၁။ မလိုင္အျပည္႕ပါဝင္ေသာ ႏို့ထြက္ပစၥည္း အသံုးျပဳၿပီး ဆီးခ်ိဳေရာဂါကို ကာကြယ္ပါ
မလိုင္အျပည့္ ပါဝင္တဲ့ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းေတြမွာ ပါဝင္တဲ့ သဘာဝျဒပ္ေပါင္းေတြဟာ
ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ မတည္ၿငိမ္မႈ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ တယ္လို႔ ဟားဗတ္မွ
သုေတသီေတြက ေတြ႕ရွိထားပါတယ္။ သူတို႔ရဲ႕ ႏွစ္ေပါင္း ၂၀ ေက်ာ္ ေလ့လာမႈအရ
မလိုင္အျပည့္ ပါဝင္တဲ့ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းေတြမွာ ပါဝင္တဲ့ ဒီျဒပ္ေပါင္း Trans-Plamitoleic
Acid ကို အျမင့္မားဆံုး ရရွိထားသူေတြဟာ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ကို ေကာင္းမြန္စြာ
ထိန္းခ်ဳပ္ႏိုင္ၿပီး ဆီးခ်ိဳ ေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ၆၀ ရာခိုင္ႏႈန္းအထိ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ တယ္လို႔
သိရပါတယ္။Trans-Plamitoleic Acid ဟာ ၾကြက္သားေတြမွ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ကို
ထိထိေရာက္ေရာက္ ေလာင္ကြ်မ္းႏိုင္စြမ္းရွိတာေၾကာင့္လို႔ သုေတသီေတြက ယံုၾကည္
ၾကပါတယ္။ ေန႔စဥ္ မလိုင္အျပည့္ပါဝင္တဲ့ ႏြားႏို႔ ဒါမွမဟုတ္ ဒိန္ခ်ဥ္တစ္ခြက္၊ ဒါမွမဟုတ္
မလိုင္အျပည့္ပါတဲ့ ဒိန္ခဲ တစ္ေအာင္စ စားေပးပါ။
၂။ ပဲဟင္းစားၿပီး ေသြးဖိအားက်ဆင္းေအာင္ ျပဳလုပ္ပါ
UCLA မွ သုေတသီေတြရဲ႕ အဆိုအရ ခြက္တစ္ ဝက္စာ ပဲဟင္းကို ေန႔စဥ္
စားသံုးတဲ့ အမ်ိဳးသမီးေတြရဲ႕ ၇၇ ရာခိုင္ႏႈန္းဟာ တစ္လအတြင္းမွာပဲ ေသြးဖိအားကို
ပံုမွန္ျဖစ္ေအာင္ ထိန္းခ်ဳပ္သြားႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ပဲဟင္းတစ္ခြက္စာမွာ
ပိုတက္စီယမ္ ၅၉၄ မီလီဂရမ္ ပါဝင္တယ္လို႔ သုေတသီေတြက ေျပာၾကၿပီး
ဒီပိုတက္စီယမ္ဟာ ႏွလံုးေသြးေၾကာေတြကို Relax ျဖစ္တာေၾကာင့္ ေသြးဖိအား
ျမင့္တက္မႈမရွိေအာင္ ကာကြယ္ႏိုုင္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ ပိုတက္ဆီယမ္မ်ား စြာပါဝင္တဲ့
တျခား အစားအစာေတြကေတာ့ အခြံမာသီး၊ သစ္သီးေျခာက္၊ ဟင္းႏုနယ္နဲ႔ အာလူးတို႔
ျဖစ္ပါတယ္။
၃။ အနီေရာင္ဂရိတ္ဖ႐ုသီးစားၿပီး ကိုလက္စထေရာအဆင့္ကို ေလွ်ာ႕ခ်ပါ
အနီေရာင္ဂရိတ္ဖ႐ုတ္သီးကို ေန႔စဥ္စားသံုးရင္ မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာ
(LDL) အဆင့္ကို ၂၀ ရာခိုင္ႏႈန္းအထိ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္တယ္လို႔ ေဂ်႐ုဆလင္ တကၠသိုလ္မွ
ေလ့လာမႈအရ သိရပါတယ္။ ဒီအျဖစ္မ်ိဳး ဟာ ကိုလက္စထေရာအဆင့္ေတြ အရမ္းျမင့္မား
ေနၿပီး Statin ေဆးဝါးကို မတိုးသူေတြအတြက္ပါ အက်ိဳး ရွိပါတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။
အနီေရာင္ဂရိတ္ဖ႐ုသီးမွာ မ်ားစြာပါဝင္တဲ့ Limonin ေခၚတဲ့ အပင္ျဒပ္ေပါင္းေတြဟာ
အသည္းမွ မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာ (LDL) ထုတ္လုပ္မႈကို ထိန္းခ်ဳပ္ထားႏိုင္လို႔
ပါလို႔ ကြ်မ္းက်င္သူေတြက ဆိုပါတယ္။ ေန႔စဥ္ ဂရိတ္ဖ႐ုသီး စားတဲ့အမ်ိဳးသမီးေတြဟာ
အပိုဆုအေနနဲ႔ သံုးလအတြင္း ေပါင္ ၂၀ အထိ ေလ်ာ့က်ႏိုင္တယ္လို႔ ဂြ်န္ေဟာ့ကင္း
တကၠသိုလ္မွ သုေတသီေတြက ဆိုပါတယ္။
၄။ ညပိုင္းမွာ ငါးအဆီကို စားသံုးၿပီး နာက်င္မႈေဝဒနာကို ေလွ်ာ႕ခ်ပါ
ငါးအဆီကို ေန႔စဥ္ ၂၀ဝ၀ မီလီဂရမ္မွ ၃၀ဝ၀ မီလီဂရမ္အထိ သံုးရင္ အဆစ္နဲ႔
ၾကြက္သားနာက်င္မႈ ေဝဒနာ ၅၀ ရာခိုင္ႏႈန္းအထိ သက္သာႏိုင္တာေၾကာင့္ ေလ့လာမႈ
ေပါင္း တစ္ဒါဇင္ေက်ာ္အရ သိရပါတယ္။ ငါးအဆီဟာ နာက်င္မႈေဝဒနာျဖစ္ေအာင္
လံႈ႕ေဆာ္ႏိုင္တဲ့ ေရာင္ရမ္းမႈကို သက္သာေစၿပီး အနာက်က္ႏႈန္း ျမန္ဆန္ေစကာ
နာက်င္မႈေဝဒနာ ခံစားမႈရေအာင္၊ အလြန္အလုပ္လုပ္တဲ့ အာ႐ံုေၾကာေတြကို ႏွစ္သိမ့္
ေပးႏိုင္ပါတယ္လို႔ မန္ဆာခ်ဴးဆက္ ေရာင္ရမ္းမႈ သုေတသနအဖြဲ႕မွ ေဆးပညာဆိုင္ရာ
ဒါ႐ိုက္တာ Barry က ေျပာပါတယ္။ ငါးအဆီကို ညပိုင္းမွာ မွီဝဲရင္ ပိုမို ေကာင္းမြန္ႏိုင္
ပါတယ္။ အိပ္ေနစဥ္မွာ ငါးအဆီကို စုပ္ယူႏိုင္စြမ္း အျမင့္မားဆံုးျဖစ္တယ္လို႔ Texas
တကၠသိုလ္မွ သုေတသီေတြက ဆိုပါတယ္။
၅။ အအိပ္ေလွ်ာ့ၿပီး ဓမၼတာအႀကိဳေဝဒနာျပင္းထန္မႈကို ေလွ်ာ့ခ်ပါ
ဓမၼတာအႀကိဳေဝဒနာကို စတင္ခံစားရတာနဲ႔ တစ္ၿပိဳင္နက္ ေအာက္ေဖာ္ျပပါ
အတိုင္း လစဥ္ တစ္ညေလာက္ စမ္းသပ္ၾကည့္ပါ။ သင္ရဲ႕ အိပ္ခ်ိန္ဇယားကို ခဏတာ
ေျပာင္းလဲမႈ ျပဳလုပ္ရပါမယ္။ ည ၉ နာရီမွာ အိပ္ရာဝင္ၿပီး မနက္ ၁ နာရီမွာ အိပ္ရာမွထပါ။
သင့္ရဲ႕ ေန႔စဥ္ ပံုမွန္ အခ်ိန္ေရာက္တဲ့အထိ ျပန္မအိပ္ဘဲ ေနပါ။ San Diego တကၠသိုလ္မွ
သုေတသီေတြက ဒီလိုျပဳလုပ္တာေၾကာင့္ ဓမၼတာအႀကိဳေဝဒနာခံစားရသူ အမ်ိဳးသမီး
၁၀ ေယာက္မွာ ရွစ္ေယာက္ႏႈန္း သက္သာတယ္လို႔ ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။ ဓမၼတာ အႀကိဳ
ေဝဒနာခံစားရတာဟာ ပံုမွန္ အိပ္/ထမႈ စက္ဝန္း အေႏွာင့္အယွက္ျဖစ္တဲ့အတြက္
လံႈ႔ေဆာ္ခံရတာေၾကာင့္ ပါလို႔ The Body Clock Guide to Better Health စာအုပ္
ေရးသားသူ Michael က ရွင္းျပပါတယ္။ သင္ရဲ႕အိပ္စက္မႈစက္ဝန္းကို တစ္လတစ္ႀကိမ္
ေျပာင္းလဲေပးလိုက္တာနဲ႔ သင္ရဲ႕ ဇီဝနာရီဟာ ျပန္လည္ျမႇင့္တင္ႏိုင္ၿပီး ဒီျပႆနာကို
ေျဖရွင္း ႏိုင္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။
၆။ မီးဖိုေခ်ာင္မွ ေအာက္ပါအစားအစာေတြ စားၿပီး က်န္းမာေရးေကာင္းေအာင္ ျပဳလုပ္ပါ
(က) မုန္လာဥနီ - သူတို႔မွာ ခုခံအားစနစ္ ေကာင္း မြန္ေစႏိုင္တဲ့ ဘီတာကယ္႐ိုတင္းေတြ
မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ေန႔စဥ္ မုန္လာဥနီ ခြက္ တစ္ဝက္စာ စားသံုး႐ံုနဲ႔ အေအးမိ
ေဝဒနာျဖစ္ႏိုင္ေျခ ၃၃ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့က်ႏိုင္ပါတယ္။
(ခ) ၾကက္သြန္နီ - ခြက္တစ္ဝက္စာကို ေန႔စဥ္ စားသံုးတာေၾကာင့္ အ႐ိုးသိပ္သည္းဆ
ေလးရာခိုင္ႏႈန္း ျမင့္တက္လာႏိုင္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီမွာ အ႐ိုး သန္မာေစတဲ့
ဆာလ္ဖာေတြ မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။
(ဂ) ေဂၚဖီထုပ္ - တစ္ပတ္ကို သံုးခြက္စာ စားသံုး႐ံုနဲ႔ သားျမတ္ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခ
ထက္ဝက္ခန္႔ က်ဆင္းႏိုင္ပါတယ္။ ေဂၚဖီထုပ္မွာ သားျမတ္ တစ္သွ်ဴးေတြကို
ဖ်က္ဆီးမယ့္ အီစထ႐ိုဂ်င္ကို ရပ္တန္႔ႏိုင္တဲ့ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းေတြ
မ်ားစြာ ပါဝင္လို႔ပါ။
ေဒါက္တာခင္မိုးမိုး
No comments:
Post a Comment