မဂၤလာပါ... မီဂန္ပရိသတ္ႀကီးအတြက္ က်န္းမာေရးအဓိကထားတဲ့ သုတ၊ ရသ၊ ဟာသနဲ႔ ေကာင္းႏုိးရာရာ ေဆာင္းပါးမ်ားကုိ မီဂန္သုံးစြဲသူတစ္ဦးအေနနဲ႔ ဆက္လက္တင္ဆက္ေပးေနျခင္းျဖစ္ပါေၾကာင္း.... အားလုံး ကုိယ္ေရာစိတ္ပါ က်န္းမာ ခ်မ္းသာ ၾကပါေစ...

Sunday, February 1, 2015

ပူစီနံ(ပူဒီနာ)၏ က်န္းမာေရးအက်ဳိးေက်းဇူးမ်ား

ပူဒီနာ (ပူစီနံ) ရြက္ႏွင့္ က်န္းမာေရး


    ပူဒီနာ (ပူစီနံ) ဟာေရွးက်ေသာ ေဆးဖက္ဝင္ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္အျဖစ္
လူသိမ်ားပါတယ္။ ကမာၻေပၚတြင္ပူစီနံပင္ အမ်ဳိးအစားေပါင္း ၃၀ ခန္႔ရွိၿပီး၊ အပူအေအး
မွ်တေသာ ဥေရာပႏွင့္ အာရွတုိက္ေဒသမ်ားတြင္ ေကာင္းစြာ ျဖစ္ထြန္းၾက၏။ အာရွတုိက္ရွိ
ပူစီနံသည္ ဥေရာပတုိက္ရွိ ပူစီနံထက္ အရသာမွာ အနည္းငယ္ပုိ၍ စူးရွပါတယ္။
ပူစီနံပင္သည္ ခရမ္း (သုိ႔မဟုတ္) မရန္းႏုေရာင္ ပန္းပြင့္ကေလးမ်ား ေဝေဝဆာဆာ
ဖူးပြင့္ကာ သဲဆန္ေသာေျမတြင္ ပိုမုိျဖစ္ထြန္းၾက၏။ ေရအလြန္ႀကိဳက္ေသာ အပင္ျဖစ္ၿပီး၊
ေျမျပင္ေပၚတြင္ လ်င္လ်င္ျမန္ျမန္ အျမစ္တြယ္ျဖန္႔က်က္၍ ေပါက္ေရာက္ေလ့ရွိၾကပါတယ္။

    ပူစီနံရြက္ကုိ မိမိႏွစ္သက္ရာ ငါး၊ ပုစြန္ႏွင့္ အသားအမ်ဳိးမ်ဳိးတုိ႔တြင္ ဟင္းခတ္
အေမႊးအႀကိဳင္ျဖစ္ေသာ္ လည္းေကာင္း၊ ျမန္မာ့႐ုိးရာအစားအစာ မုန္႔ဟင္းခါးျဖင့္ တဲြဖက္၍
ေသာ္လည္းေကာင္း၊ အသုပ္၊ တို႔စရာ အျဖစ္ေသာ္လည္းေကာင္း စားသုံးၾကပါတယ္။
ထုိ႔ျပင္ေရေႏြးဆူဆူတြင္ ပူစီနံရြက္ကုိ အစိမ္းလုိက္ခတ္ ထည့္၍ေသာ္လည္းေကာင္း၊
သုိ႔မဟုတ္ အေျခာက္ခံ၍ေသာ္လည္းေကာင္း၊ သုိ႔မဟုတ္ အရြက္ေျခာက္ ကုိအမႈန္႔ႀကိတ္
ေခ်၍ေသာ္လည္းေကာင္း လက္ဖက္ရည္အျဖစ္ ေသာက္သုံးၾကပါတယ္။

    ၎၏ ရွင္းသန္႔တဲ့ရနံ႔ေၾကာင့္ ေရွးအီဂ်စ္ႏွင့္ ေရာမလူမ်ဳိးမ်ားက ေနအိမ္ႏွင့္
ဘုရား ေက်ာင္းမ်ားတြင္ ပူစီနံပင္ကုိ အထူးတလည္ စုိက္ပ်ဳိးခဲ့ၾကပါတယ္။ ဒါတင္မကေသး
ပါဘူး။ ပူစီနံရြက္ဟာ ေရကုိသန္႔ေစတဲ့ အစြမ္းသတိၱရွိလုိ႔၊ ေသာက္ေရသန္႔ လုပ္ရာမွာလည္း
အသုံးျပဳေလ့ရွိပါတယ္။ ထူးျခားေကာင္းမြန္ေသာ ရနံ႔ႏွင့္ အရသာတုိ႔ေၾကာင့္ အခ်ဳိ႕ႏုိင္ငံ
မ်ားတြင္ ပူစီနံရြက္၏ သတၱဳရည္ကုိအသုံးျပဳ၍ ပ်ားရည္၊ သၾကားလုံး၊ ဂ်ယ္လီ၊ ပီေက၊
အခ်ဳိရည္ႏွင့္ ေရခဲမုန္႔တုိ႔ ျပဳလုပ္ၾကပါတယ္။

    ကမၻာေပၚတြင္ ေဆးဖက္ဝင္အပင္အမ်ဳိးအစားေပါင္း ေျမာက္ျမားစြာရွိေနသည့္
အနက္ ပူစီနံရြက္သည္ လည္းတစ္ခု အပါအဝင္ျဖစ္ကာ အနာေရာဂါမ်ားကုိ သူမတူေအာင္
ကုသႏုိင္စြမ္းရွိပါတယ္။ WH Foods မွေဆးသုေတသီမ်ား၏ ဓာတ္ခြဲစမ္းသပ္ခ်က္မ်ားအရ
၁၀၀ ဂရမ္ရွိေသာ ပူစီနံရြက္ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ထဲတြင္ လူသားတုိ႔က်န္းမာေရးကုိ
အေထာက္အကူျပဳေစေသာ ကယ္လုိရီ ၇၀ ၊ အဆီဓာတ္ သုည ဒသမ ၉၄ ဂရမ္၊ ေခ်ဖ်က္
လြယ္ေသာအမွ်င္ဓာတ္ ၈ ဂရမ္၊ ဗီတာမင္ေအ ၁၄၁ ရာခုိင္ႏႈန္း၊ ဗီတာ မင္စီ ၅၃ ရာခုိင္ႏႈန္း၊
ေကာ့ပါး ၃၆ ရာခုိင္ႏႈန္း၊ သံဓာတ္ ၆၃ ဒသမ ၅ ရာခုိင္ႏႈန္း၊ မဂၢနီစီယမ္ ၂၀ ရာခုိင္ ႏႈန္း၊
မဂၢနီးစ္ ၅၁ ရာခုိင္ႏႈန္း၊ ဇင့္ ၁၀ ရာခုိင္ႏႈန္းတို႔ အသီးသီး ပါရွိၾကပါတယ္။ ဒီ့အျပင္
လူတစ္ေယာက္အ တြက္ တစ္ေန႔တာ လုိအပ္ေသာ ေဖာလိပ္ ၂၈ ရာခုိင္ႏႈန္းႏွင့္
ကယ္လ္စီယမ္ ၂၄ ရာခုိင္ႏႈန္းတု႔ိကုိ ပူစီနံ ရြက္ ၁၀၀ ဂရမ္ထဲမွ အျပည့္အဝ
ရရွိမွာျဖစ္ပါတယ္။

၁။ ပူစီနံထဲတြင္ပါရွိေသာ ဗီတာမင္စီႏွင့္ ဗီတာမင္ေအတုိ႔က ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းမ်ား
    အျဖစ္ စြမ္းေဆာင္ေပးပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ မဂၢနီးစ္ဓာတ္သည္ ခႏၶာကုိယ္၏ဇီဝျဖစ္စဥ္ကုိ
    တုိးတက္ေကာင္းမြန္ေစ႐ုံသာ မက၊ ပူစီနံရြက္ဟာ Omega-3 Fatty Acids တုိ႔စုေဝးရာ
    အရင္းအျမစ္ျဖစ္လုိ႔ ကင္ဆာေရာဂါေတြကုိ ႀကိဳတင္ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ပူစီနံထဲတြင္
    Phytonutrient (ေခၚ) Perillyl Alchol ပါရွိလုိ႔၊ ကင္ဆာ အဖုအက်ိတ္ ႀကီးထြားလာမႈကုိ
    ေႏွးေကြးေစကာ၊ အထူးသျဖင့္ အဆုတ္၊ အူမႀကီးႏွင့္ အေရျပားကင္ ဆာတုိ႔ကုိ ကာကြယ္
    ေပးႏုိင္တယ္လုိ႔ ေဆးသုေတသီမ်ားက ဆုိပါတယ္။

၂။ ပူစီနံရြက္ဟာ ခႏၶာကုိယ္မွ အဆိပ္အေတာက္မ်ားကုိ ဆီးအျဖစ္ ဖယ္ရွားသုတ္သင္ေပးလုိ႔
    ဆီးရႊင္ေဆးအျဖစ္ အသုံးျပဳႏိုင္ပါတယ္။ အသည္းႏွင့္ သည္းေျခအိတ္တုိ႔ကုိလည္း
    ေကာင္းက်ဳိးျပဳပါတယ္။

၃။ ပူစီနံရြက္ထဲမွာ Anti-Spasmodic, Anti-Fungal ႏွင့္ Rosmarinic Acid (ေခၚ)
    Anti-Inflamma- tory အစြမ္းသတၱိမ်ားပါရွိသျဖင့္ သဘာဝပိုးသတ္ေဆးအျဖစ္
    မႈိပုိးမ်ားကုိေသေစႏုိင္ေသာ အစြမ္းရွိလုိ႔ ပန္းနာရင္က်ပ္ေရာဂါ၊ အေအးမိတုပ္ေကြးႏွင့္
    ေခ်ာင္းဆုိးခၽြဲက်ပ္ေရာဂါမ်ားကုိ သက္သာေစႏုိင္ေၾကာင္း၊ နားတြင္ေရာင္ရမ္းျခင္းႏွင့္
    အနာမ်ားကုိ က်က္ေစႏုိင္ေၾကာင္း အိႏၵိယေဆးပညာရွင္မ်ားက ဆုိပါတယ္။ ထုိအဆုိ
    ျပဳခ်က္ကုိ WHF Foods ႏွင့္ အေနာက္ဗာဂ်ီးနီးယားတကၠသုိလ္တို႔မွလည္း အတည္ျပဳ
    ေထာက္ ခံထားၾကပါတယ္။

၄။ ပူစီနံရြက္ထဲရွိ သဘာဝဓာတုဓာတ္ေပါင္းစုတုိ႔က ခံတြင္းထဲရွိ ဗက္တီးရီးယားပုိးမ်ားကုိ
    ေသေစၿပီး ခံတြင္းေရာဂါအမ်ဳိးမ်ဳိးႏွင့္ ခံတြင္းရနံ႔ဆိုးမ်ားကုိ ေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္။
    တစ္ပတ္လွ်င္ အနည္းဆုံး တစ္ႀကိမ္ (သုိ႔မဟုတ္) ႏွစ္ႀကိမ္ ပူစီနံကုိ မွန္မွန္ဝါးေပး႐ုံျဖင့္
    သြားမ်ားကုိ ျဖဴေဖြးေစ႐ုံသာမက၊ အသက္႐ွဴ လမ္းေၾကာင္းကုိ ပြင့္ေစႏုိင္၏။
    ပူစီနံရြက္ျဖင့္ေဖာ္စပ္ထားေသာ သြားတုိက္ေဆးႏွင့္ ခံတြင္းသန္႔စင္ ေဆးရည္မ်ားကုိ
    လူႀကိဳက္မ်ားေရပန္းစားလ်က္ရွိပါတယ္။

၅။ ပူစီနံရြက္ ၂၀၀ ဂရမ္ကုိ ေရ ၃ လီတာျဖင့္ ေရာစပ္၍အပူခ်ိန္ 37.C တြင္ျပဳတ္ပါ။
    ထုိျပဳတ္ေရကုိ ခပ္ ေႏြးေႏြး အေနအထားတြင္ ေရခ်ဳိးေပးျခင္းျဖင့္ အေၾကာဆဲြျခင္းႏွင့္
    ဒူလာပါဒရက္ေရာဂါေဝဒနာမ်ားကုိ သက္သာလာေစႏုိင္၏။

၆။ ပူစီနံရြက္ထဲတြင္ အမွ်င္ဓာတ္အေျမာက္အျမား ပါရွိသျဖင့္၊ မေကာင္းေသာ
    ကုိလက္စထေရာႏွင့္ LDL ကုိေလွ်ာ့ခ်ေပးၿပီး ေကာင္းေသာကုိလက္စထေရာႏွင့္
    HDL ကုိ ျမႇင့္တင္ေပးလုိ႔ ႏွလုံးေရာဂါကုိ မျဖစ္ေစႏုိင္ပါ။ ဒါ့ျပင္ မဂၢနီစီယမ္ဓာတ္
    ပါရွိလုိ႔ ႏွလုံးခုန္ႏႈန္းကုိ ပုံမွန္ ထိန္းသိမ္းေပးႏုိင္၏။

၇။ ေသြးသန္႔ေစၿပီး ကာမအားကုိ တိုးပြားလာေစပါသည္။

၈။ ပူစီနံရြက္ထဲတြင္ ကယ္လ္စီယမ္ႏွင့္ မဂၢနီစီယမ္တုိ႔ အလုံအေလာက္ပါရွိသျဖင့္
    ကုိယ္ခံစြမ္းအားကုိ တုိးတက္ျမင့္မားေစကာ အ႐ုိးကုိ သန္စြမ္းေစပါတယ္။ မဂၢနီစီယမ္
    အစြမ္းေၾကာင့္ ေသြးထဲရွိ သၾကားပမာဏကုိ ထိန္းညႇိေပးျခင္း၊ ေသြးခုန္ႏႈန္းကုိ ပုံမွန္
    ျဖစ္ေစျခင္း၊ ခႏၶာကုိယ္တစ္သွ်ဴးမ်ားကုိ ျပန္လည္အား ျဖည့္ေပးျခင္း၊ ႂကြက္သားႏွင့္
    အာ႐ုံခံ အဂၤါအဖြဲ႕အစည္းကုိ ေကာင္းစြာ အလုပ္လုပ္ေစျခင္း စသည္ျဖင့္
    ေကာင္းက်ဳိးျပဳပါတယ္။

၉။ ေလခ်ဳပ္ျခင္း၊ အစာမေၾက ရင္ျပည့္ရင္ကယ္ျဖစ္ျခင္း၊ ဝမ္းေဖာဝမ္းေရာင္ျခင္း၊
    ဝမ္းသြားျခင္း၊ ေလထုိး ေလေအာင့္ျခင္းႏွင့္ အစာအဆိပ္သင့္ျခင္းတုိ႔မွ ေပ်ာက္ကင္း
    ေစၿပီး အစာအိမ္၊ အူသိမ္၊ အူမႏွင့္ အူလမ္းေၾကာင္းဆုိင္ရာ ေရာဂါေဝဒနာမ်ားကုိ
    ေကာင္းစြာ ကုသေပးႏုိင္ပါတယ္။ ပူစီနံရြက္ေျခာက္ကုိ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းခတ္၍
    ေသာက္သုံးျခင္းျဖင့္ အစာေခ်စနစ္ကုိ တုိးတက္ေကာင္းမြန္ေစကာ အစာအိမ္နာ
    အမ်ဳိးမ်ဳိးမွ ကာကြယ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။

ပူစီနံရြက္အဆီႏွင့္ က်န္းမာေရး
--------------------------------
၁။ ပူစီနံရြက္မွ ရရွိေသာအဆီသည္ လူကုိလန္းဆန္းတက္ႂကြေစကာ၊ ခြန္အားျဖစ္ေစ၏။
    ထုိ႔ေၾကာင့္ စိတ္ပင္ပန္း ႏြမ္းလ်ျခင္း၊ စိတ္ဖိစီးမႈမ်ားျခင္း၊ စိတ္ဓာတ္က်ျခင္း၊ ေခါင္းတစ္
    ျခမ္းကုိက္ျခင္းႏွင့္ ေခါင္း ကုိက္ေဝဒနာအမ်ဳိးမ်ဳိးတို႔အတြက္ ပူစီနံရြက္အဆီကုိ နားထင္ႏွင့္
    ဇက္ပုိးမ်ားတြင္ ပြတ္လိမ္းေပးျခင္းျဖင့္ ေဝဒနာမ်ား သက္သာေကာင္းမြန္လာေစပါတယ္။

၂။ လည္ေခ်ာင္းနာေရာဂါမ်ားႏွင့္ အသံဝင္၊ အသံကဲြ၊ အသံျပာျခင္းတုိ႔အတြက္ ပူစီနံရြက္
    အဆီ အနည္းငယ္ကုိ ေရေႏြးျဖင့္ေရာစပ္၍ ပလုတ္ (အာလုတ္) က်င္းေပးႏုိင္ပါတယ္။

၃။ ပူစီနံရြက္အဆီ ၅ ဂရမ္ကုိ၊ အရက္ ၉၅ ဂရမ္ျဖင့္ေရာစပ္၍ လိမ္းက်ံေပးျခင္းျဖင့္ ဒူလာ
    ေရာဂါေၾကာင့္ အဆစ္အျမစ္ ေရာင္ရမ္းကုိက္ခဲျခင္းႏွင့္ ကိုယ္လက္ ယားယံျခင္းတုိ႔ကုိ
    လည္း သက္သာလာေစႏုိင္ပါ တယ္။

၄။ ပူစီနံရြက္အဆီကုိ Aroma အျဖစ္ အေရျပားေပၚလိမ္းက်ံ၍ အသာအယာႏွိပ္ေပး႐ုံမွ်ျဖင့္
    ေအးျမေစကာ ေခၽြးထြက္လြန္ျခင္းကုိ သက္သာလာေစႏုိင္ပါတယ္။

၅။ အင္းဆက္ပိုးမႊားမ်ား ကိုက္ခံရပါက ပူစီနံရြက္အဆီကုိ လိမ္းေပးႏုိင္ပါတယ္။

၆။ ႂကြက္တက္ျခင္း၊ အဆစ္လြဲျခင္းတုိ႔ကုိလည္း သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္။

ပူစီနံရြက္ႏွင့္ အသားအေရထိန္းသိမ္းနည္း
-------------------------------------------
    ၎ထူးျခားေသာရနံ႔ႏွင့္ ေကာင္းမြန္ေသာအစြမ္းသတိၱမ်ားေၾကာင့္ ကရင္(မ္)၊
လုိးရွင္း၊ ေခါင္းေလွ်ာ္ရည္၊ မ်က္ႏွာသန္႔စင္ေဆးရည္၊ အလွဆီ၊ ဆပ္ျပာစသည့္ အလွကုန္
ပစၥည္းအမ်ဳိးမ်ဳိးႏွင့္ ေရေမႊးမ်ား ထုတ္လုပ္ေရာင္းခ်လ်က္ ရွိၾကပါတယ္။ ပူစီနံရြက္တြင္
Antibacterial အစြမ္းသတိၱမ်ား ပါရွိျခင္းတုိ႔ေၾကာင့္ မ်က္ႏွာေပၚရွိ ဝက္ၿခံ၊ တင္းတိတ္ႏွင့္
အမည္းစက္မ်ားကုိ သက္သာလာေစႏုိင္ပါတယ္။

    ပူစီနံရြက္ျဖင့္ ေငြကုန္ေၾကးက်မမ်ားဘဲ လြယ္လင့္တကူ
ေအာက္ပါနည္းလမ္းတုိ႔ျဖင့္ အသားအေရထိန္း သိမ္းႏုိင္ပါတယ္။

(၁) သဘာဝ အသားအေရပုိင္ရွင္မ်ားအတြက္ ႀကိတ္ေခ်ထားေသာ ပူစီနံရြက္တစ္ခြက္၊
သုံးခြက္၊ သဘာဝဆား စားပဲြတင္ဇြန္းတစ္ဇြန္းတို႔ကုိ မိမိသုံးေနက် Facial Cleanser ထဲ
ထည့္ေရာေမႊကာ မ်က္ႏွာအႏွံ႔ စက္ဝုိင္းပုံသဏၭာန္ လိမ္းက်ံေပးၿပီးေနာက္ ေရေႏြးေႏြးျဖင့္
သစ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။

(၂) မၾကာခဏ ဝက္ၿခံေပါက္ေသာ အသားအေရပုိင္ရွင္မ်ားသည္ ႀကိတ္ေခ်ထားေသာ
ပူစီနံရြက္ကုိ အုတ္ဂ်ဳံျဖင့္ ေရာနယ္လိမ္းေပးကာ မိနစ္ ၂၀ အၾကာတြင္ ေရေႏြးေႏြးျဖင့္
သန္႔စင္ ေဆးေၾကာေပးႏုိင္ပါ တယ္။

(၃) မ်က္ႏွာေပၚတြင္ အမည္းအစက္ေျပာက္ ရွိသူမ်ားအတြက္ ပူစီနံရြက္ေျခာက္ကုိ
မန္က်ည္းသီးအႏွစ္၊ ေရအနည္းငယ္တုိ႔ျဖင့္ ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ေဖ်ာ္ကာ အမည္းအစက္အေျပာက္
မ်ားေပၚသုိ႔ လိမ္းက်ံေပးႏုိင္ပါတယ္။

(၄) ခႏၶာကုိယ္အသားအေရ ညက္ေညာလုိသူမ်ားသည္ ပူစီနံရြက္ႏွင့္ ဗာဒံေစ့တုိ႔ကုိ
ႀကိတ္ေခ်ကာ ေရေႏြးနည္းနည္းေရာ၍ ရရွိလာေသာအႏွစ္ျဖင့္ တစ္ကိုယ္လုံးကုိ လိမ္းက်ံၿပီး
ေျခာက္သြားေသာအခါ ေရေႏြးျဖင့္ ေရခ်ဳိးသန္႔စင္ေပးႏုိင္ပါတယ္။

(၅) ပူစီနံရြက္ျပဳတ္ျဖင့္ ေရခ်ဳိးေပးျခင္းျဖင့္
အသားအေရေျခာက္ေသြ႕ျခင္းမွ ကင္းေဝးကာ စုိျပည္ လွပလာပါလိမ့္မယ္။

(က) ပူစီနံရြက္အဆီသည္ ကုိယ္ဝန္ေဆာင္မိခင္မ်ား၊
      ႏုိ႔တုိက္မိခင္မ်ားႏွင့္ ရင္ခြင္ပုိက္ကေလးငယ္မ်ား အတြက္ မသင့္ေလ်ာ္ပါ။

(ခ) အဆီကုိ ေသာက္သုံး၍မရပါ။ (External Use အတြက္သာျဖစ္ပါသည္။)

(ဂ) Aroma Oil Cream အျဖစ္ အေရျပားကုိ လိမ္းက်ံရာတြင္ အစက္ ၃၀ ထက္ပုိ၍
     မသုံးသင့္ပါ။

ပူစီနံရြက္သည္ သဘာဝေဆးစြမ္းသတိၱမ်ားစြာ စုေဝးရာအရင္းအျမစ္ျဖစ္ေသာေၾကာင့္
လူသားတုိ႔က်န္းမာေရးကုိ မ်ားစြာ အထာက္အကူျပဳေစပါတယ္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ ဘက္ေပါင္းစုံမွ
ေကာင္းမြန္ေသာ သဘာဝ ေဆးဖက္ဝင္ပူစီနံရြက္ကုိ လက္လႊတ္မခံဘဲ အေလ့အက်င့္ေကာင္း
တစ္ခုလုပ္ယူကာ၊ စားသုံးေပးၾကပါ ရန္တုိက္တြန္းအပ္ပါသည္။

မွီးျငမ္း
Health Benefits of Mint Leaves By Derek and Deepika Sahu, TNN Oct 22,2011.

ေပါက္ေပါက္
ေၾကးမုံသတင္းစာ
ဒီဇင္ဘာလ (၂၉) ရက္၊ ၂၀၁၄ ခုႏွစ္

No comments:

Post a Comment