ကို မွ်တေစသျဖင့္ အခက္အခဲမ်ား ေက်ာ္လႊားရာတြင္ အေထာက္အကူ ေပးသည့္
အျပင္ စိတ္တို၊ စိတ္ရႈပ္ (cranky moods) ျခင္းမ်ားမွလည္း ကင္းလြတ္ေစသည္။
၄။ ငွက္ေပ်ာသီးတြင္ပါဝင္သည့္ ပိုတက္စီယံဓာတ္သည္ ေက်ာင္းသူေက်ာင္းသားမ်ားအား
ႏုိးၾကားေစျခင္းျဖင့္ ပညာေရးတြင္ အေထာက္အကူေပးသည္။ နံနက္ႏွင့္ ေန႔လည္တြင္
ငွက္ေပ်ာသီးစားေသာ ေက်ာင္းသားမ်ား ဥာဏ္ပိုေကာင္းၿပီး စာေမးပြဲပိုမိုေျဖႏုိင္ေၾကာင္း
ေတြ႔ရသည္။
၅။ ငွက္ေပ်ာသီးသည္ စိတ္ေနစိတ္ထား (moods) ကိုထိန္းခ်ဳပ္ေသာ tryptophan ကို
ထြက္ေစသည္။ tryptophan ကို ဦးေႏွာက္ထဲတြင္ serotonin အျဖစ္ေျပာင္းလဲသည္။
ငွက္ေပ်ာသီးစားသူမ်ား စိတ္တက္ၾကြၿပီး ပိုမိုေပ်ာ္ရႊင္ၾကသည္။
၆။ ငွက္ေပ်ာသီးတြင္ ဗီတာမင္ B မ်ားႏွင့္ အျခားေသာ ဓာတ္သတၳဳမ်ား ပါရွိသျဖင့္
ေဆးလိပ္တြင္ပါဝင္သည့္ နစ္ကိုတင္း (nicotine) အဆိပ္ဓာတ္ စြဲလမ္းမႈကို
နည္းေစသည္။ ထိုေၾကာင့္ ေဆးလိပ္ျဖတ္သူမ်ား၏ ကိုယ္ေရာ၊ စိတ္ပါ ခံစားရမႈမ်ား
ကို ေလ်ာ့နည္းေစသည္။
၇။ ငွက္ေပ်ာသီးတြင္ သံဓာတ္မ်ားစြာပါရွိသျဖင့္
ေသြးအားနည္းေရာဂါကို သက္သာေစသည္။
၈။ ငွက္ေပ်ာသီးတြင္ ေပ်ာ္ဝင္ အမွ်င္ဓာတ္ (soluble fibre) အမ်ားအျပား ပါရွိသျဖင့္
ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းမွ ကင္းေဝးေစသည္။
(ျမတ္ပန္းရဂုံ)
No comments:
Post a Comment