မက္မန္းစိမ္း ( Green Plum )
အက္စစ္ႏွင့္ အယ္ကာလီတုိ႔ကုိ ညီမွ်ေနေအာင္ ထိန္းညွိေပးႏုိင္တယ္။
မက္မန္းစိမ္းဟာ အရသာခ်ဥ္ေပမယ့္ ၎ထဲမွာ အယ္ကာလီႏြယ္တဲ့ သတၱဳဓာတ္မ်ားက
အက္စစ္ႏြယ္တဲ့ သတၱဳဓာတ္မ်ားထက္ ပုိမ်ားတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေသြးရည္ရဲ႕ အက္စစ္ဓာတ္
ကုိ ေလ်ာ့နည္းေစၿပီး အယ္ကာလီေပ်ာ့ အေနအထား ျဖစ္ေစတယ္။ အက်ဳိးဆက္အားျဖင့္
ပင္ပန္းႏြမ္းလ်မႈ ပေပ်ာက္ေစျခင္း၊ ကာယ ဥာဏစြမ္းအားကုိ ပြားေစျခင္းေတြျဖစ္ေစတယ္။
မက္မန္းစိမ္းမွာ စီထရစ္အက္စစ္ (Citric acid) အေျမာက္အမ်ား ပါဝင္တယ္။
၎ဟာ ထ ႐ုိင္ဟုိက္ဒရစ္အက္စစ္ (Trihydric acid)ကုိ ထြက္ေပၚေနေအာင္ ေစ့ေဆာ္
ေပးရာမွ လက္တစ္အက္စစ္ႏွင့္ ကုတ္ကင္း ဂလူကုိနစ္အက္စစ္ (Coking gluconic acid)
မ်ားလုိ လူကုိ ပင္ပန္းႏြမ္းလ်ေစတဲ့ ဓာတ္မ်ားကုိ ခႏၶာကုိယ္ျပင္ပဆီ စြန္႔ထုတ္ေပးတယ္။
လူရဲ႕ ကာယ ဥာဏစြမ္းအားကုိ ျပန္ျမင့္တက္လာေစျခင္းျဖစ္တယ္။
ဒါ႔အျပင္ မက္မန္းစိမ္းမွာ အသည္းရဲ႕ အဆိပ္အပုပ္ ရွင္းထုတ္အားကိုလည္း
တုိျမွင့္ေပးႏုိင္စြမ္း ရွိပါေသးတယ္။
လူ႔ခႏၶာကုိယ္ဟာ ပင္ကုိအရေတာ့ ဇီဝဝတၳဳမ်ား မွ်တေနတဲ့ အေနအထားမ်ဳိးပါ။
သုိ႔ေသာ္ ကုိယ္တြင္း ကုိယ္ျပင္ ပတ္ဝန္းက်င္ရဲ႕ ေျပာင္းလဲမႈ ညစ္ညမ္းမႈကုိလုိက္ၿပီး
အေရျပားမွာ ထိခုိက္မႈ ေပၚႏုိင္တယ္။ ေလထုထဲက ဖုန္မႈန္႔၊ ေမာ္ေတာ္ကား အိတ္ေဇာ
ပုိက္က မီးခုိးႏွင့္ ေရာဂါမ်ဳိးစုံတုိ႔ဟာ အေရျပားရဲ႕ အေပၚယံအဆီလႊာမွာ ကပ္ၿငိတတ္ၿပီး
ေမႊးက်င္းဝေတြကုိလည္း လာပိတ္ဆုိ႔တတ္တယ္။
ခရမ္းလြန္ေရာင္ျခည္ အားျပင္းလာတာနဲ႔အမွ် အေရျပားရဲ႕ ၾကြကန္အားကုိ
ေလ်ာ့ေစတယ္။ ေရဓာတ္ လက္ခံသုိေလွာင္ရာ တစ္သွ်ဴးမ်ား ႐ႈံ႕တြေျခာက္ကပ္လာလုိ႔
ေစာစီးစြာ အုိမင္းရတတ္တယ္။
အေရျပား ထိန္းသိမ္းသန္႔ရွင္းမႈအားနည္းလွ်င္ အလွကုန္ပစၥည္းက ဓာတ္ၾကြင္း
ဓာတ္က်န္မ်ားဟာ အေရျပားကုိ ထိပါးၿပီး အေမႊးက်င္းဝမ်ားကုိ ပိတ္ဆုိ႔တတ္တယ္။
အေနအထုိင္ အစားအေသာက္ စနစ္မက်ျခင္း၊ လုပ္ငန္းဖိစီးမႈႀကီးျခင္းႏွင့္
စိတ္အေျပာင္းအလဲ ျမန္ဆန္ျခင္း စတဲ့ အေၾကာင္းအခ်က္မ်ားဟာ ကုိယ္တြင္း ျပန္ရည္
စိမ့္ထြက္မႈကုိ ကေမာက္ကမျဖစ္ေစၿပီး ကုိယ္တြင္း ဇီဝျဖစ္စဥ္မ်ားကုိ ထိခုိက္ရာမွ
ေပၚေပါက္တဲ့ အဆိပ္အပုပ္မ်ားစြာကုိ အေရျပားရဲ႕ေအာက္လႊာမွာ စုေနေစတတ္ပါတယ္။
အထက္ေဖာ္ျပပါ အေနအထား အေၾကာင္းအခ်က္ဟာ လူ႔ခႏၶာကုိယ္ရဲ႕
သဘာဝအေလ်ာက္ ညီညြတ္မွ်တေနမႈကုိ ပ်က္ျပားေစတယ္။ အဆိပ္အပုပ္ေတြ ေပၚေစ
တယ္။ အဆိပ္အပုပ္ေတြ မ်ားလာတာနဲ႔အမွ် အေမြးက်င္းဝ ပိတ္္ဆုိ႔တာေတြျဖစ္လာတယ္။
ဒီေတာ့ အျခားထြက္လမ္းရွာတဲ့ အက်ဳိးဆက္အေနျဖင့္ အေရျပားအေပၚလႊာ နီျမန္း
ေရာင္ရမ္းတာ၊ နာက်င္တာ၊ အေရျပား ၾကမ္းရွ၊ မြဲေျခာက္၊ ဝါညစ္တာေတြ ျဖစ္လာျခင္း
ပါပဲ။ ဒါေၾကာင့္ အေရျပားကေန အဆိပ္အပုပ္ ရွင္းထုတ္မႈကုိလဲ မေပါ႔ဆဘဲ အေလးထား
ဘုိ႔ လုိပါတယ္။
အက္စစ္ႏွင့္ အယ္ကာလီတုိ႔ကုိ ညီမွ်ေနေအာင္ ထိန္းညွိေပးႏုိင္တယ္။
မက္မန္းစိမ္းဟာ အရသာခ်ဥ္ေပမယ့္ ၎ထဲမွာ အယ္ကာလီႏြယ္တဲ့ သတၱဳဓာတ္မ်ားက
အက္စစ္ႏြယ္တဲ့ သတၱဳဓာတ္မ်ားထက္ ပုိမ်ားတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေသြးရည္ရဲ႕ အက္စစ္ဓာတ္
ကုိ ေလ်ာ့နည္းေစၿပီး အယ္ကာလီေပ်ာ့ အေနအထား ျဖစ္ေစတယ္။ အက်ဳိးဆက္အားျဖင့္
ပင္ပန္းႏြမ္းလ်မႈ ပေပ်ာက္ေစျခင္း၊ ကာယ ဥာဏစြမ္းအားကုိ ပြားေစျခင္းေတြျဖစ္ေစတယ္။
မက္မန္းစိမ္းမွာ စီထရစ္အက္စစ္ (Citric acid) အေျမာက္အမ်ား ပါဝင္တယ္။
၎ဟာ ထ ႐ုိင္ဟုိက္ဒရစ္အက္စစ္ (Trihydric acid)ကုိ ထြက္ေပၚေနေအာင္ ေစ့ေဆာ္
ေပးရာမွ လက္တစ္အက္စစ္ႏွင့္ ကုတ္ကင္း ဂလူကုိနစ္အက္စစ္ (Coking gluconic acid)
မ်ားလုိ လူကုိ ပင္ပန္းႏြမ္းလ်ေစတဲ့ ဓာတ္မ်ားကုိ ခႏၶာကုိယ္ျပင္ပဆီ စြန္႔ထုတ္ေပးတယ္။
လူရဲ႕ ကာယ ဥာဏစြမ္းအားကုိ ျပန္ျမင့္တက္လာေစျခင္းျဖစ္တယ္။
ဒါ႔အျပင္ မက္မန္းစိမ္းမွာ အသည္းရဲ႕ အဆိပ္အပုပ္ ရွင္းထုတ္အားကိုလည္း
တုိျမွင့္ေပးႏုိင္စြမ္း ရွိပါေသးတယ္။
လူ႔ခႏၶာကုိယ္ဟာ ပင္ကုိအရေတာ့ ဇီဝဝတၳဳမ်ား မွ်တေနတဲ့ အေနအထားမ်ဳိးပါ။
သုိ႔ေသာ္ ကုိယ္တြင္း ကုိယ္ျပင္ ပတ္ဝန္းက်င္ရဲ႕ ေျပာင္းလဲမႈ ညစ္ညမ္းမႈကုိလုိက္ၿပီး
အေရျပားမွာ ထိခုိက္မႈ ေပၚႏုိင္တယ္။ ေလထုထဲက ဖုန္မႈန္႔၊ ေမာ္ေတာ္ကား အိတ္ေဇာ
ပုိက္က မီးခုိးႏွင့္ ေရာဂါမ်ဳိးစုံတုိ႔ဟာ အေရျပားရဲ႕ အေပၚယံအဆီလႊာမွာ ကပ္ၿငိတတ္ၿပီး
ေမႊးက်င္းဝေတြကုိလည္း လာပိတ္ဆုိ႔တတ္တယ္။
ခရမ္းလြန္ေရာင္ျခည္ အားျပင္းလာတာနဲ႔အမွ် အေရျပားရဲ႕ ၾကြကန္အားကုိ
ေလ်ာ့ေစတယ္။ ေရဓာတ္ လက္ခံသုိေလွာင္ရာ တစ္သွ်ဴးမ်ား ႐ႈံ႕တြေျခာက္ကပ္လာလုိ႔
ေစာစီးစြာ အုိမင္းရတတ္တယ္။
အေရျပား ထိန္းသိမ္းသန္႔ရွင္းမႈအားနည္းလွ်င္ အလွကုန္ပစၥည္းက ဓာတ္ၾကြင္း
ဓာတ္က်န္မ်ားဟာ အေရျပားကုိ ထိပါးၿပီး အေမႊးက်င္းဝမ်ားကုိ ပိတ္ဆုိ႔တတ္တယ္။
အေနအထုိင္ အစားအေသာက္ စနစ္မက်ျခင္း၊ လုပ္ငန္းဖိစီးမႈႀကီးျခင္းႏွင့္
စိတ္အေျပာင္းအလဲ ျမန္ဆန္ျခင္း စတဲ့ အေၾကာင္းအခ်က္မ်ားဟာ ကုိယ္တြင္း ျပန္ရည္
စိမ့္ထြက္မႈကုိ ကေမာက္ကမျဖစ္ေစၿပီး ကုိယ္တြင္း ဇီဝျဖစ္စဥ္မ်ားကုိ ထိခုိက္ရာမွ
ေပၚေပါက္တဲ့ အဆိပ္အပုပ္မ်ားစြာကုိ အေရျပားရဲ႕ေအာက္လႊာမွာ စုေနေစတတ္ပါတယ္။
အထက္ေဖာ္ျပပါ အေနအထား အေၾကာင္းအခ်က္ဟာ လူ႔ခႏၶာကုိယ္ရဲ႕
သဘာဝအေလ်ာက္ ညီညြတ္မွ်တေနမႈကုိ ပ်က္ျပားေစတယ္။ အဆိပ္အပုပ္ေတြ ေပၚေစ
တယ္။ အဆိပ္အပုပ္ေတြ မ်ားလာတာနဲ႔အမွ် အေမြးက်င္းဝ ပိတ္္ဆုိ႔တာေတြျဖစ္လာတယ္။
ဒီေတာ့ အျခားထြက္လမ္းရွာတဲ့ အက်ဳိးဆက္အေနျဖင့္ အေရျပားအေပၚလႊာ နီျမန္း
ေရာင္ရမ္းတာ၊ နာက်င္တာ၊ အေရျပား ၾကမ္းရွ၊ မြဲေျခာက္၊ ဝါညစ္တာေတြ ျဖစ္လာျခင္း
ပါပဲ။ ဒါေၾကာင့္ အေရျပားကေန အဆိပ္အပုပ္ ရွင္းထုတ္မႈကုိလဲ မေပါ႔ဆဘဲ အေလးထား
ဘုိ႔ လုိပါတယ္။
No comments:
Post a Comment