မဂၤလာပါ... မီဂန္ပရိသတ္ႀကီးအတြက္ က်န္းမာေရးအဓိကထားတဲ့ သုတ၊ ရသ၊ ဟာသနဲ႔ ေကာင္းႏုိးရာရာ ေဆာင္းပါးမ်ားကုိ မီဂန္သုံးစြဲသူတစ္ဦးအေနနဲ႔ ဆက္လက္တင္ဆက္ေပးေနျခင္းျဖစ္ပါေၾကာင္း.... အားလုံး ကုိယ္ေရာစိတ္ပါ က်န္းမာ ခ်မ္းသာ ၾကပါေစ...

Thursday, May 8, 2014

ကြ်ဲေကာသီးအေၾကာင္းသိေကာင္းစရာ


ကြ်ဲေကာသီးတို႔သည္ အခ်ဥ္ဓာတ္ အက္ဆစ္ပါရွိေသာ အသီးမ်ိဳးႏြယ္ဝင္ျဖစ္ျပီး၊ ကမာၻေပၚရွိ အခ်ဥ္သီးမ်ိဳးႏြယ္ထဲတြင္ အၾကီးဆံုးအမ်ိဳးအစား ျဖစ္ပါသည္။ အေရွ႕ေတာင္အာရွႏိုင္ငံမ်ားျဖစ္ေသာ တ႐ုတ္ႏွင့္ အိႏိၵနယ္စပ္တုိ႔တြင္ စတင္ ေပါက္ေရာက္ၾကျပီး ဂ်ပန္၊ ကာေရဘီယန္ ႏွင့္ အေမရိကန္ျပည္ေထာင္စုတို႔တြင္လည္း က်ယ္က်ယ္ျပန္႔ျပန္႔ေတြ႔ ျမင္ရပါသည္။ “တရုပ္ျပည္၏ဂရိတ္ဖ႐ုသီး” အျဖစ္ ေခၚေဝၚေလ့ရွိျပီး၊ တ႐ုတ္႐ုိးရာမ်ားတြင္ “ နမိတ္ေကာင္းတဲ့ မဂၤလာရွိေသာအသီး” အျဖစ္ အခမ္းအနားမ်ားတြင္ အသံုးျပဳေလ့ရွိၾကပါသည္။ အသီး၏ ပုံသ႑ာန္မွာ လံုးဝန္းျပီး၊ အခ်င္းမွာ၃၀-စင္တီမီတာေလာက္ ရွိတတ္ပါသည္။ ေရေျမသဘာဝႏွင့္ အမ်ိဳးအစားေပၚလိုက္၍ အသီး၏ အရြယ္သည္ ေပါင္ ၂၀ ေက်ာ္ အေလးခ်ိန္ ရွိတတ္ပါသည္။



အျပင္ပိုင္း အခြံအေရာင္သည္ အစိမ္းေဖ်ာ့ေရာင္ျဖစ္ျပီး၊ အသီးမွည့္လာေသာ အခါတြင္ အဝါေရာင္ ေျပာင္းသြားပါသည္။ အေပၚယံအခြံသည္ ေတာ္ေတာ္ထူေသာ္လည္း၊ သိပ္မမာသည့္အတြက္ ခြာရလြယ္ကူပါသည္။ ထိုအခြံေအာက္တြင္ ေရျမွဳပ္သ႑ာန္ အျဖဴေရာင္ အခြံအေခါက္တို ့ ရွိပါသည္။ အသီးအျမႊာ ေလးမ်ားေပၚတြင္ အခြံပါးတစ္ထပ္ ဖံုးအုပ္ထားျပီး၊ ထိုအခြံပါးတို႔သည္ အရသာခါးတတ္သျဖင့္ ကုန္စင္ေအာင္ ႏႊာျပီးမွစားၾကပါသည္။ ဂရိတ္ဖရုသီး၏ အရာသာႏွင့္ ခပ္ဆင္ဆင္တူပါသည္။ သို႔ေသာ္ ကြ်ဲေကာသီးက မဆိုသေလာက္ အရသာ ခါးသက္သက္ရွိပါသည္။ အသီးထဲရွိအသားသည္ မ်ားေသာအားျဖင့္ အျဖဴေရာင္ျဖစ္ျပီး၊ ခ်ိဳခ်ဥ္အရသာ ရွိပါသည္။ တခါတရံ ပန္းေရာင္ (သို႔မဟုတ္) အနီေရာင္တုိ ့ကို ေတြ႕ရတတ္ျပီး၊ ထိုအမ်ိဳးအစားက အျဖဴသီးထက္ အခ်ဳိဓာတ္ပိုကဲပါသည္။ ျမန္မာျပည္တြင္ မြန္ျပည္နယ္၊ ေမာ္လျမိဳင္ႏွင့္ တနသၤာရီတိုင္း၊ ထား၀ယ္ျမိဳ႕တို႔မွ ထြက္ရွိေသာ ကြ်ဲေကာသီးက အလြန္နာမည္ၾကီးပါသည္။ မိုးရာသီတြင္ လႈိုင္လႈိင္ေပါပါသည္။

ပံုမွန္အားျဖင့္ ကြ်ဲေကာသီးကို သူ႕ခ်ည္းဘဲ အစိပ္လိုက္ အခြံႏႊာ၍ စားၾကသလို၊ ေဖ်ာ္ရည္အျဖစ္ ေဖ်ာ္ေသာက္ၾကပါသည္။ အခ်ဥ္ဓာတ္ကဲေသာ ကြ်ဲေကာသီးကိုေတာ့ သၾကား (သို႔မဟုတ္) ပ်ားရည္ (သို႔မဟုတ္) ႏြယ္ခ်ိဳမႈန္၊့ ဆားအနည္းငယ္ႏွင့္ ငရုပ္သီးမႈန္႔တို႔ျဖင့္ ေရာစပ္၍ စားၾကပါသည္။ ဟင္းလ်ာအျဖစ္ အသုပ္သုပ္ စားလို႔ရပါသည္။ တ႐ုတ္ႏို္င္ငံတြင္ ကြ်ဲေကာသီးအခြံ၏ အနံ႔အရသာျဖင့္ သၾကားလံုး ျပဳလုပ္ၾကသလို၊ တ႐ုတ္႐ုိးရာ အခ်ိဳပြဲဟင္းရည္အျဖစ္ ေသာက္သံုးေလ့ ရွိၾကပါသည္။

ေဆးပညာရႈေထာင့္မွ ၾကည့္ပါက၊ ၁၉၀-ဂရမ္ရွိေသာ ကြ်ဲေကာသီးထဲတြင္ ဆိုဒီယမ္ (၂) မီလီဂရမ္၊ ကစီဓာတ္ (၁၈.၃) ဂရမ္၊ ပရုိတင္း (၁.၄) ဂရမ္၊ ဗီတာမင္စီ (၁၁၅.၉) ဂရမ္၊ ကယ္စီယမ္ (၈) မီလီဂရမ္၊ သံဓာတ္ (၀.၂) မီလီဂရမ္၊ မဂနီစီယမ္ (၁၁) မီလီ ဂရမ္၊ ေဖာ့စဖရက္စ္ (၃၂) မီလီဂရမ္၊ ပိုတက္စီယမ္ (၄၁၀) မီလီဂရမ္၊ ဇင့္ (၀.၁၅) မီလီဂရမ္၊ ေကာ့ပါး (၀.၀၉၁) မီလီဂရမ္၊ မဂၢနီစီယမ္ (၀.၀၃၂) မီလီဂရမ္၊ သီအာမင္ (၀.၀၆၅) မီလီဂရမ္၊ ရီဘိုဖလာဗင္ (၀.၀၅၁) မီလီဂရမ္၊ နီအာစင္ (၀.၀၄၁၈) မီလီဂရမ္ ႏွင့္ ကယ္လိုရီ (၇၂) ပါရွိပါသည္။ အဆိုပါ အာဟာဓာတ္မ်ားျဖင့္ ေပါ ၾကြယ္၀သည့္အတြက္ ကြ်ဲေကာသီးက လူသားတို ့က်န္းမာေရးကို တစ္ဖက္တစ္လမ္းမွ မ်ားစြာ အေထာက္အကူ ျပဳေပးႏိုင္ပါသည္။ အထူးသျဖင့္ တ႐ုတ္႐ုိးရာေဆးျမီးတို ကုထံုးမ်ားတြင္ ကြ်ဲေကာသီးကို အသံုးျပဳေလ့ ရွိၾကပါသည္။

  1. ကြ်ဲေကာသီး၏ အရည္က အစာအိမ္ကို အယ္ကာလိုင္းအျဖစ္ ဓာတ္ျပဳေပးႏိုင္ေသာေၾကာင့္၊ အစာကို ေကာင္းစြာ ေခ်ဖ်က္ေပးႏိုင္ပါသည္။ ထမင္းစားေသာက္ျပီးေနာက္ အေစာေၾကေဆးအျဖစ္ ကြ်ဲေကာသီးကို မွီဝဲႏိုင္ပါသည္။ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းမွလဲ ကင္းေဝးေစႏိုင္ပါသည္။
  2. ကြ်ဲေကာသီး၏ အသားကို ဖံုးအုပ္ထားေသာ အျဖဴေရာင္ အခြံပါးလႊာထဲတြင္ bioflavonoid ဓာတ္ ပါရွိေပရာ၊ ထိုဓာတ္က ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ ကင္ဆာဆဲလ္မ်ားပ်ံ ့ႏွံ ့မႈ ကို ေလ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္စြမ္း ရွိပါသည္။ ထို႔ျပင္ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ ပိုလွ်ံေသာ estrogen မ်ားကို ရွင္းလင္းေပးသည့္အတြက္ ရင္သားကင္ဆာဆဲလ္မ်ား ျပန္႔ပြားမႈကို ထိထိေရာက္ေရာက္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါသည္။ အစာအိမ္ႏွင့္ မုန္႔ခ်ိဳအိတ္ ကင္ဆာတို႔ကိုလဲ သက္သာ ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ပါသည္။ အူမၾကီးကင္ဆာကို မျဖစ္ေစႏိုင္ပါ။
  3. ဗီတာမင္စီ အေျမာက္ျမား ပါရွိသည့္အတြက္ ေသြးလႊတ္ေၾကာမ်ားကို ဆန္႔၊ က်ံဳ႕ ေပ်ာ့ေျပာင္းေစႏိုင္သည့့္ျပင္ pection ဓာတ္ ပါရွိသျဖင့္ ေသြးလႊတ္ေၾကာမ်ား ပိတ္ဆို ့မႈမျဖစ္ေစဘဲ၊ ေသြးကို ေကာင္းစြာစီးဆင္း လည္ပတ္ေစႏိုင္သျဖင့္ ႏွလံုးကို က်န္းမာေစပါသည္။ ထို႔ျပင္ ကြ်ဲေကာသီးကို မွန္မွန္စားေပးျခင္းျဖင့္ ကိုလက္စထေရာလ္ က်ေစႏိုင္ေသာေၾကာင့္ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ေပၚမႈ အလားအလာကို ဟန္႔တားေပးႏိုင္ပါသည္။
  4. ခႏၶာကို္ယ္ အေလးခ်ိန္ က်လိုသူမ်ားအတြက္ ကြ်ဲေကာသီးက ေကာင္းက်ိဳးျပဳပါသည္။ အင္ဇိုင္းကို ေလာင္ကြ်မ္းေစျပီး၊ ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ ကစီႏွင့္ သၾကားတို႔ကို စုပ္ယူေပးသျဖင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို က်ေစပါသည္။ ထို႔ျပင္ ကြ်ဲေကာသီးထဲတြင္ အမွ်င္ဓာတ္ အေျမာက္အမ်ား ပါရွိျခင္းေၾကာင့္၊ အစာခံႏိုင္ျပီး၊ မၾကာခဏ အစာစားခ်င္စိတ္ကို မျဖစ္ေပၚေစပါဘူး။
  5. ကြဲ်ေကာသီးသည္ ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ အဆိပ္အေတာက္မ်ားကို ဖယ္ထုတ္ေပးကာ၊ ေသြးကုိလဲ သန္႔စင္ေစပါသည္။
  6. ကြ်ဲေကာသီး စားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ ပင္ပန္းႏြမ္းလ်ျခင္း၊ အိ္ပ္မေပ်ာ္ဘဲ မ်က္ေစ့ေၾကာင္ျခင္း၊ လည္ပင္းနာျခင္းႏွင့္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါတို႔ကို သက္သာ ေကာင္းမြန္ေစႏိုင္ပါသည္။ ကိုယ္ခံစြမ္းအားကိုလဲ တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစေသာေၾကာင့္ အဖ်ားေရာဂါမ်ား မျဖစ္ေစႏိုင္ပါ။
  7. ကြ်ဲေကာသီးထဲတြင္ ပိုတက္စီယမ္ အေျမာက္အျမား ပါရွိသည့္အတြက္၊ ေသြးကိုပံုမွန္ ျဖစ္ေစသျဖင့္ ေသြးတိုးေရာဂါ ေဝဒနာသည္္မ်ား စားသံုးသင့္ပါသည္။ ကြဲ်ေကာသီးက ေသြးတိုးေရာဂါေပ်ာက္ ေဆးဝါးမ်ားထက္ ပိုမို အစြမ္းထက္ျမက္သည္ဟု ဆိုပါသည္။
  8. ပန္းနာရင္ၾကပ္ကို သက္သာ ေပ်ာက္ကင္းေစပါသည္။
  9. ကိုယ္ဝန္ေဆာင္မိခင္မ်ား ခႏၶာကိုယ္ ေဖာေရာင္ျခင္းအတြက္ ကြ်ဲေကာသီး စားေပးသင့္ပါသည္။
  10. ဗီတာမင္စီ အေျမာက္အျမား ပါရွိျခင္းေၾကာင့္ အနာမ်ားကို က်က္ေစပါသည္။ သြားဖံုး ေသြးယိုစီးျခင္းကို ကာကြယ္ေပးျပီး သြားမ်ားကို ခိုင္မာေစပါသည္။ ခံတြင္း ရနံ႔ဆိုးမ်ား မျဖစ္ေပၚေစပါ။ အေအးမိႏွာေစး၊ ေခ်ာင္းဆိုးျခင္းႏွင့္ ရာသီဖ်ားမ်ားကို အလြယ္တကူ မကူးစက္ေစႏိုင္ပါ။
  11. ကြ်ဲေကာသီးထဲတြင္ ပါရွိေသာ ပိုတက္စီယမ္က၊ အ႐ိုးပြျခင္းကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ျပီး၊ အ႐ိုးကို ခိုင္မာေစပါသည္။ ထို႔ျပင္ ၾကြက္သားမ်ား က်ံဳ႕ျခင္း၊ ဆန္႔ျခင္းကို အားေပးသျဖင့္ ေျခသလံုး ၾကြက္သားမ်ားကို ၾကြက္မတက္ေစႏိုင္ပါ။
  12. ေသြးအားနည္းေရာဂါမွ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါသည္။
*အသားအေရအတြက္ ကြ်ဲေကာသီးအစြမ္း။

အသားအေရ ဆိုသည္မွာ ခႏၶာကိုယ္ႀကီးတစ္ခုလံုးကို လႊမ္းၿခံဳ ကာရံေပးထားေသာ အႀကီးဆံုးအဂၤါတစ္ခုျဖစ္သည့္ အေရျပားကို ရည္ညႊန္းျခင္း ျဖစ္ပါသည္္။ မိမိ၏ ေန႔တဒူဝ ေနထိုင္စားေသာက္မႈေၾကာင့္ ဝက္ျခံ၊ အဖုအပိမ့္ႏွင့္ အစက္အေျပာက္မ်ား ထြက္လာႏိုင္သလုိ၊ ၾကည္လင္စိုျပည္သည့္ အသားအေရကိုလည္း ပိုင္ဆိုင္ႏိုင္ပါသည္။ ေဘးဥပါသ္ ကင္းေဝးစြာျဖင့္ အသားအေရ လွပမႈအတြက္ အေထာက္အကူျဖစ္ေစတဲ့ အစားအစာမ်ားကေတာ့ အေရာင္အဆင္း အမ်ိဳးမ်ိဳးရွိေသာ သစ္သီးဝလံႏွင့္ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္မ်ားသာ ျဖစ္ပါသည္။

ကြ်ဲေကာသီးသည္ အခ်ဥ္သီး မ်ိဳးႏြယ္ထဲတြင္ အၾကီးဆံုးအသီး ျဖစ္သျဖင့္ ဗီတာမင္စီ ၾကြယ္၀စြာ ပါရွိျခင္းျခင္းေၾကာင့္ အေရျပားထဲက ကိုေလဂ်င္ေခၚ အမွ်င္ဓာတ္ကို က်န္းမာၿပီး တင္းရင္းေစသည့္အတြက္ အသားအေရကို ႏုပ်ိဳလွပေစကာ အရြယ္တင္ ႏိုပ်ိဳေစမွာ အမွန္ပါ။ အထူးသျဖင့္ ကြ်ဲေကာသီးအခြံထဲတြင္ အသားအေရကို ျဖဴစင္ဝင္းမြတ္ေစသည့္ ေဆးဘက္ဝင္ အစြမ္းထက္ျမတ္ေသာ အဆီတစ္မ်ိဳး ပါရွိပါသည္။ ထိုအဆီကို အေျခခံ၍ မ်က္ႏွာလိမ္းကရင္မ္၊ ကိုယ္လိမ္းကရင္မ္ ႏွင့္ ဂ်ိဳင္းလိမ္း Roll On တို ့ ထုတ္လုပ္ၾကပါသည္။

မပင္မပန္း အလုပ္မရႈပ္ေစဘဲ၊ မိမိအိမ္မွာပင္ ကြ်ဲေကာသီးျဖင့္ အသားအေရကုိ ထိန္းသိမ္းႏိုင္ပါသည္။ ဦးစြာ ေရခ်ိဳးျပီးေနာက္၊ မ်က္ႏွာအႏွွံ႔ႏွင့္ ဂ်ိဳင္းသားမ်ားကို အရည္ညွစ္ထားေသာ ကြ်ဲေကာသီးအရည္ျဖင့္ စိမ့္ဝင္ေအာင္ လိမ္းေပးပါ။ ကြ်ဲေကာသီးအခြံကို အနည္းငယ္ညွစ္ျပီး ထြက္လာေသာ သတၱဳရည္ျဖင့္ ဂ်ိဳင္းသားမ်ားကို လိမ္းက်ံေပးႏိုင္ပါသည္။ ေနာက္ ၁၅-မိနစ္ခန္ ့အၾကာတြင္ မ်က္ႏွာႏွင့္ ဂိ်ဳင္းသားမ်ားကို ေရေအးျဖင့္ ျပန္လည္ ေဆးေၾကာေပးဘို ့မေမ့ပါႏွင့္။ ထိုကဲ့သို ့ တစ္ေန႔တစ္ၾကိမ္ မွန္မွန္လိမ္းေပး႐ံုျဖင့္ ရက္သတၱပတ္ အနည္းငယ္အတြင္္း ဂ်ိဳင္းသားမ်ား ျဖဴေဖြးလာပါလိမ့္မည္။ မ်က္ႏွာ အသားအေရကို အစိုဓာတ္ထိန္းသိမ္းေပးျပီး တင္းရင္းဝင္းစိုလာျခင္း၊ ေခြ်းေပါက္မ်ား ပြင့္ေစျပီး ဝက္ျခံေပ်ာက္ျခင္း ...စသည္ျဖင့္ အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ားစြာ ခံစားႏိုင္ပါလိမ့္မည္။

*မွတ္ခ်က္။

(၁) အသားကို ဖံုးအုပ္ထားေသာ အျဖဴေရာင္အခြံပါးသည္ အတန္ငယ္ ခါးသက္သက္ရွိေသာ္လဲ၊ ကင္ဆာဆဲလ္မ်ားကို ေကာင္းစြာ ႏွိမ္ႏွင္းႏိုင္သည့္အတြက္ ထိုအခြံပါးကို စားေပးသင့္ပါသည္။
(၂) အေလးခ်ိန္စီးေသာ ကြ်ဲေကာသီးသည္ အရည္လည္းပိုရႊမ္းပါသည္။
(၃) အျဖဴေရာင္ အသီးထက္ ပန္းေရာင္ (သို ့မဟုတ္) အနီေရာင္ အသီးတို႔က အရသာ ပိုခ်ိဳျပီး၊ အာဟာရဓာတ္လဲ ပိုပါသည္။
(၄) အမွည့္လြန္ျပီး ေပ်ာ့ေနေသာ အသီးမ်ားႏွင့္ ဒဏ္ရာရွိေနေသာ အသီးမ်ားကို ေရွာင္ရွားသင့္ပါသည္။

*သတိျပဳရန္။

(၁) အခ်ိဳ႕ေသာသူမ်ားသည္ ေမြးရာပါ ဗို္က္တာမင္စီႏွင့္ ဓာတ္မတည့္သူမ်ား ရွိတတ္သည့္အတြက္ ဗိုက္တာမင္စီ ၾကြယ္ဝေသာ ကြ်ဲေကာသီးကို စားမိပါက၊ အေရျပားေပၚတြင္ အဖုအပိမ့္ အနီစက္မ်ားထြက္ျပီး၊ အေရျပားကုိ ေရာင္ရမ္း ေစတတ္ပါသည္။
(၂) ဗို္က္တာမင္စီ ၾကြယ္၀ေသာ သီးႏွံျဖစ္သျဖင့္ အလြန္အကြ်ံ စားသံုးပါက၊ ေက်ာက္ကပ္ ေက်ာက္တည္ျခင္း၊ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္း စသည့္ ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးမ်ား ျဖစ္ေစႏို္င္ပါသည္။
(၃) ကြ်ဲေကာသီးကို သံပုရာသီးႏွင့္ တြဲဖက္မစားသင့္ပါ။ ေသေစႏိုင္ပါသည္။

“ အာေရာဂ်ံ ပရမံလာဘံ ” က်န္းမာေရး သည္ လာဘ္ၾကီးတစ္ပါးပါ။ ေရာဂါျဖစ္လာမွ ကုသျခင္းထက္၊ ၾကိဳတင္ကာကြယ္ျခင္းက အေကာင္းဆံုးနည္းလမ္းပါ။ ယေန႔ကမာၻေပၚတြင္ အျဖစ္မ်ားျပီး၊ ကုသရန္ခက္ခဲေသာ ကင္ဆာေရာဂါဆိုးၾကီးမ်ားအတြက္ ကြ်ဲေကာသီးက တစ္ဖက္တစ္လမ္းမွ ေကာင္းက်ိဳးျပဳေပးလွ်က္ရွိရာ၊ ယခုလို မိုးရာသီတြင္သာ ေပါေပါမ်ားမ်ား ရရွိေသာ ရာသီစာ သီးႏွံတစ္ခုျဖစ္သည့္ ကြ်ဲေကာသီးကို ကင္ဆာကာကြယ္ေဆးအျဖစ္ “ အစာလဲ ေဆး၊ ေဆးလဲ အစာ ” ဆိုသလို သင့္တင့္မွ်တစြာ စားသံုးေပးၾကေစလိုပါေၾကာင္း……..။

ဘာသာျပန္သူ (ေပါက္ေပါက္)

No comments:

Post a Comment