ဂ်ဴးဖူး၏ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား
ခ်ိဳျမျပီး ၾကက္သြန္နီလို အနံ႔မ်ိဳးရိွတဲ့ ဂ်ဴးဖူးကို အသားေတြ ေၾကာ္ရာမွာ ေရာထည့္ေလ့ ရိွၾကပါတယ္။
ဂ်ဴးဖူးအရသာကို ၾကိဳက္နွစ္သက္ သူတို႔ အတြက္ ဂ်ဴးဖူးမွာ ပါဝင္တဲ့ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးေတြကို
ေရးသား ေဖာ္ျပလိုက္ရပါတယ္။
ကယ္လိုရီ ပါဝင္မႈ အလြန္ေလ်ာ့နည္းပါတယ္
လတ္ဆတ္ စိမ္းစိုတဲ့ ဂ်ဴးဖူး ၁ဝဝဂရမ္ မွာ ၃ဝ ကယ္လိုရီပဲ ပါဝင္ပါတယ္။ ကယ္ လိုရီပါဝင္မႈ နည္းတဲ့အျပင္
က်န္းမာေရး တန္ဖိုးရွိတဲ့ ဖေလဗိုးႏြိဳက္ အင္တီ ေအာက္ဆီးဒင့္၊ အမွ်င္ဓာတ္၊ သတၱဳဓာတ္ နဲ႔ ဗီတာမင္ဓာတ္ေတြ အမ်ားအျပား ပါဝင္တာေၾကာင့္ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးမ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္ပါဝင္မႈ မ်ားပါတယ္။
တျခား ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ ၿမိတ္စတဲ့ Allium မ်ဳိးႏြယ္ေတြထက္ ဂ်ဴး ဖူးမွာ အပင္ထြက္ အမွ်င္ဓာတ္ အမ်ားအျပား ပါဝင္ေနပါတယ္။ လတ္ဆတ္တဲ့ ဂ်ဴးဖူး ၁ဝဝ ဂရမ္မွာ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္ တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ ၂ဒသမ၅ ၇ ရာခိုင္ႏႈန္း ပါဝင္ေနပါတယ္။
အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ပါဝင္မႈမ်ားပါတယ္
တျခား Allium မ်ဳိးႏြယ္ဝင္ေတြလို ပဲ ဂ်ဴးဖူးမွာ သိုင္ယိုဆာလ္ဖိုင္ႏိုက္ အင္တီ ေအာက္ဆီးဒင့္ ပါဝင္မႈ မ်ားလြန္းပါတယ္။ သိုင္ယိုဆာလ္ဖိုင္ႏိုက္ဟာ အယ္လီစင္အျဖစ္ကူးေျပာင္းသြားပါတယ္။ အယ္လီစင္ က အသည္းဆဲလ္ေတြထဲရွိ HMGCoA reductase အင္ဇိုင္းကို တားဆီးၿပီး ေသြးတြင္း ကိုလက္စထေရာလ္အဆင့္ကို ေလ်ာ့က်ေစတယ္လို႔ ေလ့လာမႈေတြအရ သိရပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ဂ်ဴးဖူးမွာ ဘက္ တီးရီးယားပိုးေတြကို ကင္းေစတာ၊ ဗိုင္းရပ္စ္ပိုးေတြ ေသေစတာနဲ႔ ဖန္းဂတ္စ္မႈိ ပိုးေတြကို တြန္းလွန္ႏိုင္တာ စတဲ့ အစြမ္း သတၱိေတြလည္း ရွိေၾကာင္း သိရပါတယ္။
ေသြးေၾကာမာေက်ာ ေတာင့္တင္းမႈကို ေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္
ဂ်ဴးဖူးစားလို႔ရရွိႏိုင္တဲ့အယ္လီစင္ဟာ ေသြးေၾကာက်ယ္ေစသတဲ့ ျဒပ္ေပါင္း ႏိုက္ထရစ္ေအာက္ဆိုက္ကို ေျပေလ်ာ့ေစတဲ့နည္းနဲ႔
ေသြးေၾကာမာေက်ာမႈကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ။္ ဒါေၾကာင့္ ေသြးတုိးကုိ က်ေစတာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဂ်ဴးဖူးဟာ ေသြးေၾကာထဲမွာ ေသြးခဲတာကို ဖယ္ရွားေပးတဲ့ Fibrinolytic အာနိသင္ရွိတာေၾကာင့္ ေသြးခဲျဖစ္ေပၚမႈကို ဟန္႔တားပိတ္ပင္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါ၊ ေသြးေၾကာပိတ္ဆို႔မႈနဲ႔ ေလျဖတ္တာတို႔ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
ဗီတာမင္ေအ မ်ားပါဝင္ပါတယ္
ဂ်ဴးဖူးမွာ တျခား Allium မိသားစု ဝင္ေတြထက္ ဗီတာမင္ေအ ပါဝင္မႈ ပိုမ်ားပါတယ္။ ဂ်ဴးဖူး ၁ဝဝ ဂရမ္မွာ
ဗီတာမင္ ေအ ၄၃၅၃ အိုင္ယူ ဒါမွမဟုတ္ တစ္ေန႔ တာလိုအပ္တဲ့ ပမာဏရဲ႕ ၁၄၅ ရာခိုင္ႏႈန္း ပါဝင္ပါတယ္။
ဒါ့အျပင္ ဂ်ဴးဖူးမွာ ဖေလဗိုးႏြိဳက္ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ေတြျဖစ္ၾကတဲ့ ကာ႐ိုတင္း၊ ဇီဇန္သင္းနဲ႔ လူတင္းတို႔
ပါဝင္ေနပါတယ္။ ဒီျဒပ္ေပါင္းေတြက အဆုတ္နဲ႔ ခံတြင္းကင္ဆာေတြ မျဖစ္ေအာင္ လူ႔ခႏၶာကိုယ္ကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
မရိွမျဖစ္ ဗီတာမင္စီနဲ႔ ဗီတာမင္ေက တို႔ပါဝင္ပါတယ္
ဗီတာမင္စီနဲ႔ ဗီတာမင္ေကတို႔လို မရွိမျဖစ္ဗီတာမင္ေတြလည္း ပါဝင္ေနပါ တယ္။ ဂ်ဴးဖူးဟာ ဗီတာမင္ေက ပါဝင္မႈ အမ်ားဆံုး ဟင္းသီးဟင္းရြက္ထဲမွာ တစ္မ်ဳိးအျဖစ္ ပါဝင္ပါတယ္။ လတ္ဆတ္တဲ့ ဂ်ဴးဖူး ၁ဝဝ ဂရမ္မွာ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ဗီတာမင္ေက ၁၇၇ ရာခိုင္ႏႈန္း ပါဝင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္ေကဟာ အ႐ိုးျဖစ္ေပၚဖို႔နဲ႔ သန္စြမ္းဖို႔ အားေပးတာေၾကာင့္ အ႐ိုးက်န္းမာေရးအတြက္ အေရးပါပါတယ္။ အစားအေသာက္ထဲမွာ လံုေလာက္တဲ့ ဗီတာမင္ေကကို ထည့္တာေၾကာင့္ဦးေႏွာက္ထဲက ႏ်ဴရြန္ထိခိုက္မႈကို ကန္႔သတ္ႏိုင္ၿပီး အယ္လ္ဇိုင္းမားေရာဂါ ကာကြယ္ကုသေရးမွာ အသံုးဝင္ပါတယ္။
ေဖာလိတ္ဓာတ္မ်ားမ်ား ပါဝင္ပါတယ္
လတ္ဆတ္တဲ့ ဂ်ဴးဖူးမွာ ေဖာလိတ္ဓာတ္ ပါဝင္မႈ ျမင့္မားပါတယ္။ ဂ်ဴးဖူး ၁ဝဝဂရမ္မွာ တစ္ေန႔တာလိုအပ္တဲ့
ေဖာလိတ္ ၂၆ ရာခိုင္ႏႈန္း ပါဝင္ပါတယ္။ ေဖာလစ္အက္စစ္(ေဖာလိတ္)ဟာ ဒီအင္န္ေအ တည္ေဆာက္မႈနဲ႔
ဆဲလ္ကြဲမႈတို႔အတြက္ မရွိမျဖစ္ အေရးပါပါတယ္။ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ခ်ိန္အတြင္း လံုေလာက္တဲ့ ေဖာလိတ္ပမာဏ မွီဝဲတာေၾကာင့္ ေမြးလာတဲ့ကေလးငယ္မွာ ေမြးရာပါ ခ်ဳိ႕ယြင္းမႈ မပါေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
ဗီတာမင္ဘီ အုပ္စု ပါဝင္မႈ မ်ားပါတယ္
ဂ်ဴးဖူးမွာ ေၾကးနီ၊ သံဓာတ္၊ မဂၢနိစ္၊ ဇင့္(သြပ္)နဲ႔ ကယ္လ္စီယမ္ စတဲ့ မရွိမျဖစ္ အေရးပါတဲ့ သတၱဳဓာတ္ေတြအျပင္ ဗီတာမင္ဘီအုပ္စု ပါဝင္ေနတာေၾကာင့္ က်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။
Good Health
No comments:
Post a Comment