မဂၤလာပါ... မီဂန္ပရိသတ္ႀကီးအတြက္ က်န္းမာေရးအဓိကထားတဲ့ သုတ၊ ရသ၊ ဟာသနဲ႔ ေကာင္းႏုိးရာရာ ေဆာင္းပါးမ်ားကုိ မီဂန္သုံးစြဲသူတစ္ဦးအေနနဲ႔ ဆက္လက္တင္ဆက္ေပးေနျခင္းျဖစ္ပါေၾကာင္း.... အားလုံး ကုိယ္ေရာစိတ္ပါ က်န္းမာ ခ်မ္းသာ ၾကပါေစ...

Friday, September 21, 2018

ပင္မွည့္သီး


ခ်ဥ္ျမျမ ပင္မွည့္သီး၏ ေကာင္းက်ိဳးမ်ား
------------------------------------------------
■    ပင္မွည့္သီးေဖ်ာ္ရည္ကို ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား ေသာက္သံုးဖူးျပီးျဖစ္မွာပါ။ ပံုသ႑ာန္က ၾကက္ဥနဲ႔ ဆင္ပါတယ္။ အေရာင္ကေတာ့ မင္းကြတ္သီး မွည့္သြားတဲ့ အေရာင္မ်ိဳးပါ။ အသီးကို အလ်ားလိုက္ ထက္ျခမ္းခြဲ၊ အေစ့ကို စစ္ထုတ္ျပီး၊ အဝါရင့္ေရာင္အသားကို အမ်ားအားျဖင့္ ေဖ်ာ္ရည္အျဖစ္ ေသာက္သံုး တတ္ၾကပါတယ္။ ပင္မွည့္သီးမွာ ေျမာက္မ်ားလွစြာေသာ အမွ်င္ဓာတ္၊ ဗီတာမင္ (A, C, B2, B3, B6)၊
သတၱဳဓာတ္၊ anti-oxidants ႏွင့္ ေရဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။

အမွ်င္ဓာတ္က အစာေျခဖ်က္မႈစနစ္ကို အေထာက္အပံ့ျဖစ္ေစျပီး ဝိတ္ခ်ဖို႔အတြက္ အေထာက္အကူ ျဖစ္ေစပါတယ္။ ေသြးအတြင္း ဂလူးကို႔စ္ဝင္ေရာက္မႈကို ေႏွးေကြးေစသလို ကိုလက္စတေရာ ပမာဏ ကိုလည္း ေလ်ာ့ခ်ေပးသည္။ ကင္ဆာျဖစ္ေစသည့္ အဆိပ္အေတာက္ (toxic substances) မ်ားကိုလည္း ေလ်ာ့က်ေစသည္။


 ဗီတာမင္ဓာတ္မ်ားထဲမွ A, C, B2, B3, B6 ဓာတ္မ်ား ပါဝင္သည္။ အထူးသျဖင့္ ဗီတာမင္ စီ ႏွင့္ ေအ ၾကြယ္ဝစြာ ပါဝင္သည္။ ဗီတာမင္စီက ခႏၶာကိုယ္အတြင္း တုပ္ေကြးကဲ့သုိ႔ေသာ ေရာဂါပိုးမ်ား မဝင္ေရာက္ႏိုင္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးသည္။ ဗီတာမင္ ေအ က မ်က္စိ၊ အရည္ျပား၊ သြား ႏွင့္ အရိုး က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူ ျဖစ္ေစပါတယ္။

ပင္မွည့္သီးတြင္ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ ေကာင္းမြန္ေစသည့္ သံဓာတ္၊ magnesium၊ phosphorus၊ ပိုတက္စီယမ္ ႏွင့္ copper အစရိွတဲ့ သတၱဳဓာတ္မ်ားစြာလည္း ပါဝင္ပါေသးသည္။ ပင္မွည့္သီးတြင္ ပါဝင္သည့္ သတၱဳဓာတ္မ်ားက ခႏၶာကိုယ္တြင္း ေရဓာတ္ႏွင့္ အက္ဆစ္ဓာတ္ကို ထိန္းညိွေပးသည္။ ထို႔အျပင္ ေသြးဖိအားကိုလည္း ပံုမွန္အတိုင္း လည္ပတ္ေစသည့္အတြက္ ႏွလံုးက်န္းမာေရးအတြက္လည္း
အေထာက္အကူ ျဖစ္ေစေသးသည္။ ပင္မွည့္သီးက အလွအပအတြက္ေကာ၊ က်န္းမာေရးအတြက္ေကာ ေကာင္းမြန္ေစတဲ့အတြက္ စာဖတ္သူတို႔ကို ျမည္းစမ္း ေစခ်င္မိပါတယ္။

အခ်က္အလက္မ်ားကို Happy and Raw ႏွင့္ Nutrition and You ဝက္ဆိုဒ္မ်ားမွ
ကူးယူေဖာ္ျပထားသည္။

see more:
http://www.nutrition-and-you.com/passion-fruit.html
=======================================

ပင္မွည့္သီး (စူကာသီး) ၏ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးမ်ား
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬


 ■    လူအမ်ား စုဟာ ပင္မွည့္သီးေခၚ စူကာသီးကို ေဖ်ာ္ရည္ ေဖ်ာ္ေသာက္ၾကတာ မ်ားပါတယ္။ ပင္မွည့္သီးမွာ ဘယ္လို က်န္းမာေရး အာနိသင္ေတြ ပါရွိၿပီး ဘယ္လို အသံုးျပဳ သင့္သလဲ ဆိုတာ
ေရးသား လိုက္ရပါတယ္။

၁။ ပင္မွည့္သီး ေဖ်ာ္ရည္၊ အဓိကအားျဖင့္ ပင္မွည့္ရြက္မွာ အယ္လ္ကာ လြိဳက္ေတြ ပါဝင္ၿပီး ေသြးတိုး က်တာ၊ စိတ္ၿငိမ္သက္တာ၊ ႂကြက္တက္မႈ ေလ်ာ့က်တာ စတဲ့ အာနိသင္ေတြ ရွိပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ပင္မွည့္ရြက္ (စူကာရြက္) ကို တိုင္းျပည္အမ်ားစုမွာ ေဆးဝါး အျဖစ္ အသံုးျပဳ ၾကပါတယ္။

၂။ ပင္မွည့္ ပင္က ပြင့္တဲ့ ပန္းဟာ စိတ္ၿငိမ္ေစတဲ့ အာနိသင္ အနည္းငယ္ ရွိၿပီး အိပ္ေမာ က်ေစပါတယ္။ ပင္မွည့္ပန္းဟာ နာ့ဗ္ေၾကာ အလုပ္လုပ္ လြန္တဲ့ ေရာဂါကုသမႈမွာ အသံုးဝင္ၿပီး အလြယ္တကူ စိတ္လႈပ္ရွား လြယ္တဲ့ ကေလးေတြကုိ ကုသရာမွာ သံုးေလ့ ရွိပါတယ္။ ပန္းနာ ရင္က်ပ္ ေရာဂါ၊ အိပ္မေပ်ာ္တဲ့ ေဝဒနာ၊
အစာအိမ္ အူလမ္းေၾကာင္း ေဝဒနာနဲ႔ ေသြးဆံုး ေဝဒနာ ေတြကို ကုသရာမွာ အသံုးဝင္ သလို စိတ္အာ႐ံု ေျခာက္ျခားမႈ ကိုလည္း အတန္ အသင့္ သက္သာေစတယ္လို႔ ယံုၾကည္ ၾကပါတယ္။

၃။ ပင္မွည့္သီး အဝါေရာင္က ထုတ္ထားတဲ့ အႏွစ္ဟာ ကင္ဆာ ဆဲလ္ေတြကို ေသေစ ႏိုင္တယ္လို႔ ဖေလာ္ရီဒါ တကၠသိုလ္မွ ေလ့လာသူ ေတြက ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။ ပင္မွည့္သီးမွာ ပါတဲ့ ဖိုင္တို ကမ္မီကယ္လ္ ေတြက ကာ႐ိုတီးႏြိဳက္နဲ႔ ပိုလီဖီေနာတို႔ ျဖစ္ၾကၿပီး ကင္ဆာ ဆန္႔က်င္တဲ့ အာနိသင္တို႔ ရွိၾကပါတယ္။

၄။ ဝက္ဆန္နဲ႔ သူ႔လုပ္ေဖာ္ ကိုင္ဖက္ေတြရဲ႕ ေလ့လာမႈ တစ္ရပ္အရ ခရမ္းေရာင္ ပင္မွည့္သီး အႏွစ္ကို စားေပးတာဟာ ပန္းနာရင္က်ပ္ လကၡဏာ ေတြကို ေလ်ာ့က်ေစတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ခရမ္းေရာင္ ပင္မွည့္သီး အႏွစ္ကို စားတဲ့ ပန္းနာ ရင္က်ပ္လူနာ ၄၂ ဦးကို ေလ့လာခဲ့ရာ ခၽြဲသလိပ္သံနဲ႔ အသက္႐ွဴရႏႈန္း ၇၅ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့က် ခဲ့တာကို ေတြ႕ရ ပါတယ္။

၅။ ပင္မွည့္သီးကို ဒီအတိုင္းစားႏိုင္သလို ေဖ်ာ္ရည္ေဖ်ာ္ၿပီးလည္း ေသာက္ႏိုင္ပါတယ္။ ပင္မွည့္သီး တစ္ခြက္မွာ အဆီ (၁ ဒသမ ၆ ဂရမ္)၊ ပ႐ိုတင္း (၅ ဒသမ၂ ဂရမ္)၊ ကာဗို ဟိုက္ဒရိတ္ (၅၅ ဂရမ္) နဲ႔ ဗီတာမင္စီ၊ ဗီတာမင္ေအ၊ ပိုတက္စီယမ္၊ သံဓာတ္နဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ အမ်ားအျပား ပါဝင္ေနပါတယ္။ ဒီလို တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြ အမ်ားအျပား ပါဝင္တာေၾကာင့္ ပင္မွည့္သီး စားရင္ စိတ္ပူပင္ ေသာက၊ ႂကြက္သား ေတာင့္တင္းမႈ၊ ေခါင္းကိုက္ တာနဲ႔ အိပ္မေပ်ာ္ တာတို႔ကို သက္သာ ေစပါတယ္။

၆။ ပင္မွည့္ သီးမွာ ပါတဲ့ အင္တီ ေအာက္ဆီးဒင့္ ဗီတာမင္ စီဟာ သင့္ခႏၶာ ကိုယ္ကို ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ ကင္ဆာတို႔မွ ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္စီက ကိုယ္ခံစြမ္းအား စနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေစၿပီး ထိခိုက္ဒဏ္ရာေတြ ရခဲ့ရင္ အနာက်က္ႏႈန္း ေကာင္းေအာင္ ကူညီ ႏိုင္ပါတယ္။

၇။ ပင္မွည့္ သီးမွာ ပါတဲ့ ဗီတာမင္ေအဟာ ကူးစက္ပိုး ေတြကို တြန္းလွန္ ႏိုင္သလို အျမင္ အာ႐ံုကို ေကာင္းေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ကင္ဆာနဲ႔ ႏွလံုးေရာဂါ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။

၈။ ပင္မွည့္ သီးမွာ ပါတဲ့ ပိုတက္စီယမ္က ကိုယ္တြင္း အရည္စနစ္ကို မွ်တေအာင္ ထိန္းေပး ႏိုင္တဲ့ ဓာတ္ဆား တစ္မ်ဳိးပါ။ ပိုတက္စီယမ္ကို တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ ပမာဏ ရရွိရင္ ေသြးတိုးက်ေစၿပီး ႂကြက္သားေတြကို စြမ္းအင္ တိုးေစကာ အဆစ္ေရာင္ ေဝဒနာကို သက္သာ ေစပါတယ္။

၉။ ပင္မွည့္ သီးမွာ ပါတဲ့ သံဓာတ္ဟာ စြမ္းအင္ အဆင့္ကို တိုးေစၿပီး ေကာင္းေကာင္း အိပ္ေမာ က်ေစကာ ကိုယ္ခံစြမ္းအား စနစ္ကို တိုးတက္ ေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေသြးထဲကို ေအာက္ဆီဂ်င္ ေရာက္ရွိမႈ ေကာင္းမြန္ ေစပါတယ္။

၁၀။ ပင္မွည့္သီးမွာ ပါတဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ဟာ ဝမ္းမခ်ဳပ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးၿပီး ေသြးတြင္း မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္ စထေရာနဲ႔ ေသြးတြင္း အဆီပိုေတြကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။

၁၁။ ပင္မွည့္သီး ေဖ်ာ္ရည္ဟာ ကင္ဆာဆဲလ္ ႀကီးထြားမႈကို ေလ်ာ့က် ေစတယ္လို႔ ေလ့လာမႈ အရ သိရပါတယ္။ အေၾကာင္း ကေတာ့ ပင္မွည့္သီးမွာ ပါတဲ့ ဖိုင္တိုကမ္မီကယ္ဓာတ္ေတြဟာ ကင္ဆာဆဲလ္ ႀကီးထြားမႈကို ေလွ်ာ့ခ် ေပးႏိုင္လို႔ပါ။

၁၂။ ပင္မွည့္သီးမွာ ပါတဲ့ ဖီေနာလစ္ အက္စစ္နဲ႔ ဖေလဗိုးႏြိဳက္ ေတြက ႏွလံုးကို
ကာကြယ္တဲ့ လုပ္ငန္း ေဆာင္တာေတြကို လုပ္ေဆာင္ ေပးပါတယ္။

၁၃။ ပင္မွည့္ သီးမွာ ကာဗို ဟိုက္ဒရိတ္နဲ႔ ႐ိုး႐ိုး သၾကားဓာတ္ ပါဝင္မႈ ျမင့္မားတာ
ေၾကာင့္ အားကစား သမားေတြမွာ သက္လံု ေကာင္းေစတာ ေတြ႕ရပါတယ္။

၁၄။ ပင္မွည့္သီး အေစ့မွာ အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ အိပ္ရာ မဝင္ခင္ ပင္မွည့္ ေဖ်ာ္ရည္ ေသာက္ရင္ အနားရေစၿပီး ေကာင္းေကာင္း အိပ္ေမာ က်ေစပါတယ္။

၁၅။ ပင္မွည့္သီး ေဖ်ာ္ရည္ကို ပံုမွန္ ေသာက္ေပးရင္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ထိန္းသိမ္းေပးႏိုင္ ပါတယ္။

**ၾကယ္စင္**

facebook link -

No comments:

Post a Comment