မဂၤလာပါ... မီဂန္ပရိသတ္ႀကီးအတြက္ က်န္းမာေရးအဓိကထားတဲ့ သုတ၊ ရသ၊ ဟာသနဲ႔ ေကာင္းႏုိးရာရာ ေဆာင္းပါးမ်ားကုိ မီဂန္သုံးစြဲသူတစ္ဦးအေနနဲ႔ ဆက္လက္တင္ဆက္ေပးေနျခင္းျဖစ္ပါေၾကာင္း.... အားလုံး ကုိယ္ေရာစိတ္ပါ က်န္းမာ ခ်မ္းသာ ၾကပါေစ...

Monday, February 9, 2015

COLLAGEN

*** မအို္ခ်င္သူမ်ား …ကိုလာဂ်င္ေဆာင္ထား ***
================================

သင့္အေရျပားေလး အျမဲတမ္းနုပ်ိဳလန္းဆန္းေနဖုိ ့ဆိုရင္ ကိုလာဂ်င္(Collagen)ဆိုတဲ့
ေဝါဟာရကို ရင္းႏွီးကြ်မ္းဝင္ေနဖို ့လို္ပါတယ္။ ကိုလာဂ်င္ဆိုတာ လူသားေတြ၏
dermis(ေခၚ)အေရျပားရဲ ့အလယ္လႊာထဲမွာရွိေနတဲ့ ပရိုတင္း အမွ်င္ဓာတ္တစ္မ်ိဳး
ျဖစ္ကာ၊ အေရျပားရဲ ့ ၇၅ ရာခိုင္ႏႈန္းဟာ ကိုလာဂ်င္ ပဲျဖစ္ပါတယ္။


   အလွအပေဗဒဆိုင္ရာပါရဂူေတြရဲ ့ အဆိုအမိန္ ့အရ၊ ဘဝတစ္ သက္တာမွာ
လူတစ္ေယာက္ရဲ ့အေရျပား အလွပဆံုးအခ်ိန္ဟာ အသက္ ၃၅ ႏွစ္ ဝန္းက်င္လို႔
့ဆိုထားၾကပါတယ္။ ဒါဘာေၾကာင့္ လဲဆိုရင္ လူသားတစ္ဦးရဲ ့ကိုလာဂ်င္ဓာတ္ ထုတ္လုပ္
နိုင္မႈ အထြတ္အထိပ္ဟာ ထိုအသက္အရြယ္ကာလမွာ ျဖစ္ေနလို ့ပါဘဲ။ အသက္ ၃၅ ႏွစ္
ေနာက္ပိုင္းမွစ၍ ကိုလာဂ်င္ထုတ္လုပ္မႈဟာ တျဖည္းျဖည္း မသိမသာ ေလ်ာ့နည္းလာကာ၊
အသက္ ၆၀ ေလာက္ မွာေတာ့ ကိုလာဂ်င္အမွ်င္ေတြ ေတာ္ေတာ္ႀကီး နည္းသြားပါၿပီ။
ဒါေၾကာင့္ ဇရာရဲ ့လကၡဏာမ်ားအျဖစ္ ပါးေရ၊ နားေရေတြ တြန္ ့ လာရပါၿပီ။
တခ်ိဳ ့ကေတာ့ ဓမၼတာ ဇရာမတိုင္ခင္ ေစာေစာ အို႐ုပ္ေပါက္ၾကပါတယ္။
   ဒါကိုေဆးပညာအရ Premature aging(ေခၚ)ဇရာအို ေစာျခင္းလို ့ေခၚပါတယ္။
ေနေလာင္ျခင္း၊ စိတ္ဖိစီးမႈမ်ားျခင္း၊ အိပ္ေရးမဝျခင္း၊ အေညာင္းထိုင္ျခင္း၊ ေရေသာက္
နည္းျခင္း၊ ဆီ ေၾကာ္မုန္႔မ်ားစားျခင္း၊ ေဆးလိပ္ ႏွင့္ အရက္ေသစာ ေသာက္ျခင္းတို္႔က
ကိုလာဂ်င္ ထိခိုက္ပ်က္စီးေစတဲ့ အေၾကာင္းမ်ားပါဘဲ။ ကိုလာဂ်င္ေလ်ာ့ပါးလာ၍
ဇရာအိုေစာျခင္းအတြက္ ေဖာ္ျပပါအေၾကာင္းမ်ားကို ဆင္ျခင္ကာ ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္ျခင္း၊
ဗီတာမင္ေအ၊ ဗီတာမင္စီ၊ ဗီတာမင္အီးတို ့မွီဝဲေသာက္သံုးျခင္း၊ ကိုလာဂ်င္(သို႔မဟုတ္)
Tretinon(ေခၚ)ကိုလာဂ်င္အားေပးပစၥည္း(သို ့မဟုတ္) ဗီတာမင္စီ(သိုမဟုတ္) ဗီတာမင္
အီး စသည္ျဖင့္ပါတဲ့ အလွျပင္ပစၥည္းမ်ား သံုးစြဲျခင္းတို ့ျဖင့္ ကာကြယ္ထားသင့္ပါတယ္။
  ေအာက္ ေဖာ္ျပပါ အစားအစာေလးမ်ားက ကိုလာဂ်င္ထုတ္လုပ္နိုင္မႈကို အားျဖည့္ေပး
နိုင္တာေၾကာင့္ မအိုခ်င္သူမ်ားအတြက္ သတင္း ေကာင္းပါးလိုက္ရပါတယ္။

(၁) ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ စေတာ္ဘယ္ရီသီး၊ သၾကားမုန္လာဥ (ေခၚ) မုန္လာဥနီအလံုး (ေခၚ)
Beet Root စတဲ့ အနီေရာင္ ဟင္းသီးဟင္း ရြက္ေတြထဲမွာ ေနေလာင္၍ အသားအေရ
ပ်က္စီးျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးနိုင္တဲ့ lycopene ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ ပစၥည္းမ်ားပါရွိတဲ့အျပင္၊
ကိုလာဂ်င္ပမာဏကို တိုးပြားေစနိုင္ပါတယ္။
(ေဒသထြက္ သၾကားမုန္လာဥ(ေခၚ) မုန္လာဥနီအလံုးေတြကို ရွမ္းျပည္ေတာင္ပိုင္းမွာ
ရရွိနိုင္သလို၊ City Mart ဆိုင္ၾကီးမ်ားရဲ႕ စားဖိုေဆာင္သံုး ဟင္းသီးဟင္းရြက္ အေရာင္း
ေကာင္တာမ်ားမွာလည္း ဝယ္ယူရ ရွိနိုင္ပါတယ္။)

(၂) ဟင္းႏုနယ္၊ ကို္က္လံ၊ ေထာပတ္သီး စတဲ့ အစိမ္းရင့္ေရာင္ ဟင္းရြက္ႏွင့္ သစ္သီးဝလံ
ေတြမွာ sulfur ဓာတ္ၾကြယ္၀စြာပါရွိေန ပါတယ္။ ၄င္းဓာတ္မ်ားက ကိုလာဂ်င္ပရိုတင္းကို
တိုးျမွင့္စြာထုတ္လုပ္ေစပါတယ္။

(၃) လိေမၼာ္သီး၊ မုန္လာဥနီ(ေခၚ)ခါၾကက္ဥ၊ အဝါေရာင္ကန္စြန္းဥ၊ အဝါေရာင္ေျပာင္းဖူး၊
အာလူး စတဲ့ လိေမၼာ္ဝါေရာင္ျခယ္ သစ္သီးဝလံမ်ားမွာ ဗီတာမင္ေအ ေပါေပါမ်ားမ်ား
ပါရွိတာေၾကာင့္၊ အသားအေရအတြက္ ကိုလာဂ်င္ပရိုတင္းကို သိုေလွာင္သိမ္းဆည္း
ေပးထားနိုင္ပါတယ္။

(၄) အနက္ေရာင္ ဘလူးဘယ္ရီ၊ အနီေရာင္ ရက္စ္ဘယ္ရီ စတဲ့ ဘယ္ရီသီးမ်ားမွာပါရွိတဲ့
သဘာဝဓာတ္တိုးဆန္ ့က်င္ပစၥည္းမ်ား က ကိုလာဂ်င္ပမာဏကို တိုးျမွင့္ေပးနိုင္ပါတယ္။
(ထို နိုင္ငံျခားျဖစ္ ဘယ္ရီသီးမ်ားကို City Mart ဆိုင္ၾကီးမ်ား ရဲ ့ သစ္သီး၀လံ အေရာင္း
ေကာင္တာမ်ားမွာ ဝယ္ယူရရွိနိုင္ပါတယ္။)

(၅) သံပုရာသီး၊ သံပရိုသီး၊ ဂရိတ္ဖရု စတဲ့ အခ်ဥ္သီးမ်ားမွာ* amino၃အက္ဆစ္ေတြ
ပါရွိေနၾကၿပီး၊ ၄င္းအက္ဆစ္ဓာတ္ေတြက ကိုလာဂ်င္အျဖစ္ ေျပာင္းလဲပစ္နိုင္တာေၾကာင့္
အသားအေရကို ၾကည္လင္ေစရံုသာမက တင္းရင္းလာေစနိုင္ပါတယ္။

(၆) ပဲပိစပ္(ေခၚ)ပဲပုပ္ ႏွင့္ ၄င္းျဖင့္လုပ္ထားေသာ တို ့ဟူး၊ ပဲနို ့ရည္တို႔မွာ
genistein(ေခၚ)အပင္မွရရွိတဲ့ စြမ္းအားျပည့္ သဘာဝ ဟိုမုန္းဓာတ္ေတြ ပါရွိေနပါတယ္။
ထိုဓာတ္က ကိုလာဂ်င္ အေျမာက္အမ်ား ထုတ္လုပ္မႈကို အားေပးပါတယ္။

(၇) Green Tea (ေခၚ) လၻက္ရြက္ အစိမ္းမ်ားက အေရျပားရဲ႕ ကိုလာဂ်င္ပရိုတင္း
တည္ေဆာက္မႈကိူ အထူးအားေပးတာေၾကာင့္၊ အရြယ္တင္နုပ်ိဳေစဖို ့လၻက္ရည္ၾကမ္း
ေသာက္ေပးသင့္ပါတယ္။

(၈) ပ႐ိုတင္းဓာတ္ၾကြယ္ဝေသာ ၾကက္ဥ၊ ငံုးဥမ်ားက ကိုလာဂ်င္ထုတ္လုပ္မႈကို
ေကာင္းက်ိဳးျပဳသလို၊ ဗီတာမင္ ႏွင့္ သတၱဳဓာတ္ မ်ားၾကြယ္ဝတဲ့ ပင္လယ္စာ
ကမာေကာင္မ်ားကလည္း ကိုလာဂ်င္ကို ေကာင္းစြာ တည္ေဆာက္ေပးႏုိင္ပါတယ္။

(၉) အိုမီဂါ-၃ ဖက္ဆီးအက္ဆစ္မ်ားက ကိုလာဂ်င္ထုတ္လုပ္မႈကို
စြမ္းအားျဖည့္ေပးနိုင္တာေၾကာင့္ ၄င္းအက္ဆစ္ဓာတ္ၾကြယ္ဝစြာ ပါရွိတဲ့
ဆယ္လ္မြန္ငါး၊ ပင္လယ္ငါးၾကီးမ်ား၊ ငါးၾကီးဆီ တို ့အျပင္ ဗာဒံေစ့၊ သီဟုိေစ့
စတဲ့ အေစ့အဆံတို္႔ကို စားေပးသင့္ပါတယ္။

(၁၀) *ၾကက္သြန္ျဖဴထဲမွာ ပါရွိတဲ့ sulfur ဓာတ္က ခႏၶာကိုယ္၏ ကိုလာဂ်င္
အပ်က္အဆီးမ်ားကို အသစ္တဖန္ ျပန္လည္ေကာင္း မြန္ေအာင္ တည္ေဆာက္ေပးနိုင္
ပါတယ္။ ထို ့နည္းတူ သခြားသီးလတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ထဲမွာလည္း sulfur ဓာတ္ေတြ
ျမင့္မားစြာ ပါရွိေနတာေၾကာင့္ ကိုလာဂ်င္ထုတ္လုပ္မႈအတြက္ တန္ဖိုးနည္းသခြားသီး
ေလးမ်ားကို ေမ့မထားသင့္ပါဘူး။

အလွအပျမတ္နိုးသူတိုင္း လွသထက္ပို၍လွနိုင္ၾကပါေစရွင္။
(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္...ေရးသားမွ်ေဝသည္)

No comments:

Post a Comment