ခရမ္းသီး၏က်န္းမာေရးအေထာက္အပံ့မ်ား
ခရမ္းသီးသည္ အသီးအႏွံထဲတြင္ ကယ္လိုရီစြမ္းအင္ အနည္းဆံုး ပါဝင္သည့္
အသီးအႏွံျဖစ္သည္။ ခရမ္းသီး ၁၀၀ ဂရမ္တြင္ ကယ္လိုရီ ၂၂ သာပါသည္။ ထိုေၾကာင့္
ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ခ်လိုသူမ်ားအတြက္ စိတ္ဝင္စားဖြယ္ ျဖစ္သည္။ ၎အျပင္ Pectin
ေခၚေသာ အမွ်င္ဓာတ္ပါဝင္မႈေၾကာင့္ ပို၍ စိတ္ဝင္စားဖြယ္ျဖစ္သည္။ ပိုတက္စီယမ္ဓာတ္
ပါဝင္မႈေၾကာင့္လည္း ဆီးရႊင္ေစသည္။
ေသြးတြင္းအဆီက်ေစျခင္း။
---------------------------
ခရမ္းသီးသည္ အဆီမ်ားေသာ အစာမ်ား စားေသာက္ၿပီးေနာက္ ေသြးတြင္းအဆီ
(Blood cholesterol ) နဲ႕ကိုယ္ခႏၶာ၏ အဆီ (body fat) မ်ား တက္လာျခင္းကို
ထိန္းခ်ဳပ္ေၾကာင္း အေမရိကားႏွင့္ ေအာ္စႀတီးရား တြင္ျပဳလုပ္ေသာေလ့လာမႈမ်ားက
ေဖၚျပၾကသည္။ ၎အခ်က္မွာ ခရမ္းသီးတြင္ပါဝင္ေသာ Pectin ေၾကာင့္ဟု ယူဆ
ၾကသည္။ Pectin သည္ အူအတြင္း၌ ခဲသြားၿပီး ၎အခဲတြင္ အစား၌ပါေသာ
cholesterol ကို ဖမ္းခ်ဳပ္ထားျခင္းျဖင့္ cholesterol မ်ား ကိုယ္တြင္းသို႕မဝင္ေရာက္
ေအာင္ ျပဳလုပ္သည္။ ဤနည္းျဖင့္ ခရမ္းသီးသည္ အဆီအဆိမ့္မ်ားစားၿပီးေနာက္
Blood cholesterol နဲ႕body fat တက္ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးသည္။
(ျမတ္ပန္းရဂုံ)
Ref Medisite
ခရမ္းသီးသည္ အသီးအႏွံထဲတြင္ ကယ္လိုရီစြမ္းအင္ အနည္းဆံုး ပါဝင္သည့္
အသီးအႏွံျဖစ္သည္။ ခရမ္းသီး ၁၀၀ ဂရမ္တြင္ ကယ္လိုရီ ၂၂ သာပါသည္။ ထိုေၾကာင့္
ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ခ်လိုသူမ်ားအတြက္ စိတ္ဝင္စားဖြယ္ ျဖစ္သည္။ ၎အျပင္ Pectin
ေခၚေသာ အမွ်င္ဓာတ္ပါဝင္မႈေၾကာင့္ ပို၍ စိတ္ဝင္စားဖြယ္ျဖစ္သည္။ ပိုတက္စီယမ္ဓာတ္
ပါဝင္မႈေၾကာင့္လည္း ဆီးရႊင္ေစသည္။
ေသြးတြင္းအဆီက်ေစျခင္း။
---------------------------
ခရမ္းသီးသည္ အဆီမ်ားေသာ အစာမ်ား စားေသာက္ၿပီးေနာက္ ေသြးတြင္းအဆီ
(Blood cholesterol ) နဲ႕ကိုယ္ခႏၶာ၏ အဆီ (body fat) မ်ား တက္လာျခင္းကို
ထိန္းခ်ဳပ္ေၾကာင္း အေမရိကားႏွင့္ ေအာ္စႀတီးရား တြင္ျပဳလုပ္ေသာေလ့လာမႈမ်ားက
ေဖၚျပၾကသည္။ ၎အခ်က္မွာ ခရမ္းသီးတြင္ပါဝင္ေသာ Pectin ေၾကာင့္ဟု ယူဆ
ၾကသည္။ Pectin သည္ အူအတြင္း၌ ခဲသြားၿပီး ၎အခဲတြင္ အစား၌ပါေသာ
cholesterol ကို ဖမ္းခ်ဳပ္ထားျခင္းျဖင့္ cholesterol မ်ား ကိုယ္တြင္းသို႕မဝင္ေရာက္
ေအာင္ ျပဳလုပ္သည္။ ဤနည္းျဖင့္ ခရမ္းသီးသည္ အဆီအဆိမ့္မ်ားစားၿပီးေနာက္
Blood cholesterol နဲ႕body fat တက္ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးသည္။
(ျမတ္ပန္းရဂုံ)
Ref Medisite
No comments:
Post a Comment