က်န္းမာေစဖုိ႔ ႏွင္းသီးစားၾကပါစုိ႔
သူ႔အမည္က ႏွင္းသီးဆုိေပမယ့္ ေဆာင္းတြင္းမွာ မသီးဘဲ အခုလုိ ေႏြေႏွာင္းမုိးဦးစမွာသီးတဲ႔
ရာသီစာ သီးႏွံတစ္မ်ဳိးပါ။ ပူေႏြးစုိစြတ္တဲ႔ ရာသီကုိႀကဳိက္တဲ႔ အပင္လုိ႔ ဆုိႏုိင္ပါတယ္။ သူ႔ကုိ ျမန္မာလုိ
“ႏွင္းသီး”၊ အဂၤလိပ္အေခၚအေဝၚအရ “Rose Apple or Plum Rose or Malaysia Apple” လုိ႔
ေခၚဆုိၾကပါတယ္။
အဲဒီအသီးထဲမွာ ကယ္လုိရီနည္းပါးျခင္း၊ ဓါတ္တုိးဆန္႔က်င္ပစၥည္းေတြ ေပါၾကြယ္ဝျခင္း၊ ဗီတာမင္ေအႏွင့္
ဗီတာမင္စီမ်ားပါရွိျခင္းေၾကာင့္ က်န္းမာေရးကုိ အေထာက္အကူျပဳေပးတဲ႔ သစ္သီးေလးပါ။ အခြံရဲေလ
ပုိခ်ဳိေလျဖစ္ၿပီး အေပၚယံအခြံမာတင္းတင္း အသီးေတြက လတ္ဆတ္မႈရွိတာေၾကာင့္ အရည္ပုိရႊမ္းပါတယ္။
ျမန္မာျပည္မွာ သေရစာသစ္သီးအျဖစ္ အဆာေျပ၊ အပ်င္းေျပစားၾကၿပီး အျခားႏုိင္ငံေတြမွာေတာ့ ႏွင္းသီးကုိ
အခ်ဳိရည္၊ ယုိ၊ ဂ်ယ္လီအျဖစ္ပါ ျပဳလုပ္ စားသုံးၾကပါတယ္။
(၁) အမ်ဳိးသားမ်ား ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာျဖစ္ေစမယ့္ အခြင့္အလမ္းကုိ နည္းပါးေစပါတယ္။
(၂) အမ်ဳိးသမီးမ်ား ရင္သားကင္ဆာမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
(၃) တစ္ေန႔ကုိႏွင္းသီးသုံးလုံးက်စီ ရက္သတၱတစ္ပါတ္တိတိ စားေပးျခင္းျဖင့္ေသြးထဲရွိ ကုိလက္စထေရာလ္ကုိ ၁၉ရာခုိင္ႏႈန္းမွ် ေလွ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။
(၄) ႏွင္းသီးမွည့္မွည့္ နီနီရဲရဲေလးေတြက အရသာခ်ဳိျမေသာ္လည္း ဂလူးကုိ႔စ္ဓါတ္ မပါရွွိပါဘူး။ ပန္ကရိယကုိ ေကာင္းက်ဳိးျပဳတာေၾကာင့္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါသည္ေတြအတြက္ အထူးသင့္ေတာ္တဲ႔ အသီးေလးပါပဲ။
(၅) အဆီဓါတ္မပါျခင္း၊ ကယ္လုိရီနည္းပါးျခင္း၊ ေရဓါတ္ေပါၾကြယ္ဝစြာပါရွိတုိ႔ေၾကာင့္ ကုိယ္အေလးခ်ိန္
မတက္ေစပါဘူး။
(၆) အိႏိၵယႏုိင္ငံမွာေတာ့ အဲဒီအပင္ရဲ႕အရြက္ကုိ ေပါင္းခံၿပီး ေရေမႊးရနံ႔အျဖစ္ အသုံးျပဳၾကပါတယ္။
(၇) ျမန္မာ့ေဆးက်မ္းထဲမွာ အပူၿငိမ္းတဲ႔ အေအးစာအသီးလုိ႔ ေဖာ္ျပထားတာေၾကာင့္ ယခုလုိ ေနပူပူမွာ
စားသုံးဖုိ႔ရာ အလြန္သင့္ေတာ္တဲ႔ အသီးပဲျဖစ္ပါတယ္။
တစ္ႏွစ္တစ္ႀကိမ္သာ စားရတဲ႔ ရာသီစာသီးႏွံျဖစ္ေသာ္လည္း အရသာကလဲရွိ၊ ေစ်းႏႈန္းကလည္းခ်ဳိသာတဲ႔အျပင္ က်န္းမာေရးအတြက္ ေဆးဖက္ဝင္လုိ႔ စားျဖစ္ေအာင္ စားၾကပါလုိ႔ တုိက္တြန္းလုိက္ရပါတယ္...
(ေပါက္ေပါက္) ၅-၅-၂၀၁၄ခုႏွစ္ထုတ္ ျပည္ေထာင္စုေန႔စဥ္သတင္းစာမွ ေကာက္ႏႈတ္တင္ျပပါသည္။
No comments:
Post a Comment