မဂၤလာပါ... မီဂန္ပရိသတ္ႀကီးအတြက္ က်န္းမာေရးအဓိကထားတဲ့ သုတ၊ ရသ၊ ဟာသနဲ႔ ေကာင္းႏုိးရာရာ ေဆာင္းပါးမ်ားကုိ မီဂန္သုံးစြဲသူတစ္ဦးအေနနဲ႔ ဆက္လက္တင္ဆက္ေပးေနျခင္းျဖစ္ပါေၾကာင္း.... အားလုံး ကုိယ္ေရာစိတ္ပါ က်န္းမာ ခ်မ္းသာ ၾကပါေစ...

Wednesday, February 11, 2015

ခရမ္းခ်ဥ္သီး၏ က်န္းမာေရးအက်ဳိးေက်းဇူးမ်ား


အစြမ္းထက္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး
==============
ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ ဗီတာမင္စီ၊ အမွ်င္ဓာတ္၊ ေဖာလိတ္ဓာတ္၊ ဗီတာမင္ဘီနဲ႔ ပုိတက္စီယမ္
သတၱဳဓာတ္ေတြ ပါရွိပါတယ္။ ဒီလုိ အာဟာရဓာတ္ေတြ ပါရွိတဲ့အျပင္ လူကုိလည္း မဝေစ
ပါဘူး။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး တစ္လုံးမွာ ကယ္လုိရီ ၇၂ ကီလုိဂ်ဴးေလာက္သာ ပါရွိတာေၾကာင့္ပါ။

Antioxidant ပါရွိမႈ
--------------------
ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ Lycopene လုိ႔ေခၚတဲ့ ေရာဂါ တုိက္ဖ်က္တဲ့ ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ပစၥည္း
(Antioxidant) ပါရွိၿပီး ကင္ဆာေရာဂါကုိ ကာကြယ္ ေပးႏုိင္တယ္လုိ႔ ဆုိပါတယ္။
Lycopene ဓာတ္က ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုိ အနီေရာင္ ျဖစ္ေစတဲ့ ဓာတ္ပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး
အေရာင္ရင့္ေလ Lycopene ဓာတ္မ်ားေလပါပဲ။

ေရာဂါတုိက္ဖ်က္မႈ
-------------------
ဆီးအိတ္ကင္ဆာ

ေလ့လာခ်က္ေတြအရ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကေန Lycopene ဓာတ္ အမ်ားဆုံး ရရွိတဲ့ အမ်ဳိးသား
ေတြဟာ ဆီးအိတ္ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ ေလ်ာ့နည္းတာကုိ ေတြ႕ရပါတယ္။ ခရမ္း
ခ်ဥ္သီးေဆာ့စ္ ပါရွိတဲ့ အစာ ဒါမွမဟုတ္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုိ တစ္ပတ္ ႏွစ္ႀကိမ္ေလာက္
စားေပး႐ုံနဲ႔တင္ ဆီးအိတ္ ကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ ၂၅ ရာခုိင္ႏႈန္းထိ ေလ်ာ့က်ႏုိင္တာကုိ
ေတြ႕ရပါတယ္။

ႏွလံုးေရာဂါ

ခရမ္းခ်ဥ္သီး မ်ားမ်ားစားသူေတြဟာ ဆီးအိတ္ကင္ဆာ ေရာဂါလုိပဲ ႏွလုံးေသြးေၾကာက်ဥ္း
ေရာဂါ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ ေလ်ာ့နည္းတာကုိ ေလ့လာရပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ Lycopene ဓာတ္ေတြ
ဟာ အဆုတ္၊ သားအိမ္ေခါင္းနဲ႔ အူလမ္းေၾကာင္း ကင္ဆာေရာဂါေတြ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ
ေလ်ာ့နည္း  ေစတာကုိပါ ေတြ႕ရပါတယ္။

မ်က္စိက်န္းမာေရး

လူ႔မ်က္လံုး တစ္သွ်ဴးႂကြက္သားေတြမွာ ေတြ႕ရတဲ့ Lycopene ဓာတ္မ်ားတာက
အသက္အရြယ္ေၾကာင့္ ျဖစ္ရတဲ့ မ်က္စိတိမ္နဲ႔ တျခားမ်က္စိေရာဂါေတြကို ကာကြယ္ေပး
ႏုိင္တာကို ေလ့လာရပါတယ္။

ေနေရာင္ကာကြယ္မႈ

ေနေရာင္ျခည္ေအာက္မွာ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ရင့္မွည့္လာရတဲ့အခါ ေလာင္ကၽြမ္း
မသြားေအာင္  Lycopene ဓာတ္က ကာကြယ္ေပးရသလုိ လူေတြကုိလည္း
ေနေရာင္ျခည္ဒဏ္မွ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။

ခရမ္းခ်ဥ္သီးဝယ္ရာတြင္

- ခ်က္ခ်င္း ခ်က္ျပဳတ္ စားေသာက္ဖုိ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ဝယ္မယ္ဆုိရင္ အနီေရာင္ရဲရဲကုိ
  ေရြးဝယ္ပါ။ အနီရဲေလေလ Lycopene  ဓာတ္မ်ားေလေလမုိ႔ပါ။ ေပ်ာ့တဲ့ေနရာ မရွိဘဲ 
  ခပ္တင္းတင္းေလး ျဖစ္ေနတဲ့ အလုံးကုိ ေရြးဝယ္ပါ။

- အေရာင္ေဖ်ာ့တဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြဟာ အခန္းတြင္း အပူခ်ိန္မွာ ထားတဲ့အခါ
  သုံးရက္ကေန တစ္ပတ္အတြင္း ရင့္မွည့္ လာတတ္ပါတယ္။

- ခရမ္းခ်ဥ္သီး ေတာင္းလုိက္ ဝယ္မယ္ဆုိရင္လည္း ေတာင္းကုိ ေသခ်ာ ၾကည့္ကာ
  မွည့္လြန္ၿပီး ေပ်ာ့၊ ၿပဲ၊ ကြဲေနတဲ့ အလုံးေတြ ပါမပါ စစ္ပါ။

ခရမ္းခ်ဥ္သီး သိုေလွာင္ျခင္း

- ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွည့္ပါက ေရခဲေသတၱာထဲမွာ ေလးရက္ေလာက္ အထားခံပါတယ္။
  စားခါနီး တစ္နာရီေလာက္ အလုိမွာ ေရခဲေသတၱာထဲက ထုတ္ေပးပါ။

- မမွည့္ေသးတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုိ ေရခဲေသတၱာထဲ မထည့္မိ ပါေစနဲ႔။
  ေနေရာင္ျခည္ တုိက္႐ုိက္မက်တဲ့ အခန္းတြင္း အပူခ်ိန္မွာ ထားေပးပါ။
  တျဖည္းျဖည္းနဲ႔ မွည့္လာၿပီး အရသာ ေကာင္းလာ ပါလိမ့္မယ္။

Did You Know?

- တကယ္ေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ဟင္းသီးဟင္းရြက္ အုပ္စုထဲက မဟုတ္ဘဲ
  သစ္သီးအုပ္စုထဲမွာ ႐ူပေဗဒနည္းအရ အမ်ိဳးအစား သတ္မွတ္ထားပါတယ္။

- ေရွးေခတ္က ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အဆိပ္ရွိအသီးလို႔ သတ္မွတ္ ထားၾကပါတယ္။

- ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေတာင္အေမရိကတုိက္ကေန စတင္ေတြ႕ရွိခဲ့တာပါ။

ေရးသားသူ - ေဒါက္တာႏုျမတ္
by Good Health

(လူကို ေရာဂါတိုးပြားေအာင္ ဖန္တီးေနမယ့္္ ဗိုက္ထဲက ဖရီးရယ္ဒီကယ္
အညစ္ေတြကို ဖယ္ရွားေပးႏိုင္မယ့္ ဗီတာမင္စီဓာတ္ဟာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထဲမွာ
အမ်ားဆံုး ေပ်ာ္ဝင္ေနတတ္ပါမယ္၊ ဗီတာမင္စီဟာ အသီးအရြက္ အေတာ္မ်ားမ်ားမွာ
ပါဝင္ေနေပမယ့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ ထူးျခားတာတခုက Lycopene အျဖစ္
ပါဝင္တာျဖစ္တယ္၊ ကင္ဆာျဖစ္ေစတဲ့ ႏိုက္ထရစ္အက္ဆစ္ေတြကို ဖယ္ရွားေစမယ့္
Pcoumaslic အက္ဆစ္ႏွင့္ Chlorogenic အက္ဆစ္တို႔လည္း ခရမ္းခ်ဥ္သီး
နီနီထဲမွာ ျပည့္ဝစြာတည္ရွိေနပါတယ္)

No comments:

Post a Comment