အနီေရာင္စပ်စ္သီး နွင့္ အစိမ္းေရာင္စပ်စ္သီး ဘာ ကြာျခားသလဲ
==================================
- ဓာတ္တုိး ဆန္႔က်င္ ပစၥည္းေတြဟာ အနီေရာင္စပ်စ္သီးမွာ မ်ားစြာပါဝင္ေပမယ့္
အစိမ္းေရာင္ စပ်စ္သီးမွာ အနည္းငယ္သာ ပါဝင္ပါတယ္။
- ကယ္လုိရီ ပါဝင္မႈ ပမာဏဟာ အစိမ္းေရာင္ စပ်စ္သီးမွာ အနီေရာင္စပ်စ္သီးထက္
အနည္းငယ္ ပိုျမင့္မားပါတယ္။
- အန္သုိ ဆုိင္ရာနင္ ပမာဏဟာ အနီေရာင္ စပ်စ္သီးမွာ ျမင့္မားစြာ ပါဝင္ေပမယ့္
အစိမ္းေရာင္ စပ်စ္သီးမွာ အနည္းငယ္သာ ပါဝင္ပါတယ္။
- အနီေရာင္ စပ်စ္သီး မွာ ရီဗက္စထေရာ၊ ကတ္တခ်င္ နဲ႔ ကြာစီတင္ လိုမ်ဳိး
ဖေလ ဗုိႏြိဳက္ ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ ပစၥည္းေတြ ပါဝင္ေပမယ့္ အစိမ္းေရာင္ စပ်စ္သီးမွာ
ကတ္တခ်င္ တစ္မ်ဳိးတည္းသာ ပမာဏ အနည္းငယ္ ပါဝင္ပါတယ္။
- အနီေရာင္ စပ်စ္သီးဟာ ေသြးဖိအားကို က်ဆင္းေစႏုိင္ေပမယ့္
အစိမ္းေရာင္ စပ်စ္သီးမွာမူ မက်ဆင္းေစႏိုင္ပါ။
- အနီေရာင္ စပ်စ္သီးက ႏွလံုးေရာဂါဆုိင္ရာ ျပႆနာေတြကို ကာကြယ္ေပးႏုိင္ၿပီး
ခႏၶာကိုယ္အတြက္ ေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာေတြကို ကာကြယ္ထားႏုိင္ေပမယ့္
အစိမ္းေရာင္ စပ်စ္သီးကေတာ့ မျပဳလုပ္ႏိုင္ပါ။
- အနီေရာင္ စပ်စ္သီးမွာ ပါဝင္တဲ့ ရီဗက္စထေရာ ဟာ အယ္လ္ဇိုင္းမားေရာဂါ ကို
ကုသဖုိ႔ ကူညီႏိုင္ေပမယ့္ အစိမ္းေရာင္ စပ်စ္သီးကေတာ့ မျပဳလုပ္ႏိုင္ပါ။
- အနီေရာင္ စပ်စ္သီးမွာ ပါဝင္တဲ့ ရီဗက္စထေရာ ဟာ မိႈေရာဂါနဲ႔ ကင္ဆာေရာဂါကို
ေပ်ာက္ကင္းႏိုင္တဲ့ ဂုဏ္သတိၱ ရွိေပမယ့္ အစိမ္းေရာင္ စပ်စ္သီးမွာ ရီဗက္စထေရာ
မပါဝင္ပါ။
- အနီေရာင္ စပ်စ္သီးမွာ ပါဝင္တဲ့ ကြာစိတင္ ဟာ ဓာတ္မတည့္မႈကို ဆန္႔က်င္ႏုိင္တဲ့
ဂုဏ္သတၱိ ရွိတာေၾကာင့္ ဓာတ္မတည့္မႈ ျပႆနာ အမ်ဳိးမ်ဳိးကို ကုသႏုိင္ၿပီး
အစိမ္းေရာင္ စပ်စ္သီးမွာမူ ကြာစိတင္ မပါ ဝင္ပါ။
- အနီေရာင္ စပ်စ္သီးမွာ ပါဝင္တဲ့ အန္သိုဆိုင္ဆုိင္ရာနင္ ဟာ ေရာင္ရမ္းမႈကို
ေလ်ာ့က်ေစႏုိင္တဲ့ ဂုဏ္သတၱိ ရွိေပမယ့္ အစိမ္းေရာင္ စပ်စ္သီးမွာ အန္သုိဆုိင္ရာနင္
မပါဝင္ပါ။
- ဒါေၾကာင့္မုိ႔ အနီေရာင္ စပ်စ္သီးဟာ အစိမ္းေရာင္ စပ်စ္သီးထက္ အာဟာရ တန္ဖုိး
ပိုမုိ ျမင့္မားပါတယ္။
ေဒါက္တာခင္မိုးမိုး
Good Health
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
စပ်စ္သီး၏ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူး
====================
စပ်စ္သီးမွာ ဗီတာမင္ ေအ၊ စီ၊B6 နဲ႔ ေဖာလိတ္ဓာတ္ မ်ားမ်ားပါဝင္တဲ့အျပင္ ပိုတက္စီယမ္၊
ကယ္လ္စီယမ္၊ သံ ဓာတ္၊ ေဖာ့စ္ဖရပ္စ္၊ မဂၢနီဆီယမ္နဲ႔ ဆီလီနီယမ္တို႔လို မရွိမျဖစ္
သတၲဳဓာတ္ေတြလည္း ပါဝင္ေနပါတယ္။ စပ်စ္သီးမွာ ပါဝင္တဲ့ ဖေလဗိုးႏြိဳက္ဟာ
အစြမ္းထက္ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ေတြ ျဖစ္ၿပီး ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေၾကာင့္ ထိခိုက္ပ်က္စီးမႈ
မျဖစ္ေအာင္နဲ႔ အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
(၁) ပန္းနာရင္က်ပ္ေရာဂါကို သက္ သာေစပါတယ္
စပ်စ္သီးရဲ႕ ထင္ရွားတဲ့ ေဆးဖက္ဝင္တန္ဖိုးဟာ ပန္းနာရင္က်ပ္ေရာဂါ ကုသေရးမွာ
အသံုးဝင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အဆုတ္ထဲက အစိုဓာတ္ အားေကာင္းေစပါတယ္။
(၂) ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလွ်ာ႕ ခ်ေပးႏိုင္ပါတယ္
စပ်စ္သီးဟာ ေသြးထဲက ႏိုက္ထရစ္အက္စစ္ အဆင့္ကို တိုးေစတာေၾကာင့္ ေသြးခဲမႈကို
ကာကြယ္ေပးႏိုင္ကာ ႏွလံုးေရာဂါ ထႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ စပ်စ္သီးမွာပါတဲ့
အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ဟာ မေကာင္းတဲ့ LDL ကိုလက္စထေရာရဲ႕ ေအာက္ဆီဂ်င္နဲ႔
ဓာတ္ေပါင္းမႈ (ဓာတ္ေပါင္းမႈေၾကာင့္ ေသြးေၾကာပိတ္ ေစႏိုင္ပါတယ္) မျဖစ္ေအာင္
ကာကြယ္ ေပးပါတယ္။
(၃) ေခါင္းတစ္ျခမ္းကိုက္တာကို သက္သာေစပါတယ္
စပ်စ္သီးမွည့္ ေဖ်ာ္ရည္ဟာ ေခါင္းတစ္ျခမ္းကိုက္ေရာဂါ ကုသေရးအတြက္
အိမ္တြင္းကုထံုးျဖစ္ပါတယ္။ နံနက္ေစာေစာမွာ ေရမေရာဘဲ ေသာက္သင့္ပါတယ္။
(၄) ဝမ္းမခ်ဳပ္ေအာင္ ကာကြယ္ၿပီး ဝမ္းမွန္မွန္သြားေစပါတယ္
စပ်စ္သီးဟာ ဝမ္းခ်ဳပ္တာကို ေက်ာ္လႊားႏိုင္ပါတယ္။ စပ်စ္သီးမွာ ဩဂဲနစ္ အက္စစ္၊
သၾကားနဲ႔ ဆဲလ္လူးလို႔စ္ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ဝမ္းေပ်ာ့ေစတဲ့ အစာအျဖစ္ အသိအမွတ္
ျပဳၾကပါတယ္။ စပ်စ္သီးဟာ အူနဲ႔ အစာအိမ္ကို သန္မာေစတာေၾကာင့္ နာတာရွည္
ဝမ္းခ်ဳပ္တာကို သက္သာေစပါတယ္။
(၅) အစာေၾကညက္ေစပါတယ္
စပ်စ္သီးဟာ အစာမေၾကတဲ့ ေဝဒ နာကို သက္သာေစပါတယ္။
အစာအိမ္ စပ္ဖ်ဥ္းဖ်ဥ္းျဖစ္တာကို ေလ်ာ့ပါးေစတာေၾကာင့္
သေရစာအေနနဲ႔ စားသင့္တဲ့ အစာပါ။
(၆) ေညာင္းညာမႈကို တြန္းလွန္ႏိုင္ပါ တယ္
စပ်စ္သီးေဖ်ာ္ရည္က ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ သံဓာတ္ပမာဏကို ျဖည့္တင္းေပးတာေၾကာင့္
ေညာင္းညာပင္ပန္းမႈကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ အမည္းေရာင္ စပ်စ္သီးေဖ်ာ္ရည္ဟာ
စြမ္းအင္ကို ခ်က္ခ်င္း ရရွိေစပါတယ္။ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ပါဝင္မႈေၾကာင့္ ကိုယ္ခံ
စြမ္းအားစနစ္ ကို အားေကာင္းေစပါတယ္။
(၇) ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါေတြကို သက္သာေစပါတယ္
စပ်စ္သီးဟာ ယူရစ္အက္စစ္ မ်ားေနတာကို ေလ်ာ့က်ေစၿပီး ဆီးကေန
အက္စစ္ ထြက္ႏႈန္းတိုးေစတာေၾကာင့္ ေက်ာက္ကပ္အေပၚ ဖိအားသက္ေရာက္မႈကို
ေလ်ာ့က် ေစပါတယ္။
(၈) ရင္သားကင္ဆာကို ကာကြယ္ေပး ပါတယ္
ေနာက္ဆံုးေပၚ ေလ့လာမႈတစ္ခု အရ စပ်စ္သီးဟာ ရင္သားကင္ဆာမျဖစ္ေအာင္
ကာကြယ္ေပးႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။
(၉) အယ္လ္ဇိုင္းမားေရာဂါကို သက္သာေစပါတယ္
စပ်စ္သီးမွာ ပါတဲ့ ရက္စ္ဗာရထေရာဟာ အယ္လ္ဇိုင္းမားေရာဂါရွိသူ ေတြမွာ
amyloidal-beta peptides အဆင့္ကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ေလ့လာမႈေတြအရ
စပ်စ္သီးေတြဟာ ဦးေႏွာက္ က်န္းမာေရးကို ေကာင္းေစသလို အာ႐ံုေၾကာထိခိုက္မႈ
ဆိုင္ရာ ေရာဂါေတြ မျဖစ္ေအာင္လည္း ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။
(၁၀) မ်က္စိကို က်န္းမာေစပါတယ္
စပ်စ္သီးဟာ အသက္ႀကီးတာေၾကာင့္ အျမင္အာ႐ံု ဆံုး႐ံႈးတာနဲ႔ မက္ကူလာ ယိုယြင္း
ပ်က္စီးမႈမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ တစ္ေန႔မွာ စပ်စ္သီး သံုးႀကိမ္စားရင္
အသက္ႀကီးတာေၾကာင့္ မက္ကူလာ ယိုယြင္းမႈျဖစ္ႏိုင္ေျခ ကို ၃၆ ရာခိုင္ႏႈန္း
ေလ်ာ့က် ေစႏိုင္ပါတယ္။ စပ်စ္သီးမွာပါတဲ့ ဖေလဗိုးႏြိဳက္ဟာ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေၾကာင့္
ထိခိုက္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးၿပီး အတြင္းတိမ္ေရာဂါ၊ ႏွလံုးေသြးေၾကာဆိုင္ရာ
ေရာဂါ၊ ကင္ဆာနဲ႔ အသက္ႀကီးခ်ိန္မွာ ျဖစ္တတ္တဲ့ ေရာဂါေတြမျဖစ္ေအာင္
ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။
(၁၁) ကင္ဆာ ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္
စပ်စ္သီးမွာပါတဲ့ ရက္စ္ဗာရထေရာ ဟာ ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့က်ေစတာေၾကာင့္
ကင္ဆာကာကြယ္ႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ အူမႀကီးကင္ဆာနဲ႔ ရင္သားကင္ဆာ
တို႔ကို ကာကြယ္ႏိုင္ပါ တယ္။ စပ်စ္သီးမွာပါတဲ့ အန္သိုဆိုင္ယာနင္နဲ႔ ပ႐ိုအန္သိုဆိုင္ယာနင္
တို႔ဟာ ကင္ဆာႀကီးထြားမႈ မျဖစ္ေအာင္ တားဆီးေပးပါတယ္္။
မစၥတာသန္းေအာင္
No comments:
Post a Comment