စပါးလင္ ဘာအတြက္ေကာင္း
အာရွႏုိင္ငံေတြမွာ ဟင္းခ်က္ျပဳတ္ရာမွာအသံုးမ်ားၿပီး ျမန္မာႏုိင္ငံမွာဆုိရင္ မုန္႔ဟင္းခါး
ခ်က္ရာမွာ မပါမျဖစ္တဲ့ စပါးလင္ေတြဟာ ဟင္းအနံ႔ကို ေမႊးေစတဲ့ အစြမ္းသတၱိသာမက
က်န္းမာေရးအ တြက္ ဘာေတြအက်ိဳးျပဳသလဲဆုိတာ မွ်ေဝေပးခ်င္ပါတယ္။
ဗီတာမင္စီ၊ ေဖာလစ္အက္ စစ္၊ မဂၢနီဆီယမ္၊ ဇင့္၊ သံဓာတ္၊ထံုးဓာတ္၊ ပိုတက္ဆီယမ္၊
ေဖာ့စဖရက္စ္ စတာေတြႂကြယ္ဝၿပီး ေဆးဖက္ဝင္ အစြမ္းသတၱိေတြရွိပါတယ္။ စပါးလင္ဟာ
အစာေျခလမ္းေၾကာင္းထဲမွာရွိတဲ့ မေကာင္းတဲ့ဘက္တီးရီးယားနဲ႔ ကပ္ပါးေကာင္ေတြကို
ေသေစၿပီး အူမထဲက အက်ိဳးျပဳဘက္တီးရီးယားေတြကို တုိးပြားေစႏုိင္တာေၾကာင့္
ေကာင္းစြာအစာေခ်ဖ်က္ႏုိင္ဖို႔ အေထာက္အကူျပဳပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး ကိုလက္စထေရာ
ပမာဏကိုလည္း ထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏုိင္စြမ္းရွိပါတယ္။
စပါးလင္ရဲ႕ ပင္ကိုအစြမ္းသတၱိအရ အဆိပ္အေတာက္ေတြ၊ ယူရစ္အက္စစ္နဲ႔ မေကာင္းတဲ့
ကိုလက္စထေရာေတြကို ဆီးသြားျခင္းျဖင့္ စြန္႔ထုတ္ေစတာေၾကာင့္ ေက်ာက္ကပ္အတြက္
ေကာင္းက်ိဳး ျပဳပါတယ္။ ပိုးမႊားေတြနဲ႔ မိႈေရာဂါေတြကို ေသေစႏုိင္စြမ္း ရွိတာေၾကာင့္
စပါးလင္နဲ႔ အေအးမိ၊ ႏွာေစး၊ တုပ္ေကြး၊ ဖ်ားနာတာေတြကို ကုသႏုိင္ပါတယ္။
ေနာက္ၿပီး ကင္ဆာေရာဂါေတြကိုလည္း ကာကြယ္ႏုိင္စြမ္းရွိၿပီး ေခါင္းကိုက္၊ ရင္က်ပ္၊
လည္ေခ်ာင္းနာ၊ ေခြၽးထြက္လြန္၊ ကိုယ္နံ႔ဆိုးထြက္တာမ်ိဳး ျဖစ္ရင္လည္း စပါးလင္ႏွစ္ေခ်ာင္း၊
သံုးေခ်ာင္း ကို သစ္ႀကံပိုးေခါက္၊ နႏြင္းမႈန္႔အနည္းငယ္နဲ႔ ဆူေအာင္တည္ၿပီး အရည္ကို
ေသာက္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
ႂကြက္သားနာက်င္တာ၊ ေဂါက္ေရာဂါ၊ အ႐ိုးအဆစ္ ေရာင္ရမ္းနာနဲ႔ အျခားေသာ
အဆစ္အျမစ္ နာက်င္တာေတြကို စပါးလင္ဆီ လိမ္းေပးရင္ သက္သာေစပါတယ္။
ႏို႔တုိက္မိခင္ေတြအတြက္ဆုိရင္လည္း ႏို႔ထြက္အားေကာင္းေစၿပီး ရင္ေသြးငယ္ေတြ
က်န္းမာၿပီး ေရာဂါပိုးကူးစက္ခံရမႈေတြက ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ စိတ္ပိုင္းဆုိင္ရာ
က်န္းမာေစၿပီး ကိုယ့္ကိုယ္ကိုယ္ ယံုၾကည္မႈပိုရွိေစကာ လန္းဆန္းတက္ႂကြေစႏုိင္တာ
ေၾကာင့္ စိတ္က်ေဝဒနာအတြက္ အေကာင္းဆံုးေဆးတစ္ခုပါ။ ကိုယ္နံ႔မေကာင္းတာနဲ႔
အေရျပားက်န္းမာေရးအတြက္လည္း အေထာက္အကူျပဳပါတယ္။ အသားအေရလွဖို႔
အတြက္ စပါးလင္ဆီ လိမ္းမယ္ဆုိရင္ေတာ့ ေရ (ဒါမွမဟုတ္) သံလြင္ဆီနဲ႔ေရာၿပီးမွ
လိမ္းဖို႔ အႀကံျပဳလိုက္ပါတယ္။
—Ref: onlinelibrary.com
7daydaily
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
စပါးလင္ရဲ႕ေဆးစြမ္းမ်ား
စပါးလင္ (scientific name Cymbopogon) ၏က်န္းမာေရးအစြမ္းသတၱိမ်ား။
၁။ စပါးလင္မွာ အဆိပ္ေျဖဓါတ္၊ ဘက္တီးရီးယားေခၚ ပိုးသတ္နိုင္ေသာအစြမ္း၊
ေရာဂါမႈိကိုသတ္နိုင္ေသာ သတၱိနဲ႔ ကင္ဆာေရာဂါသတ္နိုင္တဲ့ သတၱိေတြရွိပါတယ္။
၂။ ကိုယ္ခႏၶာရဲ႕ ခုခံအားကို ေကာင္းမြန္ေစျခင္းျဖင့္ အဖ်ားေရာဂါ၊ အေအးမိျခင္း၊
ေခ်ာင္းဆိုးျခင္းတို႔ကိုကုသနိုင္ပါတယ္။
၃။ ေလထိုးျခင္း၊ အစာမေၾကျခင္း၊ ေလပြျခင္း၊ အစာမေၾကအူေရာင္ေရာဂါ
(gastroenteritis) တို႔ကို သက္သာေစသည္။
၄။ အဆိပ္ေျဖနိင္္ျခင္းနဲ႔ အသဲ၊ ေက်ာက္ကပ္၊ ဆီးအိမ္၊ အစာလမ္းေၾကာင္းနဲ႔
ပင္ကရိယ (pancreas) တို႔ကို သန္႔ရွင္းေစသည္။
၅။ ဗီတာမင္ ေအ မ်ားစြာ ပါဝင္ျခင္းေၾကာင့္ မ်က္စိအားေကာင္းေစၿပီး၊
အသားေရ ေခ်ာမြတ္လွပေစတယ္။
၆။ အေၾကာအျခင္ေပ်ာ့ေပ်ာင္းေစၿပီး၊စိတ္ပင္းပန္းမႈသက္သာေစပါတယ္။
၇။ အခ်ိဳ႔သူမ်ားတြင္ ၾကြက္သားနာျခင္း၊ အဆစ္အျမစ္ကိုက္ခဲျခင္း၊
ေခါင္းကိုက္ျခင္းမ်ား ကိုသက္သာေစသည္။
၈။ ၂၀၀၅ ခုႏွစ္တြင္ Gurion University မွေလ့လာခ်က္အရ
စပါးလင္ အဆီသည္ ကင္ဆာဆဲလ္မ်ားကို ေသေစနိုင္သည္။
၉။ Sun Star Network မွ စပါးလင္တြင္ ဆီးသြားေစေသာသတၱိ (diuretic)ရွိေၾကာင္း
သတင္း ထုတ္ျပန္ခဲ့သည္။
၁၀။ စပါးလင္သည္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကိုက်ေစသည္။
၁၁။ စပါးလင္အဆီတြင္ ပိုးသတ္နိုင္ေသာအစြမ္း ရွိေသာေၾကာင့္ ပိုးေၾကာင့္ျဖစ္ေသာ
ေရာဂါမ်ားကို ကုသနိုင္သည္။ အထူးသျဖင့္ အေရျပားေရာဂါမ်ားျဖစ္ေသာ
အဆီျပန္ျခင္းႏွင့္ ဝက္ျခံတို႔ကို ေပ်ာက္ကင္းေစနိုင္သည္။
၁၂။ စပါးလင္ဆီကို ယူကလစ္ဆီႏွင့္ေရာေႏွာ ရူျခင္းျဖင့္ ထိပ္ခတ္နာ (sinusitis) ကို
ေပ်ာက္ကင္း ေစနိုင္သည္။
၁၃။ စပါးလင္ဆီသည္ ယင္ေကာင္စသည့္ ပိုးမႊားမ်ားမလာေအာင္ ရွင္းလင္း
(repellent) နိုင္သည္။
စပါးလင္၏အာဟာရဓါတ္မ်ား။
Nutrition Information of 1 tablespoon (6 g) Whole Cumin Seeds
ကယ္လိုရီ (Calories) 22 kcal
အဆီ (Total Fat) 1 g
ကိုလက္စေတာ္ (Cholesterol)0 mg
ဆား (Sodium) 10 mg
ကဆီဓါတ္ (Total Carbohydrates) 3 g
အမွ်င္ဓါတ္ (Dietary Fiber) 1 g
သၾကား (Sugars) 0 g
အသားဓါတ္ (Protein) 1 g
စပါးလင္လက္ဘက္ရည္ ေလးခြက္စာျပဳလုပ္ျခင္း။
စပါးလင္ ၄ ပင္ကို ပိုင္းျဖတ္ၿပီး ေရေလးခြက္ခြဲႏွင့္
မီးအေနေတာ္ျဖင့္ ၂၅ မိနစ္ခန္႔ ႀကိဳခ်က္ပါ။
ထိုေနာက္ စပါးလင္ဖတ္မ်ား ဖယ္္ၿပီး ေသာက္ပါ။ အခ်ိဳ အရသာလိုခ်င္ပါက
ပ်ားရည္ထဲ့ၿပီး ေသာက္နိုင္ပါတယ္။
ျမတ္ပန္းရဂုံ
Reference
http://www.101healthyrecipes.com/eating-herbs-spices/lemongrass-health-benefits-nutrition-herb-facts.php
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
စပါးလင္၏ က်န္းမာေရးအာနိသင္မ်ား
ျမက္မ်ဳိးႏြယ္ဝင္ စပါးလင္သည္ စပါးလင္ေမႊးႏွင့္ ဟင္းစားစပါးလင္ ဟု ႏွစ္မ်ဳိးရွိေၾကာင္း၊
စပါးလင္ေမႊးသည္ ဟင္းစားစပါးလင္ထက္ ပုိ၍ ရြက္ျပားႀကီးကာ ပုိ၍ ရွည္လ်ားေၾကာင္း၊
အခ်ဳိ႕ေသာ စီးပြားေရး ေစ်းကြက္မ်ားတြင္ မ်က္ႏွာပန္းလွ ေစ်းကြက္ဝင္ ပစၥည္းတစ္မ်ဳိး
ျဖစ္ေၾကာင္းတုိ႔ကုိ ေလ့လာ သိရွိရပါသည္။ နည္းပညာမ်ား ဘက္စံု တုိးတက္ေနေသာ
ယေန႔ေခတ္တြင္ ကမာၻ႔ေဆးဝါး ကုမၸဏီႀကီးမ်ားသည္ စပါးလင္ဆီကုိ စား ေဆး၊
ေသာက္ေဆး၊ လိမ္းေဆးတုိ႔ ထုတ္လုပ္ ေရာင္းခ်လ်က္ရွိၾကေလသည္။ စပါးလင္၏
အရြက္ႏွင့္အဆီကုိ တုိင္းရင္းေဆးဝါးမ်ား ထုတ္လုပ္ိရာတြင္ လည္းေကာင္း၊ ေရာဂါကုသ
ရာတြင္ လည္းေကာင္း၊ ပရေဆးအျဖစ္ အသံုးျပဳၾက၏။ ျမန္မာႏုိင္ငံ အေနျဖင့္မူ လူမ်ဳိး
ေပါင္းစံုတုိ႔၏ ဟင္းလ်ာ တဲြဖက္ခ်က္ျပဳတ္ ပစၥည္းတစ္မ်ဳိးအျဖစ္ လူသံုးမ်ားလွေပသည္။
ျမန္မာ့ေဆးက်မ္း ဖြင့္ဆုိခ်က္အရ စပါးလင္သည္ ဖန္၏။ ခါး၏။
ႏွလံုး၊ လည္ေခ်ာင္းႏွင့္ ပတ္သက္ေသာ ေရာဂါမ်ား၊ ကာလဝမ္း၊ ေသြးအန္၊ ေခ်ာင္းဆုိး၊
သလိပ္တုိ႔ကုိ ႏုိင္၏။ ေလ သလိပ္ကုိ ေၾကေစ၏။ ေသြးကုိ ၾကည္ေစ၏။ အစာကုိ ေၾကေစ၏။
သည္းေျခကုိ မ်က္ေစ၏။ အိႏိၵယ ပရေဆးက်မ္းႀကီးတြင္ စပါးလင္သည္ ကေလးမ်ား
အတြက္ ဗုိက္နာေပ်ာက္ေဆး အေကာင္းဆံုးဟု ဆုိထား၏။ အဖ်ား ေရာဂါမ်ားအတြက္
ခ်င္း၊ သၾကားတုိ႔ ေရာစပ္၍ ေခြၽးထြက္ေစရန္ ျပဳလုပ္ ေပးရေလသည္။ စပါးလင္သည္
အစာအိမ္၊ အူသိမ္အူႏုတစ္ေလွ်ာက္ အလုပ္လုပ္ေသာ ေဆးပင္ျဖစ္သည္။ ခႏၶာကုိယ္
အတြင္းပုိင္း အစာလမ္းေၾကာင္းတြင္ တည္ရွိေသာ အူအကာ၊ အေျမႇးမ်ားကုိ အားေပးႏုိင္
ေသာ အစြမ္းသတိၱ ျပည့္စံုေသာေၾကာင့္ ႐ုိး႐ုိးဝမ္းနာျခင္း၊ ေလပြ ဝမ္းနာျခင္း၊ ဝမ္းပ်က္
ဝမ္းေလွ်ာျခင္းႏွင့္ ပ်ဳိ႕အန္ျခင္း တုိ႔အတြက္ လြန္စြာထက္ျမက္သည့္ ေဆးတစ္မ်ဳိးျဖစ္သည္။
အၿမီးႏွင့္ ေခါင္းျဖတ္၍ရေသာ စပါးလင္ရြက္ တစ္ဆကုိ ေရသံုးဆႏွင့္ က်ဳိၿပီး ထုိက်ဳိသည့္
တစ္ဆ က်န္ခ်ိန္တြင္ ေဆးအျဖစ္ အသံုးျပဳႏုိင္ေလသည္။ လူႀကီးမ်ားအတြက္ ဟင္းစား
စတီးဇြန္းတစ္ဇြန္းစာကုိ တစ္ေန႔သံုးႀကိမ္ႏွင့္ သံုးရက္ဆက္တုိက္ ေသာက္ေပးပါက
ဆီးေရာဂါႏွင့္ ပတ္သက္၍ ျဖစ္ေပၚခံစားရေသာ အသားဝါေရာဂါ အတြက္ အေကာင္းဆံုး
ေဆးတစ္လက္ျဖစ္၏။ ပဥၥငါးပါး ပါဝင္ေသာ စပါးလင္တစ္စည္းကုိ ေရစင္စင္ေဆးၿပီး
ျပဳတ္၍ ရရွိလာေသာ ျပဳတ္ေဆးရည္ကုိ ဆားမီးဖုတ္အနည္းငယ္ခတ္၍ ေသာက္သံုးပါက
ႏွာေစး၊ ေခ်ာင္းဆုိးေရာဂါ သက္သာ ေပ်ာက္ကင္းေစပါသည္။ တစ္ဖန္ စပါးလင္ရြက္၊
င႐ုတ္ေကာင္း၊ ပူဒီနာႏွင့္ သၾကားတုိ႔ကုိ ေရာစပ္ျပဳတ္ကာ ထုိျပဳတ္ေဆးရည္ကုိ
ေသာက္ေဆးအျဖစ္ ေသာက္သံုးပါက ေလေရာဂါ သက္သာေစသည္။ ဒိုပါလာသၾကား
အနည္းငယ္ဝယ္၍ စပါးလင္ေမႊး ပဥၥငါးပါးကုိက်ဳိ၍ တစ္ေန႔ ႏွစ္ႀကိမ္ ေသာက္ေပးပါက
လည္ေခ်ာင္းနာႏွင့္ လည္ေခ်ာင္းတုိ႔ အတြက္လည္းေကာင္း၊ ဆီးလမ္းေၾကာင္းတြင္
ဆီးပုပ္ျခင္း၊ ဆီးပူျခင္း၊ ဆီးလမ္းေၾကာင္း ကုိက္ခဲျခင္း၊ ဆီးေအာင့္ျခင္း ေဝဒနာမ်ားအတြက္
ေဆးေကာင္းတစ္လက္ ျဖစ္သည္။ စပါးလင္သတၱဳရည္တြင္ ဆီးျဖဴကန္႔ မႈန္႔အနည္းငယ္
ထည့္ကာ ရက္ေပါင္း ၄၀ ၾကာမွ် စိမ္ထားရမည္။ တစ္ဖန္ ေနပူတြင္ လွန္းပါ။ အမႈန္႔
ေထာင္း၍ ပုလင္းႏွင့္ ထည့္ထားပါ။ ေဆးၫႊန္းအတုိင္း ကြမ္းယာတြင္ ထည့္ကာ စားေပး
ပါက အစာမေၾက ေရာဂါ၊ ခံတြင္းပ်က္ေရာဂါ၊ အစာအိမ္တြင္း ပုိး ေႏွာင့္ယွက္ေသာေရာဂါ
မ်ားအတြက္ အေကာင္းဆံုး ေဆးတစ္မ်ဳိးျဖစ္သည္ဟု ဟိႏၵဴအာယုေဗဒ ေဆးက်မ္းက
ေဖာ္ျပထားေလသည္။ စပါးလင္ရည္တြင္ င႐ုတ္ေကာင္း အနည္းငယ္ေရာစပ္ အသံုးျပဳပါက
အမ်ဳိးသမီးမ်ား မီးယပ္ျဖစ္ေပၚစဥ္ ကုိယ္လက္ နာက်င္ေတာင့္တင္းျခင္းႏွင့္ ဆီးခုံ နာက်င္
ျခင္းမ်ားအတြက္ အထူး သင့္ေလ်ာ္လွ၏။ စပါးလင္ကုိ ေထာင္းထု၍ အဝတ္ႏွင့္ ထုပ္ၿပီး
ၾကပ္ထုပ္ ေဆးျပဳလုပ္၍ ေဖာေရာင္ျခင္းတုိ႔တြင္ လိမ္းေဆးအျဖစ္ အသံုးျပဳႏုိင္ေၾကာင္း
အိႏိၵယ အာယု ေဗဒက်မ္းက ေဖာ္ျပထား၏။ ႐ုတ္တရက္ ထိခိုက္ ဒဏ္ရာမ်ားေၾကာင့္
အေၾကာတင္းသြားပါက ဒဏ္ေၾကေစေသာ စပါးလင္ၾကပ္ထုပ္ႏွင့္ ျပဳ လုပ္ ကုသႏုိင္ေလ
သည္။ ထမင္းျဖဴႏွင့္အတူ စပါးလင္၏ ပဥၥငါးပါးကုိ ထုေထာင္းႀကိတ္၍ အဝတ္ႏွင့္ထုပ္ကာ
ၾကပ္ထုပ္ ထုိးေပးႏုိင္ပါသည္။ စပါးလင္မွ ေမႊးႀကိဳင္ေသာ(VERVENA)အမည္ရွိ အဆီကုိ
ေပါင္းခံ ကိရိယာႏွင့္ ထုတ္ယူျခင္းျဖင့္ စပါးလင္ဆီကုိ ရရွိႏုိင္ပါသည္။ စပါးလင္ဆီသည္
ေသြးကုိႀကြေစ၏။ ေလတက္ျခင္းကုိ က်ဆင္းေစ၏။ ေခြၽးၿပိဳက္ၿပိဳက္ထြက္ေစ၏။
အစာလမ္းေၾကာင္းေပၚတြင္ ျဖစ္ေပၚေသာ ေရာဂါမ်ား၊ ဝမ္းဗုိက္ရစ္နာျခင္း၊ ဝမ္းထုိးနာျခင္း၊
ရင္ဘတ္နာျခင္း၊ ပ်ဳိ႕အန္ျခင္းတုိ႔ကုိ ကုသႏုိင္သည္။ စပါးလင္ဆီသည္ ခႏၶာကုိယ္
မက်န္းမာျခင္းအတြက္ အတြင္း ေသာက္ေဆးအျဖစ္ အသံုးဝင္သကဲ့သုိ႔ အျပင္ လိမ္းေဆး
အျဖစ္လည္း အသံုးဝင္ေလသည္။ စပါးလင္ဆီသည္ ပူေႏြးေစေသာ သတိၱမ်ားရွိရာ
၎အဆီႏွင့္ ႏွမ္းဆီ ေရာစပ္မႈသည္ လင္နမင္ ႏွင့္ ပ႐ုတ္ဆီမ်ားကဲ့သို႔ အက်ဳိး အာနိသင္
ရရွိေစႏုိင္၏။ ခါးနာခါးကိုက္ျခင္း၊ အဆစ္အျမစ္ နာက်င္ ကုိက္ခဲျခင္း၊ အေၾကာဆဲြျခင္း၊
အေၾကာတုန္ျခင္းတုိ႔အျပင္ ေပြးႏွင့္ဝဲေရာဂါ တုိ႔ကုိလည္း စပါးလင္ဆီ လိမ္းေပးျခင္းျဖင့္
ကုသႏုိင္ေလသည္။ အဆစ္ေရာင္ ေသာေနရာမ်ားကုိ နာနာပြတ္လိမ္းေပးပါက
သက္သာေစသည္။ ငွက္ဖ်ား အျဖစ္မ်ားေသာ ေဒသမ်ားတြင္ အႏၲရာယ္မွ ကာကြယ္
ႏုိင္ေစရန္ စပါးလင္ ဆီပါဝင္ေသာ ဖေယာင္းလိမ္းေဆးကုိ ျခင္ကုိက္ခံရေသာ
ေနရာတုိ႔ကုိ လိမ္းေပးျခင္းျဖင့္ ကာကြယ္ႏုိင္ေလသည္။ ႏွမ္း ဆီ သို႔မဟုတ္ အုန္းဆီႏွင့္
စပါးလင္ဆီကုိ ေရာစပ္ကာ လိမ္းေဆးအျဖစ္ အသံုးျပဳႏုိင္ေလသည္။ ေလျဖတ္ေရာဂါ၊
ေလငန္းေရာဂါ၊ ႀကြက္တက္ေရာဂါတုိ႔ကုိ ေဆးလိမ္းေပးၿပီး ႏွိပ္နယ္ေပးျခင္းျဖင့္ ကုသ
ေပးႏုိင္၏။ ကေလးမ်ား သန္ထုိးပါက ဝမ္းဗုိက္ကုိ ထုိ အဆီလိမ္းေပးၿပီး အဝတ္ႏွင့္
ပတ္ထား ေပးပါက သက္သာ ေပ်ာက္ကင္းသြားေလသည္။ စပါးလင္ဆီႏွင့္ အုန္းဆီ
စစ္စစ္တုိ႔ကုိ ေရာစပ္၍ ဦးေရျပားအတြင္း စိမ့္ဝင္သြားေအာင္ လိမ္းေပးျခင္းျဖင့္ ဆံပင္
ကြၽတ္ျခင္းအား အေကာင္းဆံုး ကုသေပးႏုိင္ပါသည္။ ေဖာ္ျပပါ နည္းလမ္း အသြယ္သြယ္
အသံုးဝင္ေသာ စပါးလင္ႏွင့္ စပါးလင္ဆီ တုိ႔သည္ တန္ဖိုး စရိတ္လည္းနည္း၊ ေရာဂါ
ေပ်ာက္ကင္းမႈတြင္လည္း ေက်းဇူးႀကီးမားလွပါသျဖင့္ ျမန္မာ့ေရေျမမွာ လြယ္လင့္တကူ
ေတြ႕ ရွိရယူႏုိင္ေသာ စပါးလင္ အသံုးဝင္နည္းတုိ႔ကုိ က်န္းမာေရးအတြက္ ယေန႔မွစ၍
အသံုးျပဳႏိုင္ၾကပါေစဟု တုိက္တြန္းလိုက္ရပါေတာ့သည္။
ေက်ာ္တင္႕ေဆြ ကုိးကား >> ေရာဂါကုသနည္း တုိင္းရင္းေဆး၀ါးမ်ား
(ေက်ာ္တင္႕ေဆြ)
အာရွႏုိင္ငံေတြမွာ ဟင္းခ်က္ျပဳတ္ရာမွာအသံုးမ်ားၿပီး ျမန္မာႏုိင္ငံမွာဆုိရင္ မုန္႔ဟင္းခါး
ခ်က္ရာမွာ မပါမျဖစ္တဲ့ စပါးလင္ေတြဟာ ဟင္းအနံ႔ကို ေမႊးေစတဲ့ အစြမ္းသတၱိသာမက
က်န္းမာေရးအ တြက္ ဘာေတြအက်ိဳးျပဳသလဲဆုိတာ မွ်ေဝေပးခ်င္ပါတယ္။
ဗီတာမင္စီ၊ ေဖာလစ္အက္ စစ္၊ မဂၢနီဆီယမ္၊ ဇင့္၊ သံဓာတ္၊ထံုးဓာတ္၊ ပိုတက္ဆီယမ္၊
ေဖာ့စဖရက္စ္ စတာေတြႂကြယ္ဝၿပီး ေဆးဖက္ဝင္ အစြမ္းသတၱိေတြရွိပါတယ္။ စပါးလင္ဟာ
အစာေျခလမ္းေၾကာင္းထဲမွာရွိတဲ့ မေကာင္းတဲ့ဘက္တီးရီးယားနဲ႔ ကပ္ပါးေကာင္ေတြကို
ေသေစၿပီး အူမထဲက အက်ိဳးျပဳဘက္တီးရီးယားေတြကို တုိးပြားေစႏုိင္တာေၾကာင့္
ေကာင္းစြာအစာေခ်ဖ်က္ႏုိင္ဖို႔ အေထာက္အကူျပဳပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး ကိုလက္စထေရာ
ပမာဏကိုလည္း ထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏုိင္စြမ္းရွိပါတယ္။
စပါးလင္ရဲ႕ ပင္ကိုအစြမ္းသတၱိအရ အဆိပ္အေတာက္ေတြ၊ ယူရစ္အက္စစ္နဲ႔ မေကာင္းတဲ့
ကိုလက္စထေရာေတြကို ဆီးသြားျခင္းျဖင့္ စြန္႔ထုတ္ေစတာေၾကာင့္ ေက်ာက္ကပ္အတြက္
ေကာင္းက်ိဳး ျပဳပါတယ္။ ပိုးမႊားေတြနဲ႔ မိႈေရာဂါေတြကို ေသေစႏုိင္စြမ္း ရွိတာေၾကာင့္
စပါးလင္နဲ႔ အေအးမိ၊ ႏွာေစး၊ တုပ္ေကြး၊ ဖ်ားနာတာေတြကို ကုသႏုိင္ပါတယ္။
ေနာက္ၿပီး ကင္ဆာေရာဂါေတြကိုလည္း ကာကြယ္ႏုိင္စြမ္းရွိၿပီး ေခါင္းကိုက္၊ ရင္က်ပ္၊
လည္ေခ်ာင္းနာ၊ ေခြၽးထြက္လြန္၊ ကိုယ္နံ႔ဆိုးထြက္တာမ်ိဳး ျဖစ္ရင္လည္း စပါးလင္ႏွစ္ေခ်ာင္း၊
သံုးေခ်ာင္း ကို သစ္ႀကံပိုးေခါက္၊ နႏြင္းမႈန္႔အနည္းငယ္နဲ႔ ဆူေအာင္တည္ၿပီး အရည္ကို
ေသာက္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
ႂကြက္သားနာက်င္တာ၊ ေဂါက္ေရာဂါ၊ အ႐ိုးအဆစ္ ေရာင္ရမ္းနာနဲ႔ အျခားေသာ
အဆစ္အျမစ္ နာက်င္တာေတြကို စပါးလင္ဆီ လိမ္းေပးရင္ သက္သာေစပါတယ္။
ႏို႔တုိက္မိခင္ေတြအတြက္ဆုိရင္လည္း ႏို႔ထြက္အားေကာင္းေစၿပီး ရင္ေသြးငယ္ေတြ
က်န္းမာၿပီး ေရာဂါပိုးကူးစက္ခံရမႈေတြက ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ စိတ္ပိုင္းဆုိင္ရာ
က်န္းမာေစၿပီး ကိုယ့္ကိုယ္ကိုယ္ ယံုၾကည္မႈပိုရွိေစကာ လန္းဆန္းတက္ႂကြေစႏုိင္တာ
ေၾကာင့္ စိတ္က်ေဝဒနာအတြက္ အေကာင္းဆံုးေဆးတစ္ခုပါ။ ကိုယ္နံ႔မေကာင္းတာနဲ႔
အေရျပားက်န္းမာေရးအတြက္လည္း အေထာက္အကူျပဳပါတယ္။ အသားအေရလွဖို႔
အတြက္ စပါးလင္ဆီ လိမ္းမယ္ဆုိရင္ေတာ့ ေရ (ဒါမွမဟုတ္) သံလြင္ဆီနဲ႔ေရာၿပီးမွ
လိမ္းဖို႔ အႀကံျပဳလိုက္ပါတယ္။
—Ref: onlinelibrary.com
7daydaily
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
စပါးလင္ရဲ႕ေဆးစြမ္းမ်ား
စပါးလင္ (scientific name Cymbopogon) ၏က်န္းမာေရးအစြမ္းသတၱိမ်ား။
၁။ စပါးလင္မွာ အဆိပ္ေျဖဓါတ္၊ ဘက္တီးရီးယားေခၚ ပိုးသတ္နိုင္ေသာအစြမ္း၊
ေရာဂါမႈိကိုသတ္နိုင္ေသာ သတၱိနဲ႔ ကင္ဆာေရာဂါသတ္နိုင္တဲ့ သတၱိေတြရွိပါတယ္။
၂။ ကိုယ္ခႏၶာရဲ႕ ခုခံအားကို ေကာင္းမြန္ေစျခင္းျဖင့္ အဖ်ားေရာဂါ၊ အေအးမိျခင္း၊
ေခ်ာင္းဆိုးျခင္းတို႔ကိုကုသနိုင္ပါတယ္။
၃။ ေလထိုးျခင္း၊ အစာမေၾကျခင္း၊ ေလပြျခင္း၊ အစာမေၾကအူေရာင္ေရာဂါ
(gastroenteritis) တို႔ကို သက္သာေစသည္။
၄။ အဆိပ္ေျဖနိင္္ျခင္းနဲ႔ အသဲ၊ ေက်ာက္ကပ္၊ ဆီးအိမ္၊ အစာလမ္းေၾကာင္းနဲ႔
ပင္ကရိယ (pancreas) တို႔ကို သန္႔ရွင္းေစသည္။
၅။ ဗီတာမင္ ေအ မ်ားစြာ ပါဝင္ျခင္းေၾကာင့္ မ်က္စိအားေကာင္းေစၿပီး၊
အသားေရ ေခ်ာမြတ္လွပေစတယ္။
၆။ အေၾကာအျခင္ေပ်ာ့ေပ်ာင္းေစၿပီး၊စိတ္ပင္းပန္းမႈသက္သာေစပါတယ္။
၇။ အခ်ိဳ႔သူမ်ားတြင္ ၾကြက္သားနာျခင္း၊ အဆစ္အျမစ္ကိုက္ခဲျခင္း၊
ေခါင္းကိုက္ျခင္းမ်ား ကိုသက္သာေစသည္။
၈။ ၂၀၀၅ ခုႏွစ္တြင္ Gurion University မွေလ့လာခ်က္အရ
စပါးလင္ အဆီသည္ ကင္ဆာဆဲလ္မ်ားကို ေသေစနိုင္သည္။
၉။ Sun Star Network မွ စပါးလင္တြင္ ဆီးသြားေစေသာသတၱိ (diuretic)ရွိေၾကာင္း
သတင္း ထုတ္ျပန္ခဲ့သည္။
၁၀။ စပါးလင္သည္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကိုက်ေစသည္။
၁၁။ စပါးလင္အဆီတြင္ ပိုးသတ္နိုင္ေသာအစြမ္း ရွိေသာေၾကာင့္ ပိုးေၾကာင့္ျဖစ္ေသာ
ေရာဂါမ်ားကို ကုသနိုင္သည္။ အထူးသျဖင့္ အေရျပားေရာဂါမ်ားျဖစ္ေသာ
အဆီျပန္ျခင္းႏွင့္ ဝက္ျခံတို႔ကို ေပ်ာက္ကင္းေစနိုင္သည္။
၁၂။ စပါးလင္ဆီကို ယူကလစ္ဆီႏွင့္ေရာေႏွာ ရူျခင္းျဖင့္ ထိပ္ခတ္နာ (sinusitis) ကို
ေပ်ာက္ကင္း ေစနိုင္သည္။
၁၃။ စပါးလင္ဆီသည္ ယင္ေကာင္စသည့္ ပိုးမႊားမ်ားမလာေအာင္ ရွင္းလင္း
(repellent) နိုင္သည္။
စပါးလင္၏အာဟာရဓါတ္မ်ား။
Nutrition Information of 1 tablespoon (6 g) Whole Cumin Seeds
ကယ္လိုရီ (Calories) 22 kcal
အဆီ (Total Fat) 1 g
ကိုလက္စေတာ္ (Cholesterol)0 mg
ဆား (Sodium) 10 mg
ကဆီဓါတ္ (Total Carbohydrates) 3 g
အမွ်င္ဓါတ္ (Dietary Fiber) 1 g
သၾကား (Sugars) 0 g
အသားဓါတ္ (Protein) 1 g
စပါးလင္လက္ဘက္ရည္ ေလးခြက္စာျပဳလုပ္ျခင္း။
စပါးလင္ ၄ ပင္ကို ပိုင္းျဖတ္ၿပီး ေရေလးခြက္ခြဲႏွင့္
မီးအေနေတာ္ျဖင့္ ၂၅ မိနစ္ခန္႔ ႀကိဳခ်က္ပါ။
ထိုေနာက္ စပါးလင္ဖတ္မ်ား ဖယ္္ၿပီး ေသာက္ပါ။ အခ်ိဳ အရသာလိုခ်င္ပါက
ပ်ားရည္ထဲ့ၿပီး ေသာက္နိုင္ပါတယ္။
ျမတ္ပန္းရဂုံ
Reference
http://www.101healthyrecipes.com/eating-herbs-spices/lemongrass-health-benefits-nutrition-herb-facts.php
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
စပါးလင္၏ က်န္းမာေရးအာနိသင္မ်ား
ျမက္မ်ဳိးႏြယ္ဝင္ စပါးလင္သည္ စပါးလင္ေမႊးႏွင့္ ဟင္းစားစပါးလင္ ဟု ႏွစ္မ်ဳိးရွိေၾကာင္း၊
စပါးလင္ေမႊးသည္ ဟင္းစားစပါးလင္ထက္ ပုိ၍ ရြက္ျပားႀကီးကာ ပုိ၍ ရွည္လ်ားေၾကာင္း၊
အခ်ဳိ႕ေသာ စီးပြားေရး ေစ်းကြက္မ်ားတြင္ မ်က္ႏွာပန္းလွ ေစ်းကြက္ဝင္ ပစၥည္းတစ္မ်ဳိး
ျဖစ္ေၾကာင္းတုိ႔ကုိ ေလ့လာ သိရွိရပါသည္။ နည္းပညာမ်ား ဘက္စံု တုိးတက္ေနေသာ
ယေန႔ေခတ္တြင္ ကမာၻ႔ေဆးဝါး ကုမၸဏီႀကီးမ်ားသည္ စပါးလင္ဆီကုိ စား ေဆး၊
ေသာက္ေဆး၊ လိမ္းေဆးတုိ႔ ထုတ္လုပ္ ေရာင္းခ်လ်က္ရွိၾကေလသည္။ စပါးလင္၏
အရြက္ႏွင့္အဆီကုိ တုိင္းရင္းေဆးဝါးမ်ား ထုတ္လုပ္ိရာတြင္ လည္းေကာင္း၊ ေရာဂါကုသ
ရာတြင္ လည္းေကာင္း၊ ပရေဆးအျဖစ္ အသံုးျပဳၾက၏။ ျမန္မာႏုိင္ငံ အေနျဖင့္မူ လူမ်ဳိး
ေပါင္းစံုတုိ႔၏ ဟင္းလ်ာ တဲြဖက္ခ်က္ျပဳတ္ ပစၥည္းတစ္မ်ဳိးအျဖစ္ လူသံုးမ်ားလွေပသည္။
ျမန္မာ့ေဆးက်မ္း ဖြင့္ဆုိခ်က္အရ စပါးလင္သည္ ဖန္၏။ ခါး၏။
ႏွလံုး၊ လည္ေခ်ာင္းႏွင့္ ပတ္သက္ေသာ ေရာဂါမ်ား၊ ကာလဝမ္း၊ ေသြးအန္၊ ေခ်ာင္းဆုိး၊
သလိပ္တုိ႔ကုိ ႏုိင္၏။ ေလ သလိပ္ကုိ ေၾကေစ၏။ ေသြးကုိ ၾကည္ေစ၏။ အစာကုိ ေၾကေစ၏။
သည္းေျခကုိ မ်က္ေစ၏။ အိႏိၵယ ပရေဆးက်မ္းႀကီးတြင္ စပါးလင္သည္ ကေလးမ်ား
အတြက္ ဗုိက္နာေပ်ာက္ေဆး အေကာင္းဆံုးဟု ဆုိထား၏။ အဖ်ား ေရာဂါမ်ားအတြက္
ခ်င္း၊ သၾကားတုိ႔ ေရာစပ္၍ ေခြၽးထြက္ေစရန္ ျပဳလုပ္ ေပးရေလသည္။ စပါးလင္သည္
အစာအိမ္၊ အူသိမ္အူႏုတစ္ေလွ်ာက္ အလုပ္လုပ္ေသာ ေဆးပင္ျဖစ္သည္။ ခႏၶာကုိယ္
အတြင္းပုိင္း အစာလမ္းေၾကာင္းတြင္ တည္ရွိေသာ အူအကာ၊ အေျမႇးမ်ားကုိ အားေပးႏုိင္
ေသာ အစြမ္းသတိၱ ျပည့္စံုေသာေၾကာင့္ ႐ုိး႐ုိးဝမ္းနာျခင္း၊ ေလပြ ဝမ္းနာျခင္း၊ ဝမ္းပ်က္
ဝမ္းေလွ်ာျခင္းႏွင့္ ပ်ဳိ႕အန္ျခင္း တုိ႔အတြက္ လြန္စြာထက္ျမက္သည့္ ေဆးတစ္မ်ဳိးျဖစ္သည္။
အၿမီးႏွင့္ ေခါင္းျဖတ္၍ရေသာ စပါးလင္ရြက္ တစ္ဆကုိ ေရသံုးဆႏွင့္ က်ဳိၿပီး ထုိက်ဳိသည့္
တစ္ဆ က်န္ခ်ိန္တြင္ ေဆးအျဖစ္ အသံုးျပဳႏုိင္ေလသည္။ လူႀကီးမ်ားအတြက္ ဟင္းစား
စတီးဇြန္းတစ္ဇြန္းစာကုိ တစ္ေန႔သံုးႀကိမ္ႏွင့္ သံုးရက္ဆက္တုိက္ ေသာက္ေပးပါက
ဆီးေရာဂါႏွင့္ ပတ္သက္၍ ျဖစ္ေပၚခံစားရေသာ အသားဝါေရာဂါ အတြက္ အေကာင္းဆံုး
ေဆးတစ္လက္ျဖစ္၏။ ပဥၥငါးပါး ပါဝင္ေသာ စပါးလင္တစ္စည္းကုိ ေရစင္စင္ေဆးၿပီး
ျပဳတ္၍ ရရွိလာေသာ ျပဳတ္ေဆးရည္ကုိ ဆားမီးဖုတ္အနည္းငယ္ခတ္၍ ေသာက္သံုးပါက
ႏွာေစး၊ ေခ်ာင္းဆုိးေရာဂါ သက္သာ ေပ်ာက္ကင္းေစပါသည္။ တစ္ဖန္ စပါးလင္ရြက္၊
င႐ုတ္ေကာင္း၊ ပူဒီနာႏွင့္ သၾကားတုိ႔ကုိ ေရာစပ္ျပဳတ္ကာ ထုိျပဳတ္ေဆးရည္ကုိ
ေသာက္ေဆးအျဖစ္ ေသာက္သံုးပါက ေလေရာဂါ သက္သာေစသည္။ ဒိုပါလာသၾကား
အနည္းငယ္ဝယ္၍ စပါးလင္ေမႊး ပဥၥငါးပါးကုိက်ဳိ၍ တစ္ေန႔ ႏွစ္ႀကိမ္ ေသာက္ေပးပါက
လည္ေခ်ာင္းနာႏွင့္ လည္ေခ်ာင္းတုိ႔ အတြက္လည္းေကာင္း၊ ဆီးလမ္းေၾကာင္းတြင္
ဆီးပုပ္ျခင္း၊ ဆီးပူျခင္း၊ ဆီးလမ္းေၾကာင္း ကုိက္ခဲျခင္း၊ ဆီးေအာင့္ျခင္း ေဝဒနာမ်ားအတြက္
ေဆးေကာင္းတစ္လက္ ျဖစ္သည္။ စပါးလင္သတၱဳရည္တြင္ ဆီးျဖဴကန္႔ မႈန္႔အနည္းငယ္
ထည့္ကာ ရက္ေပါင္း ၄၀ ၾကာမွ် စိမ္ထားရမည္။ တစ္ဖန္ ေနပူတြင္ လွန္းပါ။ အမႈန္႔
ေထာင္း၍ ပုလင္းႏွင့္ ထည့္ထားပါ။ ေဆးၫႊန္းအတုိင္း ကြမ္းယာတြင္ ထည့္ကာ စားေပး
ပါက အစာမေၾက ေရာဂါ၊ ခံတြင္းပ်က္ေရာဂါ၊ အစာအိမ္တြင္း ပုိး ေႏွာင့္ယွက္ေသာေရာဂါ
မ်ားအတြက္ အေကာင္းဆံုး ေဆးတစ္မ်ဳိးျဖစ္သည္ဟု ဟိႏၵဴအာယုေဗဒ ေဆးက်မ္းက
ေဖာ္ျပထားေလသည္။ စပါးလင္ရည္တြင္ င႐ုတ္ေကာင္း အနည္းငယ္ေရာစပ္ အသံုးျပဳပါက
အမ်ဳိးသမီးမ်ား မီးယပ္ျဖစ္ေပၚစဥ္ ကုိယ္လက္ နာက်င္ေတာင့္တင္းျခင္းႏွင့္ ဆီးခုံ နာက်င္
ျခင္းမ်ားအတြက္ အထူး သင့္ေလ်ာ္လွ၏။ စပါးလင္ကုိ ေထာင္းထု၍ အဝတ္ႏွင့္ ထုပ္ၿပီး
ၾကပ္ထုပ္ ေဆးျပဳလုပ္၍ ေဖာေရာင္ျခင္းတုိ႔တြင္ လိမ္းေဆးအျဖစ္ အသံုးျပဳႏုိင္ေၾကာင္း
အိႏိၵယ အာယု ေဗဒက်မ္းက ေဖာ္ျပထား၏။ ႐ုတ္တရက္ ထိခိုက္ ဒဏ္ရာမ်ားေၾကာင့္
အေၾကာတင္းသြားပါက ဒဏ္ေၾကေစေသာ စပါးလင္ၾကပ္ထုပ္ႏွင့္ ျပဳ လုပ္ ကုသႏုိင္ေလ
သည္။ ထမင္းျဖဴႏွင့္အတူ စပါးလင္၏ ပဥၥငါးပါးကုိ ထုေထာင္းႀကိတ္၍ အဝတ္ႏွင့္ထုပ္ကာ
ၾကပ္ထုပ္ ထုိးေပးႏုိင္ပါသည္။ စပါးလင္မွ ေမႊးႀကိဳင္ေသာ(VERVENA)အမည္ရွိ အဆီကုိ
ေပါင္းခံ ကိရိယာႏွင့္ ထုတ္ယူျခင္းျဖင့္ စပါးလင္ဆီကုိ ရရွိႏုိင္ပါသည္။ စပါးလင္ဆီသည္
ေသြးကုိႀကြေစ၏။ ေလတက္ျခင္းကုိ က်ဆင္းေစ၏။ ေခြၽးၿပိဳက္ၿပိဳက္ထြက္ေစ၏။
အစာလမ္းေၾကာင္းေပၚတြင္ ျဖစ္ေပၚေသာ ေရာဂါမ်ား၊ ဝမ္းဗုိက္ရစ္နာျခင္း၊ ဝမ္းထုိးနာျခင္း၊
ရင္ဘတ္နာျခင္း၊ ပ်ဳိ႕အန္ျခင္းတုိ႔ကုိ ကုသႏုိင္သည္။ စပါးလင္ဆီသည္ ခႏၶာကုိယ္
မက်န္းမာျခင္းအတြက္ အတြင္း ေသာက္ေဆးအျဖစ္ အသံုးဝင္သကဲ့သုိ႔ အျပင္ လိမ္းေဆး
အျဖစ္လည္း အသံုးဝင္ေလသည္။ စပါးလင္ဆီသည္ ပူေႏြးေစေသာ သတိၱမ်ားရွိရာ
၎အဆီႏွင့္ ႏွမ္းဆီ ေရာစပ္မႈသည္ လင္နမင္ ႏွင့္ ပ႐ုတ္ဆီမ်ားကဲ့သို႔ အက်ဳိး အာနိသင္
ရရွိေစႏုိင္၏။ ခါးနာခါးကိုက္ျခင္း၊ အဆစ္အျမစ္ နာက်င္ ကုိက္ခဲျခင္း၊ အေၾကာဆဲြျခင္း၊
အေၾကာတုန္ျခင္းတုိ႔အျပင္ ေပြးႏွင့္ဝဲေရာဂါ တုိ႔ကုိလည္း စပါးလင္ဆီ လိမ္းေပးျခင္းျဖင့္
ကုသႏုိင္ေလသည္။ အဆစ္ေရာင္ ေသာေနရာမ်ားကုိ နာနာပြတ္လိမ္းေပးပါက
သက္သာေစသည္။ ငွက္ဖ်ား အျဖစ္မ်ားေသာ ေဒသမ်ားတြင္ အႏၲရာယ္မွ ကာကြယ္
ႏုိင္ေစရန္ စပါးလင္ ဆီပါဝင္ေသာ ဖေယာင္းလိမ္းေဆးကုိ ျခင္ကုိက္ခံရေသာ
ေနရာတုိ႔ကုိ လိမ္းေပးျခင္းျဖင့္ ကာကြယ္ႏုိင္ေလသည္။ ႏွမ္း ဆီ သို႔မဟုတ္ အုန္းဆီႏွင့္
စပါးလင္ဆီကုိ ေရာစပ္ကာ လိမ္းေဆးအျဖစ္ အသံုးျပဳႏုိင္ေလသည္။ ေလျဖတ္ေရာဂါ၊
ေလငန္းေရာဂါ၊ ႀကြက္တက္ေရာဂါတုိ႔ကုိ ေဆးလိမ္းေပးၿပီး ႏွိပ္နယ္ေပးျခင္းျဖင့္ ကုသ
ေပးႏုိင္၏။ ကေလးမ်ား သန္ထုိးပါက ဝမ္းဗုိက္ကုိ ထုိ အဆီလိမ္းေပးၿပီး အဝတ္ႏွင့္
ပတ္ထား ေပးပါက သက္သာ ေပ်ာက္ကင္းသြားေလသည္။ စပါးလင္ဆီႏွင့္ အုန္းဆီ
စစ္စစ္တုိ႔ကုိ ေရာစပ္၍ ဦးေရျပားအတြင္း စိမ့္ဝင္သြားေအာင္ လိမ္းေပးျခင္းျဖင့္ ဆံပင္
ကြၽတ္ျခင္းအား အေကာင္းဆံုး ကုသေပးႏုိင္ပါသည္။ ေဖာ္ျပပါ နည္းလမ္း အသြယ္သြယ္
အသံုးဝင္ေသာ စပါးလင္ႏွင့္ စပါးလင္ဆီ တုိ႔သည္ တန္ဖိုး စရိတ္လည္းနည္း၊ ေရာဂါ
ေပ်ာက္ကင္းမႈတြင္လည္း ေက်းဇူးႀကီးမားလွပါသျဖင့္ ျမန္မာ့ေရေျမမွာ လြယ္လင့္တကူ
ေတြ႕ ရွိရယူႏုိင္ေသာ စပါးလင္ အသံုးဝင္နည္းတုိ႔ကုိ က်န္းမာေရးအတြက္ ယေန႔မွစ၍
အသံုးျပဳႏိုင္ၾကပါေစဟု တုိက္တြန္းလိုက္ရပါေတာ့သည္။
ေက်ာ္တင္႕ေဆြ ကုိးကား >> ေရာဂါကုသနည္း တုိင္းရင္းေဆး၀ါးမ်ား
(ေက်ာ္တင္႕ေဆြ)
No comments:
Post a Comment