မဂၤလာပါ... မီဂန္ပရိသတ္ႀကီးအတြက္ က်န္းမာေရးအဓိကထားတဲ့ သုတ၊ ရသ၊ ဟာသနဲ႔ ေကာင္းႏုိးရာရာ ေဆာင္းပါးမ်ားကုိ မီဂန္သုံးစြဲသူတစ္ဦးအေနနဲ႔ ဆက္လက္တင္ဆက္ေပးေနျခင္းျဖစ္ပါေၾကာင္း.... အားလုံး ကုိယ္ေရာစိတ္ပါ က်န္းမာ ခ်မ္းသာ ၾကပါေစ...

Saturday, February 7, 2015

ဆားႏွင့္ ကင္ဆာကုိ တုိက္ဖ်က္ႏုိင္ၿပီလား


ဆားႏွင့္ ကင္ဆာကုိ တုိက္ဖ်က္ႏုိင္ၿပီလား

 လန္ဒန္- ဆဲလ္တစ္ခုအတြင္းသုိ႔ ဆားအမ်ားအျပား ပို႔ေဆာင္လုိက္ပါက ယင္း ဆဲလ္
ေသဆုံးသြားေၾကာင္း သုေတသီမ်ား ေတြ႕ရွိခဲ့သျဖင့္ အိမ္သုံးဆားမွာ ကင္ဆာတုိက္ဖ်က္
ရာတြင္ လက္နက္သစ္တစ္ရပ္ ျဖစ္လာႏုိင္သည္။

ဆိုဒီယမ္ႏွင့္ ကလို႐ုိက္အုိင္းယြန္းမ်ားကို ဆဲလ္မ်ားအတြင္း သယ္ေဆာင္သြားျခင္းျဖင့္
ကင္ဆာျဖစ္ေစေသာ ဆဲလ္မ်ား အလိုအေလ်ာက္ ပ်က္စီးမႈျဖစ္ေပၚေစသည့္ ေမာ္လီက်ဴး
တစ္မ်ဳိးကို ဖန္တီးခဲ့ေသာ သုေတသီမ်ားက ၎တုိ႔၏ ေတြ႕ရွိမႈမွေန၍ ကင္ဆာေရာဂါ
တုိက္ဖ်က္ေရး ေဆးဝါးသစ္မ်ား ထြက္ေပၚလာႏုိင္သည္ဟု ေျပာၾကားသည္။

‘‘ဆဲလ္တစ္ခုအတြင္းသို႔ စုၿပံဳေရာက္ရွိသြားေစဖို႔ ကလို႐ိုက္သယ္ေဆာင္ပစၥည္းေတြက
ဆဲလ္ရဲ႕ မန္ဘရိမ္းထဲက ဆိုဒီယမ္လမ္းေၾကာင္း နဲ႔ အလုပ္တဲြလုပ္တယ္ဆိုတာကို
သုေတသနက ျပသေနပါတယ္’’ဟု ၿဗိတိန္ႏုိင္ငံ ေဆာက္သမ္တန္တကၠသိုလ္မွ
ပါေမာကၡႏွင့္ သုေတသန စာတမ္းပူးတဲြေရးသားသူ ဖိလစ္ေဂးလ္က ေျပာၾကားသည္။

‘‘ဆားနဲ႔ ကင္ဆာဆဲလ္ေတြ ေသဆုံးေစႏုိင္တယ္ဆိုတာ ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္’’ဟု ပါေမာကၡ
ေဂးလ္ က ဆက္လက္ေျပာသည္။ လူ၏ ခႏၶာကိုယ္မွ ဆဲလ္မ်ားသည္ ၎တို႔၏
ဆဲလ္မန္ဘရိမ္းမ်ားတြင္ အုိင္းယြန္း (Ions) မ်ား အလုံအေလာက္ ရွိေနေရး ႀကိဳးစား
လုပ္ေဆာင္ၾကသည္။ အတိမ္းအေစာင္း ျဖစ္ေပၚခဲ့ပါက ဆဲလ္မ်ား အလုိအေလ်ာက္
ေသဆုံးမႈကို ျဖစ္ေပၚေစသည္။ ယင္းမွာ ပ်က္စီးသြားေသာ (သို႔) အႏၲရာယ္ရွိေသာ
ဆဲလ္မ်ား ဖယ္ရွားရွင္းလင္းရန္ ခႏၶာကိုယ္က အသုံးျပဳေသာ စနစ္ျဖစ္သည္။

သို႔ေသာ္ ဆဲလ္တစ္ခု ကင္ဆာျဖစ္လာခဲ့ပါက ယင္းဆဲလ္၏ ပံုသဏၭာန္ေျပာင္းလဲသြားကာ
ဆဲလ္မ်ားအလိုအေလ်ာက္ ပ်က္စီးမႈကို ျဖစ္ေစေသာ အုိင္းယြန္း (Ions) မ်ား သယ္ေဆာင္
ျခင္းစနစ္ပါ ေျပာင္းလဲယိုယြင္းသြားသည္။

ယခုေတြ႕ရွိေသာ ေမာ္လီက်ဴးျဖင့္ အုိင္းယြန္း (Ions)သယ္ေဆာင္ျခင္းနည္းျဖင့္
အမ်ားအားျဖင့္ အဆီဓာတ္မ်ားပါဝင္ေသာ ဆဲလ္ မန္ဘရိမ္းအတြင္းသို႔
ဆုိဒီယမ္အုိင္းယြန္းမ်ားကို သယ္ေဆာင္ ေပ်ာ္ဝင္ေစႏုိင္ေၾကာင္း သိရသည္။

ေမာ္လီက်ဴး သယ္ေဆာင္ပစၥည္းျဖင့္ ဆဲလ္မ်ားအတြင္းသို႔ ကလို႐ုိက္မ်ားစုၿပံဳေပးပို႔ျခင္းမွာ
ဆဲလ္မ်ား အလိုအေလ်ာက္ ပ်က္စီးေစႏုိင္သည္ကို သက္ေသျပႏုိင္ခဲ့သည္ဟု ေလ့လာ
မႈကို ပူးတဲြ ေရးသားသူ တကၠဆက္တကၠသိုလ္မွ ဂြၽန္နသန္ဆက္ဆလာက ေျပာၾကားသည္။
သုေတသီမ်ားက ၎တို႔၏ ေတြ႕ရွိခ်က္ကို Nature Chemistry ဂ်ာနယ္တြင္
ေဖာ္ျပထားသည္။

Credit : 7day Daily
========================================

မရွိမျဖစ္ဆား
=======
    ဆားသည္ သတၱဳမ်ား၊ သတၱဳေအာက္ဆုိက္မ်ားႏွင့္ ေဗ့စ္မ်ား အက္စစ္ျဖင့္
ဓာတ္ျပဳျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ေပၚလာသည္။ အေျခခံ ဓာတုေဇဒ သင္ယူဖူးသူတုိင္း အက္စစ္နဲ႔
ေဗ့စ္ ဓာတ္ျပဳရင္ ဆားနဲ႔ေရ ရသည္ကုိ သိၾကသည္။ ဆားမ်ား၏ ေမာ္လီက်ဴလာ
တည္ေဆာက္ပုံ (Molecular Structure) မွာ အက္စစ္မ်ားမွ ဟုိက္ဒ႐ုိဂ်င္အုိင္းယြန္းမ်ား
ထြက္သြားၿပီး က်န္ရွိေသာ အမဓာတ္ေဆာင္ ( Negative Charge ) အုိင္းယြန္းမ်ားႏွင့္
အဖုိဓာတ္ေဆာင္ေသာ ( Positive Charge )၊ သတၱဳအုိင္းယြန္း ( Metal Ions ) မ်ား
ေပါင္းစပ္ေနျခင္းပင္ ျဖစ္သည္။
    ဆားသည္ လူသားတုိင္း ရင္းႏွီးၿပီးသား ျဖစ္သည္။ ဆားမပါတဲ့ဟင္း အရသာ
မရွိသလုိ၊ လူမႈပတ္ဝန္းက်င္တြင္လည္း "မင့္ဟာက ဆားမပါတဲ့ဟင္းလုိပဲ"လုိ႔ တင္စားရ
ေလာက္ေအာင္ ဆားရဲ႕ က႑သည္လည္း အေရးပါလွသည္။ ဆုိဒီယမ္ကလုိ႐ုိက္ေခၚ
(NaCl) အိမ္သုံးဆား၏ ငန္ေသာအရသာသည္ အေျခခံ အရသာတစ္မ်ဳိး ျဖစ္သည္။
ဆားသည္ အစားအစာတုိ႔၏ အရသာကုိ ထင္ရွားေစသည္။ ထုိ႔ျပင္ အစားအေသာက္မ်ား
ၾကာရွည္ခံရန္အတြက္ အေရးပါေသာ ပစၥည္းတစ္မ်ဳိးလည္း ျဖစ္သည္။
    ဆားကုိ ပုံစံအမ်ဳိးမ်ဳိးျဖင့္ ထုတ္လုပ္ၾကသည္။ ဆားၾကမ္း (ဥပမာ- ပင္လယ္ဆား)၊
ဆားႏု(ဥပမာ-စားပြဲတင္စား)ႏွင့္ အုိင္အုိဒင္းဆားတုိ႔ ျဖစ္သည္။ ဆားသည္ ၾကည္လင္ေန
ေသာ အစုိင္အခဲျဖစ္ၿပီး အျဖဴေရာင္၊ ပန္းႏုေရာင္ႏွင့္ မီးခုိးႏုေရာင္တုိ႔ ရွိတတ္ၿပီး ပုံမွန္
အားျဖင့္ ပင္လယ္ေရ သုိ႔မဟုတ္ ေက်ာက္စုိင္မ်ားတြင္ တင္က်န္ေနျခင္းမွ ရရွိသည္။
စားသုံးႏုိင္ေသာ ေက်ာက္ဆားမ်ားမွာ သတၱဳဓာတ္ပါဝင္မႈေၾကာင့္ မီးခုိးေရာင္ အနည္းငယ္
သန္းေနသည္။
    ဆားတြင္ အဓိကပါဝင္သည့္ ဓာတ္ ၂မ်ဳိးျဖစ္သည့္ ကလုိ႐ုိက္ႏွင့္ ဆုိဒီယမ္
အုိင္းယြန္းမ်ားမွာ သတၱဝါတုိ႔ အသက္ရွင္ ရပ္တည္ေရးအတြက္ လုိအပ္သည္။ ဆားသည္
ခႏၶာကုိယ္အတြင္း ေရတုိ႔လည္ပတ္ရန္ ( fluid balance )ျပဳမူရာတြင္ ပါဝင္သည္။
ဆားဓာတ္ကုိ ေတာင့္တျခင္းသည္ သတၱဳဓာတ္ လုံေလာက္စြာ မရရွိျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ႏုိင္
သည့္အျပင္ ဆုိဒီယမ္ကလုိ႐ုိက္ မလုံေလာက္ျခင္းေၾကာင့္လည္း ျဖစ္ႏုိင္သည္။ သုိ႔ေသာ္
အငန္ဓာတ္ကုိ လြန္ကဲစြာ စားသုံးပါက ေသြးတုိးျခင္းအပါအဝင္ မလုိလားအပ္ေသာ
ေနာက္ဆက္တြဲ က်န္းမာေရးျပႆနာမ်ား ျဖစ္ေပၚလာႏုိင္သည္။

Source:ဓာတုရပ္ဝန္း

No comments:

Post a Comment