မဂၤလာပါ... မီဂန္ပရိသတ္ႀကီးအတြက္ က်န္းမာေရးအဓိကထားတဲ့ သုတ၊ ရသ၊ ဟာသနဲ႔ ေကာင္းႏုိးရာရာ ေဆာင္းပါးမ်ားကုိ မီဂန္သုံးစြဲသူတစ္ဦးအေနနဲ႔ ဆက္လက္တင္ဆက္ေပးေနျခင္းျဖစ္ပါေၾကာင္း.... အားလုံး ကုိယ္ေရာစိတ္ပါ က်န္းမာ ခ်မ္းသာ ၾကပါေစ...

Wednesday, January 21, 2015

ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာႏွင့္ အခြံမာသီး

ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာႏွင့္ အခြံမာသီး
=====================

    ဆီးက်ိတ္ေရာဂါသည္ အေမရိကန္တြင္ အျဖစ္အမ်ားဆံုး ကင္ဆာေရာဂါထဲမွ တစ္ခုအပါအဝင္ျဖစ္သည္။


 ထို႔ေၾကာင့္ ထိုေရာဂါႏွင့္ အစားအေသာက္မည္သို႔ ဆက္ႏြယ္ေနသည္ကို ေလ့လာခဲ့ၾကသည္။ University of California Davis မွ သုေတသီမ်ားသည္ႂကြက္မ်ားတြင္ ေလ့လာခဲ့ၾကသည္။ ေလ့လာမႈအရ wallnuts ဆိုသည့္ အခြံမာသီးသည္ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာႀကီးထြားမႈကို ေႏွးေကြးေစေၾကာင္း ေတြ႔ရွိခဲ့သည္။ ၎တြင္ ဆီးက်ိတ္ ကင္ဆာကို ဆန္႔က်င္ေသာ ျဒပ္ေပါင္းမ်ားပါဝင္သည္။ ၂၀၁၃ ေလ့လာမႈအရ ၎အခြံမာသီး၏ အဆီသည္ ေသြးေၾကာမ်ားကို ေကာင္းမြန္ေစၿပီး အဆီပိုမ်ားႏွင့္ ေသြးတြင္းကိုလက္စထေရာကို ဖယ္ရွားေပးသည္ဟု သိရွိခဲ့ရသည္။ အာဟာရပညာရွင္ ေပါလ္ေဒးဗစ္သည္ ထိုအခ်က္ကို ေဖာ္ထုတ္ႏိုင္ ခဲ့သည္။ ယခုေလ့လာမႈမ်ားအရ ႂကြက္မ်ားကုိ အခြံမာသီးကို စားေစၿပီး ဆီးက်ိတ္ကို ေလ့လာခဲ့ရာ ဆီးက်ိတ္အရြယ္အစား ေသးသြားသည္ကို ေတြ႕ရွိရသည္။ သို႔ေသာ္ ထိုအသီး၏ မည္သည့္အစိတ္အပိုင္း သည္ ထိုသို႔ ျပဳလုပ္ေပးသည္ကို မသိရွိေသးေပ။ သို႔ေသာ္ ၎အခြံမာသီးသည္ က်ဴမာအက်ိတ္မ်ားကို ဖိႏွိပ္ေပးေသာ PSP94 ကိုမ်ားေစၿပီး အက်ိတ္ကိုႀကီးထြားေစသည့္ COX-2 ကို ေလ်ာ့ခ်ေပးသည္ ဟု
သိရွိရသည္။

မာဃ
Health Updates Journal
Ref:MNT

No comments:

Post a Comment