ဟင္းႏုုနယ္ရြက္ ၏ အာဟာရတန္ဘိုုး
-------------------------------------------
■ ဟင္းႏုုနယ္ဟာ အဟာရဓါတ္ အလြန္ျပည့္ဝပါတယ္ ။
ဗီတာမင္ A , B2 , C , E , K နဲ႕ သတၱဳဓါတ္မ်ားျဖစ္ေသာ သံဓါတ္ (iron ) ၊ ကယ္လဆီယံ (calcium )၊ မဂၢနီဆီယံ ( magnesium ) ၊ မန္းဂနိ ( manganese ) ၊ ေဖာ့စဖိုုရပ္ ( phosphorus ) ၊ ဇင့္ ( zinc ) ဆီလီနီယံ ( selenium ) ၊ ေၾကးနီ ( copper ) ၊ ဖိုုလိတ္ ( folate ) တိုု႕ အျပင္ ပ႐ိုုတိန္း ( protein )
ဖိုုင္ဘာမွ်င္ဓါတ္ ( dietary fiber ) ၊ ဖေလဗိုုႏြဳက္ ( flavonoids ) ၊ ကာရိုုတီႏြဳက္ ( carotenoids ) တိုု႕ ႂကြယ္ဝစြာ ပါဝင္ပါတယ္ ။
1. Aids Detoxification ( အဆိပ္အေတာက္ ေျဖျခင္း )
-------------------------------------------------------------
နက္ေမွာင္ေသာအစိမ္းေရာင္ က ကလိုု႐ိုုဖီး ( chlorophyll ) ႂကြယ္ဝေၾကာင္း ထင္ရွားေစပါတယ္ ။ ကလိုု႐ိုုဖီး က အသည္း၏ အဆိပ္ေျဖလုုပ္ငန္းကိုု ကူညီေပးသျဖင့္ အသည္း ႏွင့္ အူမတြင္းမွ အဆိပ္အေတာက္ မ်ားကိုု ဖယ္ရွားေပးပါတယ္ ။ ကလိုု႐ိုုဖီး က ေရာင္ရမ္းျခင္းကိုု ေလ်ာ့ေစႏိုုင္သလိုု ၊ ဘက္တီးရီးယားပိုုးမ်ားကိုုလည္း ေသေစႏိုုင္တဲ့ အစြမ္းရွိပါတယ္ ။
2. Boosts Muscle Strength ( ႂကြက္သားအားေကာင္းေစျခင္း )
-----------------------------------------------------------------------
ဟင္းႏုုနယ္ရြက္မွာ အင္အားျဖစ္ေစတဲ့ ႏိုုက္ႀထိတ္ ( energy-boosting nitrates ) ဓါတ္က ၾကြက္းသားမ်ား ေခ်ာေခ်ာေမြ႕ေမြ႕ နဲ႕ အင္အားျပည့္ လႈပ္ရွားႏိုုင္ေစေအာင္ အားေပးပါတယ္ ။ ၾကြက္သားဖြံ႕ ၿဖိဳးမႈကိုု အားေပးပါတယ္ ။
3. Loaded with Iron ( သံဓါတ္ႂကြယ္ဝျခင္း )
----------------------------------------------------
ဟီမိုုဂလိုုဘင္ ထုုတ္လုုပ္ရာမွာ သံဓါတ္ကအလြန္အေရးပါ ပါတယ္ ။ ဟီမိုုဂလိုုဘင္က ေအာက္ဆီဂ်င္ သယ္ပိုု႕ ရာမွာ အေရးပါ ပါတယ္ ။ ဟင္းႏုုနယ္ဟာ ေသြးအားတိုုးေစပါတယ္ ။
4. Heart Healthy ( ႏွလံုုးက်န္းမာျခင္း )
----------------------------------------------
ဓါတ္တိုုးကာကြယ္ သတၱိ ( antioxidant properties ) ရွိတဲ့ ဗီတာမင္ C ( vitamin C ) ၊ ဘီတာကာရိုုတင္း ( beta-carotene ) တိုု႕ က ကိုုလက္စထေရာ (cholesterol ) ဓါတ္တိုုးျခင္းကိုု ကာကြယ္ေပးတဲ့အတြက္
ႏွလံုုး နဲ႕ ေသြးေၾကာ( heart and arteries ) မ်ားကိုု ကာကြယ္ေပးပါတယ္ ။
.
ဟင္းႏုုနယ္တြင္ပါ၀င္ေသာ ႏိုုက္ႀထိတ္ ( nitrates ) ဓါတ္ဟာ အစာအိမ္တြင္းမွာ ႏိုုင္ၾထစ္ေအာက္ဆိုုဒ္ ( nitric oxide ) ျဖစ္လာပါတယ္ ။ ၎ ႏိုုင္ၾထစ္ေအာက္ဆိုုဒ္ က ေသြးေၾကာမ်ား က်ယ္ေစပါတယ္ ။
ေသြးလွည့္ပတ္မႈ ေကာင္းေစၿပီး ၊ ေသြးဖိအား ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္ ။
5. Fights Cancer ( ကင္ဆာ တိုုက္ဖ်က္ျခင္း )
----------------------------------------------------
ဖေလဗိုုႏြဳိက္ ( flavonoids ) ၊ ဓါတ္တိုုးကာကြယ္ဓါတ္ (antioxidants )
ျပည့္ဝစြာပါဝင္တဲ့အတြက္ ကင္ဆာအမ်ိဳးမ်ိဳးကိုု တိုုက္ဖ်က္ႏိုုင္စြမ္း ရွိပါတယ္ ။
.
ကာ႐ိုုတီႏြိဳက္ ( carotenoids ) မ်ားျဖစ္တဲ့ လူတိန္း ( lutein ) ၊ ဇီယာဇင္သင္း ( zeaxanthin ) နီယိုုဇင္သင္း ( neoxanthin ) ဓါတ္မ်ားက ဖရီးရယ္ဒီကယ္ ( free radicals ) မ်ားကိုု ဖယ္ရွားေပးသျဖင့္
သားအိမ္ ( endometrial ) ၊ သားဥအိမ္ ( ovarian ) ၊ အဆုုပ္ ( lung ) ၊ အူ ႏွင့္ စအိုု ( colorectal ) ၊ ဆီးႀကိတ္ ( prostate ) ကင္ဆာ မ်ားကိုု ကာကြယ္ႏိုုင္ပါတယ္ ။
6. Reduces Inflammation ( ေရာင္ရမ္းျခင္းကိုု သက္သာေစျခင္း )
-------------------------------------------------------------------------
ဖေလဗိုုႏြိဳက္ ( flavonoids ) ကာ႐ိုုတင္းႏြိဳက္ ( carotenoids ) မ်ားက ေရာင္းရမ္းျခင္းမ်ားကိုု ေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္ ။ အယ္ဖာလီႏိုုလီရစ္အက္ဆစ္ ( alpha-linolenic acid (ALA) ဓါတ္ဟာ
ေရာင္ရမ္းျခင္းကိုု ေပ်ာက္ကင္းေစတဲ့ အစြမ္းထက္တဲ့ ဓါတ္ ျဖစ္ပါတယ္ ။ အဆစ္အျမစ္ေရာင္ျခင္း ၊ ရင္ၾကပ္ပန္းနာ ၊ ေခါင္းတျခမ္းကိုုက္ ျခင္းေတြကိုု ေပ်ာက္ေစပါတယ္ ။
7. Lowers Blood Pressure ( ေသြးတိုုးက်ေစျခင္း )
----------------------------------------------------------
ပိုုတက္ဆီယံ( potassium ) ႂကြယ္ဝၿပီး ၊ ဆားဓါတ္ ( sodium ) နည္းပါးတဲ့အတြက္ ေသြးတိုုး က်ေစပါတယ္ ။ ပက္ပတိုုဒ္ ( peptides ) မ်ားက angiotensin I-converting enzyme (ACE) အင္ဇိုုင္းကိုု ပိတ္ပင္ႏိုုင္သျဖင့္ ေသြးတိုုးက်ေစပါတယ္ ။ ႏိုုက္ႀထိတ္ ( nitrates ) မ်ားကလည္း ေသြးေၾကာမ်ား
က်ယ္ေစသျဖင့္ ေသြးတိုုး က်ေစပါတယ္ ။
8. Improves Eye Health ( မ်က္စိ က်န္းမာေရး )
---------------------------------------------------------
ကာ႐ိုုတင္းႏြိဳက္ ( carotenoids ) မ်ားျဖစ္တဲ့ ဘီတာကာ႐ိုုတင္း ( beta-carotene ) ၊ လူတိန္း ( lutein ) ၊
ဇီယာဇင္သင္း ( zeaxanthin ) တိုု႕ က မ်က္စိက်န္းမာေရးအတြက္ အလြန္ေကာင္းပါတယ္ ။ ေရတိမ္ျဖစ္ျခင္း ( cataracts ) ၊ အသက္အရ မ်က္စိပ်က္စီးျခင္း (macular degeneration ) တိုု႕ကိုု ကာကြယ္ပါတယ္ ။
9. Protects the Brain ( ဦးေႏွာက္ကာကြယ္ျခင္း )
---------------------------------------------------------
လူတိန္း( lutein ) ၊ ဖိုုးလိတ္ ( folate ) ၊ ဘီတာကာ႐ိုုတင္း အေျမာက္အမ်ားပါရွိသျဖင့္ ဦးေႏွာက္ အားေကာင္းေစပါတယ္ ။ အသက္ႀကီးသျဖင့္ မွတ္ဥာဏ္ထိခိုုက္ျခင္း (dementia ) ကိုု ကာကြယ္ပါတယ္ ။
10. Supports Bone Health ( အ႐ိုုးမ်ား သန္မာေစျခင္း )
----------------------------------------------------------------
ဗီတာမင္ ေက ( vitamin K ) ႂကြယ္ဝစြာပါဝင္သျဖင့္ ကယ္လဆီယံ ( calcium ) ပိုုမိုု စုုပ္ယူ ႏုိင္ေသာေၾကာင့္ ေအာ္စတီ႐ိုု ကယ္လစင္ ( osteocalcin ) ပိုုမိုု ထုုတ္လုုပ္ေစသျဖင့္ အ႐ိုုးမ်ား ေတာင့္တင္း သန္မာေစပါတယ္ ။ ေအာ္စတီ႐ိုုကလပ္ ( osteoclasts ) ကိုု ေလ်ာ့ပါးေစသျဖင့္ အ႐ိုုးပ်က္စီးျခင္းကိုု ကာကြယ္ပါတယ္ ။
Note: သတိျပဳရန္
းးးးးးးးးးးးးးးးးးးးးးးးးးးးးးး
ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ ၊ ေဂါက္ေရာဂါ ၊ သည္းေျခေရာဂါ ရွိသူမ်ား အတြက္ သတိျပဳသင့္ပါတယ္ ။ ဟင္းႏုုနယ္တြင္ ေအာက္ဇာလိတ္( oxalates ) ႏွင့္ ျပဴရင္း ( purines ) မ်ားစြာ ပါဝင္ေသာေၾကာင့္ ျဖစ္ပါသည္ ။
က်န္းမာခ်မ္းသာၾကပါေစ
(Credit:ေဒါက္တာျမင့္သိန္း)
Myanmar Update News Agency
facebook link -
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1804748189806808&id=100008149329661
No comments:
Post a Comment