မဂၤလာပါ... မီဂန္ပရိသတ္ႀကီးအတြက္ က်န္းမာေရးအဓိကထားတဲ့ သုတ၊ ရသ၊ ဟာသနဲ႔ ေကာင္းႏုိးရာရာ ေဆာင္းပါးမ်ားကုိ မီဂန္သုံးစြဲသူတစ္ဦးအေနနဲ႔ ဆက္လက္တင္ဆက္ေပးေနျခင္းျဖစ္ပါေၾကာင္း.... အားလုံး ကုိယ္ေရာစိတ္ပါ က်န္းမာ ခ်မ္းသာ ၾကပါေစ...

Sunday, February 8, 2015

ဂရိတ္ဖ႐ုသီးႏွင့္ က်န္းမာေရး

ဂရိတ္ဖ႐ုသီး


   ဗီတာမင္စီနဲ႔ လိုင္ကုိပင္းတို႔ မ်ားစြာပါဝင္တဲ့ ဂရိတ္ဖ႐ုသီးဟာ ဝိတ္ေလွ်ာ့ေနသူတုိ႔
အႏွစ္သက္ဆံုး အစာပါ။ ဂရိတ္ဖ႐ုသီးကုိ မစားခင္ ႏွစ္စကၠန္႔ေလာက္ အနံ႔ရွဴလိုက္႐ံုနဲ႔


ကုိယ္အေလးခ်ိန္ကုိ သိသိသာသာ ေလ်ာ့က်ေစလို႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ဂရိတ္ဖ႐ုအဆီအနံ႔ကုိ
၁၅ မိနစ္ျခား တစ္ႀကိမ္ရွဴရႈိုက္တဲ့ ၾကြက္ေတြဟာ အစာ စားခ်င္စိတ္နဲ႔ ကုိယ္အေလးခ်ိန္
ေလ်ာ့နည္းသြားေၾကာင္း အိုဆာကာတကၠသိုလ္ရဲ႕ ေလ့လာသူေတြက ဆုိပါတယ္။
   ဂရိတ္ဖ႐ုအနံ႔ဟာ အသည္းအင္ဇုိင္းေတြနဲ႔ ဆက္စပ္ေနတာေၾကာင့္ ျဖစ္ႏုိင္ေၾကာင္း
ေလ့လာသူေတြက ယံုၾကည္ၾကပါတယ္။

(ဇြန္)
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

ဂရိတ္ဖ႐ုသီး
=======
    ဂရိတ္ဖ႐ုသီးမွာ ေဖာလိတ္ပါဝင္မႈမ်ားတာေၾကာင့္ ေလျဖတ္ႏိုင္တဲ့ အႏၲရာယ္ကို
သိသိသာသာ ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ သင္ဟာ ေဆးဝါးေသာက္သံုးေနရရင္
ေတာ့ သတိထားပါ။ ဂရိတ္ဖ႐ုသီးနဲ႔ ဂရိတ္ဖ႐ုေဖ်ာ္ရည္ဟာ ေဆးဝါးတခ်ဳိ႕နဲ႔ ဓာတ္ျပဳမႈ
ျဖစ္ေစႏိုင္တာေၾကာင့္ ဆရာဝန္နဲ႔ တိုင္ပင္ၿပီးမွ စားပါ။
classickyawsan
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

   ေက်ာက္ကပ္ေရအိတ္တည္ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ဖို႔ ဗီတာမင္စီႂကြယ္ဝတဲ့ သစ္သီး
ေတြကို စားသံုးေပးသင့္ေၾကာင္း သုေတသနတစ္ခု မွာ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။ ဒီသုေတသန
ကို Royal Holloway University, St George’s University, လန္ဒန္ တကၠသိုလ္နဲ႔
Kingston University London တို႔က ပူးေပါင္းေလ့လာမႈ ျပဳခဲ့တာျဖစ္ပါတယ္။ ဗီတာမင္စီ
ႂကြယ္ဝတဲ့ သစ္သီးေတြမွာ ကြ်ဲေကာသီး၊ ဂရိတ္ဖ႐ုသီး၊ လိေမၼာ္သီး၊ ကမၺလာသီး၊ ေရွာက္သီး၊
လီမြန္သီးေတြလို အခ်ဥ္ကဲတဲ့ အသီးေတြအျပင္ ကီဝီသီး၊ စေတာ္ဘယ္ရီ၊ နဲ႔ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြ
ပါဝင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္စီႂကြယ္ဝတဲ့ သစ္သီးေတြမွာပါ၀င္တဲ့ naringenin ဟာ
ေက်ာက္ကပ္ေရအိတ္တည္ျခင္းကို ကာကြယ္ႏိုင္ၿပီး PKD2 ဆိုတဲ့ ပ႐ို တင္းကိုတားဆီး
ေပးႏိုင္ပါတယ္။ အဲဒီ PKD2ဟာ ေက်ာက္ကပ္ေရအိတ္တည္ျခင္းကို ျဖစ္ေပၚေစပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ Polycystic Kidney့ လို႔ေခၚတဲ့ ေက်ာက္ကပ္မွာ ေရအိတ္၊ ျပည္ေတြနဲ႔
ျပည့္ႏွက္ၿပီး ေက်ာက္ကပ္လုပ္ငန္းေဆာင္တာ ပ်က္ယြင္းသြားမယ့္ အေျခအေနကို
ဗီတာမင္စီႂကြယ္ဝတဲ့ အသီးေတြ စားသံုးေပးၿပီး ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။ ဒီေလ့လာမႈမွာ
ေက်ာက္ကပ္ေရအိတ္တည္ေနတဲ့ ႂကြက္ေတြကို သုေတသနျပဳခဲ့ၿပီး naringenin ကို
ထိုးသြင္းခဲ့ပါတယ္။ အဲဒီေနာက္မွာ ေတာ့ PKD2 ပမာဏ သိသိသာသာ ေလ်ာ့က်လာ
တာကို ေတြ႕ရၿပီး ေက်ာက္ကပ္မွာရွိေနတဲ့ ေရအိတ္ေတြ လဲေလ်ာ့က်သြားပါတယ္။
ဒါ့အျပင္ အသစ္ျဖစ္ေပၚလာမယ့္ ေရအိတ္အေျခအေနကိုလည္း ကာကြယ္ႏိုင္တယ္လို႔
သိရပါတယ္။ Kingston University ရဲ႕ေဆး၀ါးေဗဒဆိုင္ရာ ပါေမာကၡ Dr.Mark
Carewuna ringenin ရဲ႕အာနိသင္ကို ဆက္လက္ေလ့လာေနၿပီး ေဆးဝါးအျဖစ္
ထြက္ေပၚလာဖို႔ ႀကိဳးပမ္းေနတယ္လို႔ ဆိုထားပါတယ္။ အခုေလ့လာမႈကို British Journal
of Pharmacology မွာ ေဖာ္ျပထားတာျဖစ္ပါတယ္။
သက္ကို ref: ANI Health Updates Journal

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

   အနီေရာင္ဂရိတ္ဖ႐ုတ္သီးကို ေန႔စဥ္စားသံုးရင္ မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာ
(LDL) အဆင့္ကို ၂၀ ရာခိုင္ႏႈန္းအထိ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္တယ္လို႔ ေဂ်႐ုဆလင္ တကၠသိုလ္မွ
ေလ့လာမႈအရ သိရပါတယ္။ ဒီအျဖစ္မ်ိဳး ဟာ ကိုလက္စထေရာအဆင့္ေတြ အရမ္းျမင့္
မားေနၿပီး Statin ေဆးဝါးကို မတိုးသူေတြအတြက္ပါ အက်ိဳး ရွိပါတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။
အနီေရာင္ဂရိတ္ဖ႐ုသီးမွာ မ်ားစြာပါဝင္တဲ့ Limonin ေခၚတဲ့ အပင္ျဒပ္ေပါင္း ေတြဟာ
အသည္းမွ မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာ (LDL) ထုတ္လုပ္မႈကို ထိန္းခ်ဳပ္ထားႏိုင္လို႔ပါ
လို႔ ကြ်မ္းက်င္သူေတြက ဆိုပါတယ္။ ေန႔စဥ္ ဂရိတ္ဖ႐ုသီး စားတဲ့အမ်ိဳးသမီးေတြဟာ
အပိုဆုအေနနဲ႔ သံုးလအတြင္း ေပါင္ ၂၀ အထိ ေလ်ာ့ က်ႏိုင္တယ္လို႔ ဂြ်န္ေဟာ့ကင္း
တကၠသိုလ္မွ သုေတ သီေတြက ဆိုပါတယ္။
စုိးျမင့္သူ
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

   သင့္အသားအေရက အဆီျပန္တဲ့ အသားအေရ ဆိုရင္ ဂရိတ္ဖ႐ုသီးက အေကာင္းဆံုး
ပါပဲ။ ဂရိတ္ဖ႐ုသီးမွာ  Salicylic Acid ပါဝင္တာေၾကာင့္ ဝက္ျခံ ေပ်ာက္ေဆးေတြလိုပဲ
ေခၽြးေပါက္ေတြကို သန္႔ရွင္း စင္ၾကယ္ ေစပါတယ္။
messengernewsjournal

က

No comments:

Post a Comment