အစားအေသာက္ျဖင့္ ဓာတ္စုလြတ္ ( Free Radical )မ်ား ရွင္းထုတ္နည္း။
ဓာတ္စုလြတ္ဆုိတာ ခႏၶာကုိယ္ရဲ႕ ဓာတ္ျပဳမႈျဖစ္စဥ္အတြင္း ေပၚေပါက္တဲ႔
ေဘးထြက္ပစၥည္းျဖစ္တယ္။ ဒီေအာက္ဆီ႐ုိင္ဗုိႏ်ဴကလီအစ္ အက္စစ္ Deoxyribonucleic
acid (D.N.A)၊ ကုိလက္ဂ်င္ပ႐ုိတင္းႏွင့္ တစ္သွ်ဴးဆဲလ္မ်ားကုိ ဖ်က္စီးပစ္ႏုိင္တယ္။
အေရျပားတြန္႔ျခင္း၊ လူႀကီး လူအုိေတြမွာလုိ အမည္းစက္ထျခင္းအျပင္ ကင္ဆာေရာဂါႏွင့္
ဇရာဒုဗၺလေရာဂါ စတဲ့ ေရာဂါ အမ်ားအျပား ျဖစ္ပြားေစတယ္။
ဓာတ္စုလြတ္ေတြ ရွင္းထုတ္ပစ္ႏုိင္ဖုိ႔ ဟင္းႏုနယ္ (Spinach)၊ ဂ်ဴးရြက္၊
ေရႊဖ႐ုံသီး၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ပန္းင႐ုပ္ပြ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ မုန္လာဥနီ၊ ေရမုန္ညင္းလုိ ဟင္းသီး
ဟင္းရြက္မ်ား၊ ပဲပုပ္ပဲ၊ သစ္ၾကားသီး၊ ေျမပဲ၊ သီဟုိေစ့၊ ထင္း႐ႈးေစ့၊ ဗာဒံေစ႔တုိ႔လုိ အခြံမာ
အေစ့အဆံမ်ားႏွင့္ လုံးတီးဆန္ၾကမ္း ထမင္း၊ ဝက္သည္းဟင္းရည္ စတဲ့ အယ္ကာလီဓာတ္
ကဲတဲ့ အစမ်ား မ်ားမ်ားစားေပးပါ။
ပုံမွန္အေျခအေနမ်ဳိးမွာ လူ႔ခႏၶာကုိယ္ရဲ႕ ေသြးရည္အတြင္း အယ္ကာလီဓာတ္
ပုိကဲေနတတ္တယ္။ အတကယ္လုိ႔ အက္စစ္ဓာတ္လြန္ကဲေနလွ်င္ ေရာဂါမ်ဳိးစုံ ျဖစ္လာႏုိင္
ဖြယ္ရွိတယ္။ ေန႔စဥ္ အစားအေသာက္ ဥပမာ- ေျခႏွစ္ေခ်ာင္းႏွင့္ ေျခေလးေခ်ာင္းအသား
မ်ား၊ ငါး၊ သၾကား၊ ဆန္၊ ဂ်ဳံေတြကေန ဇီဝျဖစ္စဥ္ေၾကာင့္ ေပၚေပါက္တဲ့အရာမ်ားဟာ
ေသြးရည္ကုိ အက္စစ္ဓာတ္ ပုိေစတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ ပင္လယ္ေက်ာက္
ကဝတ္၊ သစ္သီး၊ ႏုိ႔ထြက္အစာမ်ားလုိ အယ္ကာလီဓာတ္ပုိတဲ့အစာမ်ား မ်ားမ်ားစားေပး
ျခင္းျဖင့္ ေသြးရည္ကုိ အယ္ကာလီဓာတ္ အနည္းငယ္ကဲတဲ့ ပုံမွန္ အေနအထားမ်ဳိးမွာ
ရွိေစပါလိမ့္မယ္။
ဓာတ္စုလြတ္ဆုိတာ ခႏၶာကုိယ္ရဲ႕ ဓာတ္ျပဳမႈျဖစ္စဥ္အတြင္း ေပၚေပါက္တဲ႔
ေဘးထြက္ပစၥည္းျဖစ္တယ္။ ဒီေအာက္ဆီ႐ုိင္ဗုိႏ်ဴကလီအစ္ အက္စစ္ Deoxyribonucleic
acid (D.N.A)၊ ကုိလက္ဂ်င္ပ႐ုိတင္းႏွင့္ တစ္သွ်ဴးဆဲလ္မ်ားကုိ ဖ်က္စီးပစ္ႏုိင္တယ္။
အေရျပားတြန္႔ျခင္း၊ လူႀကီး လူအုိေတြမွာလုိ အမည္းစက္ထျခင္းအျပင္ ကင္ဆာေရာဂါႏွင့္
ဇရာဒုဗၺလေရာဂါ စတဲ့ ေရာဂါ အမ်ားအျပား ျဖစ္ပြားေစတယ္။
ဓာတ္စုလြတ္ေတြ ရွင္းထုတ္ပစ္ႏုိင္ဖုိ႔ ဟင္းႏုနယ္ (Spinach)၊ ဂ်ဴးရြက္၊
ေရႊဖ႐ုံသီး၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ပန္းင႐ုပ္ပြ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ မုန္လာဥနီ၊ ေရမုန္ညင္းလုိ ဟင္းသီး
ဟင္းရြက္မ်ား၊ ပဲပုပ္ပဲ၊ သစ္ၾကားသီး၊ ေျမပဲ၊ သီဟုိေစ့၊ ထင္း႐ႈးေစ့၊ ဗာဒံေစ႔တုိ႔လုိ အခြံမာ
အေစ့အဆံမ်ားႏွင့္ လုံးတီးဆန္ၾကမ္း ထမင္း၊ ဝက္သည္းဟင္းရည္ စတဲ့ အယ္ကာလီဓာတ္
ကဲတဲ့ အစမ်ား မ်ားမ်ားစားေပးပါ။
ပုံမွန္အေျခအေနမ်ဳိးမွာ လူ႔ခႏၶာကုိယ္ရဲ႕ ေသြးရည္အတြင္း အယ္ကာလီဓာတ္
ပုိကဲေနတတ္တယ္။ အတကယ္လုိ႔ အက္စစ္ဓာတ္လြန္ကဲေနလွ်င္ ေရာဂါမ်ဳိးစုံ ျဖစ္လာႏုိင္
ဖြယ္ရွိတယ္။ ေန႔စဥ္ အစားအေသာက္ ဥပမာ- ေျခႏွစ္ေခ်ာင္းႏွင့္ ေျခေလးေခ်ာင္းအသား
မ်ား၊ ငါး၊ သၾကား၊ ဆန္၊ ဂ်ဳံေတြကေန ဇီဝျဖစ္စဥ္ေၾကာင့္ ေပၚေပါက္တဲ့အရာမ်ားဟာ
ေသြးရည္ကုိ အက္စစ္ဓာတ္ ပုိေစတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ ပင္လယ္ေက်ာက္
ကဝတ္၊ သစ္သီး၊ ႏုိ႔ထြက္အစာမ်ားလုိ အယ္ကာလီဓာတ္ပုိတဲ့အစာမ်ား မ်ားမ်ားစားေပး
ျခင္းျဖင့္ ေသြးရည္ကုိ အယ္ကာလီဓာတ္ အနည္းငယ္ကဲတဲ့ ပုံမွန္ အေနအထားမ်ဳိးမွာ
ရွိေစပါလိမ့္မယ္။
No comments:
Post a Comment