FREE RADICAL
(ခႏၶာကိုယ္ဟာ အစာေတြကို ေခ်ဖ်က္လိုက္တဲ့အခါ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ ဆိုတဲ့ ေမာ္လီက်ဴး
ေတြကို ထုတ္ပါတယ္။ စီးကရက္မီးခိုးနဲ႔ တျခား ဓာတ္ေရာင္ျခည္ေတြဟာလည္း ခႏၶာကိုယ္
ထဲမွာ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေတြကို ထြက္ေစပါတယ္။ အခ်ိန္ၾကာလာတဲ့အခါမွာ ဖရီးရယ္ဒီကယ္
ေတြရဲ႕ ထိခိုက္မႈေၾကာင့္ ကူးစက္ပိုးဝင္တဲ့ အေျခအေန၊ ကင္ဆာေရာဂါ၊ ေရာင္ရမ္းမႈနဲ႔
ႏွလံုးေရာဂါ စတာေတြကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္လို႔ေခၚတဲ့ ဓာတ္တိုး
ဆန္႔က်င္ ပစၥည္းေတြဟာ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေတြကို ေခ်ဖ်က္ႏိုင္တာေၾကာင့္ က်န္းမာဖို႔အတြက္
အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္က အေရးပါေနပါတယ္။ ပန္းသီး၊ သလဲသီး၊ ဆီး(ဇီး)သီးစတဲ့ သစ္သီး
ေတြနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြထဲမွာ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ေတြ မ်ားစြာ ပါဝင္ေနပါတယ္။)
-----------------------------------------------------------------------------------
Free Radical လုိ႔ေခၚတဲ့ ဓာတ္စုလြတ္ေတြဟာ ခႏၶာကုိယ္ကုိ ဒုကၡအေပးႏုိင္ဆုံး
အဆိပ္အပုပ္ျဖစ္တယ္။ ခႏၶာကုိယ္တြင္း ဓာတ္ျပဳတုန္႔ျပန္မႈေၾကာင့္ ေပၚေပါက္လာတဲ့
အရာပါ။ ကုိယ္တြင္းမွာ မျပတ္ျဖစ္ေပၚေနၿပီး ဇီဝကမၼႏွင့္ ေရာဂါျဖစ္စဥ္ မ်ဳိးစုံအေပၚ
မနားတမ္း ဝင္ေရာက္စြက္ဖက္ေနတယ္။ ခႏၶာကုိယ္ရဲ႕ အုိမင္းရင့္ေရာ္မႈျဖစ္စဥ္၊ အင္ဇုိင္း
မ်ားစြာရဲ႕ တုန္႔ျပန္သက္ေရာက္မႈ၊ ေဆးဝါးႏွင့္ အဆိပ္အပုပ္မ်ားရဲ႕ သက္ေရာက္မႈေတြ
မွာလည္း အေရးပါေနပါတယ္။ ခႏၶာကုိယ္တြင္းက ပ႐ုိတင္း၊ အဆီ၊ DNA, RNA ေတြကုိ
ဖ်က္ဆီးပစ္ႏုိင္တယ္။ ယင္းအျပင္ ဆဲလ္မ်ားကုိ ကင္ဆာျဖစ္ေစျခင္း (သုိ႔) ဆဲလ္မ်ား
ပ်က္စီး ေသဆုံးျခင္းအထိ ျဖစ္ေစတယ္။
ဒီလုိဆုိေပမယ့္ ပမာဏသင့္တင့္တဲ့ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေတာ့ ရွိဖုိ႔လုိပါတယ္။
ခႏၶာကုိယ္ကုိ ေရာဂါပုိး၊ ဗုိင္းရပ္စ္ ဒါမွမဟုတ္ ျပင္ပက ဝင္ေရာက္လာတဲ့ ဓာတုပစၥည္း
ေတြရဲ႕ ဒဏ္မွ ကာကြယ္ေပးႏုိင္လုိ႔ပါပဲ။
ဓာတ္စုလြတ္ကုိ ရွင္းထုတ္ဖုိ႔အတြက္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ မ်ားမ်ားစားေပးႏုိင္တယ္။
ဥပမာ - ဟင္းႏုနယ္ (Spinach)၊ ဂ်ဴးၿမိတ္၊ ေရႊဖ႐ုံသီး၊ ၾကက္သြန္၊ ဟင္းစားင႐ုပ္ပြ၊ ခရမ္း
ခ်ဥ္သီး၊ ပန္းမုန္လာ၊ ခါဂ်က္ဥ၊ တ႐ုတ္နံနံ (Celery)မ်ား စားေပးႏုိင္တယ္။
သစ္ၾကားသီး၊ ေျမပဲ၊ သီဟုိေစ႔ စတဲ့ အခြံမာသီးရဲ႕ အေစ႔အဆန္မ်ားကုိ မ်ားမ်ား
စားေပးႏုိင္တယ္။ ယင္းအျပင္ လုံးတီးဆန္ခ်က္ ထမင္းႏွင့္ လတ္ဆတ္တဲ့ ငါးဟင္းရည္
မ်ားဟာလည္း ဓာတ္စုလြတ္ ရွင္းထုတ္ေရးအတြက္ အားေပးပါတယ္။
မင္းစံအိမ္၏ ကုိယ္တြင္းကအဆိပ္အပုပ္ရွင္းထုတ္ပါ စာအုပ္မွ
(ခႏၶာကိုယ္ဟာ အစာေတြကို ေခ်ဖ်က္လိုက္တဲ့အခါ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ ဆိုတဲ့ ေမာ္လီက်ဴး
ေတြကို ထုတ္ပါတယ္။ စီးကရက္မီးခိုးနဲ႔ တျခား ဓာတ္ေရာင္ျခည္ေတြဟာလည္း ခႏၶာကိုယ္
ထဲမွာ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေတြကို ထြက္ေစပါတယ္။ အခ်ိန္ၾကာလာတဲ့အခါမွာ ဖရီးရယ္ဒီကယ္
ေတြရဲ႕ ထိခိုက္မႈေၾကာင့္ ကူးစက္ပိုးဝင္တဲ့ အေျခအေန၊ ကင္ဆာေရာဂါ၊ ေရာင္ရမ္းမႈနဲ႔
ႏွလံုးေရာဂါ စတာေတြကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္လို႔ေခၚတဲ့ ဓာတ္တိုး
ဆန္႔က်င္ ပစၥည္းေတြဟာ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေတြကို ေခ်ဖ်က္ႏိုင္တာေၾကာင့္ က်န္းမာဖို႔အတြက္
အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္က အေရးပါေနပါတယ္။ ပန္းသီး၊ သလဲသီး၊ ဆီး(ဇီး)သီးစတဲ့ သစ္သီး
ေတြနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြထဲမွာ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ေတြ မ်ားစြာ ပါဝင္ေနပါတယ္။)
-----------------------------------------------------------------------------------
Free Radical လုိ႔ေခၚတဲ့ ဓာတ္စုလြတ္ေတြဟာ ခႏၶာကုိယ္ကုိ ဒုကၡအေပးႏုိင္ဆုံး
အဆိပ္အပုပ္ျဖစ္တယ္။ ခႏၶာကုိယ္တြင္း ဓာတ္ျပဳတုန္႔ျပန္မႈေၾကာင့္ ေပၚေပါက္လာတဲ့
အရာပါ။ ကုိယ္တြင္းမွာ မျပတ္ျဖစ္ေပၚေနၿပီး ဇီဝကမၼႏွင့္ ေရာဂါျဖစ္စဥ္ မ်ဳိးစုံအေပၚ
မနားတမ္း ဝင္ေရာက္စြက္ဖက္ေနတယ္။ ခႏၶာကုိယ္ရဲ႕ အုိမင္းရင့္ေရာ္မႈျဖစ္စဥ္၊ အင္ဇုိင္း
မ်ားစြာရဲ႕ တုန္႔ျပန္သက္ေရာက္မႈ၊ ေဆးဝါးႏွင့္ အဆိပ္အပုပ္မ်ားရဲ႕ သက္ေရာက္မႈေတြ
မွာလည္း အေရးပါေနပါတယ္။ ခႏၶာကုိယ္တြင္းက ပ႐ုိတင္း၊ အဆီ၊ DNA, RNA ေတြကုိ
ဖ်က္ဆီးပစ္ႏုိင္တယ္။ ယင္းအျပင္ ဆဲလ္မ်ားကုိ ကင္ဆာျဖစ္ေစျခင္း (သုိ႔) ဆဲလ္မ်ား
ပ်က္စီး ေသဆုံးျခင္းအထိ ျဖစ္ေစတယ္။
ဒီလုိဆုိေပမယ့္ ပမာဏသင့္တင့္တဲ့ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေတာ့ ရွိဖုိ႔လုိပါတယ္။
ခႏၶာကုိယ္ကုိ ေရာဂါပုိး၊ ဗုိင္းရပ္စ္ ဒါမွမဟုတ္ ျပင္ပက ဝင္ေရာက္လာတဲ့ ဓာတုပစၥည္း
ေတြရဲ႕ ဒဏ္မွ ကာကြယ္ေပးႏုိင္လုိ႔ပါပဲ။
ဓာတ္စုလြတ္ကုိ ရွင္းထုတ္ဖုိ႔အတြက္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ မ်ားမ်ားစားေပးႏုိင္တယ္။
ဥပမာ - ဟင္းႏုနယ္ (Spinach)၊ ဂ်ဴးၿမိတ္၊ ေရႊဖ႐ုံသီး၊ ၾကက္သြန္၊ ဟင္းစားင႐ုပ္ပြ၊ ခရမ္း
ခ်ဥ္သီး၊ ပန္းမုန္လာ၊ ခါဂ်က္ဥ၊ တ႐ုတ္နံနံ (Celery)မ်ား စားေပးႏုိင္တယ္။
သစ္ၾကားသီး၊ ေျမပဲ၊ သီဟုိေစ႔ စတဲ့ အခြံမာသီးရဲ႕ အေစ႔အဆန္မ်ားကုိ မ်ားမ်ား
စားေပးႏုိင္တယ္။ ယင္းအျပင္ လုံးတီးဆန္ခ်က္ ထမင္းႏွင့္ လတ္ဆတ္တဲ့ ငါးဟင္းရည္
မ်ားဟာလည္း ဓာတ္စုလြတ္ ရွင္းထုတ္ေရးအတြက္ အားေပးပါတယ္။
မင္းစံအိမ္၏ ကုိယ္တြင္းကအဆိပ္အပုပ္ရွင္းထုတ္ပါ စာအုပ္မွ
No comments:
Post a Comment